Teatre

Pregar i impregnar

De març a desembre, el Konvent de Berga obre les seves portes a tot tipus d’artistes que vulguin compartir la seva recerca amb els veïns i que participin espontàniament en els àpats creatius dels vespres

CONVENTS
A més del Konvent de Berga, també s’han convertit en fàbrica de creació el de Pontós (Alt Empordà) i el d’Alcover (Alt Camp)
‘OPEN STUDIOS’
Els ‘open studios’ periòdics permeten que els ciutadans entrin als estudis per parlar amb els artistes

Si tra­di­ci­o­nal­ment als con­vents es prega, a les fàbri­ques de cre­ació s’impregna. El Kon­vent de Berga apro­fita l’edi­fici on vivien les mon­ges en comu­ni­tat. Si les mon­ges hi resa­ven, hi ense­nya­ven lle­tra i números i hi tenien un petit hos­pi­tal, ara aquest espai vol ser un lloc de tro­bada dels artis­tes que, de març a desem­bre (el fred dels tres mesos res­tants des­a­con­se­lla fer-hi cap acti­vi­tat) explo­ren els seus camps cre­a­tius en algu­nes de les naus immen­ses del com­plex. Es tracta d’una fàbrica tèxtil en desús. Encara ara hi ha veïns, avui en pisos moderns, que recor­den els anys de la seva infància tre­ba­llant-hi. A tocar de Berga, el con­junt veïnal Cal Rosal ha inter­can­viat pro­ducció econòmica per cre­ació artística, espe­ci­a­ment per als que no tenen cabuda al circuït ins­ti­tu­ci­o­nal.

L’equip actual està for­mat per un grup de vint-i-cinc artis­tes que hi viuen. Man­te­nen actiu un espai ocu­pat des de fa tres dècades i l’ofe­rei­xen a altres artis­tes amb el con­cepte glo­cal (ambició glo­bal, con­tacte local). Per això, els matei­xos mem­bres de l’equip, explica Bru Fer­ris, un músic que s’acaba d’inte­grar al pro­jecte Orp­heus, dels Insec­totròpics, s’ofe­ri­xen des­in­te­res­sa­da­ment per a cura­do­ries durant els dies de residència. Fun­ci­o­nen com a coo­pe­ra­tiva: ni cobren ni paguen, sinó que la majo­ria dels seus com­po­nents només hi viuen llar­gues tem­po­ra­des.

Tal com es defi­neix al seu web, aquesta fabrica de cre­ació par­teix de “la resiliència”: “No hi ha requi­sits pre­es­ta­blerts ni limi­ta­dors pel que fa a la pro­ducció artística. Ofe­rim el que tenim: un espai sin­gu­lar que dis­posa d’ins­tal·laci­ons per a tot tipus d’acti­vi­tats, ja siguin indi­vi­du­als o col·lec­ti­ves, així com uns espais comuns per faci­li­tar l’inter­canvi i la interacció social. A canvi, cer­quem pro­pos­tes que apor­tin una mirada reno­vada al món de la cre­ació cul­tu­ral. Estem oberts a aquells pro­jec­tes que enri­quei­xin el dis­curs artístic, ens agra­den les idees ina­ca­ba­des, les aven­tu­res ini­ma­gi­na­bles i la com­pli­ci­tat irre­ve­rent amb l’espec­ta­dor.”

En una colònia tèxtil hi havia tot el que es pogués tro­bar en una petita ciu­tat (això ho exposa molt clara­ment l’espec­ta­cle El silenci dels telers). Aquest és el cas del Kon­vent. La diferència és que la majo­ria d’espais s’han trans­for­mat en allò que ha sem­blat més útil, o poètic. Dis­po­sar de tres estruc­tu­res de llit pen­ja­des del sos­tre, en un espai d’una quin­zena de metres d’altura i amb les por­tes i fines­tres reben­ta­des és la millor manera (infor­mal, emo­ci­o­nal) de rebre el visi­tant. És una invi­tació a sumar-se a la comu­ni­tat entre­gant allò que es té i com­par­tint-ho. Els majors ins­tants de vida són aquests mesos en què el temps és agra­da­ble i hi ha prou fres­cor per dis­fru­tar de les naus. A l’hivern (de gener a març) s’evita uti­lit­zar-los perquè les inclemències mete­o­rològiques ho des­a­con­se­llen. Dins del fun­ci­o­na­ment del Kon­vent, apro­fi­ten aquests mesos d’atu­rada tècnica per pro­gra­mar l’any següent. Coin­ci­deix prou amb el fun­ci­o­na­ment d’una fàbrica de cre­ació amb suport públic, que també dis­posa d’uns mesos de reco­llida i selecció dels pro­jec­tes que podrà aco­llir la tem­po­rada següent.

Amb els anys, els artis­tes han anat envaint el Kon­vent, con­ver­tint-lo en un lloc habi­ta­ble, agra­da­ble de viure-hi. Als pas­sa­dis­sos comuns hi ha innom­bra­bles pin­tu­res, però també a les parets inte­ri­ors de les naus. Un aire figu­ra­tiu que con­vida a tre­ba­llar-hi. Per acce­dir a les naus hi ha un sis­tema de peti­tes bústies amb con­tra­se­nya per acon­se­guir la clau que obre cada nau. Un sis­tema fàcil, pràctic i que exi­geix res­pon­sa­bi­li­tat i con­fiança a parts iguals dels resi­dents pun­tu­als.

Cal Rosal és un con­junt veïnal pro­per a Berga, a pocs quilòmetres. A finals de maig, la fàbrica estava plena de gom a gom en una de les ses­si­ons d’open stu­dios, tot apro­fi­tant una tro­bada de tast de vins al jardí. Fres­cor música tran­quil·la, tau­le­tes i calma per con­ver­sar, per fer con­fluir nous pro­jec­tes. Sense neces­si­tat de conèixer-se, el veïnat feia bro­mes amb els nou­vin­guts, enmig d’una sen­sació de caliu molt agra­da­ble.

El Kon­vent de Berga és, pro­ba­ble­ment, una referència a la Cata­lu­nya inte­rior, però no és l’únic con­vent trans­for­mat per aco­llir-hi arts. Per exem­ple, també hi ha el con­vent de Pontós, que ges­ti­ona l’Asso­ci­ació cul­tu­ral Mutte. Entre mol­tes altres com­pa­nyies, Lali Álva­rez hi va tre­ba­llar Tha tzpar (L’espera), que es va estre­nar a Fira Tàrrega el 2018, apro­fi­tant el frontó mig des­ba­lles­tat. Al jardí cen­tral de l’antic con­vent, una imatge de Crist amb els braços oberts encara dona la ben­vin­guda al visi­tant, ja és assidu a les pre­sen­ta­ci­ons dels tre­balls fets en aquesta fàbrica de cre­ació. A Alco­ver també hi ha un con­vent que s’està trans­for­mant en espai de cre­ació. Com a muni­cipi amb recur­sos limi­tats que és, s’ha anat adap­tant l’espai des­sa­cra­lit­zat i s’han recon­ver­tit algu­nes cam­bres perquè els artis­tes hi pugin viure en breus períodes de recerca cre­a­tiva. Alco­ver es vin­cula sovint amb pro­jec­tes que es desen­vo­lu­pen poste­ri­or­ment a la Fira Tra­pezi de Reus. Aquests tres cen­tres són dels pocs que hi ha fora de Bar­ce­lona. Hi ha altres pols, com la mateixa ciu­tat de Tàrrega(com ara les naus de Cal Tre­pat, que acu­llen com­pa­nyies del pro­grama Suport a la Cre­ació al llarg de l’any, amb una major con­cen­tració aquests mesos d’estiu). També emer­geix el pro­jecte d’El Canal, a Salt, o el crei­xe­ment del Del­te­bre Dansa a través de l’Obra­dor (una antiga dis­co­teca). La con­vivència al camp inter­pel·la els espec­ta­dors que, habi­tu­al­ment, es con­cen­tren a les grans urbs de l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona.

QUÈ OFEREIX LA FÀBRICA AL CREADOR?

COMUNITAT

El grup, que manté el local ocupat des de fa uns trenta anys, convida a dormir a la residència. També a sopar, ja que és el moment de convivència entre el col·lectiu i els nouvinguts. Se serveix un àpat al menjador comunitari. A companyies internacionals (o a les que tinguin dificultats per anar a comprar menjar a Berga) també se’ls dona l’opció de fer-hi l’esmorzar i el dinar. Cada artista té necessitats diferents i se’ls intenten resoldre. El que plana sobre totes les demandes és que es generi un espai de comunitat i convivència que nodreixi el procés creatiu. Les naus són immenses i hi ha la possibilitat que es comparteixin entre diferents equips. Hi ha des de sales de música fins a espais per aïllar-se per escriure.

PROCÉS DE SELECCIÓ DE COMPANYIES

tres mesos de tria

El Konvent tanca de gener a març. És el període que es dona el col·lectiu per triar les residències del curs següent (de març a desembre). Una quinzena de membres del grup selecciona propostes que alternen des de posades en escena circenses fins a projectes de creació literaris, plàstics, musicals... Sovint són projectes embrionaris, que no disposen de gaire material tècnic. Hi fan estades més aviat breus, que van des d’una setmana fins a un mes. La majoria demanen dues setmanes de residència. També hi ha persones que demanen una periodicitat a la sala de gravats (disposen d’un tòrcul) o a l’estudi de ceràmica.

QUIN GUANY CULTURAL TÉ LA CIUTAT?

PÒSIT

La majoria de projectes que se seleccionen són els que tenen molt en compte la singularitat del Konvent. Per això cada projecte posa en valor el context postindustrial, amb un bagatge cultural molt fort. Sovint, hi ha trobades amb els veïns de l’excolònia (el veïnat de Cal Rosal). Periòdicament es fan jornades de portes obertes en què, sense necessitat de presentar un projecte tancat a una hora concreta, el veïnat pot passar pels llocs de treball en què l’artista està investigant. Si es dona l’oportunitat, es pot entaular una conversa; si no, hi ha l’opció de contemplar el camp d’assaig i error. Són veritables festes veïnals.

Orfeu hi deambula

Insectotròpics hi va començar a concretar algunes escenes del seu Orpheu, que en breu presentaran a la plaça Margarida Xirgu, dins del Festival Grec. La fàbrica de creació és tan immensa que per accedir a la nau on treballava la companyia calia creuar dues naus veïnes amb els sostres caiguts. A tot arreu hi ha intervencions plàstiques, grafits que inciten a una explosió de creativitat. En una banda, uns tomàquets ocupen tota una paret; més enllà, un piano desmanegat es posa a exposició de la pluja per, potser, fer sonar una callada melodia aleatòria les nits de tempesta (tot i que els trons la deuen emmudir). Es detecten construccions que deurien tenir utilitat per rentar o tintar peces de roba de fa més d’un segle. L’extensió de la nau segueix tenint més metres quadrats que algunes fàbriques de creació de Barcelona, que han de fer equilibris per acollir espais per a la investigació. Al Konvent, tot és a l’engròs, tot i que, alhora, persegueix la proximitat de la convivència. Molt saludable.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor