Articles

Història

I PER QUÈ NO?

Soledad Bengoechea Echaondo (Sant Sebastià, 1942), especialista en els moviments socials i l’organització de la patronal catalana a principis del segle XX, ens ofereix un llibre dedicat a les “dones pioneres a Catalunya al segle XX”. El principal mèrit del seu treball, publicat per Llop Roig, rau en el fet de donar veu a noms sovint desconeguts, gairebé sempre silenciats; però que ens ajuden a entendre, en el seu conjunt, la tasca d’empoderament i la revolució silenciosa que van protagonitzar moltes dones durant el segle passat.

El llibre i les biografies, 200, s’estructuren a partir de tres grans blocs. El primer, el més extens, se centra en les primeres dones que van participar en la vida política i sindical. L’autora recupera la pluralitat de veus del feminisme a principis del segle XX; un moviment que, tal com conclou, “no va ser unívoc”. En el llibre apareixen des de les dones enquadrades en l’organització àcrata Mujeres Libres fins a les militants ultradretanes que es van afiliar a la Sección Femenina de la Falange. Bengoechea també ressegueix algunes dones agitadores que van tenir un protagonisme especial durant algunes revoltes, com ara Maria Llopis, coneguda com a Quaranta Cèntims, qui va participar en els aldarulls de la Setmana Tràgica.

El segon bloc està dedicat a les dones pioneres en les seves professions, com ara Maria Cinta Balagué, la primera veu femenina en una emissora catalana i de qui Bengoechea remarca que era “una dona [...] avançada en la concepció formal de la programació, però ideològicament conservadora”. Precisament l’autora remarca les contradiccions d’aquestes pioneres, ben il·lustratives d’un moviment heterogeni i que va tenir etapes d’avenços i altres de retrocessos. Finalment, el darrer bloc inclou la biografia de 23 dones singulars que, amb la seva opció rupturista, van ajudar a canviar la mentalitat de moltes dones i de la societat en el seu conjunt. La primera metgessa, la primera directora d’un diari, la primera ministra i, fins i tot, la primera castellera. Dones que, en el seu moment, de ben segur que es van preguntar: “I per què no?”

Un petit tast
“Era imprescindible reconèixer la singularitat femenina, parlar de dones pioneres que van dedicar la seva vida i la seva energia a superar esculls, a reinventar i defensar un futur amenaçat per la discriminació de gènere i l’opressió d’una societat patriarcal. I no oblidem les activistes i revolucionàries que van lluitar també amb la finalitat de canviar una societat injusta i un sistema capitalista que oprimia tant les dones com els homes” “La majoria de les dones de què parla aquest llibre ja no hi són. Perquè no restin en l’oblit, aquí tractem de visualitzar-les, de treure-les a la llum”
trencant barreres Autor: Soledad Bengoechea Echaondo Editorial: Llop Roig Pàgines: 288 Preu: 25 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor