Articles

Crítica

Mirar és escoltar: l’orella insomne d’Altaió

Altaió és un home molt generós, sempre obert als altres (i, de manera molt especial, als joves, que bullen d’idees i energia)

Durant els mesos de la pandèmia –que el tra­fi­cant d’idees Vicenç Altaió ano­mena el “reset glo­bal”–, en les diver­ses fases d’aquest temps fora del temps, l’autor del lli­bre es va tro­bar, pre­sen­ci­al­ment o vir­tu­al­ment, amb tot un seguit de cre­a­dors, amb els quals va refle­xi­o­nar sobre la seva feina i la comesa de l’art en gene­ral. Van ser tro­ba­des de diu­menge a la tarda, per bé que alguna es va pro­duir en dis­sabte. Una de les qüesti­ons que s’hi deba­tia fou la relació entre cul­tura i política. Cal tenir en compte, a més, que l’ano­me­nat procés estava, inter­na­ment, en una etapa de depressió i, exter­na­ment, en una de màxima per­se­cució (“en plena dic­ta­dura cons­ti­tu­ci­o­nal i regressió de valors”, en parau­les de l’autor). El con­fi­na­ment obli­ga­tori és un altre dels temes que des­plega el dis­curs del lli­bre. Inter­ro­gat sobre això últim, el músic Nico­las Jaar res­pon que “cal tro­bar fines­tres a les nos­tres ruïnes”.

Tar­des de diu­menge és una obra esti­mu­lant, escrita amb nervi i gràcia –Altaió és, per damunt de tot, poeta–, que, en alguns aspec­tes, m’ha recor­dat els lli­bres d’Albert Manent en què l’autor deixà constància de tan­tes figu­res de la cul­tura o la política del país, en unes sem­blan­ces que des­ta­ca­ven l’apor­tació més sig­ni­fi­ca­tiva i valu­osa de cada un d’ells. Altaió –pro­ta­go­nista pri­vi­le­giat de la cul­tura del país i con­su­mat ins­ti­ga­dor de les fructíferes rela­ci­ons d’aquesta amb altres camps: la política, la ciència...– ens dona uns retrats for­mi­da­bles d’artis­tes refle­xius i d’homes i dones de cul­tura tan interes­sants com ara Antoni Tàpies, Arnau Puig, Anna Mala­grida, Joan Font­cu­berta, Car­los Pazos i Fre­de­ric Amat, entre d’altres.

N’hi ha de menys popu­lars i, tan­ma­teix, no menys dig­nes de con­si­de­ració, com ara Espe Pons, Mercè Bar­berà i Sébas­tien Pla­nas. I, en els diver­sos relats, tot de pas­sat­ges en què ens obse­quia amb vívides evo­ca­ci­ons dels vells mes­tres, ja habi­tants de l’eter­ni­tat: J.V. Foix, Joan Vinyoli, Josep Palau i Fabre o Joan Brossa. El to nar­ra­tiu és entusiàstic i libèrrim, el propi de l’autor, vol­gu­da­ment anti­a­cadèmic (de fet, l’acadèmia, en l’accepció més imme­di­ata i encar­ca­rada del terme, hi rep algun oca­si­o­nal cor­rec­tiu). Com afirma Sala-Vall­daura en el pròleg, Altaió fa d’Eugeni d’Ors o de J.V. Foix: “No és del tot estrany que un home de lle­tres pari taula i ore­lla als seus coe­ta­nis i n’escolti la llarga con­versa entre les tra­di­ci­ons i les moder­ni­tats.” L’ore­lla d’Altaió és, com la de Vinyoli, insomne. La taula simbòlica d’aquest nou lli­bre alta­io­nenc emula la del bell títol de Màrius Sam­pere: La taula i les estre­lles.

“Morir-se és dei­xar d’escriure”, defen­sava Joan Fus­ter, parau­les que fa seves Biel Mes­quida. Artur Ramon es mos­tra expe­di­tiu: “Els governs no con­si­de­ren el patri­moni, hi opo­sen la fis­ca­lit­zació. Pena­lit­zen el col·lec­ci­o­nisme.” De Pere Noguera, a Altaió li interessa subrat­llar el vin­cle entre avant­guarda i cre­ació tra­di­ci­o­nal popu­lar. En el capítol dedi­cat a Jordi Mitjà, hi lle­gim aquesta bella síntesi de la con­junció entre llen­guatge i art: “A la història del llen­guatge, les coses van dei­xar de ser pri­mer per ser fetes, després repre­sen­ta­des i ara simu­la­des.” La relació entre la imatge i la història mereix pas­sat­ges dig­nes d’un subrat­llat fondo i inde­le­ble. I la que manté la imatge i la tipo­gra­fia. Quants camins d’explo­ració que obre, el lli­bre! A dos sèniors de luxe, Pere Por­ta­be­lla i Arnau Puig, l’autor els pre­gunta si temen la mort. Una qüestió recur­rent és què seria la vida sense la cul­tura. “Un error”, res­pon Alfredo Jaar. Car­los Pazos asse­vera: “El meu anti­re­a­lisme és el resul­tat de la insa­tis­facció amb la rea­li­tat.”

Altaió és un home molt generós, sem­pre obert als altres (i, de manera molt espe­cial, als joves, que bullen d’idees i ener­gia). Pren, en aquest sen­tit, el relleu de Foix. I s’allu­nya, reso­lu­da­ment, d’altres artis­tes que es mos­tren més gasius (de Jaume Plensa, posem per cas, a qui atri­bu­eix “poca cor­di­a­li­tat i gene­ro­si­tat”).

Tardes de diumenge. Converses, postals i proclames en el reset global Autor: Vicenç Altaió Editorial: Comanegra Pàgines: 280 Preu: 19,50 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor