Articles

L’amic caigut del cel

Una bici­cleta vola­dora, il·lumi­nada a con­tra­llum per una lluna plena que reta­lla la silu­eta d’E.T., mun­tat a la cis­te­lla d’Elliot. No només és el logo repre­sen­ta­tiu de la pro­duc­tora Amblin Enter­tain­ment, fun­dada per Kath­leen Ken­nedy, Frank Mars­hall i Ste­ven Spi­el­berg, i que pren el nom del pri­mer curt del direc­tor, sinó que és una de les imat­ges més reco­nei­xi­bles i ico­nogràfiques de la història del cinema. El mateix Spi­el­berg ho cor­ro­bora: “Crec que la pel·lícula més impor­tant que he fet és La llista de Schind­ler, però la més per­so­nal és E.T.” No serem nosal­tres qui li reba­trem.

Va ser tant l’impacte emo­ci­o­nal, que E.T., l’extra­ter­res­tre és d’aque­lles obres pro­jec­ta­des que la majo­ria recorda quan, on i amb qui la va veure. En el meu cas, en un dels cine­mes més esti­mats, l’Ultònia de Girona, tant a ves­sar de gent que hi havia espec­ta­dors assen­tats als pas­sa­dis­sos i famílies dis­per­sa­des, ideal –com vaig des­co­brir– per poder plo­rar sol en la inti­mi­tat. I és que si una cosa ens ager­mana és que tots els espec­ta­dors vam con­tri­buir a aug­men­tar el cabal dels qua­tre rius de la ciu­tat amb les llàgri­mes de pura emoció que ens va fer des­fer­mar aquest mes­tre del cinema que és Ste­ven Spi­el­berg, un dels sos­pi­to­sos habi­tu­als d’aquesta secció.

Ens hem de remun­tar a l’any del Naran­jito, no durant l’estiu, quan la pilota rodava, sinó pels volts de Nadal, diria. E.T., l’extra­ter­res­tre va ser un feno­men mun­dial, un èxit de taqui­lla monu­men­tal, fins al punt que va des­ban­car del podi –poca broma!– Star Wars. I tot perquè Mr. Midas, a diferència de Hitch­cock, sí que volia tre­ba­llar amb cri­a­tu­res, tor­nar a dis­fru­tar com ho va fer amb Cary Guf­fey a Encon­tres a la ter­cera fase (1977). Volia repe­tir l’experiència a par­tir d’una idea que li ron­dava pel cap des de feia anys, quan els seus pares es van divor­ciar i es va inven­tar un amic ima­gi­nari, un extra­ter­res­tre amb qui jugava i par­lava per sen­tir-se menys sol. El guió el va con­ce­bre durant les llar­gues pau­ses de rodatge d’A la recerca de l’arca per­duda, al desert de Tunísia, amb l’ajuda ines­ti­ma­ble de la guio­nista Melissa Mat­hi­son. Allà van sor­tir les pri­me­res línies argu­men­tals de Night skies, amb una trama al vol­tant d’un alienígena ami­ga­ble que es deia Buddy i que man­te­nia una estreta relació amb un nen autista. Tots sabem com va aca­bar aquell esbós de guió, com tots sabem que E.T. –dimi­nu­tiu d’extra­ter­res­tre– es con­ver­ti­ria per sem­pre més el nos­tre gran amic cai­gut del cel.

Es tracta d’una de les pel·lícules que més bé ha sabut trans­me­tre la màgia del cinema, evo­car-nos la puresa de l’amis­tat i reflec­tir com és de ferma l’experiència juve­nil. El secret és que el direc­tor va acon­se­guir cap­tar-ho amb una natu­ra­li­tat i una ver­sem­blança que ni tan sols el pas del temps és capaç de diluir. Ho va fer reu­nint un gran repar­ti­ment, començant per la petita Drew Barry­more, el nen Henry Tho­mas i l’ado­les­cent Robert Mac­Naugh­ton, i reei­xint amb la cre­ació final del mes­tre Carlo Ram­baldi del pro­ta­go­nista, E.T.: “Tan lleig que espan­tarà els nens”, va augu­rar un pro­duc­tor de l’època...

E.T., l’extra­ter­res­tre és el film en què Spi­el­berg va demos­trar més i millor el seu sen­tit musi­cal de la posada en escena, un altre cop amb John Willi­ams com a prin­ci­pal aliat, un balu­ard indis­cu­ti­ble per cimen­tar aquesta fita cine­ma­togràfica que plasma la bon­dat de la infan­tesa.

No recor­da­rem les fra­ses mítiques (com la d’E.T. dema­nant tru­car per telèfon a casa seva), però sí una d’aques­tes pica­des d’ullet que fan més gran el cinema: l’escena de Halloween en què E.T. veu un nen dis­fres­sat de Yoda i es pensa que el reco­neix, una picada d’ullet al cre­a­dor de Star Wars, George Lucas, que li va tor­nar la broma inclo­ent a Star Wars. Epi­sodi I: L’amenaça fan­tasma (1999) diver­sos extra­ter­res­tres de l’espècie d’E.T. a l’uni­vers de la Força. Amics al cel i a la terra.

E.T., l’extraterrestre Direcció: Steven Spielberg Producció: Kathleen Kennedy, Steven Spielberg Guió: Melissa Mathison País: Estats Units Any: 1982
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor