Articles

Crítica

EL NOM DE LA HUMANITAT

Persones sense nom que, per inèrcia social, viuen a l’ombra del llenguatge

“Com donar nom a allò que no té nom / que es fa pre­sent davant dels ulls sense cap nom, / que hi és sense cap nom; / com donar un nom a allò que viu a l’ombra del llen­guatge?”

Em dic la veu, de Rosa Font.

Lli­bres del Segle, 2017

Molts escrip­tors, espe­ci­al­ment quan abor­dem temes d’assaig i divul­gació, vivim sovint la difi­cul­tat del sexisme del llen­guatge a l’hora d’ano­me­nar les per­so­nes. Perquè en català, com en molts altres idi­o­mes, les parau­les con­fe­rei­xen gènere a allò que s’ano­mena. Sovint par­lem, per exem­ple, d’un equip de científics que ha des­co­bert una cosa, uti­lit­zant el mas­culí com a genèric quan, pot­ser, en l’equip hi havia diver­ses dones i un sol home. Un cos­tum que, sens dubte, cal erra­di­car. Més encara, per un sexisme com­ple­ta­ment injus­ti­fi­cat, tra­di­ci­o­nal­ment s’ha ten­dit a infra­va­lo­rar les apor­ta­ci­ons de les dones en ciència i tec­no­lo­gia, si no a igno­rar-les direc­ta­ment. Per­so­nes sense nom que, per inèrcia social, viuen a l’ombra del llen­guatge (rein­ter­pre­tant els ver­sos de Rosa Font).

La història de la ciència és plena d’exem­ples, que a poc a poc es van cor­re­gint. Noms com Bar­bara McClin­tock, des­co­bri­dora dels ano­me­nats ele­ments genètics trans­po­ni­bles (gens que tenen la capa­ci­tat de viat­jar pel genoma), o Rosa­lind Frank­lin, codes­cu­bri­dora de l’estruc­tura de l’ADN, són cada cop més freqüents als lli­bres de ciència. Per repa­rar aquest greuge, Oriol Boix, pro­fes­sor d’engi­nye­ria elèctrica a la UPC, i la psicòloga San­dra Posada han escrit 100 dones clau en la història de la ciència i la tec­no­lo­gia. Recull el nom i les tas­ques de dones que, pel fet d’haver des­ta­cat en uns àmbits en els quals històrica­ment han pre­do­mi­nat els homes, encara han sigut més invi­si­bi­lit­za­des.

Sabíeu, per exem­ple, que el pri­mer dis­seny d’una estufa de gas el va fer una dona per evi­tar els incen­dis que de tant en tant pro­vo­ca­ven les llars de foc? Es deia Alice Parker. O que alguns dels pri­mers estu­dis sobre higi­ene específica per a dones els va escriure la cata­lana Dolors Aleu, que fou la pri­mera met­gessa de l’Estat?

Pre­ci­sa­ment, refle­xi­o­nar sobre aquest i qual­se­vol altre tema és el que ens fa humans. Refle­xi­o­nar per poder empren­dre acci­ons que cor­re­gei­xen els inne­ga­bles biai­xos i injustícies; per posar nom a aque­lles per­so­nes a qui se’ls ha negat el nom. ¿Què ens fa humans? és el nou lli­bre del metge, inves­ti­ga­dor i escrip­tor Sal­va­dor Macip. És un assaig molt lúcid que, sense defu­gir la polèmica, busca una res­posta des de la ciència a una pre­gunta clàssica de la filo­so­fia. La res­posta que pro­posa, i que argu­menta des d’un bio­hu­ma­nisme raci­o­na­lista, és pre­ci­sa­ment que el que ens fa humans és la capa­ci­tat de fer-nos pre­gun­tes i, sobre­tot, de fer-nos-les sobre nosal­tres matei­xos. És a dir, de tenir consciència i auto­consciència. Unes carac­terísti­ques cog­ni­ti­ves que, com diu Macip, “ens han de per­me­tre asso­lir una vida en soci­e­tat digna i justa”. O, uti­lit­zant les parau­les de la poe­tessa Roser Font, “per donar un nom a allò que viu a l’ombra del llen­guatge”.

100 dones clau en la història de la ciència i la tecnologia Autors: Oriol Boix i Sandra Posada Editorial: Cossetània
¿Què ens fa humans? Autor: Salvador Macip Editorial: Arcàdia
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor