Articles

Història

LA SAGRADA UNITAT D’ESPANYA

El 3 d’octu­bre del 2017, dos dies després del referèndum d’inde­pendència, el rei Felip VI es va diri­gir a la ciu­ta­da­nia amb un dis­curs que ha pas­sat a la història. En el mis­satge, el monarca expres­sava el com­promís de la corona “amb la Cons­ti­tució i la democràcia” i es posi­ci­o­nava en con­tra d’aquells que “han vol­gut tren­car la uni­tat d’Espa­nya i la sobi­ra­nia naci­o­nal”. Aquest i molts altres docu­ments i dis­cur­sos apa­rei­xen ana­lit­zats en el dar­rer lli­bre d’Antoni Simon i Tarrés (Girona, 1956), catedràtic d’història moderna de la Uni­ver­si­tat Autonòma de Bar­ce­lona, mem­bre de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans i un dels millors conei­xe­dors de la història moderna del nos­tre país.

El lli­bre ras­treja, amb el rigor científic i el deves­sall docu­men­tal carac­terístics de l’autor, els ante­ce­dents en la uti­lit­zació d’aquest sin­tagma de la “uni­tat d’Espa­nya” que, tal com adver­teix en la intro­ducció, “no tan sols és un con­cepte quasi omni­pre­sent i cen­tral en els dis­cur­sos ideològics, sinó que mol­tes vega­des s’hi atorga un valor trans­cen­dent i meta­polític”. I ho fa amb la idea d’ofe­rir “una eina per llui­tar con­tra els “mals usos” històrics que ser­vei­xen per jus­ti­fi­car su@​bjeccions del pas­sat, del pre­sent i del futur pro­jec­tat, les quals són incom­pa­ti­bles amb els valors fona­men­tals de la con­vivència col·lec­tiva lliure i democràtica”. Al llarg de les 456 pàgines, el lec­tor podrà res­se­guir els orígens del relat, la meta­mor­fosi d’una “part” (Cas­te­lla) en el “tot” (Espa­nya), el valor de la uni­tat en la ver­te­bració de l’estat nació durant el segle XIX o en el moment en què es pro­du­eix l’eclosió de les ide­o­lo­gies o la refun­dació del naci­o­nal uni­ta­risme durant el fran­quisme. Tal com afirma Simón: “La indi­vi­si­bi­li­tat de la uni­tat naci­o­nal, a més de ser una idea ben arre­lada en la cul­tura política espa­nyola, cons­tituí el prin­ci­pal lle­gat ideològic del fran­quisme; un lle­gat que durant la Tran­sició tri­omfà tant a nivell jurídic, com a nivell polític i, con­seqüent­ment, es pro­jectà en l’etapa democràtica.”

Un petit tast
“Les repetides mobilitzacions massives de ciutadana a favor de la independència de Catalunya d’ençà de l’any 2012, així com la consulta popular del 27 de setembre de 2015, i el referèndum de l’1 d’octubre de 2017, van palesar, a nivell català, espanyol i internacional, la gran distància existent entre l’ideal unitarista nacional espanyol i la realitat nacional i política interna de l’estat [...]” “En el cas de l’Estat espanyol, la fantasia de la «nació singular» [...] o és dèbil, ineficaç i sense futur (construcció argumental que la majoria de vegades emmascara una hegemonia etnicocultural), ha barrat el pas a vies polítiques de negociació dels conflictes interns”
LA UNITAT D’ESPANYA COM A VALOR POLÍTIC Autor: Antoni Simon Tarrés Editorial: Afers Col·lecció: “Recerca i pensament” Pàgines: 456 Preu: 20,90
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor