L’educació anomenada viatge
Ara que ja som en plena època estival i que les nostres capitals, pobles i espais naturals estan plenes de gent fent vacances, tant del territori com de l’estranger –en molts punts, com ara la costa o la ciutat de Barcelona, fins a la saturació i més enllà–, és un bon moment per dedicar la secció al viatge, que no necessàriament ha d’estar relacionat amb l’estiu, tot i que és el més comú, aprofitant les vacances més llargues i habituals.
Viatjar sempre pot ser enriquidor si anem amb els sentits atents, si tenim curiositat, si no defallim després de quatre passes. Us presentem viatges a través de divertits forats de cuc o negres, al subsol de París relacionat amb l’art i la passió d’un arquitecte i a dos passats, el de l’Amèrica maia d’abans del genocidi espanyol i el dels pobles antics europeus.
Hem deixat per a aquest espai destacat un àlbum il·lustrat que, d’alguna manera, aprofita el format del famós Wally –ara també de la catalana Estel·la–, amb dobles pàgines en què es representen grans escenaris amb molts personatges, entre els quals cal localitzar en Tom i el seu gat. Una manera astuta d’aconseguir que els petits lectors hi posin atenció i preguntin què és algun dels més de cent objectes diferents que hi apareixen.
És un llibre beneït pel British Museum i, per tant, té la garantia de fidelitat històrica, perquè el Tom i el seu gat viatgen al passat, en aquesta ocasió a la Grècia clàssica. Buscant el nen ens passejarem per l’àgora, l’acròpolis, l’escola, el teatre, el gimnàs, la consulta del metge, el port, la casa, el taller de ceràmica, la instrucció militar, el fòrum... Les il·lustracions no són gaire realistes ni detallistes, però sí que estan ben documentades i ofereixen una eina d’aprenentatge. Bon viatge!