Articles

Història

I PER QUÈ NO?

Sole­dad Ben­go­ec­hea Echa­ondo (Sant Sebastià, 1942), espe­ci­a­lista en els movi­ments soci­als i l’orga­nit­zació de la patro­nal cata­lana a prin­ci­pis del segle XX, ens ofe­reix un lli­bre dedi­cat a les “dones pio­ne­res a Cata­lu­nya al segle XX”. El prin­ci­pal mèrit del seu tre­ball, publi­cat per Llop Roig, rau en el fet de donar veu a noms sovint des­co­ne­guts, gai­rebé sem­pre silen­ci­ats; però que ens aju­den a enten­dre, en el seu con­junt, la tasca d’empo­de­ra­ment i la revo­lució silen­ci­osa que van pro­ta­go­nit­zar mol­tes dones durant el segle pas­sat.

El lli­bre i les bio­gra­fies, 200, s’estruc­tu­ren a par­tir de tres grans blocs. El pri­mer, el més extens, se cen­tra en les pri­me­res dones que van par­ti­ci­par en la vida política i sin­di­cal. L’autora recu­pera la plu­ra­li­tat de veus del femi­nisme a prin­ci­pis del segle XX; un movi­ment que, tal com con­clou, “no va ser unívoc”. En el lli­bre apa­rei­xen des de les dones enqua­dra­des en l’orga­nit­zació àcrata Muje­res Libres fins a les mili­tants ultra­dre­ta­nes que es van afi­liar a la Sección Feme­nina de la Falange. Ben­go­ec­hea també res­se­gueix algu­nes dones agi­ta­do­res que van tenir un pro­ta­go­nisme espe­cial durant algu­nes revol­tes, com ara Maria Llo­pis, cone­guda com a Qua­ranta Cèntims, qui va par­ti­ci­par en els alda­rulls de la Set­mana Tràgica.

El segon bloc està dedi­cat a les dones pio­ne­res en les seves pro­fes­si­ons, com ara Maria Cinta Balagué, la pri­mera veu feme­nina en una emis­sora cata­lana i de qui Ben­go­ec­hea remarca que era “una dona [...] avançada en la con­cepció for­mal de la pro­gra­mació, però ideològica­ment con­ser­va­dora”. Pre­ci­sa­ment l’autora remarca les con­tra­dic­ci­ons d’aques­tes pio­ne­res, ben il·lus­tra­ti­ves d’un movi­ment hete­ro­geni i que va tenir eta­pes d’avenços i altres de retro­ces­sos. Final­ment, el dar­rer bloc inclou la bio­gra­fia de 23 dones sin­gu­lars que, amb la seva opció rup­tu­rista, van aju­dar a can­viar la men­ta­li­tat de mol­tes dones i de la soci­e­tat en el seu con­junt. La pri­mera met­gessa, la pri­mera direc­tora d’un diari, la pri­mera minis­tra i, fins i tot, la pri­mera cas­te­llera. Dones que, en el seu moment, de ben segur que es van pre­gun­tar: “I per què no?”

Un petit tast
“Era imprescindible reconèixer la singularitat femenina, parlar de dones pioneres que van dedicar la seva vida i la seva energia a superar esculls, a reinventar i defensar un futur amenaçat per la discriminació de gènere i l’opressió d’una societat patriarcal. I no oblidem les activistes i revolucionàries que van lluitar també amb la finalitat de canviar una societat injusta i un sistema capitalista que oprimia tant les dones com els homes” “La majoria de les dones de què parla aquest llibre ja no hi són. Perquè no restin en l’oblit, aquí tractem de visualitzar-les, de treure-les a la llum”
trencant barreres Autor: Soledad Bengoechea Echaondo Editorial: Llop Roig Pàgines: 288 Preu: 25 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor