Pantalla

AQUELL ESTIU DEL 86

A Tom Cruise li vaig aga­far certa mania durant un període curt de temps (bé, siguem sin­cers, una enveja podrida) quan aquell jove indis­cu­ti­ble­ment atrac­tiu i amb cara de poca-solta va començar a empas­ti­far les car­pe­tes de l’ins­ti­tut i a des­plaçar Kirk Came­ron, Rob Lowe i Rick Ast­ley de la por­tada del Super Pop (sí, aque­lla revista que com­pra­ven les nos­tres ger­ma­nes i nosal­tres negàvem lle­gir). Cine­ma­togràfica­ment, no ho ente­nia, ja que a aquell mar­rec només se’l conei­xia per ser un més al piló dels Rebels de Cop­pola, nen de papà a Risky Busin­nes i desan­ge­lat cava­ller a Legend... fins que a finals d’aquell estiu del 86 va irrom­pre com un tro fent sal­tar la banca de la popu­la­ri­tat amb un reguit­zell d’estre­nes que can­vi­a­rien la història, la seva i la de Hollywood.

La pri­mera, Top Gun, una pro­ducció emba­fa­dora d’aques­tes que Jerry Bruck­hei­mer i Don Simp­son saben cui­nar tan bé, que va mar­car bona part de la gene­ració juve­nil dels vui­tanta, neces­si­tada del seu propi rebel sense causa. I Tom Cruise l’encar­nava a la per­fecció, el model de jove seduc­tor, rebel i des­denyós que el con­ver­ti­rien en actor de moda i mite sexual d’aque­lla dècada... i fins a dia d’avui, gràcies als alçadors i a Sant Botox. Bé, i també a saber esco­llir com ningú.

Top Gun no dei­xava de ser un indis­si­mu­lat arte­facte al ser­vei de l’àrea de reclu­ta­ment de la marina dels EUA, d’aquí que reclu­tes­sin el bo de Tony Scott –dotat d’una gran tra­jectòria publi­citària– perquè sabés ven­dre el pro­ducte a còpia de fer un llarg vide­o­clip d’estètica ales­ho­res moderna (ai! aquells fil­tres ata­ron­jats d’un kitsch que dona ganes d’arren­car-te els ulls) que seduís l’espec­ta­dor amb dosis de grans bala­des, esce­nes eròtiques tan ensu­cra­des com un còctel sex on the beach i seqüències d’acció per terra, mar i aire. Amb el suport de sequaços com Gior­gio Moro­der i Tom Whit­lock van orques­trar ple­gats el moment Take my bre­ath away, que va des­bo­car la ima­gi­nació febril dels ado­les­cents de l’època mos­trant dues llengües entrant i sor­tint durant el plaer de la nit. Una oda hedo­nista en què els mas­cles alfa es des­fer­men, amb esce­nes com la de la platja, quan sona la cançó de Kenny Log­gins Playing with the boys, i els sol­da­dets juguen a volei­bol ben untats d’oli per lluir les tau­le­tes de xoco­lata i demos­trar que entre ells hi havia més química que entre Mave­rick i Char­lotte (Kelly McGi­llis).

Una evidència que Quen­tin Taran­tino va ana­lit­zar i posar sobre la taula defen­sant que en rea­li­tat es tracta de la història d’un home llui­tant con­tra la seva pròpia sexu­a­li­tat: “Tenim per un cos­tat Mave­rick, que està al límit, i també tenim Ice­man (Val Kil­mer) i tot l’equip. Tots són gais. I diuen: «Vine amb nosal­tres, sigues gai!» Ell podria anar a qual­se­vol dels dos cos­tats. Però, i Kelly McGui­llis? Ella és l’hete­ro­se­xu­a­li­tat. Ella diu: «No, no, no, escull el camí nor­mal.» I ells li diuen: «No, escull el camí gai.» A la pri­mera escena es dutxa però no man­te­nen sexe. És quan se la troba a l’ascen­sor ves­tida com Ice­man que acce­deix a tenir-ne. I l’escena clau és al final, quan la força aèria gai gua­nya la bata­lla als rus­sos i Val Kil­mer acon­se­gueix el seu propòsit i li diu: «Tio, pots mun­tar a la meva cua quan vul­guis.» I què li diu Mave­rick? «Tu pots mun­tar a la meva!»” Només puc dir: amén!

Amb el que no com­brego és amb el fet que el con­si­derés “el millor guió de la història de Hollywood” (pot­ser era iro­nia?) i fins i tot n’he rene­gat tot sovint. El temps, però, ha posat les coses a lloc i una altra cosa és aquesta seqüela que arriba trenta-cinc anys després, Top Gun: Mave­rick, que es menja amb pata­tes l’ori­gi­nal, sabent jugar les car­tes de la nostàlgia però res­si­tu­ant els per­so­nat­ges al lloc que els per­toca: amb un pro­ta­go­nista que ha madu­rat bé sota l’ala d’Ice­man.

TOP GUN Direcció: Tony Scott Producció: Don Simpson i Jerry Bruckheimer Guió: Jim Cash, Jack Epps Jr. País: Estats Units Any: 1986
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.