Lletres

Crítica

LA REALITAT POÈTICA DE SANTI BORRELL

El dubte és una de les actituds que fa prendre la ploma al poeta vilafranquí

Rea­li­tat és una paraula que apa­reix sovint en la poe­sia de Santi Bor­rell. Hi és esmen­tada amb una certa des­es­pe­rança, con­vençut com està el poeta que resulta poc menys que una qui­mera inten­tar de cap­tu­rar-ne un bocí sig­ni­fi­ca­tiu. Massa diversa, massa ata­ba­la­dora en el seu foll des­ple­ga­ment. Em fa l’efecte que les inter­ro­ga­ci­ons retòriques que ocu­pen tants ver­sos del vila­franquí res­po­nen a aquesta aspi­ració i, a la vegada, renúncia. I també, al meu enten­dre, la natu­ra­lesa de la seva poe­sia, que no con­ver­teix el jo en matèria d’exclu­si­vi­tat poètica, sinó que, si de cas, en par­teix. I ho fa amb el desig de pro­jec­tar-lo a aquesta rea­li­tat tan ato­mit­zada, tan rica en con­tras­tos. Tan ina­pre­hen­si­ble, en defi­ni­tiva.

Poe­mes 1997-2010 recull, com indica el títol, tretze anys d’escrip­tura lírica. Hi són repre­sen­tats cinc lli­bres, dos dels quals edi­tats (i ara revi­sats): Els dies a les mans i Frag­ments d’una pedra, i tres d’inèdits: Poe­mes de la llum, Camins i núvols i Pri­ma­vera a París. Per tant, l’autor ha fet una selecció severa de tot el seu cor­pus poètic i ha fixat un volum que dona compte dels orígens i pri­mers anys de la seva cre­ació.

Fixem-nos, d’entrada, en la coberta, dis­se­nyada per Alonso Cas­te­lla­nos. Diríeu que la paraula poe­mes, que hi apa­reix de manera des­ta­cada, forma part d’un poema visual de Joan Brossa. Hi ha molts exem­ples de poe­mes con­cep­tu­als que també reme­ten a l’autor de Pas­sat fes­tes. Per exem­ple, el titu­lat Santi Bor­rell, d’un únic vers: “1972-20_ _.” O Ele­gia a Kafka, que explota l’atracció de la lle­tra k d’una manera pictòrica. També Indi­cis, que, entre altres ver­sos, inclou els següents: “Res­tau­rant Salat. / Ver­du­res Gras. / Farmàcia Sans.” Més amunt em refe­ria a la rea­li­tat: el dubte és una de les acti­tuds que fa pren­dre la ploma al poeta. De vega­des, hi ha una iro­nia palesa, també molt bros­si­ana o pere­quar­ti­ana, en aquesta pri­mera poe­sia de Bor­rell. És una lírica de l’explo­ració, i aquesta acti­vi­tat pot tenir l’ori­gen en la sor­presa del llen­guatge o en aspec­tes gene­ral­ment des­con­cer­tants de la vida quo­ti­di­ana.

Bor­rell fa una poe­sia diàfana, que pres­cin­deix de la majo­ria de recur­sos retòrics que ens ha lle­gat la tra­dició. La dicció és clara, sense enre­ves­sa­ments: “Després de tants anys de silenci, / la teva mirada encara em fa mal.” En con­trast amb aque­lles poe­sies que apun­tava suara, tan lacòniques i de sen­tit recon­cen­trat, n’hi ha mol­tes de més nar­ra­ti­ves, amb even­tu­als digres­si­ons, que m’han recor­dat l’escrip­tura de Szym­borska o, fins i tot, de Zaga­jewski. Sovint par­tei­xen d’un pre­text nimi: la titu­lada La cara­bassa, posem per cas, n’és un exem­ple. Una cara­bassa és l’únic ele­ment que acom­pa­nya algú que escriu en un bar. Tot a l’entorn –desori i cridòria– con­vida al tedi. Els dos ver­sos finals són tan defi­ni­tius com llu­mi­no­sos: “Cada dia que passa m’estimo més aquesta cara­bassa. / Enten­dre per què l’estimo seria no enten­dre res.” La cara­bassa en qüestió, doncs, s’ha con­ver­tit en un símbol, pot­ser un símbol menor, dife­rent del que encarna el pro­ta­go­nista d’El meu roure: “Sento el so sec, / l’espe­tec per­tor­ba­dor, paorós de les arrels, / el crui­xi­ment de la fusta, el desembús de la fos­cor, / la memòria rom­puda de la terra.” En altres oca­si­ons, el to és naïf, però, pot­ser per això mateix, arriba a com­moure: “Vas pin­tar el sol a la fines­tra / i tota l’habi­tació es va encen­dre.” O, una mica més enda­vant: “La llum porta fos­cor i la fos­cor porta mira­cles. / Camino i entro dins d’un arbre.”

La poe­sia de Bor­rell ens parla de la soli­tud (de la nos­tra), però també de la soli­tud de Déu (la bella poe­sia San­tes Creus n’és l’expo­nent més reei­xit, però no pas l’únic). Ho fa, també, i molt, del temps: “Amb les pedres podria escol­tar la len­ti­tud del temps?” Com en l’obra de Prévert, aquí els records del nen sem­blen la font de tanta reflexió evo­ca­tiva sobre el pas dels anys: “Totes les imat­ges que vaig sen­tir de nen / expli­quen les rela­ci­ons que tenim amb totes les rea­li­tats.” I ja tor­nem a ser al cap del car­rer: la rea­li­tat diversa de què el vers de Bor­rell intenta fer-se mirall (encara que sigui un mirall ente­lat de metàfores).

Poemes 1997-2010 Autor: Santi Borrell Editorial: Edicions de Pedra Pàgines: 118 Preu: 18 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor