Lletres

Collita del 2012

Aquest any, les editorials independents Raig Verd, Periscopi i Males Herbes i la col·lecció Crims.cat estan d’aniversari: deu anys que en certifiquen la consolidació. Amb els seus editors repassem passat, present i futur dels seus projectes

LAURA HUERGA
“Perquè augmenti el nombre de lectors en català, necessites més pluralitat, que tothom pugui trobar el que busca”

L’any 2012, va entrar en vigor la pro­hi­bició de fer cur­ses de braus a Cata­lu­nya, Putin va tor­nar a ocu­par la pre­sidència de Rússia després de qua­tre anys fent veure que era només pri­mer minis­tre i es va enfon­sar el Costa Concòrdia. Aquell mateix any, van morir Ray Brad­bury i Felícia Fus­ter, i el Nobel de Lite­ra­tura va ser per al xinès Mo Yan. I, mal­grat els augu­ris (i per sort), va resul­tar que els maies no havien fet bé els càlculs de l’adve­ni­ment de la fi del món i els lec­tors cata­lans vam poder con­ti­nuar anant a les lli­bre­ries de referència per des­co­brir, els qui no ho hagues­sin fet ja, que el 2012 ens havia por­tat també un enri­qui­ment del pano­rama lite­rari amb tres nous segells –Raig Verd, Edi­ci­ons del Peris­copi, Males Her­bes– i una col·lecció –Crims.​cat.

Dar­rere de cadas­cun d’aquests noms, hores de feina, valen­tia, entu­si­asme, espe­rança i un con­ven­ci­ment: tot i la tendència a la con­cen­tració que era evi­dent en el mer­cat edi­to­rial català (i que ha aca­bat amb la cre­ació de dos gegants, Pla­neta i Ran­dom House Mon­da­dori, a base d’absor­bir segells mit­jans), no només hi havia espai per a les seves pro­pos­tes, sinó que eren necessàries. La prova que tenien raó és que enguany tots ells bufen deu espel­mes i ho fan amb la il·lusió intacta.

TRO­BAR L’ESCLETXA

“L’any 2012 –explica Aniol Rafel, l’edi­tor de Peris­copi–, hi havia una con­cen­tració edi­to­rial molt evi­dent que feia que deter­mi­nats títols no s’esti­gues­sin publi­cant. Això dei­xava espai per a noves edi­to­ri­als que, amb cos­tos d’estruc­tura molt menors, podien assu­mir el risc de publi­car-los. Per exem­ple, de David Fos­ter Wallace hi havia tota l’obra en cas­tellà, però ni una sola pàgina en català. Edi­tar-lo i ven­dre’n 1.500 exem­plars no és ren­di­ble per a una edi­to­rial amb una gran estruc­tura, però sí que ho és per a una de petita. A més, si un autor amb aquesta fama no ens estava arri­bant, quants més ens estàvem per­dent? Això indi­cava que hi havia molta feina per fer, molt camp per córrer, i a Peris­copi estàvem dis­po­sats a arris­car-nos.” Van començar a fer-ho, l’octu­bre d’aquell any, amb Terra de cai­mans, de Karen Rus­sell.

Laura Huerga, fun­da­dora de Raig Verd, també per­ce­bia aques­tes man­can­ces, com a edi­tora i com a lec­tora. “Crec que tots els edi­tors que hem coin­ci­dit en temps i espai ens vam ado­nar que hi havia lli­bres que volíem lle­gir en català que no hi eren. En el meu cas, el deto­nant va ser Ger­brand Bakker, un autor neer­landès que no estava publi­cat, tam­poc en cas­tellà. Vaig veure que s’edi­tava molta lite­ra­tura anglo­sa­xona, i que jo podia apor­tar una mirada més diversa, des d’altres cul­tu­res. Explo­rar i sor­pren­dre el lec­tor. A més, perquè aug­menti el nom­bre de lec­tors en català, neces­si­tes més plu­ra­li­tat, que tot­hom pugui tro­bar el que busca”, explica. Hi ha con­tribuït amb escreix: una dècada després d’estre­nar-se amb A dalt tot està tran­quil, de Bakker, Raig Verd ha publi­cat ori­gi­nals de tretze llengües.

Tam­poc tro­bava el que volia lle­gir Ricard Pla­nas. Ell i Ramon Mas són els edi­tors de Males Her­bes, que, abans que edi­to­rial, va ser, el 2010, una revista de con­tes de ter­ror i ciència-ficció. “El Ramon i jo érem molt cons­ci­ents que tot el que llegíem era en cas­tellà, perquè era la llen­gua en què es publi­cava el que ens interes­sava: la ciència-ficció, Kurt Von­ne­gut, els beat­niks... Allò que lle­gei­xes quan ets un jove tra­pe­lla i bus­ques sen­sa­ci­ons for­tes. A més, com que els ado­les­cents que lle­gei­xen sovint també volen escriure, ens pas­sava que escrivíem en cas­tellà perquè els models ens arri­ba­ven en aquesta llen­gua”, resu­meix. La decisió de con­ver­tir la revista en edi­to­rial, doncs, tenia, en el seu cas, no només l’objec­tiu d’ofe­rir “als nanos de bat­xi­lle­rat la lite­ra­tura con­tra­cul­tu­ral, fora del mains­tream”, que ells havien tro­bat a fal­tar, sinó també de posar les bases, tot ofe­rint-los refe­rents, perquè escri­guin també en aquesta llen­gua. “I que publi­quin amb nosal­tres. Volem fer plan­ter”, som­riu. El seu debut va ser amb la novel·la Bres­sol de gat, de Von­ne­gut.

En el cas de Crims.​cat, el buit que hi havia al mer­cat a començament de la dècada del 2010 era sor­pre­nent, i fins i tot dolorós, per la importància que havien tin­gut les col·lec­ci­ons de novel·la negra La Cua de Palla i Selec­ci­ons de La Cua de Palla, d’Edi­ci­ons 62, i La Negra, de La Magrana. Les històriques col·lec­ci­ons d’Edi­ci­ons 62 havien des­a­pa­re­gut el 1995 (tot i que, el 2006, hi va haver un anunci de rellançament que no va pas­sar dels dos títols), i La Negra feia tombs, amb peri­o­di­ci­tat vari­a­ble i sense que hi estigués clar el paper dels autors cata­lans. En aquest con­text, Àlex Martín i Sebastià Ben­na­sar van pre­sen­tar a l’edi­to­rial Alrevés el pro­jecte de l’anto­lo­gia Crims.​cat, que reco­llia con­tes de 17 autors de novel·la negra dels Països Cata­lans. “Aquell lli­bre –explica Ilya Pérdigo, edi­tor d’Alrevés– ens va fer ado­nar de la neces­si­tat de crear una col·lecció en què els autors de novel·la negra en català tro­bes­sin casa seva. Així va néixer Crims.​cat.” El pri­mer, Història de mort, d’Andreu Martín, va arri­bar a les lli­bre­ries el gener del 2012.

ESPE­RIT COO­PE­RA­TIU

Iden­ti­fi­cada l’escletxa, calia arri­bar al públic i acon­se­guir que sor­tis­sin els números. La mida dels qua­tre segells els per­me­tia moure’s amb més agi­li­tat i sense les des­pe­ses dels grans grups. A més, de seguida van enten­dre que valia la pena que unis­sin for­ces. De fet, un any més tard, el 2013, es cre­ava l’asso­ci­ació d’edi­to­ri­als inde­pen­dents Lle­gir en Català, en què mol­tes es van impli­car. “Males Her­bes només vam ser-hi dues set­ma­nes –explica Pla­nas– perquè, de seguida, vam veure que no podíem assu­mir el volum de feina que impli­cava. Però en com­partíem del tot la filo­so­fia: capi­ta­lisme coo­pe­ra­tiu. Totes érem cons­ci­ents que si ens posàvem a com­pe­tir entre nosal­tres no que­da­ria ningú.”

Aniol Rafel apro­fun­deix en aquesta idea. “No com­pe­tim. Al con­trari: quan una edi­to­rial fa bona lite­ra­tura i acon­se­gueix que un lec­tor vagi a la lli­bre­ria, com­pri un lli­bre seu, en gau­deixi i posi en marxa el múscul lec­tor, tots sor­tim gua­nyant, perquè aquest lec­tor hi tor­narà i s’endurà un altre lli­bre, d’una altra edi­to­rial, pro­ba­ble­ment. La com­petència no és entre nosal­tres: és amb les edi­to­ri­als que publi­quen de qual­se­vol manera i poden fer que el lec­tor deixi de con­si­de­rar la lec­tura una de les opci­ons en què inver­tir el seu temps.”

Lle­gir en Català va néixer a par­tir d’una carta: la que Laura Huerga va enviar, tres mesos després de fun­dar Raig Verd, a totes les adre­ces que va tro­bar a la base de dades de l’Asso­ci­ació d’Edi­tors en Llen­gua Cata­lana. Els con­vo­cava a una reunió per veure com podien unir esforços per donar una empenta a la difusió de la lite­ra­tura en català per aug­men­tar-ne el con­sum. S’hi van pre­sen­tar 18 edi­to­ri­als, i una desena, entre les quals Alrevés i Peris­copi, es van com­pro­me­tre a tirar el pro­jecte enda­vant: crear un catàleg con­junt, par­ti­ci­par ple­gats en fires, com­par­tir difusió en xar­xes soci­als, com­par­tir una web... “Les edi­to­ri­als que en for­mem part ho tenim també per sepa­rat, però l’alta­veu que gene­rem les deu jun­tes és molt més potent. També ens dona més presència ins­ti­tu­ci­o­nal, més pes per opi­nar, per fer pro­pos­tes... Men­tre puguem fer aques­tes fun­ci­ons, l’asso­ci­ació viurà molts anys, al marge de les edi­to­ri­als que en for­min part”, explica Pérdigo, que n’és mem­bre des­ta­cat.

MÉS LEC­TORS EN CATALÀ

El 2012, decla­ra­ven lle­gir un o més lli­bres l’any un 61% de cata­lans. D’aquests, només un 27% lle­gien català. Actu­al­ment, la xifra ha cres­cut fins al 32,4% i l’incre­ment més gran es pro­du­eix en els menors de 25 anys. La tendència és posi­tiva, però la neces­si­tat de con­ti­nuar tre­ba­llant per ampliar el públic lec­tor en català (només el dia de Sant Jordi les ven­des de lli­bres en català superen les de lli­bres en cas­tellà, amb un per­cen­tatge de 52%-48% en la dar­rera edició, amb 1,7 mili­ons de lli­bres venuts) és una de les cons­tants en el dis­curs dels qua­tre edi­tors. I és ine­vi­ta­ble dema­nar-los que apro­fun­dei­xin en el tema atesa l’alarma que ha gene­rat el retrocés de l’ús social de la nos­tra llen­gua.

“Aquest retrocés no es per­cep en els índexs de lec­tura, que, de fet, pugen. I crec que con­ti­nu­a­ran pujant, per tres fac­tors: en pri­mer lloc, per l’accés al conei­xe­ment del català. Hi ha tota una gene­ració que, mal­grat ser cata­la­no­par­lant, mai no va rebre edu­cació en la seva llen­gua, i això li suposa una difi­cul­tat per lle­gir-la. Aquest obs­ta­cle ha des­a­pa­re­gut. En segon lloc, hi ha una oferta molt més àmplia i diversa. I, final­ment, hem avançat molt en la superació del pre­ju­dici res­pecte de les tra­duc­ci­ons literàries, que eren per­ce­bu­des com encar­ca­ra­des, car­rin­clo­nes, molt allu­nya­des de la llen­gua del car­rer”, explica Rafel.

“L’experiència de Males Her­bes no té per què ser repre­sen­ta­tiva, però nosal­tres venem cada vegada més, i el nos­tre públic és jove. A més, al prin­cipi, els nos­tres grans èxits eren autors estran­gers, i ara, són autors cata­lans vius. Tinc con­fiança en les noves gene­ra­ci­ons”, diu Pla­nas. Pel que fa a les tra­duc­ci­ons, està d’acord amb Rafel: “El tra­duc­tor és qui té la clau de la porta per entrar en l’obra d’un autor. I actu­al­ment en tenim de boníssims, que estan con­tri­buint a crear un model de llen­gua modern i ens estan per­me­tent des­co­brir autors de tot el món amb la seva pròpia veu.”

Ilya Pérdigo aporta una altra reflexió que con­vida a l’opti­misme: “No només seguei­xen sor­tint edi­to­ri­als en llen­gua cata­lana, sinó que el fet que gegants com Ran­dom House i Pla­neta hi apos­tin a través de la com­pra de segells demos­tra que és un mer­cat interes­sant.” En la seva valo­ració sobre la pro­gressió d’aquests deu anys, Pérdigo des­taca dos agents que han evo­lu­ci­o­nat i en el sen­tit cor­recte: el suport ins­ti­tu­ci­o­nal i la Set­mana del Lli­bre en Català, que enguany també està d’ani­ver­sari –40 anys com­plirà aquest setem­bre, quan cele­bri una nova edició, repe­tint al Moll de la Fusta, entre el 9 i el 18 de setem­bre. “En 10 anys ha fet un salt enorme”, asse­gura l’edi­tor de Crims.​cat.

UNA ETI­QUETA INJUSTA

Pel que fa al suport ins­ti­tu­ci­o­nal, Pérdigo valora com ha millo­rat la comu­ni­cació. “Els edi­tors hi hem pogut acce­dir amb més faci­li­tat per expli­car què neces­si­tem, i ens han escol­tat. Han fet una estruc­tura d’aju­des que s’ha incre­men­tat els dar­rers temps. Hem d’estar sem­pre dema­nant i insis­tint-hi, però quan les coses es fan bé s’ha de dir.”

Entre aques­tes millo­res, no només hi ha l’incre­ment de les xifres, també el fet que s’hagin començat a donar aju­des al còmic (“hi vam insis­tir molt, i m’agra­da­ria pen­sar que hi hem influït”, diu l’edi­tor de Males Her­bes) i s’hagi apos­tat pel foment dels lli­bres d’assaig en català, que s’està tra­duint en un aug­ment de ven­des des­ta­ca­ble: dels 23 mili­ons d’euros que va fac­tu­rar el gènere el 2014 es va pas­sar a 32,3 mili­ons el 2019.

Tots qua­tre reco­nei­xen que aquest suport és impres­cin­di­ble, però que l’edi­to­rial és lluny de ser un sec­tor sub­ven­ci­o­nat. “No rebem més aju­des que molts d’altres. L’eti­queta que de vega­des se’ns penja és injusta”, asse­gura Rafel. Una dada apor­tada per Joan Sala, pre­si­dent d’Edi­tors.cat fins el desem­bre pas­sat, reforça l’opinió de l’edi­tor de Peris­copi: el lli­bre fac­tura el 70% de tot el sec­tor cul­tu­ral català, però rep el 10% de les aju­des.

“El pro­blema d’aquests suports, però –hi afe­geix Plana–, és que n’hi ha pocs per als cre­a­dors. El cre­a­dor segueix sent l’últim mico de la cadena, i el pit­jor és que és impos­si­ble de rever­tir, perquè els edi­tors també tenim un marge de bene­fici molt petit, i si el reduïm, hem de tan­car.” Del preu que paga el lec­tor a la lli­bre­ria, al vol­tant d’un 55% és per a dis­tri­bució i venda, entre el 30% i el 35%, per a l’edi­to­rial (i amb això ha de cobrir els cos­tos de tra­ducció, cor­recció, impressió, pro­moció...) i entre el 5% i el 10%, per a l’autor. Així s’entén molt millor per què, com denun­cia Sala, només un de cada deu autors que escri­uen en català poden viure dels seus lli­bres.

NOUS FOR­MATS, MÉS CAMINS

El repar­ti­ment del pastís no ha can­viat gaire aquests deu anys. El que sí que ho ha fet és la tec­no­lo­gia. D’una banda, els ha permès edi­tar més d’una dot­zena de títols de mit­jana amb estruc­tu­res molt reduïdes, “cosa impen­sa­ble quan s’havia d’anar a les fires a com­prar drets i resol­dre con­tac­tes a cop de fax”, comenta Huerga. D’altra banda, ha pro­pi­ciat la pos­si­bi­li­tat d’arri­bar als lec­tors amb altres suports: els lli­bres digi­tals i els audi­o­lli­bres.

Els pri­mers fa anys que sur­ten en totes les dis­cus­si­ons sobre el futur del lli­bre, tot i que en el mer­cat català sem­bla que no aca­ben d’arre­lar. Les edi­to­ri­als inde­pen­dents han anat de mica en mica digi­ta­lit­zant el seu catàleg, però encara queda molta feina per fer. “En el paper, som com­pe­ti­tius, però en el lli­bre digi­tal ho som menys, i en els audi­o­lli­bres, gens. Hem tri­gat més a poder fer inversió en aques­tes tec­no­lo­gies. Quan l’admi­nis­tració obri les aju­des, ani­rem veient can­vis, perquè podrem començar a colar-nos-hi”, explica l’edi­tora de Raig Verd. “No ens hem posat gaire a pen­sar en el paper que podríem tenir els edi­tors com a ges­tors de con­tin­guts en el món digi­tal, una cosa que crec que serà fona­men­tal en el futur, perquè ara aquí la gent encara com­pra lli­bres, però en 20 anys tot serà per la xarxa”, hi afe­geix Pla­nas.

A aquest fet, cal afe­gir-hi una dada que aporta Ilya Pérdigo i que hau­ria d’ani­mar els edi­tors a explo­rar aquests camins: “Segons dades de la pla­ta­forma d’audi­o­lli­bres Story­tell, el 50% dels que n’escol­ten no són lec­tors.” Tot i que les xifres de con­sum d’aquest for­mat encara són molt bai­xes (les dades del 2021 reve­len que escol­ten audi­o­lli­bres almenys un cop per tri­mes­tre només un 4% dels cata­lans, xifra que tri­plica, però, la del 2018), demos­tren que les edi­to­ri­als tenen camp per córrer perquè, al cap­da­vall, lle­gi­des o escol­ta­des, elles són les encar­re­ga­des de fer-nos arri­bar històries que ens sedu­ei­xin i ens aju­din a com­pren­dre el món.

I, mirant cap al futur, com es veuen ells d’aquí a deu anys? “Doncs em veig publi­cant novel·la negra, demos­trant que hi ha espai per a ella perquè no és un gènere menor ni limi­tat a un públic con­cret, sinó que el que explica, la cara fosca de l’home i de la soci­e­tat, ens interessa a tots”, explica Pérdigo. Pla­nas també aposta per la con­tinuïtat: “Jo tinc encara més ganes que quan vaig començar. En deu anys d’apre­nen­tatge, hem tin­gut fra­cas­sos i ale­gries, però les ale­gries sem­pre com­pen­sen els fra­cas­sos. Jo firmo per morir sent edi­tor, i de Males Her­bes.” La pandèmia, en canvi, ha aigua­lit les cer­te­ses a Edi­ci­ons del Peris­copi. “Fa dos anys i mig, hau­ria pogut res­pon­dre a aquesta pre­gunta amb con­tundència. Ara, només puc dir que aspi­rem a seguir con­que­rint l’ànima dels lec­tors i man­te­nint la il·lusió i la màgia que es genera a l’edi­to­rial cada cop que tro­bem un manus­crit que ens emo­ci­ona”, diu Aniol Rafel. La incer­tesa no fa cap por a Laura Huerga. Al con­trari: “Una cosa que con­si­dero un pri­vi­legi és no saber què estaré fent d’aquí a deu anys. Vaig mun­tar l’edi­to­rial perquè després del 15-M em vaig plan­te­jar què estava apor­tant jo al món, i vaig deci­dir que volia con­tri­buir a fomen­tar la consciència crítica i a ree­qui­li­brar les desi­gual­tats a través dels lli­bres, però en el futur pot­ser ho faré d’una altra manera. El que tinc clar és que estaré llui­tant pels drets de tot­hom.”

De moment, estan de cele­bració, alguns pro­jec­tant fes­tes d’ani­ver­sari (Peris­copi i Males Her­bes, de cara a la tar­dor, i Crims.​cat, apro­fi­tant la Set­mana del Lli­bre en Català) i d’altres desem­bo­li­cant els regals que s’han fet per cele­brar aquesta dècada: Raig Verd, l’estrena de la col·lecció de lite­ra­tura juve­nil Indòmita i de ciència-ficció Duna (en col·labo­ració amb Mai Més Lli­bres); Peris­copi, la Bibli­o­teca Deda­lus, d’assaig, que ha posat en marxa amb l’Escola Bloom, i Crims.​cat, una col·lecció de còmic per acos­tar-se al públic jove que arri­barà el 2023. La collita del 2012 con­ti­nuarà donant fruits.

EL ‘SEGELL’ PERISCOPI

Un equip de “cinc persones i mitja” editen els 12 o 13 títols que, de mitjana els darrers anys, ha publicat aquesta editorial que ha aconseguit que el seu nom sovint pesi més que el dels autors que publica. “Molta gent ens diu que compra alguns títols perquè els hem editat nosaltres”, explica Aniol Rafel, l’editor de Periscopi. Es van consolidar amb Ànima, de Wajdi Mouawad, premi Llibreter 2014. Se n’han embutxacat sis, d’aquests prestigiosos guardons. Els dos darrers, aquest any, amb els títols Els grans optimistes, de Rebecca Makkai, traduït per Marc Rubió, i L’instant abans de l’impacte, de Glòria de Castro.

COMPROMÍS AMB PUNTERIA

L’equip de Raig Verd té cinc persones. I Laura Huerga tria i fa la darrera lectura de cadascun dels 25 títols que publica a l’any. Ningú no li pot negar la punteria: el llibre de debut, A dalt tot està tranquil, de Gerbrand Bakker, va guanyar el premi Llibreter 2012, i, tres anys més tard, l’autora triada per encetar una col·lecció de llibres d’assaig, Svetlana Aleksiévitx, va rebre el Nobel de Literatura. Potser aquest bon ull és el que li permet arriscar-se cada any a fer “dos o tres projectes que siguin una bogeria”. El darrer és Colònia DMZ, de Don Mee Choi. “En vendré molts? No ho crec. Però transformarà a qui el llegeixi, així que l’havia de fer.”

LITERATURA DELS MARGES

Males Herbes publica sàtira, ciència-ficció, terror, surrealisme... Textos diversos que tenen en comú el risc i el joc. “El 90% del catàleg no s’hauria publicat si no ho haguéssim fet nosaltres, i n’estem orgullosos. Que novel·les com ara AIOUA [Roser Cabré-Verdiell], i Guilleries [Ferran Garcia] estiguin funcionant és una meravella.” Amb Satèl·lits, d’Elisenda Solsona, van veure que se’n sortirien i que podrien normalitzar una literatura sobre la qual pesen molts prejudicis. “Potser amb la pandèmia s’ha entès que la literatura d’imaginació en realitat parla del present. Però fins que una novel·la de terror no guanyi el Llibreter no ho haurem aconseguit del tot.”

MOLT MÉS QUE EVASIÓ

“Quan vam començar, no hi havia cap col·lecció negra, i en aquests deu anys, sota el comandament d’Àlex Martín, nosaltres hem tret 68 títols, s’han consolidat les col·leccions de Pagès i Llibres del Delicte i hi ha una pila de festivals”, diu Ilya Pérdigo (Alrevés). Lluiten per acabar amb l’estigma del gènere: “La novel·la negra va més enllà de la policial, i hem de combatre el prejudici que només és literatura d’evasió.” Com a mostra, els darrers premis Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana: Porcs, de Jordi Santasusagna, i Fets caldo, de Pere Figueras, i Suïcidis, de Mariló Álvarez, que arribaran a les llibreries al setembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor