Lletres

Crítica

L’AMOR COM A REAFIRMACIÓ

Amb els anys, l’estil de la nar­ra­dora Marta Alòs (Lleida, 1960) ha acon­se­guit un efecte màgic amb el lec­tor: sen­tir-la com si la tin­gues­sis al cos­tat, com si et fes una con­fidència. La inti­mi­tat és una de les grans bases de la llei­da­tana, que ha asso­lit una obra plena, amb títols des­ta­cats, que dei­xen lluny el seu debut, Per un pecat d’amor, el 1995. Dos anys després de la seva última novel·la apa­reix Sense data, una incursió en la novel·la romàntica, però amb con­tras­tos i oscil·lant deli­be­ra­da­ment cap a l’ero­tisme, que resol de manera con­vin­cent, tot i que podria anar més enllà vis­tos els clímaxs on tan bé se situa. Les esce­nes tòrri­des estan plan­te­ja­des de manera poc tòpica, i l’ana­to­mia dels cos­sos sor­geix amb la sua­vi­tat d’un poema. Alòs s’havia mogut amb faci­li­tat per la lite­ra­tura de gènere, tant la policíaca com l’eròtica, fins a desem­bo­car en aquest nou lli­bre, que té una mica de tot, però que no es podria qua­li­fi­car de novel·la romàntica con­ven­ci­o­nal.

La pro­ta­go­nista de Sense data és una lli­bre­tera en una situ­ació de decadència després del final d’una relació de cinc anys amb un amant que és també amic. La novel·la avança a bon ritme, tot i que la sen­sació d’inti­mi­tat amb el lec­tor va més enllà d’una pri­mera per­sona en el punt de vista, asso­ci­ada a la per­fecció amb la clare­dat d’expo­sició del seu per­so­natge, com si fos ella mateixa. Aquesta és la gran des­tresa d’un escrip­tor, la natu­ra­li­tat duta fins al límit, fins a l’extrem que la ficció es recal­cula perquè la ver­sem­blança domina de cap a peus la novel·la, el nucli del relat. Dins d’aquest exer­cici, Sense data és una novel·la magnífica, inde­pen­dent­ment del gènere en què la vul­guem situar, amb més o menys escal­for i líquids cor­po­rals. Alòs també incor­pora al relat una trama fami­liar, amb frag­ments epis­to­lars, que doten la nar­ració d’un incre­ment en la lle­gi­bi­li­tat, que apor­ten ame­ni­tat a la lec­tura, ja de per si força interes­sant per la relació amb el lec­tor esmen­tada.

El sen­ti­ment avança pels mean­dres de la pro­ta­go­nista men­tre juga amb els límits del roman­ti­cisme i el xic d’ero­tisme. L’arte­facte entre els records de les car­tes de la dècada dels cin­quanta tro­ba­des, l’aven­tura de la família de la pro­ta­go­nista i les seves matei­xes vivències acon­se­guei­xen un efecte de gran rea­lisme. Dins la trama també esmenta Les afi­ni­tats elec­ti­ves, de Pierre Cho­der­los de Laclos, i tots els seus extra­or­di­na­ris enre­nous. La vida és una forma d’intriga, i Alòs l’explora en aquest relat pro­ver­bial, en què l’amor con­forma un eix vital que sovint tenim obli­dat o com a forma del pas­sat. La nar­ra­dora acon­se­gueix la inten­si­tat d’una Corín Tellado, però moderna i amb molts recur­sos estilístics, que amb una bona edició podria haver esme­nat petits defec­tes en els trac­ta­ments ver­bals. No obs­tant això, Sense data és una obra que es merei­xe­ria els lec­tors que als nar­ra­dors cata­lans tant els costa acon­se­guir. S’ho mereix perquè té tots els ingre­di­ents, i el lec­tor es queda orfe després d’una lec­tura espe­cial.

Sense data
Autora:
Marta Alòs
Editorial:
Pagès
Preu:
18 euros

Balke i els seus cants inspirats d’al-Andalus

El pianista noruec Jon Balke assoleix la tercera part de la seva trilogia amb el disc Siwan Hafla, un diàleg entre les diferents cultures mediterrànies. En les dotze peces d’aquest treball excel·lent es perd la noció del temps dels instruments i la veu de la vocalista salta de cants medievals a actuals en una recreació que m’ha recordat alguns dels discos prodigiosos de Pedro Burruezo i la seva camerata de Guíxols. Moltes de les peces estan interpretades per la cantant Mona Boutchebak. Aquests dies de calor, els seus versos s’arrapen a les partes com l’aroma d’un te verd. Els acompanyen Derya Turkan (kemençe turc), Bjarte Eike (violí barroc), Helge Norbakken (percussió), Pedram Khavar Zamini (tombak), Per Buhre (veu i viola) i l’orquestra de corda Barokksolistene. Junts aconsegueixen unes atmosferes fora de temps que avancen en els gèneres híbrids de les músiques del món d’una manera elegant. De fet, la font d’inspiració són les llegendes i la poesia que es va forjar a l’al-Àndalus en l’època de califats i taifes a la península Ibèrica, entre l’any 700 i el 1000, i que va donar noms tan significatius per a la cultura com Averrois, Maimònides i Ibn Zaydun.

Siwan Hafla
Autor:
Jon Balke
Discogràfica:
ECM
Preu:
15 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.