Articles

Un festival amb totes les lletres

La 40a edició de La Setmana del Llibre en Català, el gran aparador de la nostra literatura, acabarà diumenge dia 18, amb la previsió d’haver rebut la visita de 50.000 persones

Des del 9 de setem­bre i fins aquest diu­menge dia 18, el Moll de la Fusta acull La Set­mana del Lli­bre en Català, el gran apa­ra­dor de la nos­tra lite­ra­tura. Ins­pi­rats per una de les 150 nove­tats que els lec­tors hi han pogut tro­bar (El conte de l’alfa­bet, de Xènia Dyako­nova, L’Avenç), us expli­quem com ha estat la festa de la A a la Z.

ANI­VER­SA­RIS

La Set­mana fa anys (40!), però la seva cele­bració no ha mono­po­lit­zat les fes­tes. Al con­trari, els orga­nit­za­dors van obrir casa seva des del pri­mer dia perquè s’hi cele­bres­sin molts altres ani­ver­sa­ris, entre els quals el que reque­ria el pastís més gros, per enca­bir-hi les 90 espel­mes que havia de bufar l’home­nat­jat, Joa­quim Carbó, i les tones d’agraïment de tants lec­tors que van començar a ser-ho gràcies als seus lli­bres. Al llarg de La Set­mana s’han cele­brat també els 20 anys d’Ara Lli­bres, els 40 del Qua­dern d’El País, els 5 de l’edi­to­rial Fla­neur; els 60 del Grup 62, i els 10 de la col·lecció de novel·la negra en català “Crims.​cat”, que en una dècada i a les por­tes de publi­car el 71è títol, ja en suma més que la mítica “Cua de Palla”.

BIBLI­O­TE­QUES

Entre les nove­tats d’aquest any hi ha la decisió d’obrir La Set­mana els matins de dilluns a diven­dres. No és fàcil atraure el públic en aquest horari, així que els orga­nit­za­dors se les han empes­cat per con­vi­dar-hi diver­sos col·lec­tius, tot ofe­rint-los un pro­grama d’acti­vi­tats. Un d’aquests col·lec­tius amb matí dis­se­nyat a mida ha estat el de bibli­o­te­ca­ris, una peça fona­men­tal per a la pro­moció de la lec­tura. Dilluns al matí, més d’un cen­te­nar d’aquests pro­fes­si­o­nals van can­viar el seu lloc de feina habi­tual per La Set­mana, on, després d’una rebuda ins­ti­tu­ci­o­nal, van poder pas­se­jar, reme­nar i pre­gun­tar als edi­tors tant com van voler per triar les nove­tats que incor­po­ra­ran als seus catàlegs.

COM­BATS

Siguem sin­cers: un bon lle­tra­fe­rit odia els pro­gra­mes en què la gent es tira els plats pel cap, però si li dones una bona polèmica literària, perd l’ore­mus. Qui ho vul­gui com­pro­var, que posi un peu a Twit­ter. Per treure tot el suc a aquest plaer cul­pa­ble, La Set­mana acull el dis­sabte 17 un com­bat, orga­nit­zat per la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes, entre Núria Cade­nes i Marina Por­ras, per deci­dir qui és el com­me­mo­rat de l’any: Gabriel Fer­ra­ter, rei­vin­di­cat per Por­ras, o Joan Fus­ter, a qui defensa Cade­nes. Durant una hora, les dues auto­res s’enfron­ta­ran a cop de conei­xe­ment i habi­li­tat oratòria sota la super­visió d’Anna Maria Villa­longa, que arbi­trarà el duel. Por­ras o Cade­nes, Fer­ra­ter o Fus­ter? S’accep­ten apos­tes.

DIFUSIÓ, PREMI

La Set­mana és sobre­tot una festa col·lec­tiva, però hi ha alguns noms pro­pis que cal des­ta­car. Un és el de Judith Car­rera, direc­tora del CCCB, que dis­sabte 17 a la tarda pujarà a l’esce­nari gran del fes­ti­val per reco­llir el Premi Difusió, que s’atorga a per­so­na­li­tats públi­ques que des­ta­quen per la seva con­tri­bució al foment i la pro­jecció de l’edició i la lite­ra­tura en català al seu espai pro­fes­si­o­nal. Des del CCCB, Car­rera no només ha impul­sat la presència i la reflexió sobre la lite­ra­tura i la llen­gua cata­la­nes, sinó que ha con­tribuït a enri­quir-les amb la tra­ducció al català d’obres de pen­sa­ment a través de la col·lecció “Breus”.

EDI­TORS.CAT

L’Asso­ci­ació d’Edi­tors en Llen­gua Cata­lana és qui lidera el comitè orga­nit­za­dor de La Set­mana, for­mat per una dot­zena d’enti­tats vin­cu­la­des al món del lli­bre i d’ins­ti­tu­ci­ons públi­ques.

FEME­NINA (I FEMI­NISTA)

Lluint nom als tau­lells, majo­ria d’homes. Abas­se­ga­dora, en alguns casos. Dar­rere, però, pari­tat, i a l’altra banda, la dels com­pra­dors, inversió de ter­mes: majo­ria de dones. En aquest con­text, és nor­mal (i, malau­ra­da­ment, neces­sari) que es pro­gra­min acti­vi­tats com la taula rodona al vol­tant del lli­bre Com des­truir l’escrip­tura de les dones, de Joanna Rus (Raig Verd), en què el duo Oye Sher­man, Natza Farré i Míriam Cano van des­pu­llar les estratègies de la soci­e­tat hete­ro­pa­tri­ar­cal per menys­te­nir les dones, i la pre­sen­tació de La meva pri­mera guia femi­nista, d’Ana Polo. I que fun­ci­o­nin.

GAS­TRO­NO­MIA

La cuina interessa. I no només perquè el bar i les dues food trucks hagin estat tres dels espais més con­cor­re­guts, que també, sinó perquè s’ha eri­git en un dels fils con­duc­tors de les tar­des temàtiques amb més èxit. En aques­tes ses­si­ons, els assis­tents han pogut des­co­brir la ciència que hi ha dar­rere de la cuina, conèixer recep­tes flo­rals o com­pro­var que tant la cuina com la lite­ra­tura, ben empra­des, ens poden ser­vir per repen­sar el món, com van demos­trar les veus revo­lu­cionàries de Maria Nico­lau i Pilar Codony (auto­res de Cuina o barbàrie, a Ara Lli­bres, i Distòcia, a L’Altra Edi­to­rial), que van com­par­tir esce­nari.

HISTÒRIA

L’acti­vi­tat que ha triat La Set­mana per cele­brar el seu ani­ver­sari ha estat un regal per a tot­hom: qua­tre xer­ra­des, una per dècada, en què s’ha repas­sat la situ­ació de la lite­ra­tura cata­lana amb figu­res com Est­her Xar­gay i Màrius Serra (1983-1992), Miguel de Palol i Lluís-Anton Bau­le­nas (1993-2002), Núria Per­pinyà i Toni Sala (2003-2012) i Júlia Ojeda i Anna Pun­soda (2013-2022). Si con­si­de­rem que l’evo­lució de La Set­mana és un reflex de l’evo­lució del pano­rama lite­rari català, una dada ens pot aju­dar a fer-nos-en una idea: en la pri­mera edició del fes­ti­val, que es va cele­brar a l’Estació Cen­tral de Bar­ce­lona Sants, hi van par­ti­ci­par una vin­tena d’edi­to­ri­als. Enguany en són més de dues-cen­tes.

INTER­NA­CI­O­NAL

La Set­mana és una ocasió per­fecta perquè els lec­tors cone­guin els autors que escri­uen en llen­gua cata­lana, però en aquesta edició s’ha vol­gut fer un pas més i comp­tar amb la presència d’autors inter­na­ci­o­nals amb nove­tats traduïdes al català. Per començar, poca broma, un best-seller inter­na­ci­o­nal, tot i que en stre­a­ming: Ken Follett va con­ver­sar amb Mònica Ter­ri­bas sobre el seu dar­rer lli­bre, Mai (Rosa dels Vents). Pre­sents física­ment a La Set­mana, autors molt menys cone­guts però molt més interes­sants: la mol­dava Tati­ana Tibu­leac (L’estiu que la mare va tenir els ulls verds, publi­cada per Ams­ter­dam, i la més recent El jardí de vidre, a l’edi­to­rial Les Hores), Dani­e­lle Men­ca­re­lli (Tot demana sal­vació, de La Segona Perifèria) i Robert Kolker (Els nois de Valley Road, d’Edi­ci­ons del Peris­copi). Els dos dar­rers, que han abor­dat la salut men­tal, han estat a La Set­mana de bra­cet del CCCB.

JUVE­NIL

El jovent és el futur, així que un fes­ti­val que tre­ba­lla per fer créixer dia a dia la lite­ra­tura en català no pot dei­xar d’apos­tar-hi. En aquesta edició ho ha fet amb força: a més de dedi­car un matí a les esco­les i ins­ti­tuts, amb més de sis-cents alum­nes ins­crits, ha incre­men­tat l’oferta des­ti­nada a les famílies, que han tin­gut un espai propi, i ha pre­pa­rat dos dies a mida dels joves, amb pre­sen­ta­ci­ons dels temes que més els interes­sen (femi­nisme, lite­ra­tura japo­nesa, tec­no­lo­gia, còmic, rela­ci­ons huma­nes...) i tallers per ali­men­tar la seva cre­a­ti­vi­tat, com el de cre­ació de per­so­nat­ges de manga i el de lite­ra­tura eròtica.

LEC­TORS

Conèixer-los, saber què els agrada i què no, quins títols o autors tro­ben a fal­tar en el pano­rama lite­rari català, qui­nes por­ta­des els atra­uen... La Set­mana és una ocasió per­fecta perquè els edi­tors detec­tin quins espais poden cobrir encara, i a fe que hi posen el coll per apro­fi­tar-ho. De cada Set­mana, els edi­tors mar­xen amb pro­pos­tes per atraure els lec­tors amb més força. Al cap i a la fi, ells són els que donen sen­tit a la fei­nada no només d’aquests deu dies, sinó de tot l’any. En aquesta edició s’espera arri­bar a la xifra rècord de 50.000.

MANI­FEST

La Set­mana es com­pro­met cada any amb una causa solidària. La d’aquest any podria sem­blar redun­dant, tenint en compte el sen­tit mateix de l’existència del fes­ti­val, però la pre­o­cu­pació és tan gran que valia la pena córrer el risc. Així que el tema amb què els orga­nit­za­dors han vol­gut expli­ci­tar el seu com­promís és la defensa de l’escola en català i la rei­vin­di­cació de l’ús de la nos­tra llen­gua en tots els àmbits soci­als. Al mani­fest que va lle­gir l’escrip­tora i pro­fes­sora Clara Que­raltó, es denun­cia la mino­rit­zació crei­xent del català –que la sentència del 25% pretén agreu­jar–, amb dades com que només un 10% de les reso­lu­ci­ons judi­ci­als són en aquesta llen­gua, que el cas­tellà ocupa el 67% de l’hora del pati a secundària, i una que ateny espe­ci­al­ment el col·lec­tiu de La Set­mana: a Cata­lu­nya, de cada deu lli­bres que es venen, només tres són en català.

NOVE­TATS

Prop de 150, se n’han pre­sen­tat en aquesta edició. Vet aquí una pro­posta espi­go­lada d’una llista en què és molt difícil (i molt per­so­nal) triar noms: Muriel Villa­nu­eva (Amb fil de seda, Sem­bra Lli­bres), Damon Gal­gut (La pro­mesa, Les Hores), Jordi Arru­fat (La Via Bàltica, Sal­do­nar), Angela Davis (Dones, raça i classe, Tigre de paper), Pier Paolo Pas­so­lini (Una vida vio­lenta, L’Agu­lla Dau­rada), Don Mee Choi (Colo­nia DMZ, Raig Verd), Mercè Falcó (La mun­ta­nya líquida, Mai Més), Wu Ming-Yi (L’home dels ulls com­pos­tos, Chro­nos), Joan de Déu Domènec (Un plat d’escu­de­lla. La Bar­ce­lona menes­tral a la taula d’Emili Vila­nova, L’Avenç) i Jaume Figue­ras (Fets caldo, Crims.​cat). Tots ells tenen en comú for­mar part del catàleg de l’asso­ci­ació d’edi­to­ri­als inde­pen­dents Lle­gir en Català.

OPEN ARMS

Com­promís i pro­moció de la lec­tura van junts a la col·lecció de con­tes que publica La Galera amb l’ONG Open Arms, titu­lada “Con­tes a la deriva”, en què autors com Lolita Bosch i Míriam Hatibi expli­quen als nens (i als que no ho són tant) les històries reals de refu­gi­ats res­ca­tats en alta mar per aquesta orga­nit­zació. La pre­sen­tació dels lli­bres que en for­men part s’ha dut a terme, durant La Set­mana, al vai­xell Aus­tral, anco­rat al Moll de la Fusta, just al cos­tat del recinte de la fira. Encara us hi podeu pas­sar, tant dis­sabte com diu­menge, prèvia ins­cripció al web de La Set­mana.

POE­SIA

Dimarts al ves­pre, a les vuit toca­des i amb un cel que havia amenaçat pluja tota la tarda, La Set­mana sem­blava, com a mínim, ador­mida. I lla­vors va arri­bar Josep Pedrals i la va des­per­tar. Qui diu que cal ser un expert per gau­dir de la poe­sia, que el gènere no con­necta amb el gruix dels lec­tors? Algú que no ha sen­tit mai Pedrals, òbvi­a­ment. A la pre­sen­tació del seu dar­rer lli­bre, Con­fessió del Goli­ard (Bivop), el poeta i rap­sode es va encar­re­gar de demos­trar-ho. I no va ser l’únic: La Set­mana ha pro­gra­mat molts reci­tals de poe­sia i ha mos­trat per què mereix molta més atenció de la que rep. Laia Prat, Antoni Clapés, Esteve Plan­tada, Mikel Soto, Jaume C. Pons Alorda o Ivette Nadal, a més d’en Pedrals, han de ser als nos­tres pres­tat­ges.

QUIOSC

Pas­sar per la immensa parada que l’Asso­ci­ació de Publi­ca­ci­ons Periòdiques en Català ins­tal·la, edició rere edició, a La Set­mana és no poder dei­xar de sor­pren­dre’s amb la quan­ti­tat i la qua­li­tat de l’oferta que tenim: s’hi poden tro­bar mes de dues-cen­tes capçale­res d’una tren­tena de temàtiques dife­rents. Ara bé, ni gota de cofo­isme: massa sovint, la passió dels que hi tre­ba­llen és el que les fa via­bles, ja que les ven­des no sem­pre acom­pa­nyen. Con­clusió: per man­te­nir-les, cal que pas­sem per caixa. I La Set­mana és un bon lloc per fer-ho.

RECU­PE­RA­CI­ONS

L’allau de publi­ca­ci­ons que arriba cada any a les lli­bre­ries és tan gran que moltíssi­mes obres no acon­se­guei­xen ni la mil·lèsima part de l’atenció que es merei­xen. Per això, a més de pre­sen­tar-hi nove­tats, la majo­ria d’edi­to­ri­als posen molta ener­gia en la recu­pe­ració de títols, que poden expli­car direc­ta­ment als lec­tors, sense la inter­me­di­ació dels mit­jans de comu­ni­cació, que sovint sor­de­gen. En aquest sen­tit, val la pena des­ta­car la (re)pre­sen­tació del lli­bre de Jordi Fer­nando La negreta i altres veus emmu­di­des, una joia amb set heroïnes anònimes silen­ci­a­des per la història, que publica El Cep i la Nansa.

SIG­NA­TU­RES

Un dels moments cul­mi­nants per a molts lec­tors: endur-se dedi­cat el lli­bre que han com­prat, espe­ci­al­ment si són d’aquells que no han vin­gut a reme­nar títols espe­rant els cants de sirena, sinó a bus­car el que sigui que hagi publi­cat aquell autor de qui lle­gi­rien amb delit fins i tot la llista del súper. Al llarg d’aquests deu dies hi ha hagut un cen­te­nar llarguíssim de plo­mes pre­pa­ra­des per dedi­car volums, i, com passa per Sant Jordi, les han vis­tes de tots colors: alguns han hagut de mirar el mòbil per pas­sar l’estona i d’altres, per dema­nar hora al fisi­o­te­ra­peuta.

TRA­JECTÒRIA, PREMI

És la T de Tra­jectòria perquè així es diu el premi, però podria ser de tòtem per­fec­ta­ment, encara que ell arru­fa­ria el nas amb l’elogi. Joan Fran­cesc Mira va rebre dime­cres el reco­nei­xe­ment de La Set­mana i l’ovació dels assis­tents a l’acte de lliu­ra­ment, que van ser molts i molt entu­si­as­tes. Mira, de 82 anys, no hi va poder ser, però des de València va expres­sar el seu agraïment pel premi, que reco­neix el seu com­promís amb el sec­tor lite­rari en català i la importància de la seva obra: una qua­ran­tena de lli­bres de gèneres diver­sos i més de 2.000 arti­cles que han fet escola.

UNI­VER­SOS ALTER­NA­TIUS

La lite­ra­tura de gènere ha vis­cut durant dècades fent equi­li­bris entre l’accep­tació del públic i la des­con­fiança de l’acadèmia. Afor­tu­na­da­ment, l’estímul de la pri­mera ha estat més fort que el desànim que podria cau­sar la segona, i la feina de les edi­to­ri­als que s’hi dedi­quen, ja sigui apos­tant per uni­ver­sos alter­na­tius (gènere fantàstic) o san­gui­no­lents (gènere negre), està acon­se­guint vèncer els pre­ju­di­cis dels que con­si­de­ren que si la lite­ra­tura porta adjec­tius és menys lite­ra­tura. La Set­mana hi ha posat el seu gra de sorra dedi­cant una tarda temàtica al gènere fantàstic, per on han pas­sat edi­to­ri­als com Chro­nos, Raig Verd, Obs­cura, L’Arcà i Mai Més. El noir català ha estat ben repre­sen­tat per Lli­bres del Delicte, Pagès, Calam­bur/Xan­dri i Crims.​cat.

VICENS, ANTÒNIA

Entrada pròpia per a la guar­do­nada amb el Premi d’Honor de les Lle­tres Cata­la­nes 2022, que va fer el pregó inau­gu­ral de La Set­mana. L’autora mallor­quina va il·lumi­nar l’esce­nari prin­ci­pal recor­dant com la lec­tura i l’escrip­tura li havien can­viat la vida, pre­sen­tant-li nous mons i per­me­tent-li esqui­var la gri­sor d’un règim, el fran­quista, que feia mans i mànigues per negar la iden­ti­tat al seu poble. La Magrana tot just acaba d’edi­tar el volum Quasi un mira­cle, amb tots els con­tes de Vicens, que no ha escrit res de nou des del poe­mari Pare què fem amb la mare morta, publi­cat per LaBreu.

XIFRES

La Set­mana és l’imperi de les lle­tres, però per veure com ha cres­cut val la pena atu­rar-se en alguns números: 8.000 metres qua­drats de superfície, 3 esce­na­ris, 1 espai fami­liar, 2 espais de lec­tura i des­cans davant del mar, 84 case­tes que acu­llen 259 expo­si­tors, entre els quals hi ha 206 edi­to­ri­als, 25 lli­bre­ries, 13 ins­ti­tu­ci­ons, 11 uni­ver­si­tats/enti­tats, 3 asso­ci­a­ci­ons i 1 dis­tribuïdora. S’hi han pro­gra­mat 300 acti­vi­tats, s’han donat a conèixer 150 nove­tats i s’espera rebre la visita de 50.000 per­so­nes. Tot, de rècord.

SYS­TEM, STAR

Vet aquí un altre angli­cisme, con­nec­tat amb l’ante­rior. I és que la capa­ci­tat de mobi­lit­zació dels per­so­nat­ges que es con­ver­tei­xen en cares popu­lars és inne­ga­ble. Els actes que van comp­tar amb figu­res tele­vi­si­ves van cri­dar amb més faci­li­tat l’atenció del públic. Una anècdota il·lus­tra molt bé la influència que tenen. Durant la pre­sen­tació de la novel·la Ben­vol­guda, Empar Moli­ner va reco­ma­nar de pas­sada el lli­bre Inqui­ets, escrit per Linn Ull­mann, filla dels cine­as­tes Ing­mar Berg­man i Liv Ull­mann. En els deu minuts poste­ri­ors a l’acte, es van ven­dre vuit exem­plars d’aquest lli­bre, pot­ser tants com la seva edi­tora, Maria Sem­pere (Les Hores), a qui és un plaer escol­tar, havia venut durant tot el dia.

ZÀPING

És el que aquells que no duien la visita pre­pa­rada han hagut de fer per no per­dre’s res que els pogués interes­sar. Quina mà de coses alhora! De cara a l’edició del 2023, segur que en mar­xen amb una lliçó: per treure’n el màxim ren­di­ment i evi­tar l’estrès, a La Set­mana cal anar-hi amb el pro­grama estu­diat i els actes tri­ats. I que sigui per molts anys!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor