Música

MARTA PUIG

PIANISTA

“Vull fer una revolució d’honestedat”

ABANS DEL CONCERT
“Soc molt obsessiva i veig el concert com una competició atlètica, en què tot el que hi ha darrere és un treball d’orfebreria”
EL SO
“El so és el meu fil conductor quan estudio. A través del so sé si la cosa va bé. És l’element més tangible que tenim els músics”
DOLOR
“Hi ha nits que em costa dormir perquè d’alguna manera tinc la sensació de percebre el patiment de la humanitat”
POESIA
“Intento buscar la poesia del romanticisme, per exemple en el cinema. Ja de petita mirava films de Fellini i Tarkovski”
HONESTEDAT
“És a través de l’honestedat que es poden fer les coses. Jo només puc parlar si és a través d’un repertori honest”
HERÈNCIA CULTURAL
“Vinc d’una família d’artistes. És imprescindible nodrir-se de l’art per a l’art en si mateix i per a la vida”

Marta Puig és una pia­nista que t’atrapa amb la seva dol­cesa feroç. Que et parla men­tre et mira pro­fun­da­ment l’ànima i et viola l’espe­rit men­tre et canta a cau d’ore­lla el mis­teri dels teus anhels. És una artista de pell fina en el bon sen­tit, d’una deli­cada figura que empa­titza amb tots i amb tot i que podria haver vis­cut fa un segle i mig i se sen­ti­ria com a casa. Però també és pro­fun­da­ment actual, perquè ara més que mai el dolor del món és més ferotge i cri­da­ner, i ella el sent i l’inte­ri­o­ritza. I el vol curar amb el seu piano, amb el so que emet l’ins­tru­ment, d’una clare­dat que es trenca i una revo­lu­cionària hones­te­dat. El seu so és la tan­gi­bi­lit­zació de l’essència de la música, una síntesi entre el bell i el sublim, que ens atrapa pel silenci que ens pro­voca quan apai­vaga les nos­tres pors i deli­ris inces­sants.

El 22 d’agost debu­tarà en soli­tari al Palau de la Música Cata­lana amb Robert Schu­mann i els seus Gesänge der frühe, op. 133; Karol M. Szy­ma­nowski i les seves Vari­a­ci­ons, op. 3; per con­ti­nuar amb Leoš Janácek i la seva Sonata 1.X.1905 “From the street”; per aca­bar amb el gran com­po­si­tor per a piano del XIX, Frédéric Cho­pin, i els seus Noc­turns, op. 48 i la Balada núm. 1. Un reper­tori que parla des de ben endins dels com­po­si­tors però també des de dins de la pia­nista, que es fa seves les obres i el seu sen­tit més pro­fund i les inter­preta amb un so ele­gant i sobri, sense embe­lli­ments, d’una por­ce­llana resis­tent com una roca i deli­cada com una nina de col·lec­ci­o­nista. Que apel·la als ins­tints i, al mateix temps, ens genera el plaer de recor­dar que tots podem ele­var-nos als mis­te­ris de la música. I ho fa des d’una ges­tu­a­li­tat deli­cada i con­tro­lada, que s’arrauxa mode­ra­da­ment per fer-nos sen­tir l’abso­lut dins nos­tre.

Marta Puig va estu­diar a l’Esmuc amb Adolf Pla, Pierre Réach i Maria Jesús Crespo, més tard va ser becada per la Fun­dació Agustí Pedro i Pons i Char­lotte Antoi­nette Tyr­dell i va estu­diar a la Guild­hall School of Music and Drama de Lon­dres amb el pia­nista britànic Peter Bit­hell, on va obte­nir les màximes qua­li­fi­ca­ci­ons. Actu­al­ment es per­fec­ci­ona amb el mes­tre Enrico Pace a la pres­ti­gi­osa Acca­de­mia Inter­na­zi­o­nale di Imola. Ha actuat en sales de con­cert inter­na­ci­o­nals –Angla­terra, Itàlia, Suïssa– i també en grans fes­ti­vals i car­te­lle­res de casa nos­tra –a L’Audi­tori en el cicle Schu­bert Lied, al Palau de la Música Cata­lana, en el Bar­ce­lona Ober­tura Spring Fes­ti­val o en el LIFE Vic­to­ria. També ha estat artista resi­dent a la Pedrera durant la tem­po­rada 2018/19. En l’actual 2021/22 té un com­promís amb la Soci­e­dad de Artis­tas Intérpre­tes de España amb la par­ti­ci­pació en una gira de con­certs per ter­ri­tori espa­nyol. Ara debuta en soli­tari a la sala moder­nista i això fa que ens sen­tim cri­dats a una cita amb el piano que ens par­larà a cau d’ore­lla i vibrarà fins que arribi el silenci que apa­gui el soroll etern.

Què sig­ni­fica aquest debut en soli­tari al Palau de la Música Cata­lana?
Els ini­cis sem­pre es deba­ten entre la por i l’exci­tació, l’emoció des­me­su­rada. Ens afec­ten des de les coses més pràcti­ques, com ara conèixer o no la sala i tocar un piano que no has tocat mai, fins a l’emoció de can­tar per a un públic que espero divers i recep­tiu. Per a mi el públic hau­ria de ser una enti­tat anònima. Almenys, jo intento pro­jec­tar-me així i no com un con­junt d’indi­vi­dus. De vega­des és difícil quan venen per­so­nes que esti­mes. En aquest cas el Palau és un somni, perquè jo he cres­cut amb aquesta sala. Les pri­me­res vega­des que vaig veure el Palau va ser a través del meu avi, Ramon Puig, que era pin­tor. Encara que ja hi hagi tocat en el marc d’El Pri­mer Palau i en la tem­po­rada de l’OCM amb els con­certs de Bach per a dos, tres i qua­tre pia­nos, ara toco sola i per això ho con­si­dero un debut. I aquest debut sig­ni­fica com­par­tir qui soc enmig de tota la bellesa moder­nista.
Com viu el moment?
El visc amb molta il·lusió, que és el que ens mou. És com intento afron­tar qual­se­vol con­cert, en rea­li­tat. I ho visc com un esport també, que implica des del que menjo fins al reper­tori que he de tocar. Soc molt obses­siva i veig el con­cert com una com­pe­tició atlètica, en què tot el que hi ha dar­rere és un tre­ball d’orfe­bre­ria. I és quan arriba el con­cert que hi ha la màgia.
Com s’enfronta a una par­ti­tura des del seny i des de la sen­si­bi­li­tat?
El meu con­tacte amb la peça és molt intuïtiu. Intento que sigui així perquè em refio molt de la meva intuïció. Pri­me­ra­ment toco l’obra de dalt a baix i després hi ha tota una part de seny, estudi, estruc­tura, tre­ball harmònic, con­text del com­po­si­tor. En el con­cert que faig al Palau, es tracta de peces que estan molt lli­ga­des al con­text. Hi ha molt de seny però sem­pre acabo donant més via al sen­ti­ment.
Sobre el con­text, espe­ci­al­ment Szy­ma­nowski i Janácek hi estan espe­ci­al­ment imbri­cats.
Són autors que es toquen molt poc i és una llàstima. En un con­cert en què tocava aquesta obra de Janácek i la balada de Cho­pin vaig pen­sar que Cho­pin eclip­sa­ria i després hi va haver gent que em va dir que qui els havia emo­ci­o­nat més era Janácek. La seva obra és expres­si­o­nista, d’una vis­ce­ra­li­tat emo­ci­o­nant i des­di­bui­xada que no reco­nei­xes perquè no té forma i jus­ta­ment per això entra tan bé. Aquesta obra la va escriure en ocasió d’un atemp­tat i el pri­mer movi­ment es diu Pres­sen­ti­ment i el segon, La mort. Una tragèdia que no et pot dei­xar indi­fe­rent.
És un expres­si­o­nisme que no et fa fugir de la cadira. És com la diferència entre mirar una pin­tura d’Egon Schi­ele o de Klimt, que amb el seu dau­rat et sedu­eix sense fer-te mal. D’altra banda, Szy­ma­nowski...
En Szy­ma­nowski, hi he tro­bat una nova manera de can­tar al públic, un ele­ment molt retòric i comu­ni­ca­tiu. De fet, jo sem­pre busco aquest par­lar quan toco, perquè canto pro­blemàtiques que són també d’avui dia. De fet, totes les peces que he esco­llit ho fan. Schu­mann canta des de la seva car­na­li­tat pura i la seva vehemència honesta de joia i tragèdia, de somni i de ter­re­na­li­tat, mal­grat que aquest op. 133 sigui una obra visionària, madura i gai­rebé espi­ri­tual, poc abans del seu intent de suïcidi. Així pas­sant per Janácek i Szy­ma­nowski, que ens acosta al ritme polonès de Cho­pin amb la seva masurca. La peça em sem­bla mera­ve­llosa i no es toca prou. Me’n vaig ena­mo­rar a l’ins­tant.
Després d’apel·lar a la intuïció i haver posat seny en el tre­ball amb el pro­grama, com invi­ta­ria el públic a venir al con­cert del 22 d’agost al Palau de la Música Cata­lana?
L’experiència que viu­ran és una revo­lució d’hones­te­dat. Des d’aquest roman­ti­cisme i aquesta sen­si­bi­li­tat eslava sento que la revo­lució és una cosa que ens cal fer avui dia perquè tinc la sen­sació que l’hones­te­dat cada vegada ven menys. He inten­tat que hi hagués retòrica en el pro­grama, que les obres em par­les­sin molt a mi en pri­mer lloc. Perquè és a través de l’hones­te­dat que es poden fer les coses. Jo només puc par­lar si és a través d’un reper­tori honest que em parla a mi i que em faig meu per par­lar als altres.
I què és per a vostè un reper­tori honest?
Un reper­tori que et res­sona més enllà del seu període històric i estilístic, i amb el qual esta­blei­xes una relació tan íntima que després el pots pro­jec­tar cap enfora, amb una direc­ci­o­na­li­tat que et porta només cap a l’exte­rior, cap al públic. La pandèmia ha estat un apre­nen­tatge en la relació entre el dins i el fora i crec que la revo­lució rau en el fet de trans­gre­dir la tendència a endin­sar-nos en el nos­tre propi so inte­rior per par­lar amb hones­te­dat.
Com el pensa, el seu so?
El so per a mi és una de les recer­ques més cons­tants i és el meu fil con­duc­tor quan estu­dio. A través del so sé si la cosa va bé. És l’ele­ment més tan­gi­ble que tenim els músics, és vibració que pene­tra l’altra per­sona. El so ha de par­lar sem­pre, i intento que sem­pre ho faci sense caure en l’embe­lli­ment o la recerca d’un ele­ment museístic. El so bell és el so rodó i en aquest sen­tit, en Janácek, que és un crit de ràbia, no pots bus­car aquest so. En aquest sen­tit la presència de la música ha de tro­bar un so que comu­ni­qui, no només un so bell. En Cho­pin, en canvi, busco sem­pre el so pro­fund de vio­lon­cel, de par­lar, que surt de l’estómac i que per tant no pot ser dur, sinó rodó i pro­fund, que ve de dins.
El so dur crida.
Però també pots cri­dar xiu­xi­ue­jant. Per això busco el màxim de rela­xació pos­si­ble des del cos, perquè és l’única manera de fer que fun­ci­oni. Quan trobo el so és quan sento un plaer físic. Per a mi el so és fis­ca­li­tat pura i el meu cos m’ense­nya quan el so està bé. No he estat mai una per­sona ver­bal. És amb el so del piano que em con­necto amb el món de manera més honesta, és la meva veu. Jo em faig tan­gi­ble a través del que toco. El meu mate­rial sen­si­ble és el so.
Allò que és sen­si­ble és allò que és mani­fest però també el més íntim. Amb la seva intrínseca sen­si­bi­li­tat, el roman­ti­cisme és el període estètic en el qual es troba més còmoda?
Encara em queda molt per fer, vull reme­nar molt més reper­tori, però trobo a fal­tar donar més veu als com­po­si­tors actu­als. Crec que aquesta for­nada mereix tenir veu, també per part meva. Em sap greu no estar allà perquè és un com­promís que hem d’adop­tar tots els artis­tes amb els nos­tres con­tem­po­ra­nis. Però és cert que el roman­ti­cisme és clara­ment el reper­tori que més em parla. Hi trobo molta lli­ber­tat, també per una qüestió tècnica, que deter­mina com emeto el so. Intento sem­pre bus­car la poe­sia del roman­ti­cisme per exem­ple en el cinema, i ja de petita mirava pel·lícules de Fellini i de Tarkovski. Bus­cava quanta poe­sia hi havia en un foto­grama. Pot­ser això ha deter­mi­nat la manera de mirar el món, perquè sem­pre la busco, la poe­sia del món, que és el que em fa seguir enda­vant. Amb el piano és el mateix, és clar.
Té neces­si­tat de nodrir-se de les altres arts?
A banda del cinema, he vis­cut la pin­tura amb el meu avi de prop i també m’agrada molt la foto­gra­fia. El meu besavi era fotògraf, afi­na­dor de pia­nos i pia­nista auto­di­dacte, i de fet ell va ense­nyar a tocar el piano al seu fill, el meu avi, qui, a la vegada, me’n va ense­nyar també a mi quan era molt petita. És el que se’n diu herència cul­tu­ral, vinc d’una família d’artis­tes. Això m’ajuda a ins­pi­rar-me en les altres arts. És impres­cin­di­ble nodrir-se de l’art per a l’art en si mateix i per a la vida, bus­car sem­pre la poe­sia per tro­bar el teu propi llen­guatge. També és cert que és difícil quan estàs tre­ba­llant en un art en pro­fun­di­tat no espe­rar-ne un resul­tat, és a dir, una obra que parli. La meva manera de fer música és molt intuïtiva, però també és molt exi­gent. En la pin­tura, quan m’he posat a expe­ri­men­tar, soc molt des­truc­tiva, en les línies veus la inse­gu­re­tat i el fet de jut­jar-me a mi mateixa perquè estic acos­tu­mada a dema­nar-me molt. Pin­tar o escul­pir només com a teràpia sense que es pugui ofe­rir al món no ho con­cebo, perquè sem­pre busco un sen­tit comu­ni­ca­tiu en l’art.
No pensa en l’‘art pour l’art’.
Entenc la música com una comu­ni­cació, com voler arri­bar a. Evi­dent­ment també toco el piano com a teràpia i tot el que em conec a mi mateixa és a través del piano, que em dona moments de lli­ber­tat. Quan un con­cert va bé, perds abso­lu­ta­ment el sen­tit del cos, i això és fantàstic, perquè el cos és la decadència més pre­sent. Busco un cos que no es pensa, sinó que sent.
Par­lava de des­trucció, de sofri­ment.
En el moment que hi ha molts ulls que t’estan mirant, tu et jut­ges molt feroçment i això et porta a anar més endins sense topall. És una cosa que s’ha de tre­ba­llar perquè és molt fàcil ser auto­des­truc­tiu, per això en l’estudi cal ser-ne cons­ci­ent. Quan un con­cert o una sessió d’estudi van bé, el que hi ha és silenci. Per això faig medi­tació. Com més sen­si­ble ets als estímuls més interac­ci­o­nen amb tu i més et poden jugar en con­tra. Aquesta recerca del silenci és apa­gar la ver­ba­li­tat.
O la bar­ba­ri­tat.
Sí. La ver­ba­li­tat no ha de ser nega­tiva, però és espai que no hau­ria de ser.
Schönberg deia: “L’art és el crit agònic d’aquells qui inte­ri­o­rit­zen el destí de la huma­ni­tat.”
De fet, en aquest sen­tit hi ha nits que em costa dor­mir perquè d’alguna manera tinc la sen­sació de per­ce­bre el pati­ment de la huma­ni­tat. De vega­des, sento empa­tia amb el dolor de gent que no conec i per això la cura depèn d’apa­gar aquest soroll i acon­se­guir aquest silenci. Com més empa­tia, més crit, més dolor, mal­grat que també molta més bellesa i lli­ber­tat.
És una música que busca el silenci.
Em costa pro­fun­da­ment man­te­nir-lo per exem­ple en la sonata de Janácek, perquè en el segon movi­ment a cada compàs hi ha un silenci, que és el de la mort. Calia inte­grar aquesta pausa i estar-hi còmoda. Em sem­bla que era a La dolce vita on deien: “El silenci em fa por perquè és només un estat apa­rent.” I en aquesta sonata és difícil perquè hi ha la dua­li­tat del crit de la mort i el silenci abso­lut.
La insa­tis­facció, el moment de dolor i el de crit en l’art però sobre­tot en el seu art. Això és molt deca­den­tista.
Sovint, el reper­tori que toco ho és! Però jo no ho per­cebo com una cosa nega­tiva. Hi trobo bellesa, en el dolor. Et porta a la catarsi.
Hi ha bellesa en el dolor com hi ha bellesa en la llet­jor.
Com reco­llia Umberto Eco i com Kant teo­rit­zava, és difícil sen­tir-se inter­pel·lat per una cosa bella si aca­bes d’expe­ri­men­tar el sublim.
Però el sublim només el tro­bem a la natu­ra­lesa i en l’art.
Aquí es troba la trampa. I el dolor no em porta necessària­ment a ser aquesta artista deca­dent, sem­pre és des d’un punt de vista molt sa. Però sí que és a través d’aquest llen­guatge que em trobo a mi mateixa. L’art no és un camí fàcil però té aquests punts d’alli­be­ra­ment que fan que tot val­gui la pena.

L’HERÈNCIA ARTÍSTICA DE MARTA PUIG

Marta Puig ve d’una família d’artistes. El seu besavi, Josep Puig i Prats (Barcelona, 1894? – 1984?), fou un afinador de pianos, fotògraf, pianista amateur, pintor a l’oli i un gran jugador d’escacs. El seu fill, Ramon Puig Bel (Barcelona, 1923 – 2007) era pintor d’aquarel·la, i es va professionalitzar sobretot en l’àmbit artístic del tèxtil, amb el disseny de mocadors a l’empresa Sederías Puig Carcereny SA. Pianista amateur, era un apassionat del cinema i de les arts, un curiós que també va ser, durant el servei militar, el director artístic i dibuixant de la revista de la caserna. Va exposar els seus quadres al RACC amb la col·laboració de la Galeria d’Art Grifé & Escoda. Marta Puig el recorda així: “El meu avi va ser una gran inspiració i un mestre de curiositat i d’experimentació artística. Amb ell tocava el piano, escrivíem i llegíem poesia, gravàvem pel·lícules al parc de la Sagrada Família, dibuixàvem i fèiem escultures de fang mentre miràvem westerns a la tarda. Recordo molt bé que una vegada em va dir: «Alimenta’t d’art perquè de ser expressiu no se n’aprèn, s’hi arriba nodrint-se d’art, ressonant amb l’art; la tècnica, en canvi, sempre es pot aprendre.» Així que aquestes paraules sempre estan amb mi.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor