Articles

Seixanta anys al galop

La revista ‘Cavall Fort’ celebra seixanta anys amb una exposició itinerant. La seva directora, Mercè Canela, destaca que la publicació ha estat un ham per a grans noms de les lletres i la il·lustració

ELS IMPULSORS
“Eren persones que tenien una consciència molt clara de servei al país i que sabien que arribar a la mainada era molt important”
El darrer número
El darrer número
de la revista ‘Cavall Fort’, del maig del 2022, és el 1436. El primer va sortir el mes de desembre del 1961.
CÒMIC EN CATALÀ “Noto que hi torna a haver més moviment, no només del còmic infantil, sinó també per a adults”

En aquests temps d’impo­sició del 25% del cas­tellà a l’escola ha tor­nat a cir­cu­lar per les xar­xes una por­tada de Cavall Fort de l’octu­bre de l’any 1970. És la que reproduïa un car­tell que el dibui­xant Cesc havia fet per a la cam­pa­nya Català a l’escola en els últims anys de la dic­ta­dura fran­quista, quan apren­dre a lle­gir i a escriure en català encara era una uto­pia. Ara, en ple segle XXI, mol­tes coses han can­viat, però els pro­ble­mes de la llen­gua, de la nos­tra, roden cícli­ca­ment. I una publi­cació com Cavall Fort, que acaba de cele­brar els sei­xanta anys del seu nai­xe­ment, ha anat galo­pant al cos­tat dels movi­ments soci­als que han tre­ba­llat des del pri­mer dia perquè els infants pogues­sin apren­dre a lle­gir i a escriure en català. Encara queda molta feina, tenint en compte la recent sentència que imposa el 25% de cas­tellà: “És increïble que hàgim arri­bat a aquest punt; la sentència fa un mal ter­ri­ble i també fa molt mal el fet que sem­bla que no siguem capaços de plan­tar-hi cara i dir prou. Ara ha cir­cu­lat moltíssim la por­tada de Cavall Fort del Cesc, en què demanàvem l’escola en català, i a esto­nes tens la sen­sació que hau­rem de tor­nar a començar de zero.” Ho diu la direc­tora d’aquesta popu­lar revista infan­til i juve­nil, Mercè Canela, que aquest any cele­bra els sei­xanta anys de la capçalera amb l’expo­sició Cavall Fort cele­bra 60 anys, que ha ini­ciat el seu peri­ple a la bibli­o­teca Ignasi Iglésias - Can Fabra, de Bar­ce­lona, i que al llarg de l’any es podrà veure en mol­tes altres bibli­o­te­ques.

Mol­tes por­ta­des de Cavall Fort han aca­bat esde­ve­nint un símbol, bé pels artis­tes de renom que n’han fet la il·lus­tració, bé per la vigència que encara tenen avui. “Hi ha un acu­dit d’en Cesc que també ha cir­cu­lat, en què es veu algú que està des­pen­jant una pan­carta d’aque­lles de «volem l’escola en català», i algú que diu: «Guar­deu-la, perquè tot pot ser que d’aquí a uns anys l’hàgiu de tor­nar a fer ser­vir.» I aquest és un acu­dit de fa pot­ser qua­ranta anys! Tot ple­gat és molt dolorós”, rebla Canela, que és la direc­tora de la revista des del 1998.

Cavall Fort va néixer el desem­bre del 1961, per l’impuls de per­so­nes de dife­rents pro­cedències que per­se­guien un objec­tiu comú i ferm: “Tro­bar una manera perquè els infants pogues­sin apren­dre a lle­gir i a escriure en català. Aquesta pre­o­cu­pació va mar­car el for­mat i el con­tin­gut de la revista: des de la decisió d’incloure-hi pàgines de còmic per esti­mu­lar l’interès del lec­tor, fins a la tria del model de llen­gua.” Per tirar-ho enda­vant en un temps d’obs­cu­ri­tat fran­quista, van bus­car el suport dels bis­bats de Vic, Girona i Sol­sona, que hi van donar cober­tura legal “en una època en què impul­sar una publi­cació en català era, a més d’una qui­mera, una gosa­dia per al règim”.

En trac­tar-se d’una revista infan­til, van poder anar tram­pe­jant la cen­sura. A més, “la revista va poder sor­tir perquè no es va dema­nar el permís direc­ta­ment a l’admi­nis­tració, ja que no li hau­rien donat mai”: “Els del bis­bat van ser els qui li van donar la cober­tura legal. Durant molts anys va sor­tir com si fos una revista dels secre­ta­ri­ats catequístics, però mai no ho va ser”, explica Canela. Poste­ri­or­ment, “sí que hi va haver un moment en què es va haver de lega­lit­zar, però ja ho van poder fer”. Només un cop es va cen­su­rar un arti­cle, que trac­tava sobre el mer­cat comú: “El mer­cat comú era la bèstia negra per al règim i no ens hi volien.” L’única anècdota, si es pot dir així, rela­ci­o­nada amb la cen­sura té a veure amb un car­tell fet també pel dibui­xant Cesc l’any 1964: “Al car­tell es veu un nen i un tros del pare que lle­geix el diari. L’eslògan havia de ser M’agrada Cavall Fort. És una de les revis­tes infan­tils millors d’Europa. I el cen­sor, el dele­gat de torn del govern, els va dir que l’eslògan havia de ser: «Me gusta Cavall Fort. Es la mejor revista infan­til de España.» A Cavall Fort van creure que, és clar, no podien posar un eslògan en cas­tellà. Al final els van mig convèncer i l’eslògan va que­dar M’agrada Cavall Fort, però la con­dició va ser que només es podia exhi­bir als apa­ra­dors, que no es podia posar als car­rers”, explica Canela.

Des del pri­mer moment la publi­cació va atreure grans noms de les lle­tres, de la il·lus­tració i del còmic. Com en va ser capaç? “Crec que quan va començar, com que era un moment molt difícil, la gent tenia mol­tes ganes de col·labo­rar-hi. El Cesc hi va ser des del prin­cipi. Al número 44 la por­tada va ser de Joan Miró. Hi va haver con­tes d’Espriu, de Pere Cal­ders, de Mont­ser­rat Roig... Eren per­so­nes que tenien una consciència molt clara de ser­vei al país i, a més, sabien que arri­bar a la mai­nada era molt impor­tant, perquè a les esco­les era jus­ta­ment on el règim va inten­tar fer el tall. I si es per­dia la cana­lla estàvem per­duts. Aquesta consciència va fer que la gent s’hi aboqués.” Entre molts d’altres, els escrip­tors Albert Jané i Joa­quim Carbó, que encara hi estan vin­cu­lats. D’altra banda, creu Canela, ho van acon­se­guir gràcies a la pro­fes­si­o­na­li­tat dels impul­sors: “Els que for­ma­ven el con­sell de redacció s’ho van pren­dre amb molt de rigor, i el llistó d’exigència sem­pre era molt alt. Això va fer que la gent que hi tre­ba­llava ho apreciés molt; tre­ba­llar a Cavall Fort va aca­bar sent un pres­tigi.” La direc­tora també des­taca que “Cavall Fort ha estat molt oberta a les pro­pos­tes que han vin­gut de fora”: “No vol dir que les hagi accep­tat totes, però sem­pre que hi ha algú que et pro­posa alguna cosa, com a mínim t’ho mires i ho estu­dies al con­sell de redacció, que deci­deix si s’agafa o no. Sem­pre ha estat molt ampli de mires, en el sen­tit que molta gent ha pogut començar a les pàgines de la revista.”

Fer un balanç d’aquests sei­xanta anys no genera dub­tes: “És molt posi­tiu”, diu Canela. “El sol fet d’haver fet sei­xanta anys, d’estar vius, és impor­tant.” I apro­fi­tant la cele­bració, la revista ha fet una reno­vació de dis­seny i de con­tin­guts: “Era un bon moment per reno­var-nos, però sense per­dre el fil que ens uneix amb l’espe­rit ori­gi­nal de Cavall Fort. La publi­cació sem­pre s’ha anat reno­vant, i hi ha hagut moments que ha fet can­vis més a fons i d’altres més gra­du­als. Aquesta vegada hem fet una reno­vació a fons”, explica la direc­tora, que té la consciència de for­mar part d’un tros de la història: “És impor­tant con­ti­nuar sent una revista que interessa els lec­tors d’avui; igual que quan la van crear, el que volien era interes­sar els lec­tors, nens i nenes de 9, 10 o 11 anys... Que con­ti­nuem sent atrac­tius i interes­sants és molt posi­tiu, i estic molt con­tenta d’haver pogut for­mar part d’aquest camí.” “No hem vol­gut fer un tren­ca­ment, fer taula rasa, sinó que pen­sem que hem d’evo­lu­ci­o­nar però con­ti­nuar tenint aquesta estruc­tura de magazín, que li van donar els que van fun­dar la revista; és una com­bi­nació de còmic amb arti­cles de divul­gació, una part literària, pro­pos­tes d’acti­vi­tats, jocs i la volun­tat d’inter­pel·lar un lec­tor actiu (no només el lec­tor pas­siu que passa pàgines). Aquesta estruc­tura et per­met anar evo­lu­ci­o­nant d’acord amb el temps que vivim, sense dei­xar de ser Cavall Fort, sense que la revista deixi de ser reco­nei­xi­ble”, explica.

Fa vint-i-qua­tre anys que n’assu­meix la direcció, però la relació de Mercè Canela amb Cavall Fort ve de lluny: “Hi vaig arri­bar de petita, quan era lec­tora. El pri­mer número que va arri­bar a casa era el 17, i anava a nom del meu germà i la meva ger­mana grans. Recordo aquell número, va ser com una mena d’esde­ve­ni­ment. Cada vegada que arri­bava Cavall Fort era una festa. I poste­ri­or­ment, quan vaig començar a publi­car lli­bres de lite­ra­tura infan­til, vaig entrar al con­sell de redacció. Era l’època en què es feien els tre­balls pre­pa­ra­to­ris del Congrés de Cul­tura Cata­lana, i vaig conèixer el Joa­quim Carbó, que era del con­sell de redacció, i em va con­vi­dar a anar-hi. Era l’any 1983, si no recordo mala­ment. Des de lla­vors vaig estar al con­sell de redacció.” Després de mar­xar a viure fora de Cata­lu­nya durant uns anys, quan va tor­nar s’hi vaig rein­cor­po­rar. “Pràcti­ca­ment és tota una vida amb Cavall Fort!”, exclama.

Els per­so­nat­ges de còmic que han cres­cut amb la revista són una marca de la casa i els més espe­rats pels lec­tors. Des del pirata Cres­ques, un dels clàssics a les seves pla­nes, fins a Pes­quis i Baliga, un tàndem diver­tit que apa­reix a la con­tra­co­berta, hi ha un gran ven­tall de per­so­nat­ges: Ot, el brui­xot, Jep i Fidel, Jan i Tren­ca­pins... Ara, amb la reno­vació en motiu dels sei­xantè ani­ver­sari, han incor­po­rat uns nous per­so­nat­ges que ano­me­nen els Onze de Cavall Fort: “És una mena de redacció paral·lela de la revista, i hi posen un toc d’humor.”

Per a Mercè Canela, el còmic en català es troba en un bon moment: “El còmic sem­pre fa mol­tes puja­des i bai­xa­des, però tinc la sen­sació que últi­ma­ment hi torna a haver més movi­ment, en posi­tiu. Hi va haver uns anys, als vui­tanta, amb bas­tanta pro­ducció (d’àlbums i de mate­rial divers), però després va bai­xar molt. Ara noto que torna a haver-hi més movi­ment, no només del còmic infa­no­til, sinó també per a adults. Espero que la cosa agafi una altra vegada embran­zida. A la revista hi podem jugar un paper, però si no hi ha el lli­bre, si no hi ha l’àlbum o si l’àlbum que surt és tot en cas­tellà, és difícil.”

1436

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor