Arts visuals

Llum i color al temple del romànic

El Museu Nacional d’Art acull aquest estiu una exposició de William Turner, el gran paisatgista del romanticisme

EL PRINCIPAL PAISATGISTA
Turner converteix la pintura paisatgística en un gènere de ple dret en el romanticisme, paral·lelament a Caspar David Friedrich
EL PES DE LA CIÈNCIA
Turner vivia el color i la seva plasmació més enllà de l’emoció. Les teories científiques tenien molt pes en la seva obra

Des del 20 de maig fins a l’11 de setem­bre es pot visi­tar la pri­mera expo­sició de Tur­ner al Museu Naci­o­nal d’Art de Cata­lu­nya (MNAC). La llum és color en la mos­tra comis­sa­ri­ada pel Dr. David Blay­ney Brown, antic con­ser­va­dor en cap d’art històric britànic de la Tate Bri­tain. Entre aqua­rel·les i olis es fa palès que el Dr. Brown s’ha pas­se­jat hores per la sala Tur­ner de la Tate i que coneix l’artista en la seva pro­fun­di­tat. Els temes plan­te­jats a les diver­ses sales i la manera de nar­rar-los reve­len la veri­ta­ble natu­ra­lesa del pin­tor britànic i la seva insa­ci­a­ble recerca de la vapo­ro­si­tat etèria de la llum a través del color, el seu amor romàntic pels fenòmens atmosfèrics i la seva atracció per les for­ces de la natu­ra­lesa. Els set àmbits de què parla Blay­ney encai­xen per­fec­ta­ment en les temàtiques trac­ta­des per John Ruskin, el biògraf i defen­sor del pai­sat­gisme de Joseph Mallord William Tur­ner (1775-1851), el pro­ta­go­nista del pri­mer volum de Modern Pain­ters (1843-1860). Tan­ma­teix, el gran crític i teòric de l’art britànic no apa­reix en cap dels tex­tos ni àudios de sala.

Les obres de la pri­mera secció de la mos­tra, “Memòria i ima­gi­nació”, són molt abs­trac­tes, i cor­res­po­nen en la seva majo­ria a estu­dis i esbos­sos en aqua­rel·la de la pri­mera part de la vida de Tur­ner, amb ele­ments mitològics i dibui­xos que fa a l’aire lliure als Alps i a Gre­no­ble, així com alguna obra tar­dana en què, de manera cons­ci­ent i vol­guda, l’autor arriba a l’abo­lició de la forma i es des­em­pa­llega de qual­se­vol ele­ment no estruc­tu­ral per mos­trar la seva fas­ci­nació pel món llu­minós i intan­gi­ble. La segona part, “Cre­ant l’escena”, mos­tra els pai­sat­ges rugo­sos ins­pi­rats en el tea­tre, amb fons i per­so­nat­ges en un pla simi­lar. Núria Ori­ols, química de l’àrea de res­tau­ració i con­ser­vació pre­ven­tiva del MNAC, ens explica com l’ocre, el blau i el ver­mell són la base dels mil colors que podem per­ce­bre als qua­dres de Tur­ner. Ori­ols cita la pro­fes­sora de LCCC Joyce Tompsen en relació amb la seva vari­e­tat de tex­tu­res: “L’autor pin­tava com un dels grans cui­ners, amb la passió cre­a­tiva a flor de pell.”

El relat ens con­du­eix a cims i tem­pes­tes al mar, uns telons de fons que pre­nen vida, en què el pai­satge es con­ver­teix en el per­so­natge prin­ci­pal, i la figura humana, en un mer acci­dent que revela la mag­ni­ficència de la natu­ra­lesa. Tur­ner con­ver­teix la pin­tura pai­satgística en un gènere de ple dret en el roman­ti­cisme, paral·lela­ment a Cas­par David Fri­e­drich, encara que aquest situa l’home com a punt de fuga de les nos­tres emo­ci­ons. Sovint, Tur­ner pin­tava el que vivia i s’endin­sava en la natu­ra­lesa a la recerca d’ins­pi­ració. A la secció hi tro­bem la seva pròpia pers­pec­tiva com a agent i no com a paci­ent lliu­rat a la mera con­tem­plació estètica. S’explica aquell mite segons el qual Tur­ner es lliga al pal major d’un vai­xell per viure una tem­pesta en pri­mera per­sona, com Odis­seu sofrint des­car­nat el cant de les sire­nes. Alguns dels qua­dres més emblemàtics de l’artista, com aquest a què es refe­reix la història, Tem­pesta de neu (1842), es poden apre­ciar en forma de gra­vats de R. Bran­dard.

Al final de la seva vida, Tur­ner va que­dar fas­ci­nat pels efec­tes de la Revo­lució Indus­trial, espe­ci­al­ment per com el vapor i la con­ta­mi­nació impreg­na­ven l’atmos­fera. Els nous temps van can­viar les figu­res, però no els colors de les obres de Tur­ner. Algu­nes de les seves obres indus­tri­als es poden visi­tar a l’expo­sició, i pale­sen el gran interès pels fenòmens atmosfèrics, que van mar­car la seva visió del món. Cap­tar l’ins­tant en un deter­mi­nat estat anímic ens podia ofe­rir un enigmàtic horitzó que fos dife­rent en cada obra, ja fos pel vapor o els can­vis mete­o­rològics, dels quals sabia “iden­ti­fi­car els símpto­mes”, tal com ens explica Alfred Rodríguez Picó en un dels àudios de l’expo­sició.

Venècia va ser un gran esce­nari per a l’expe­ri­men­tació. A la quarta part, “Llums i atmos­fe­res”, hi podem tro­bar des de pin­tu­res a l’oli figu­ra­ti­ves fins a aqua­rel·les etèries i evo­ca­do­res de tot el que la ciu­tat va sig­ni­fi­car per al pin­tor. Tur­ner volia cap­tar la llum i els colors a través del traç, i la con­tem­plació dels seus qua­dres ens endinsa en atmos­fe­res càlides i d’una vivesa hip­no­tit­zant. De Venècia no li interes­sava pas el bro­git dels car­rers o les màsca­res clan­des­ti­nes, sinó el port, els canals i l’ober­tura a l’horitzó. La natura enmig d’una civi­lit­zació aquàtica i sug­ge­ri­dora, no pas tan dife­rent als Alps o al mar obert. A Tur­ner li interes­sava cap­tar el sublim dinàmic que ens corprèn i ens agita tre­mo­lo­sa­ment l’ànima amb un plaer delerós que ens sac­seja.

Tur­ner es va veure influït per Edmund Burke i la seva Inda­gació filosòfica sobre l’ori­gen de les nos­tres idees sobre el sublim i el bell, del 1757. La pre­ferència de Burke pel sublim en relació amb el bell marca la tran­sició entre allò neoclàssic i el roman­ti­cisme. Imma­nuel Kant recull la dis­tinció de Burke, basada en aspec­tes psi­cològics, i hi posa ciència. Mal­grat que Kant no sigui una font directa de Tur­ner, ja que el pin­tor va tenir les teo­ries del seu com­pa­tri­ota més a l’abast, és ine­vi­ta­ble, mirant la seva pin­tura, veure-hi reflec­ti­des les idees kan­ti­a­nes de la Crítica del judici (1790). És més, podem filar prim i rebre l’obra del britànic com l’expo­nent de la pin­tura de pai­satge que repre­senta el sublim dinàmic, amb les tem­pes­tes mari­nes i la seduc­tora vege­tació, men­tre que Cas­par David Fri­e­drich pin­tava el sublim matemàtic, amb cels i mars infi­nits. La diferència entre un con­cepte i l’altre és, pre­ci­sa­ment, que el sublim matemàtic ens corprèn i ens plau al mateix temps per la infi­ni­tud i la inca­pa­ci­tat de cop­sar la tota­li­tat del pai­satge o l’obra d’art, men­tre que el dinàmic ens com­mou per la inten­si­tat de l’experiència que tro­bem envol­tats de natura ferotge o la seva repre­sen­tació en un llenç, i que ens ate­mo­reix men­tre ens genera plaer estètic. Art i natura són el lloc del sublim.

Tur­ner vivia el color i la seva plas­mació més enllà de l’emoció. Per a ell, les teo­ries científiques tenien molt de pes en la seva obra i en les seves expe­ri­men­ta­ci­ons, i revi­sava els estu­dis d’Isaac New­ton i Johann Wolf­gang von Goethe per fer més con­sis­tents les seves pin­tu­res. D’aquesta manera, la sisena secció, “La fos­cor és visi­ble”, evi­den­cia el binomi fona­men­tal entre llum i fos­cor i ens mos­tra com el negre és un color viu i ple de força. De fet, els colors fos­cos són trac­tats amb més pin­ze­lla­des i es pot cap­tar la rugo­si­tat de les ombres o les nits, així com els mars en tem­pesta, però també amb un espec­tre de color gai­rebé d’arc iris, ric, ple, llu­minós i comu­ni­ca­tiu. Ho podem veure a Llac But­ter­mere, amb la part de Cro­mackwa­ter, Cum­ber­land, un xàfec (1798).

L’expo­sició acaba amb una oda al Sol. Per al pin­tor de l’atmos­fera i la llum, l’astre rei havia d’ocu­par un lloc pre­e­mi­nent. Tur­ner l’ano­me­nava “el més bell de tots els éssers”, la “font d’ale­gria” més pode­rosa, en què la ciència i el poder simbòlic dels ele­ments entren en major con­sonància. Anant al ball (Sant Marino) (1846) és una gran taca ocre que ens enva­eix i apai­vaga pors i neguits. Es pot con­si­de­rar l’esfera solar com el cim de la cre­a­ti­vi­tat de Tur­ner i, pot­ser per això, el pri­mer color que s’impri­mia a les seves obres era aquest ocre intens i màgic que ens escalfa l’ànima i ens parla de fit a fit men­tre eclipsa la nos­tra pròpia escena inte­rior.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor