Arts visuals

Altres mons possibles

L’ISEA, el simposi d’art electrònic més important en l’àmbit internacional, se celebra fins al 16 de juny a Barcelona i en deu ciutats catalanes més, després de més de deu anys sense aterrar a Europa

ROBERTA BOSCO
“Molts diuen que aquest és l’art del futur, però a mi m’agrada dir que és l’art del present perquè l’artista treballa amb les eines d’avui”
ART JOVE
“Tot i que [l’art electrònic] ja fa algunes dècades que existeix, es pot considerar encara en una etapa de gènesi”
presentacions
presentacions
d’experts s’inclouen en el programa de l’ISEA 2022, la major part a Barcelona, però també en deu ciutats catalanes més.

Art, dis­seny, ciència i tec­no­lo­gia. Són qua­tre dis­ci­pli­nes que en aquesta soci­e­tat hiper­con­nec­tada i digi­tal del segle XXI s’entre­cre­uen, beuen les unes de les altres i pla­nen direc­ta­ment sobre la soci­e­tat. Un dels esde­ve­ni­ments anu­als més impor­tants en l’àmbit inter­na­ci­o­nal que explora la inter­secció entre unes i altres i el seu influx en la soci­e­tat és l’ISEA, el Sim­posi Inter­na­ci­o­nal d’Art Electrònic, una cita nòmada, que cada any s’orga­nitza en una ciu­tat dife­rent i que enguany se cele­bra a Bar­ce­lona, després de més de deu anys sense ater­rar a Europa, i després que la capi­tal cata­lana hagi impo­sat la seva can­di­da­tura per aco­llir-lo. Està impul­sat per la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya (UOC), amb la suma de molts altres agents: el CCCB –que en serà la seu prin­ci­pal–, l’Arts Santa Mònica, la New Art Foun­da­tion, el nou hub d’art, ciència i tec­no­lo­gia Hac Te, el MACBA, l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i el Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat.

El gruix prin­ci­pal dels actes de la que és la 27a edició té lloc del 10 al 16 de juny, tot i que algu­nes acti­vi­tats s’esten­dran en el temps i també es des­ple­ga­ran en cen­tres d’art d’una desena de ciu­tats cata­la­nes més: Cal Massó (Reus), el Bòlit (Girona), el Mèdol (Tar­ra­gona), l’ACVic (Vic), Lo Pati Cen­tre d’Art de les Ter­res de l’Ebre (Amposta), el MAC (Mataró), el Kon­vent (Berga), la Fun­dació Sorigué (Bala­guer), La Panera (Lleida) i la Tecla Sala (l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat). “L’ISEA és un esde­ve­ni­ment que té un espe­rit trans­for­ma­ci­o­nal, que aspira a dei­xar un pòsit cul­tu­ral a les ciu­tats per on passa, i espe­rem que a Bar­ce­lona això també suc­ce­eixi”, des­taca Pau Alsina, pro­fes­sor de la UOC i direc­tor de l’ISEA 2022. El sim­posi por­tarà a Cata­lu­nya una mos­tra dels nous mit­jans electrònics i d’arts emer­gents i con­ver­tirà Bar­ce­lona en la capi­tal de l’art electrònic, que és el que sor­geix de la fusió d’art i tec­no­lo­gia, en el seu sen­tit més ampli.

L’ISEA 2022 s’estruc­tura a par­tir d’expo­si­ci­ons i de mol­tes altres acti­vi­tats (tallers, pro­jec­tes a l’aire lliure, tau­les rodo­nes, xer­ra­des d’artis­tes, ini­ci­a­ti­ves esco­lars...). La recerca, la pro­ducció científica i la cre­a­ti­vi­tat artística i cul­tu­ral van de bra­cet en aquest esde­ve­ni­ment que en edi­ci­ons ante­ri­ors s’havia cele­brat en ciu­tats com Mon­treal, Dur­ban, Hong Kong i Sid­ney i que habi­tu­al­ment ser­veix perquè artis­tes, científics, tecnòlegs i teòrics com­par­tei­xin inves­ti­ga­ci­ons, pro­jec­tes i obres artísti­ques. L’encre­ua­ment de conei­xe­ments és sem­pre un avenç, i tant la tec­no­lo­gia com l’art cor­ren impa­ra­bles.

El lema esco­llit per a l’ISEA Bar­ce­lona és Pos­si­bles, “un con­cepte que té a veure amb la polis, la ciu­tat; amb l’acció política i social, amb els movi­ments vin­cu­lats a l’acció i la crítica; és una ober­tura, un horitzó de canvi que es des­plega i orga­nitza el món”, explica Alsina, que afe­geix que Pos­si­bles també fa referència a “la manera de donar forma a la nos­tra rea­li­tat; la idea de pos­si­bles ens per­met ima­gi­nar altres mons pos­si­bles”. Pel tinent d’alcalde de Cul­tura de Bar­ce­lona, Jordi Martí, el sim­posi és més neces­sari que mai: “Avui que el món viu en la incer­tesa abso­luta, la mirada artística con­nec­tada amb la tec­no­lo­gia obre nous espais de reflexió; l’ISEA per­met il·lumi­nar camins dife­rents.”

El pro­grama farà “una mirada molt trans­ver­sal de les arts”, segons va expli­car Alsina en la pre­sen­tació del sim­posi. Amb la volun­tat de “con­tri­buir al crei­xent debat sobre el nos­tre món de pos­si­bles, no sola­ment explo­rant el futur que hem de cons­truir, sinó també obrint les por­tes del pas­sat i del pre­sent”, el sim­posi es divi­deix en qua­tre apar­tats. El pri­mer, Humans i no humans, ana­lit­zarà les rela­ci­ons amb les màqui­nes o els ani­mals; el segon, Natu­res i mons, inda­garà en el canvi climàtic i l’habi­ta­bi­li­tat de l’espai exte­rior; el ter­cer, Futurs i lle­gats, refle­xi­o­narà sobre el rol de la història i l’excés de dades, i la dar­rera, Edu­cació i soci­e­tat, plan­te­jarà rep­tes com la inte­gració de les arts en el conei­xe­ment cien­ti­fi­cotècnic. El CCCB i el MACBA seran els punts prin­ci­pals de tro­bada per a una comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal d’experts en art, ciència i tec­no­lo­gia que abor­da­ran temàtiques d’actu­a­li­tat com la capa­ci­tat cre­a­tiva de la intel·ligència arti­fi­cial, les pos­si­bi­li­tats de les experiències immer­si­ves, l’ima­gi­nari de les bio­tec­no­lo­gies en les arts, els rep­tes al vol­tant del canvi climàtic i les noves for­mes d’enca­rar l’edu­cació.

LA IRRUPCIÓ

L’expo­sició prin­ci­pal de l’ISEA ja es pot visi­tar –fins al 21 d’agost– a l’Arts Santa Mònica. És La Irrupció, a càrrec dels cura­dors Marta Gra­cia, Jara Rocha i Enric Puig Punyet, i exhi­beix una tren­tena de pro­pos­tes artísti­ques –vint-i-tres peces que pro­ve­nen de la con­vo­catòria pública ela­bo­rada con­jun­ta­ment entre l’ISEA i l’Arts Santa Mònica, dues peces cedi­des per la New Art Foun­da­tion i set pro­pos­tes ori­gi­nals d’iti­ne­ra­ris. Són pro­pos­tes d’artis­tes inter­na­ci­o­nals i locals de referència com Rober­tina Seb­ja­nic, Eric Ber­ger, Joan Soler-Adi­llon i Andy Gra­cie, i que tenen un fil que les uneix: inda­guen, des de dife­rents posi­ci­ons, en la crisi ecològica, climàtica i social que ens tra­vessa.

En un altre espai, La Cape­lla, s’hi pot veure fins al 28 d’agost la mos­tra El que és pos­si­ble i el que no, que posa cara a cara les obres d’artis­tes de Bar­ce­lona Pro­ducció (Anna Pascó, Ari­adna Par­reu, Mario San­ta­maría i Estampa) i peces de cre­a­dors locals, com ara Josep Manuel Beren­guer, Anna Car­re­ras, Mónica Rikic, Roc Parés i Yolanda Uriz. La mos­tra segueix els dos eixos prin­ci­pals del cen­tre: “D’una banda, reu­neix una sèrie d’artis­tes sig­ni­fi­ca­tius dins les pràcti­ques artísti­ques emer­gents; de l’altra, afa­vo­reix un intens inter­canvi gene­ra­ci­o­nal en el con­text bar­ce­loní. El que és pos­si­ble i el que no suposa, a més, una posada en crisi de les pos­si­bi­li­tats que ens ofe­rei­xen els avenços tec­nològics.”

El Recinte Moder­nista de Sant Pau també és seu de l’ISEA. Fins al 30 de juny s’hi pot veure l’expo­sició d’art digi­tal Pos­si­bles, que mos­tra cinc obres pro­vi­nents de la con­vo­catòria de l’ISEA 2022 Bar­ce­lona i una vin­tena de peces de la Beep Collec­tion. “Aga­fant el lle­gat inter­dis­ci­pli­nari que carac­te­ritza el moder­nisme i trans­por­tant-lo als codis del segle XXI, l’art digi­tal reflec­teix aquest mateix espe­rit de trans­ver­sa­li­tat tot unint artis­tes, científics i tecnòlegs”, asse­nya­len. Entre les obres expo­sa­des hi ha Sight­se­eing, la càmera de CCTV de Thi­erry Four­nier, i Liquid Views, un mirall digi­tal creat pels pio­ners Monika Fleisch­mann i Wolf­gang Straus­son que per­met al públic viure una experiència nar­ci­sista envol­tat d’ona­des.

COL·LECCIÓ BEEP

En un esde­ve­ni­ment com l’ISEA no hi podia fal­tar la presència d’una de les col·lec­ci­ons d’art electrònic i digi­tal més des­ta­ca­des d’Europa, la Beep Collec­tion, que té el seu ori­gen a la ciu­tat de Reus, gràcies al mece­natge d’Andreu Rodríguez i Marie-France Vey­rat. Ells, a través de la fun­dació New Art Foun­da­tion, han estat els pio­ners en l’impuls i el reco­nei­xe­ment de les obres d’art que fan ús de la tec­no­lo­gia. A banda d’algu­nes peces que s’han inclòs en les expo­si­ci­ons de l’ISEA a Bar­ce­lona, una des­ta­cada selecció d’obres del seu fons es pot veure ara al cen­tre d’art Cal Massó de Reus, a l’expo­sició Orígens, un nom que remet al con­cepte de nai­xe­ment i que ens apropa a la nos­tra evo­lució com a espècie.

El mun­tatge de Cal Massó aplega algu­nes de les pri­me­res obres d’aquesta col·lecció i d’altres que han anat adqui­rint al llarg dels anys i que són fona­men­tals en la història de l’art con­tem­po­rani, com les de Peter Wei­bel, Mar­cel·lí Antúnez i Antoni Abad. Altres obres s’endin­sen en con­cep­tes com la iden­ti­tat i l’apa­rença, amb pro­pos­tes d’artis­tes com Joan Font­cu­berta i Pilar Rosado i Rafael Lozano-Hem­mer. Són, afirma l’empre­sari i mece­nes artístic Andreu Muñoz, algu­nes de les obres més impor­tants de la col·lecció Beep. De fet, algu­nes són obres fun­da­ci­o­nals de l’art electrònic inter­na­ci­o­nal.

PRE­SENT / FUTUR

“Molts han dit que aquest és l’art del futur, però a mi m’agrada dir que és l’art del pre­sent, perquè els artis­tes han tre­ba­llat amb les eines d’avui”, explica Roberta Bosco, comissària de l’expo­sició Orígens jun­ta­ment amb i Ste­fano Cal­dana. Per a ella, el digi­tal i tec­nològic “és un art que con­necta amb la gent d’una manera molt ins­tin­tiva; si tot el dia estem interac­tu­ant amb el mòbil, és nor­mal que ens el tro­bem en una sala d’expo­si­ci­ons”, però encara estem lluny que aquest tipus d’art cir­culi amb natu­ra­li­tat per la soci­e­tat: “Mal­grat que ja fa algu­nes dècades que exis­teix, es pot con­si­de­rar encara en una etapa de gènesi.”

La ciu­tat de Reus, amb l’excep­ci­o­nal con­junt d’obres de la col·lecció Beep és una de les exten­si­ons prin­ci­pals del sim­posi fora de Bar­ce­lona, però els cen­tres d’art d’altres ciu­tats cata­la­nes s’han sumat a l’ISEA, i que inclou expo­si­ci­ons i per­for­man­ces d’artis­tes naci­o­nals i inter­na­ci­o­nals. Per exem­ple, aquest cap de set­mana al Planta de Bala­guer s’hi pot veure la ins­tal·lació Call Out, d’Abel Korinsky i Orhan Kav­rakogl, recent­ment guar­do­nada amb la beca ISEA 2022 Bar­ce­lona con­ce­dida per la Fun­dació Sorigué. I a mit­jans de juny, el Tecla Sala de l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat ofe­rirà una visita guiada per l’expo­sició Els mig­dies d’Afeli, en què l’artista Rubén Verdú pre­sen­tarà la mos­tra acom­pa­nyat d’un científic.

Tor­nant a Bar­ce­lona, una altra pro­posta des­ta­cada del car­tell serà l’ano­me­nada DïaloG, a la plaça de Joan Coro­mi­nes, des d’aquest dis­sabte dia 11 fins al 18 de juny. És una gran ins­tal·lació interac­tiva de Refik Ana­dol i Mau­rice Benayoun, que explora els temes de l’alte­ri­tat, l’estra­nyesa i la immi­gració de manera per­for­ma­tiva. La clau­sura de l’ISEA també serà espe­cial: un espec­ta­cle de drons a càrrec de Flock Drone Art Bar­ce­lona, a la platja del Somor­ros­tro, la nit del 15 de juny. Com­bi­nant tec­no­lo­gia, llums i música electrònica, serà el pri­mer cop que a Bar­ce­lona es pre­sen­tarà un espec­ta­cle aeri amb un con­junt de drons.

L’orga­nit­zació també va vol­gut crear ali­an­ces amb el Sónar, amb què pre­senta una pro­gra­mació con­junta. Con­cre­ta­ment, l’ISEA 2022 col·labora al SónarÀgora, espai de for­mació i debat del Sónar+D per a artis­tes i pro­fes­si­o­nals, men­tre que el Sónar copre­senta tres sèries de scre­e­nings sobre temàtiques com el gènere, l’entorn ambi­en­tal, els drets humans i les rela­ci­ons entre humans i màqui­nes. “Aquesta col·labo­ració pretén reforçar les siner­gies entre la comu­ni­tat acadèmica i cen­trar-se en la inves­ti­gació amb els artis­tes i el seu públic”, diuen.

Amb les expo­si­ci­ons no s’acaba el pro­grama. L’orga­nit­zació des­taca que el debat que plan­teja el sim­posi sobre el nos­tre món de Pos­si­bles, el lema de l’esde­ve­ni­ment, es des­plega en un pro­grama de múlti­ples for­mats. Hi posen número: en aquests set dies hi haurà 140 pre­sen­ta­ci­ons d’experts, 45 pre­sen­ta­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals, 40 xer­ra­des d’artis­tes, 23 scre­e­nings, 18 pòsters i demos, 16 tau­les rodo­nes, 13 tallers i 13 per­for­man­ces. El Canòdrom, per exem­ple, el 16 de juny aco­llirà tau­les rodo­nes amb experts inter­na­ci­o­nals en què s’abor­da­ran temàtiques com les crip­to­mo­ne­des i les arts digi­tals o l’enfo­ca­ment STEAM en l’ense­nya­ment supe­rior. L’art electrònic és impa­ra­ble i, amb la cele­bració del sim­posi, Bar­ce­lona pujarà al podi com una de les ciu­tats que con­tri­bu­ei­xen al seu impuls i reco­nei­xe­ment.

140

Arts Santa Mònica (Bar­ce­lona)

LA IRRUPCIÓ

Expo­sició a càrrec dels cura­dors Marta Gra­cia, Jara Rocha i Enric Puig Punyet. Obres de d’artis­tes inter­na­ci­o­nals i locals de referència com Rober­tina Seb­ja­nic, Lau­ren Lee McCarthy, Eric Ber­ger, Joan Soler-Adi­llon i Andy Gra­cie.

Del 9 de juny al 21 d’agost

La Cape­lla (Bar­ce­lona)

EL QUE ÉS POS­SI­BLE I EL QUE NO

Expo­sició col·lec­tiva. Cinc cre­a­dors locals (Josep Manuel Beren­guer, Anna Car­re­ras, Mónica Rikic, Roc Parés i Yolanda Uriz), de la con­vo­catòria de l’ISEA 2022, i obres d’artis­tes de Bar­ce­lona Pro­ducció (Anna Pascó, Ari­adna Par­reu, Mario San­ta­maría i Estampa).

Del 9 de juny al 28 d’agost

Recinte Moder­nista de Sant Pau (Bar­ce­lona)

Cinc obres pro­vi­nents de la con­vo­catòria de l’ISEA 2022 Bar­ce­lona i una vin­tena de peces de la Beep Collec­tion.

Del 9 al 30 de juny

POS­SI­BLES

Cen­tre d’Art Cal Massó (Reus)

ORÍGENS

Selecció de pro­jec­tes nous i obres fun­da­ci­o­nals de l’art electrònic inter­na­ci­o­nal de la Beep Collec­tion. Inclou obres d’artis­tes des­ta­cats com Joan Font­cu­berta, Mar­cel·lí Antúnez i Rafael Lozano-Hem­mer.

Fins al 23 de juliol

Pl. de Joan Coro­mi­nes, CCCB

(Bar­ce­lona)

Ins­tal·lació interac­tiva de Refik Ana­dol i Mau­rice Benayoun, sor­gida del pro­jecte euro­peu MindS­pa­ces de S+T+Arts.

De l’11 al 18 de juny

DÏALOG

Con­vent dels Àngels (Bar­ce­lona)

TRANS­FERÈNCIES

En aquest espai tin­dran lloc ses­si­ons de tre­ball i pre­sen­ta­ci­ons de pro­jec­tes, obert a ini­ci­a­ti­ves ciu­ta­da­nes. També aco­llirà xer­ra­des d’artis­tes inter­na­ci­o­nals, un taller interac­tiu i una per­for­mance.

Durant tot el sim­posi

Espron­ceda – Ins­ti­tute of Art & Cul­ture. Bar­ce­lona

DIGI­TAL AWA­RE­NESS

Expo­sició amb ins­tal·laci­ons d’art digi­tal i tallers en col·labo­ració amb artis­tes i enti­tats naci­o­nals i inter­na­ci­o­nals com Solimán López.

Del 10 al 18 de juny

UNA COL·LECCIÓ EXCEPCIONAL

Fa uns divuit anys que, des de Reus, l’empresari Andreu Rodríguez va decidir comprometre’s amb el mecenatge artístic i va iniciar la que avui dia és una de les col·leccions d’art electrònic i digital més importants d’Europa: la col·lecció Beep. A l’ISEA es podran veure algunes de les seves obres, a Cal Massó de Reus i en altres espais de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor