Articles

Crítica

Tot és vida

Els poemes de Joan Josep Barceló i Bauçà s’haurien de llegir de forma lliure, sense formes educatives reductores

Joan Josep Bar­celó i Bauçà és un altre cas excep­ci­o­nal de la poe­sia cata­lana. (Cansa repe­tir les carències estruc­tu­rals.) No figura en els anu­als, ni en les pàgines ofi­ci­als de les ins­ti­tu­ci­ons literàries cata­la­nes. En canvi, és un autor que ha rebut nom­bro­sos pre­mis i dis­tin­ci­ons a Itàlia, ja que ha publi­cat més de dotze poe­ma­ris en llen­gua ita­li­ana en poc temps.  En llen­gua cata­lana és autor de set lli­bres de poe­sia.

Inri, la seva dar­rera obra, ens parla de la passió i de la mort de Crist. El fill de Déu no deixa de ser un pre­text per cons­ta­tar el fracàs de la civi­lit­zació. Segons Jaume C. Pons Alorda, en el pròleg, Bar­celó és un exèrcit que estima el deliri. Total­ment d’acord. És una mera­ve­lla lingüística. Can­via els ter­mes i els sen­tits poètics, situ­a­ci­ons que es podrien des­ve­lar com a per­so­nals per trans­for­mar-les en experiències espi­ri­tu­als. Podríem afe­gir-hi altres adjec­tius: experiències còsmi­ques, dimen­si­o­nals, sexu­als, biològiques, reli­gi­o­ses, lingüísti­ques. En un sol vers explica la història cris­ti­ana, la mirada que cas­tiga, la por que mira els altres per no mirar-se a ells matei­xos. És el que passa sovint amb els fanàtics que no es volen mirar el seu inte­rior perquè hi tro­ba­rien un mons­tre.

Els seus poe­mes s’hau­rien de lle­gir de forma lliure, sense for­mes edu­ca­ti­ves reduc­to­res. No s’hau­rien de lle­gir com a poe­mes por­nogràfics o mòrbids. La poe­sia està per damunt d’eti­que­tes que s’aca­ben des­pre­nent dels lloms dels lli­bres. Totes les temàtiques aca­ben sent excu­ses per par­lar de la gran rea­li­tat que ens envolta. I és aquí on Bar­celó abraça la llum i la il·lumina: “La serp ha pre­nyat, fins i tot, les pedres.” El segon poema és llu­minós, és amorós, tot i par­lar del mal, ja que el mal, com a tal, pot­ser no fa tant de mal com ens han ense­nyat. L’infern, segons es vul­gui, podria ser un lloc més ama­ble que molts indrets del pla­neta.

Els poe­mes sobre la mort, tal com passa amb Estellés, no rela­ci­o­nen la mort com un fet catastròfic. Hi ha molta vida al vol­tant de la mort. Bar­celó és un poeta impul­siu, lliure, que escriu com­po­si­ci­ons breus amb idees poten­ci­als. L’envit no és pas fàcil. Cal seguir la seva melo­dia i tro­bar una sor­tida. En els seus poe­mes es palpa una inqui­e­tud extrema per sor­tir de la fos­cor, per esca­par-se de la supo­sada sal­vació. Si els màrtirs anònims que eren tor­tu­rats durant l’Imperi romà eren ano­me­nats com a feliços, per l’expressió en lliu­rar-se a Déu, en els ver­sos de Bar­celó podem cap­tar l’essència de la vida, vivint-la, de veri­tat, a través del plaer. Bona part dels poe­mes con­te­nen cita­ci­ons bíbli­ques en llatí. A més, es repro­du­ei­xen foto­gra­fies de Sergi Gar­cia Lorente, unes com­po­si­ci­ons balsàmiques, fos­ques i sen­su­als que juguen amb la mort. Una de les claus del lli­bre és aquesta: si l’home juga amb la vida, fins a mor­ti­fi­car-la, per què no es pot jugar amb el plaer i la mort? Hi ha sal­vació, es pre­gunta Joan Josep Bar­celó? Hi ha poe­sia, res­po­nen les parau­les.

Inri Autor: Joan Josep Barceló i Bauçà Editorial: Saldonar Pàgines: 77 Preu: 15 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor