Articles

Articulacions

L’OTAN (i la guerra), al Prado

Al Prado, els líders mundials van fotografiar-se davant de ‘Las Meninas’, de Velázquez, la icona per excel·lència de la institució

La foto­gra­fia que il·lus­tra aquest arti­cle. Mireu-la, tot i que és pro­ba­ble que ja la cone­gueu. Hi veiem els pre­si­dents dels països que inte­gren l’OTAN al Museo del Prado, que diuen que és la prin­ci­pal pina­co­teca del món, el buc insígnia de la nació espa­nyola en matèria cul­tu­ral. Men­tre aquests homes –i alguna dona– es feien la foto, les res­pec­ti­ves dones –i algun home– se’n feien una altra al Museo Reina Sofía davant del Guer­nica, de Picasso. Aquesta segona imatge, un cas fla­grant d’apro­pi­a­ci­o­nisme i uti­lit­zació bar­ro­era de l’obra i el seu mis­satge ori­gi­nal, que és un clam con­tra el bel·licisme. Tan­ma­teix, si ho volem lle­gir d’una altra manera, el que acon­se­gueix Picasso –sense voler-ho– és atreure i asse­nya­lar els veri­ta­bles cul­pa­bles dels hor­rors de la guerra.

Al Prado, els líders mun­di­als van foto­gra­fiar-se davant de Las Meni­nas, de Velázquez, la icona per excel·lència de la ins­ti­tució. Aquesta pin­tura és una de les con­ques­tes més impor­tants de la història de l’art occi­den­tal, i que els repre­sen­tants de l’OTAN es foto­grafiïn amb ella és, entre altres coses, una ope­ració claríssima de blan­queig d’un orga­nisme de guerra. És, també, una mos­tra de com fun­ci­o­nen les esce­no­gra­fies del poder, que sem­pre bus­quen pre­sen­tar a la soci­e­tat una imatge dels que manen visu­al­ment eficaç. I és, en defi­ni­tiva, una bana­lit­zació de l’essència dels museus, que, per defi­nició, sem­pre han estat al cos­tat de la cul­tura de la pau.

A Twit­ter, la potent imatge de Boris John­son i Emma­nuel Macron pas­se­jant-se per les sales del Prado ha fet emba­da­lir divul­ga­dors cul­tu­rals, you­tu­bers i, fins i tot, pro­fes­sors uni­ver­si­ta­ris amb sòlides tra­jectòries en el món de la història de l’art. Ho han vist com una opor­tu­ni­tat per pro­mo­ci­o­nar el museu i la cul­tura espa­nyola. Curi­o­sa­ment, aques­tes per­so­nes mai piu­len sobre política i es guar­den molt bé d’expres­sar les seves opi­ni­ons en aquest àmbit, però aquest cop han ense­nyat la poteta. Perquè dar­rere de la seva fas­ci­nació pel Prado con­ver­tit en apo­te­osi del poder mun­dial hi ha la Leyenda Negra i l’orgull ferit pel pas­sat de la cas­ti­gada nació espa­nyola. L’ètica i els prin­ci­pis anti­mi­li­ta­ris­tes que regei­xen el món dels museus que­den en un segon pla davant la visió glo­ri­osa i repa­ra­dora dels líders pas­se­jant-se entre les res­tes del gran nau­fragi espa­nyol. Perquè, no ho obli­dem, el Prado és el dere­licte més bell del món.

Qui cone­gui i assu­meixi les posi­ci­ons de l’Inter­na­ti­o­nal Coun­cil of Museums (ICOM) o de la Unesco en aquest sen­tit, hau­ria d’estar d’acord en el fet que no és gaire cohe­rent ni ètic fer pro­moció dels museus a costa d’un orga­nisme mili­tar. La des­fi­lada de cap­gros­sos inter­na­ci­o­nals pel Prado mai pot veure’s com una opor­tu­ni­tat, ja que el lamen­ta­ble fun­ci­o­na­ment del món i la real­po­li­tik apli­cada a la gestió dels museus són un mal negoci. I ho són perquè els museus i els orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals que els regu­len tenen molt clar que la guerra és una pèssima ali­ada per a la cul­tura. Ho va resu­mir de manera bri­llant l’amic Joan M. Min­guet en un arti­cle sobre el tema: aquells man­da­ta­ris mun­di­als van venir a Madrid per acor­dar l’aug­ment en des­pesa mili­tar dels res­pec­tius països, i aque­lla des­pesa ser­virà per matar gent. I hi afe­geixo: per des­truir patri­moni.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.