Música

Un disc amb molt d’ofici

El grup mallorquí Cabot publica el seu segon àlbum, ‘Ofici’, una de les moltes sorpreses agradables que arriben sovint de l’activa escena musical illenca

LA MÚSICA A MALLORCA
“A Mallorca sempre s’ha entès la música com una despesa, no com una inversió, com a lleure mai com a cultura”
UN DISC MOLT VARIAT
“Estilísticament no sabem ben bé on situar-nos, cosa que no sabem si és una virtut, tot i que volem pensar que sí que ho és”

El segon àlbum del grup mallorquí Cabot es diu Ofici per diver­ses raons, totes ben argu­men­ta­des: “Al disc hi ha un parell de cançons que par­len d’arqui­tec­tes i mes­tres i, a més, la majo­ria de mem­bres del grup som de Mar­ratxí, on també tenim el local d’assaig, que és una vila on hi ha molts arte­sans que tre­ba­llen sobre­tot el fang: són ofi­cis que es van per­dent amb el temps. Però, a més, aquest és un disc amb molt d’ofici i molta qua­li­tat”, explica Josep Cabot, can­tant, gui­tar­rista, com­po­si­tor i lle­trista del grup, que com­ple­ten el seu germà Miquel (baix i teclats), Pablo Alegría (veu, gui­tarra i com­po­sició), Ber­nat Com­pany (bate­ria), Toni Pas­tor (gui­tarra i pro­duc­tor) i l’últim que s’ha incor­po­rat a l’equip, ara un sex­tet, Emili Gené (teclats). Josep Cabot va escriure S’arqui­tecte, el tema que obre el disc “com una cançó a un full en blanc”: “Ins­pi­rat per l’arqui­tecte que va fer ca meva”, diu.

En rea­li­tat, quan Josep Cabot parla de l’ofici que hi ha dar­rere del disc, es refe­reix sobre­tot a la feina que hi han fet els expe­ri­men­tats Toni Pas­tor, en la pro­ducció, i Mateu Picor­nell, en el màster i les mes­cles. La llarga tra­jectòria de Pas­tor, com a versàtil gui­tar­rista i llaütista, pro­duc­tor i tècnic de so, el vin­cula a molts pro­jec­tes tant en l’àmbit illenc com en l’esta­tal i l’inter­na­ci­o­nal. Pas­tor va tre­ba­llar com a tècnic en la gra­vació del pri­mer disc de Cabot, Llengües (2019) –un cant a la diver­si­tat i a la riquesa lingüística–, i ja es va incor­po­rar al grup com a músic en el pri­mer con­cert de pre­sen­tació del seu debut dis­cogràfic. De fet, la relació de Pas­tor amb els Cabot, con­cre­ta­ment amb en Miquel, comença molt abans, quan aquest últim for­mava part del grup Sal de Cocó, amb el qual també va tre­ba­llar a l’estudi. A més, les con­ne­xi­ons huma­nes i musi­cals entre els mem­bres de Cabot pas­sen per un lloc en con­cret, l’escola de música Santa Mònica de Palma, on la majo­ria dels seus mem­bres han estat pro­fes­sors o alum­nes.

La banda es va for­mar el 2018, arran d’unes cançons que en Josep va enviar al Sona9 i, de fet, les pri­me­res actu­a­ci­ons que va fer Cabot van ser com a fina­lis­tes d’aquest con­curs, que en les últi­mes edi­ci­ons han gua­nyat artis­tes mallor­quins com ara Maria Jaume (2019) i Reïna (2020), un fet que els músics de Cabot des­ta­quen com a símptoma de la vita­li­tat musi­cal de l’illa. A l’abril, la revista Ender­rock va publi­car un número monogràfic dedi­cat a l’escena balear, amb una doble por­tada pro­ta­go­nit­zada per Antònia Font i Cabot, pre­sen­tats com a “arqui­tec­tes del pop”. El 2019, Cabot ja va rebre el guardó a l’artista reve­lació dels II Pre­mis Ender­rock de la Música Balear. “Estem supera­graïts amb Ender­rock per tot el suport que ens han donat, però també et fa pen­sar per què han de venir ells des de Bar­ce­lona a orga­nit­zar aquests pre­mis a les Illes. Qui hau­ria de tenir les com­petències per fer-ho, no en té cap interès. I par­lem tant dels polítics com de bona part dels mit­jans de comu­ni­ca­ci­ons illencs, espe­ci­al­ment la tele­visió i la ràdio públi­ques, IB3. A Mallorca sem­pre s’ha entès la música com una des­pesa, no com una inversió, com a lleure mai com a cul­tura, i això és con­seqüència directa del boom turístic dels anys sei­xanta. Així estem”, explica Josep Cabot amb una gens dis­si­mu­lada amar­gor. “Hi ha un munt de músics amb mol­tes ganes de fer coses, el pro­blema és que molts han d’aca­bar mar­xant de l’illa, perquè aquí no es poden gua­nyar la vida, i tenir un grup és bàsica­ment una des­pesa. Però també s’hi observa una mica de movi­ment, que resulta espe­rançador: alguns fes­ti­vals peti­tets però molt actius i l’apa­rició d’una nova revista cen­trada en l’escena illenca: S’Altra Música .”

Tor­nant a Ofici –pel mig, entre els dos àlbums, van publi­car l’EP Pre­mium (2020) amb cinc de les deu cançons inclo­ses a Ofici–, remar­quen que “és un disc molt divers, que va del pop rock amb influències dels anys setanta i vui­tanta a algun tema més country”: “Estilísti­ca­ment no sabem ben bé on situar-nos, cosa que no sabem si és una vir­tut, tot i que volem pen­sar que sí que ho és.” A Cabot, hi ha músics nas­cuts en els anys sei­xanta, en el setanta, en els vui­tanta i en els noranta, i aquesta diver­si­tat gene­ra­ci­o­nal també cre­uen que els bene­fi­cia: “Es noten les influències dife­rents que tenim cadas­cun de nosal­tres. En Toni, per exem­ple, ens fa escol­tar l’Elec­tric Light Orc­hes­tra, i això ens ajuda a tre­ba­llar les sego­nes i les ter­ce­res veus, que per a nosal­tres són molt impor­tants.”

Cabot va pre­sen­tar Ofici el gener pas­sat al Tea­tre Prin­ci­pal de Palma, quan el disc encara no havia sor­tit. De fet, Ofici es va publi­car l’1 d’abril, el mateix mes que el grup va ser por­tada d’Ender­rock. A final d’abril, el grup mallorquí va poder pre­sen­tar el disc a Bar­ce­lona, en un con­cert a la sala Apolo, en pro­grama doble amb Pepet i Mari­eta, dins del cicle Culto Caníbal. Tot i que el seu reper­tori també témoments inten­sos i elèctrics, reco­nei­xen que algu­nes de les seves cançons més deli­ca­des, com ara Carme, d’aquest últim disc, o Para­rim Para­ram, del pri­mer, es degus­ten millor asse­guts còmoda­ment en un tea­tre. La música d’aquests arqui­tec­tes del pop i músics d’ofici és rica en mati­sos i ofe­reix a l’oient una vari­e­tat de regis­tres que cer­ti­fi­quen Cabot com un dels grans noms de la nova música balear .

ofici Intèrpret: Cabot Discogràfica: autoeditat, amb distribució de Blau Instagram: cabot_music FBK: cabotmusicoficial
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor