Lletres

Les noies primer, encara...

De mica en mica, el mas­clisme més tra­di­ci­o­nal s’està començant a esfon­drar. Massa len­ta­ment, és cert, i després de segles i segles de cam­par lliu­re­ment. El que compta, però, és que les bases per com­ba­tre’l comen­cen a ser sòlides. A la nos­tra soci­e­tat, si més no. Un exem­ple fàcil és el món de l’esport. La dona espor­tista ha pas­sat d’estar menys­tin­guda a ser tole­rada i de ser tole­rada a ser admi­rada. Ni totes ni a tot arreu, però el cas del fut­bol és prou evi­dent. Per això, títols que rei­vin­di­quen l’esport femení refor­cen aquesta impressió entre els més joves; nenes i també nens, que no només és cosa d’elles, al con­trari.

La secció d’avui, d’una manera una mica hete­rogènia i obli­gada per les ofer­tes del mer­cat, vol cedir –menys en un cas– el pro­ta­go­nis­mes a les dones, noies, nenes. No és el pri­mer cop ni serà l’últim, fins que no cal­gui fer-ho.

El pri­mer títol, des­ta­cat per edició, per con­tin­gut i per clàssic és aquest esplèndid El brui­xot d’Oz, en què Com­bel ha donat cabuda a l’obra del nord-ame­ricà L. Frank Baum (1856-1919), amb les ele­gants il·lus­tra­ci­ons del basc Iban Bar­re­net­xea (1973) i la tra­ducció cata­lana, nova per a aquesta edició en versió ínte­gra, del poeta i escrip­tor Miquel Des­clot (1952).

Bar­re­ne­te­xea ha sabut evi­tar les influències més incul­ca­des, és a dir, Dorothy no és Judy Gar­land, però sí que va acom­pa­nyada del gos­set Totó, l’Espan­ta­o­cells, el Lle­nya­taire de llauna i el Lleó. Són els pro­ta­go­nis­tes de la recerca del Gran Oz, més gris i inqui­e­tant que llu­minós. Publi­cada el 1900, l’obra de Baum s’ha vist en pel·lícules, sèries i musi­cals, i l’autor li va treure tant de suc com J.K. Row­ling a Harry Pot­ter, ja que li va dedi­car catorze lli­bres.

El bruixot d’Oz Text: L. Frank Baum Il·lustracions: Iban Barrenetxea Traducció: Miquel Desclot Editorial: Combel Pàgines: 192 Preu: 19,90

Recomanacions a cau d’orella

Text: Pasqual Alapont Il·lustració: Julia Cejas Editorial: Baula Pàgines: 56 Preu: 10,20 L’equip de les noies
Alapont se suma a donar protagonisme a l’esport femení d’equip per reivindicar el paper de la dona en la societat. A la Marina li agrada molt jugar a futbol. Un dia, demana als nois de l’escola d’afegir-se al partidet que juguen, però ells li diuen que faci de portera. És millor que qualsevol d’ells. Farta del menyspreu, la Marina acabarà formant un equip de noies que desafiarà el dels nois en un partit que a l’escola se celebra com si fos una final de la Champions.
Autora: Idoia Iribertegui Traducció: Tina Vallès Editorial: Animallibres Pàgines: 146 Preu: 11,95 Regla núm. 1
La menstruació era i sovint és un tema tabú. Aquesta novel·la vol trencar els prejudicis i parlar de la regla sense complexos. La primera regla sempre és un moment especial. Tristesa, por, desconcert... són les emocions que sent la Telma, la protagonista d’aquesta història, davant el que ella anomena la monstruació. Gràcies a la seva família i a les seves amistats s’adonarà que és un procés natural i, així, se sentirà preparada per actuar davant nous reptes personals.
Text: Núria Parera Il·lustració: Carolina Luzón Editorial: Akiara Pàgines: 40 Preu: 14,95 El gran salt
En Babu era un nen d’ulls grossos, un nen perdut en un món massa gran. Un dia, va arribar el circ i la Romina va convidar en Babu a mostrar la seva creativitat. Un conte sobre la transformació de la tristesa i la superació dels obstacles gràcies al poder del riure i de la imaginació escrit amb la delicadesa poètica que Núria Parera ha mostrat en altres títols i amb unes il·lustracions de Carolina Luzón en què combina diferents tècniques amb un resultat espectacular.
Text: Douglas Kennedy Il·lustracions: Joann Sfar Traducció: Marta Breu Editorial: Flamboyant Pàgines: 312 Preu: 22,50 L’Aurora i el misteri de la cambra secreta
Molt bon tàndem el que formen Douglas Kennedy i l’autor de còmic Joann Sfar en aquesta segona novel·la dedicada al divertit personatge de l’Aurora, que per fi va a l’escola i té moltes ganes de fer-hi amics. No a tothom li agrada que sigui diferent, però això és el que fa que es converteixi en una gran detectiu, i li és molt útil quan ha d’investigar el primer cas.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor