Lletres

Crítica

UN POETA DEL MATARRANYA

Juli Micolau és un resistent; viu darrere de la frontera, conscient de la situació de la llengua catalana a la Franja. No es queixa; ell escriu

Hi ha poe­tes tous i poe­tes forts, poe­tes que apa­rent­ment escri­uen de forma sen­zi­lla i poe­tes que apa­rent­ment escri­uen amb rigor i fondària. Els poe­tes forts acos­tu­men a expres­sar emo­ci­ons fre­des i cal­cu­la­des, a no expres­sar emo­ci­ons direc­tes, espontànies. No dei­xen cap marge a la innocència, a l’emoció que explora. Són poe­tes que tenen soli­desa argu­men­tal, moral, con­tun­dent. Els poe­tes febles, en canvi, acos­tu­men a expres­sar la seva existència de forma fràgil, però trans­pa­rent i heroica. Gai­rebé aca­ben bui­dant les seves experiències emo­ci­o­nals. Els poe­tes forts i els poe­tes tous, en els seus extrems, s’aca­ben tocant. Si els poe­tes forts més extrems no aca­ben expres­sant res, els tous més extrems expres­sen tant les seves emo­ci­ons que aca­ben diluint tot el que és subs­tan­cial. La gran­desa de la poe­sia tova és que mai no ho sem­bla.

Juli Mico­lau forma part dels poe­tes tous que no s’aca­ben de bui­dar del tot, que rete­nen la vida i viuen l’amor amb colors: “Quan estic amb tu veig el món més blanc.” Estem par­lat d’un poeta romàntic i també d’un poeta natu­ra­lista. Estem par­lant d’un poeta que no dis­si­mula. La seva pulsió no la pot ama­gar. La seva obra des­taca per la seva vita­li­tat, per la seva existència pràctica, cons­ci­ent: “És bo dur els tràfecs d’un mateix.”

És un dels poe­tes més des­ta­cats del Matar­ra­nya. Va for­mar part de l’anto­lo­gia Roda la Mola. Anto­lo­gia del Baix Aragó de llen­gua cata­lana des dels orígens fins als dies (2010), a cura del des­ta­cat filòleg Artur Quin­tana, que, pre­ci­sa­ment, ha escrit el pròleg d’aquest lli­bre. Mico­lau és un resis­tent; viu dar­rere de la fron­tera, cons­ci­ent de la situ­ació de la llen­gua cata­lana a la Franja. No es queixa; ell escriu. És mem­bre de l’Asso­ci­ació Cul­tu­ral del Matar­ra­nya que pro­mou la llen­gua cata­lana a través de publi­ca­ci­ons literàries, tro­ba­des i cur­sos de català per a adults, amb acci­ons con­jun­tes amb l’Ins­ti­tut d’Estu­dis del Baix Cinca i el Cen­tre d’Estu­dis Riba­gorçans.

Per a les per­so­nes que no l’han lle­git (encara exis­tei­xen pre­ju­di­cis entre els lec­tors de poe­sia), hem de dir que Mico­lau trans­cen­deix els poe­tes locals, lli­gats al seu ter­ri­tori, als seus pai­sat­ges, a les seves fonts, als seus rius, als seus arbres cen­te­na­ris. El seu res­pecte cap a la natura és un dels seus prin­ci­pals eixos poètics. És un poeta de la terra que canta la bellesa de la natura i les dones. Així de real i així d’exis­ten­cial. Té con­fiança en la natura i no pas en el progrés. És lògic. La poe­sia no pot accep­tar el progrés i la degra­dació. L’estil Mico­lau no es pot con­fon­dre. En els seus poe­mes més llargs, de vint a sei­xanta ver­sos, escriu d’una tacada.

El que em cap­tiva més de la seva poe­sia és la seva visió rural, la seva riquesa del voca­bu­lari, propi de l’àrea lingüística cata­lana del Baix Aragó. Juli Mico­lau és un atles lingüístic. Un home que viu de la terra i parla de la terra. El seu mate­rial poètic és real, vis­cut. Parla de la natura tre­ba­llada. El poema “Estall” m’ha recor­dat el seu pri­mer lli­bre Manoll(1997). Si una des­cripció no és una reflexió, què expressa ales­ho­res un pai­satge? On és l’emoció del pai­satge, de la bellesa? Xalar és un verb que Mico­lau uti­litza per des­criure situ­a­ci­ons pla­ents. Si lle­giu aquest lli­bre, puc posar la mà a la terra calenta que xala­reu amb alguns dels seus poe­mes bells, tous i natu­rals.

aplec Autora: Juli Micolau i Burgués Editorial: Instituto de Estudios Turolenses, 2022 Pàgines: 91 Preu: 10 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor