Lletres

Crítica

LA PENOMBRA DE LES PERSIANES VERDES

En paràgrafs breus i intensos, amb la voluntat d’acostar-se a la poesia que tant admira i no dissimula, el relat té l’essència mediterrània que perfuma les obres més aconseguides d’Erri de Luca

Des de començament dels noranta, quan Josep Piera el va fit­xar per a Edi­ci­ons 3i4 amb Pedres de volcà, el napo­lità Erri de Luca (1950) s’ha con­ver­tit en un habi­tual de les nos­tres lli­bre­ries. Des d’aquell moment, Empúries i Bro­mera han traduït gran part de les seves nou­ve­lles. El segell d’Alzira ha fet autèntica política d’autor amb obres com Història d’Irene, El crim del sol­dat, Els pei­xos no tan­quen els ulls, El pes de la papa­llona, El més i el menys, El dia abans de la feli­ci­tat, La natura expo­sada, Impos­si­ble i aquesta La volta de l’oca, que ens arriba de nou a través d’una tra­ducció bri­llant d’Albert Pejó. Les obres de De Luca recreen la fas­ci­nant ciu­tat del volcà, la joven­tut, els anys de la guerra, la misèria de les bar­ri­a­des i, fins i tot, la lluita política durant els anys de plom. Mili­tant de Lotta Con­ti­nua, pres de con­demna llarga i amb mil ofi­cis al currículum, De Luca és un escrip­tor de fons que ha reu­nit un selecte grup de lec­tors incon­di­ci­o­nals, fins i tot quan les seves obres s’auto­con­tem­plen massa. La volta de l’oca no és el cas, perquè conté tots els ele­ments que fan atrac­tiva la tra­jectòria del napo­lità: la sen­sació de tro­bar-te entre la novel·la i la prosa poètica, el gust per la des­cripció i el record i l’inti­misme amb el lec­tor, a qui sem­bla adreçar una carta sobre la seva vida, coin­ci­dent en tan­tes coses amb tots nosal­tres. La volta de l’oca es podria lle­gir com una anto­lo­gia de tots els seus lli­bres, perquè conté les sen­sa­ci­ons, el record llunyà i alhora pro­per dels fami­li­ars més esti­mats, dels amors per­duts, dels flai­xos dels anys en què el jove De Luca cor­ria pels car­re­rons per­se­guit per la poli­cia.

En l’afany de com­pendi tro­bem meta­li­te­ra­tura, fílies i fòbies artísti­ques i literàries. La visió sobre l’art no dista gaire d’altres qüesti­ons, com quan afirma sen­tir-se a prop dels anar­quis­tes espa­nyols i ita­li­ans o quan recu­pera un epi­sodi en què amb els cara­bi­ni­eri al dar­rere entra en una escala de pisos amb la idea clara de tirar-se per una fines­tra si no acon­se­gueix esca­par. Qui li obre la porta i li dona aixo­pluc és, para­do­xal­ment, el vigi­lant d’una com­pa­nyia pri­vada de segu­re­tat. De Luca et fa per­ce­bre la des­es­pe­ració del noi que ho sacri­fica tot per can­viar el cor­rupte Estat italià, que juga a l’statu quo entre la degra­dada democràcia cris­tina i els euro­co­mu­nis­tes pro­fun­da­ment buro­cra­tit­zats.

Amb paràgrafs breus i inten­sos, amb la volun­tat d’acos­tar-se a la poe­sia que tant admira i no dis­si­mula, el relat té l’essència medi­terrània que per­fuma les obres més acon­se­gui­des d’Erri de Luca. Solemne i inti­mista, les des­crip­ci­ons són pre­ci­ses i tallants com les de Sime­non i Handke, amb una pri­mera per­sona que reforça encara més el to gene­ral d’aques­tes memòries poètiques, en què la pun­tu­ació o el trac­ta­ment dels paràgrafs no dife­reix gaire del salt dels ver­sos. Em fa gràcia quan, al més pur estil Josep Pla, escriu: “Vaig sor­tir del men­ja­dor i em vaig que­dar una estona a la penom­bra de les per­si­a­nes ver­des.” Genial i natu­ral alhora.

La volta de l’oca
Autor:
Erri de Luca
Editorial:
Bromera
Preu:
19 euros

Anita O’Day ens porta a finals dels anys cinquanta

Impagable la feina que fa Essential Jazz, que posa a preus populars discos que resultaven introbables o de preus prohibitius. Un és aquest Cool Heat, de la vocalista Anita O’Day, amb els arranjaments del mestre Jimmy Giuffre. Sort en té, el jazz, d’aquestes discogràfiques que, dissortadament, costen de trobar, per exemple, al nostre país, on el patrimoni musical –en la majoria dels casos– es podreix sense contemplacions.

Aquest llançament presenta l’àlbum original complet Cool Heat (de Verve), que mostra la superlativa Anita O’Day cantant arranjaments fets a mida per Jimmy Giuffre. Està acompanyada d’una varietat de combos d’estrelles, com ara Frank Rosolino, Art Pepper, Conte Candoli, Jack Sheldon, Jim Hall i, per descomptat, el mateix Giuffre. Com a extra, han afegit l’àlbum complet Anita O’Day swings Cole Porter (també provinent del catàleg de Verve), gravat aquella mateixa setmana, el desembre del 1959, així com l’únic tema amb O’Day de la banda sonora de la pel·lícula The Gene Krupa story.

Tot i tenir un inestimable so vintage, la qualitat de la gravació, el talent dels músics i la veu d’O’Day fan del disc una joia. No se’l perdin, xalaran.

Cool Heat
Autor:
Anita O’Day
Discogràfica:
Essential Jazz
Preu:
8 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor