Lletres

OLGA RESINA

AUTORA I EDITORA

“Hem marcat tendència empenyent les grans a editar manga en català”

Olga Resina i Sergio Pérez van crear l’editorial Ooso amb la intenció d’autoeditar-se les històries de Supercatalà, un personatge de còmic del qual es van publicar quatre volums, del 2014 al 2018, un per any. La característica d’aquest còmic era tractar temes de conflicte social. El primer, sobre la crisi econòmica i la lluita de Supercatalà contra els bancs; es va continuar amb el conflicte seguretat versus llibertat; al tercer lliurament, contra la situació de la sanitat tot incorporant-hi un protagonisme femení, i la quarta tramesa: una reflexió social de tot plegat.

Un cop finalitzada aquesta etapa, el 2018 van fer un gir editorial: “Érem conscients que entre els molts forats culturals del català hi havia el del manga. Només Planeta en publicava.” Dit i fet, tot i que, com diu Olga Resina, no podien “competir amb publicitat, distribució i capacitat de negociació de les llicències japoneses de les grans editorials”, s’hi van llançar. Van intentar trobar la seva pròpia veta de mercat. I ho van fer amb històries clàssiques o obres no prou conegudes d’autors rellevants com ara Go Nagai, el creador de Mazinger Z, i Ishinomori Shotaro, autor de Gorenger, que seria coneguda com a Power Rangers. “En català els números no sortien, per això els títols que publiquen en català també ho fan en castellà.”

La seva lluita per trobar un forat al mercat té força entrebancs. Ells mateixos contacten amb les llibreries per distribuir des de Prades, on tenen la seva seu, els seus productes. “No podem competir amb les grans editorials, però sí que hem marcat tendència, que fa que grans editorials s’atreveixin.” La referència d’Olga Resina és per l’anunci del Grup Enciclopèdia de crear un segell de manga en català. En aquesta línia de marcar tendència, estan preparant una edició de manga al País Basc. “Mai s’ha publicat en eusquera cap manga. Aquí també volem marcar tendència i a veure si editorials basques com Astiberri, que publica en castellà i també en català, es decideixen a fer-ho també en la seva llengua.”

El darrer projecte que tenen entre mans fa un salt en el que és el manga per a joves i els endinsa al món de la ciència. El primer volum sortirà el mes de juliol i a la manera didàctica, com ho va fer la sèrie de dibuixos Érase una vez el cuerpo, explicarà en forma d’aventura el funcionament del cos humà. Es dona el cas que tots dos són biòlegs.

ALTRES LECTURES

Autora: Élodie Durand Editorial: Comanegra Preu: 22,90 euros TRANSICIONS
Per molt que siguis una mare jove, oberta de pensament i lliure de prejudicis, se’t fa difícil el dia que la teva filla et diu que no se sent com una dona, sinó com un home. Això li va passar a la protagonista de Transicions, novel·la gràfica inspirada en fets reals. A banda de l’anecdotari de les circumstàncies humanes que es relaten a partir d’aquesta història, el llibre té un caràcter didàctic que defineix conceptes sobre la identitat de gènere.
Autor: Steven Appleby Editorial: Astiberri Preu: 28 euros DRAGMAN
Steven Appleby, l’autor de Dragman, es proclama transvestit. Sense manies. I sense manies confereix al seu personatge el poder de volar. Això sí, per tenir aquesta característica de superherois li cal anar transvestit. Divertida, i intel·ligent alhora, paròdia del món dels superherois que tot esmicolant els tòpics del gènere aprofita per parlar una qüestió trans com és la de ser home però sentir-se dona a l’hora de vestir-se i com això pot compatibilitzar-se amb tenir una família convencional.
Autors: Pere Ortín / Nzé Esono Ebalé Editorial: Reservoir Books Preu: 24,90 euros DIEZ MIL ELEFANTES
Pere Ortín ha recollit el relat d’una expedició espanyola a la colònia de Guinea l’any 1944 per documentar amb un equip de fotògrafs i cineastes la naturalesa del país. No sé si van conèixer gaire l’essència cultural de la colònia des de la metròpoli, ja que, com tot país dominador, va ser sord a la manera de viure dels guineans i va intentar imposar la seva visió religiosa i cultural, que res tenia a veure amb la població autòctona. El dibuix és del guineà Nzé Esono Ebalé.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor