Articulacions
FRIDA KHALO, A LA FOGUERA
El vídeo és digne de veure, de principi a fi. S’hi mostren imatges d’un “exclusive NFT event”, dues paraules i un acrònim que produeixen urticària només de llegir-los, en què gent maquíssima es reuneix en una casa de luxe per menjar i beure mentre ballen la música que punxa un DJ. L’amfitrió és Martin Mobarak, un empresari “mexicà americà filantrop i emprenedor” que darrerament ha apostat pel metavers, en concret pels NFT d’obres de Frida Khalo, la gran i reconeguda artista mexicana. Mobarak és el CEO –afegim aquest acrònim a la llista de mots i acrònims ridículs d’aquest article– d’una empresa web destinada, precisament, a vendre NFT de Khalo.
“Farem un xou impressionant per a tots els que sou aquí”, diu Mobarak al vídeo. Models desfilant amb roba inspirada en les obres de l’artista, homes amb aspecte d’envelliment molt mal portat i uns mariachis. No hi falta una noia fent malabars amb foc a la vora d’una piscina ni un milhomes amb un misteriós maletí. “Canviarem la vida de milers de nens. Espero que tots els que sou aquí ho entengueu”, anuncia més endavant Mobarak, que llueix una americana amb el rostre de Khalo fet amb lluentons a l’esquena. A continuació, apareix un guardaespatlles amb pistola i armilla antibales escortant el milhomes del maletí, que el lliura a Mobarak. Tot molt teatral, perfectament assajat. De dins, l’amfitrió extreu un objecte embolcallat en una mena de tovallola groga de sauna barata. És un petit quadre –sembla una aquarel·la– que s’ha desquadrat del paspartú que l’emmarcava, un petit detall que il·lustra sobre com pot llançar-se per la finestra una escenografia tan cuidada. Amb un tornavís Mobarak procedeix a desmuntar el quadre per treure’l de dins del marc i, al plànol següent, ja es veu l’obra a sobre d’un petit peveter que conté una mena de glaçons i líquid transparent. I aquí arriba el punt àlgid del xou, perquè calen foc a l’obra d’art i els mariachis comencen a entonar Cielito lindo –també coneguda com Canta y no llores– mentre la gent esclata d’emoció i xisclen uns ai ai ai! d’aquells ben aguts. Mobarak mira la minúscula pira tot cofoi, satisfet amb la performance pijobenèfica que acaba de perpetrar.
Tot això passava el 30 de juliol i el que es cremava era una pàgina arrencada del diari personal de Frida Khalo, un full valorat en 10 milions de pesos mexicans –uns 500.000 euros al canvi– que Mobarak havia adquirit el 2015. L’objectiu d’aquest espectacle tronadíssim era revestir amb escarafalls la creació de 10.000 NFT de l’obra cremada, que Mobarak posarà a la venda per destinar els beneficis a causes socials. Bé, una part dels beneficis, perquè la resta anirà a la butxaca d’aquest filantrop de pa sucat amb oli.
Tot plegat és una mostra més de la faramalla i la buidor que envolta el món dels NFT, els criptobros i altres tipus de venedors de fum que inunden l’univers i el metavers. Desgraciadament, aquest cop li ha tocat patir-ho a la pobra Frida, la generositat de la qual Mobarak instrumentalitza quan diu que estaria satisfeta amb aquesta iniciativa iconoclasta. En una època en què el fum és abundós i es cotitza, en uns pocs segons, aquella pàgina del diari de l’artista es transforma en cendra per l’acció d’uns irresponsables revestits de solidaritat.