Articles

Crítica

VIDA EXEMPLAR D’UN GAT

És probable que qui no hagi tingut mai animals de companyia trobi exagerades certes consideracions del relat

Pot­ser el més fas­ci­nant d’aquesta nova novel·la de Jordi Coca és que, amb molt pocs ele­ments, l’autor acon­se­gueix de com­moure’ns. En essència, hi ha només tres per­so­nat­ges –el nar­ra­dor, la seva dona, Gemma, i Núvol, un gat–, dos espais: el poble empor­danès de Tirós (Coca com­bina noms reals amb altres d’inven­tats, com és el cas) i Bar­ce­lona, i uns quants anys des­crits –la residència empor­da­nesa s’allarga gai­rebé un quart de segle–. Conei­xe­rem altres per­so­nat­ges del poble, però són ben secun­da­ris. Com és secun­dari tot allò que no con­cer­neix els deu anys de vida en comú entre en Núvol i els seus amos.

La tensió del relat és admi­ra­ble. Comença quan la pare­lla pro­ta­go­nista reforma la rec­to­ria del poble, sense gaire com­prensió de part del bis­bat, que n’és el pro­pi­e­tari. (Al final, aquesta escassa com­prensió dege­ne­rarà en un inequívoc afany espe­cu­la­dor.) I acaba, jus­ta­ment, quan la pare­lla s’allu­nya d’aquest refugi rural, temps després que el gat, el pro­ta­go­nista silent de la història, hagi emprès el seu viatge defi­ni­tiu. “Segu­ra­ment el dar­rer dia seria difícil. Veia el meu Nuvo­let con­su­mit per la malal­tia; era un ésser dolç, un amic, un fill, segons com també era un pare, una ànima bes­sona.” És pro­ba­ble que qui no hagi tin­gut mai ani­mals de com­pa­nyia trobi exa­ge­ra­des cer­tes con­si­de­ra­ci­ons del relat, exces­si­va­ment ensu­cra­des. Qui no n’hagi tin­gut –hi insis­teixo– o qui no n’hagi expe­ri­men­tat la con­vivència, d’una manera o altra. A mi, les pàgines finals de la nou­ve­lle, magnífiques, m’han recor­dat un relat bellíssim de Pro­ses bàrba­res, de Pru­denci Ber­trana –“Dick”–, dedi­cat a un gos per­di­guer el cap­te­ni­ment del qual, “quasi humà [...], atreia les carícies de tot­hom”.

Coca és un home de tea­tre i un lec­tor rigorós, sobre­tot de clàssics. Aquí les referències a Txékhov, Beckett, Camus, Pavese, Mae­ter­linck, Sar­tre, Berg­son, Duras o Jünger no tenen mai la lluïssor de quin­ca­lla de la pedan­te­ria. El “dar­rer dia” fa referència al de la vida del gat (i, en l’última frase, també al de la vida del nar­ra­dor). L’ani­mal és un per­so­natge gegantí que l’autor ens con­vida a explo­rar. I es torna, per a l’amo, una mena de maître-à-vivre: “Havia incor­po­rat a la meva vida uns sen­ti­ments des­co­ne­guts, una emoció nova, i una ten­dresa vul­ne­ra­ble que pro­ba­ble­ment sem­pre havia tin­gut oculta”. Crec que aquí hi ha la mare dels ous de la història: de fet, en diver­sos pas­sat­ges lle­gim que, de tant en tant, els amos no veuen l’ani­mal com un gat. És una presència que de vega­des sem­bla humana; això sí, sense els incon­ve­ni­ents i la pro­ba­bi­li­tat de decepció que asso­ciem, sovint, a la com­pa­nyia humana.

El dar­rer dia és una bella història sobre la com­pa­nyia, sobre la cura dels altres, sobre la tria de deter­mi­na­des opci­ons, sobre l’adve­ni­ment de la foras­tera i, final­ment, sobre la mort. Coca sap donar a deter­mi­nats epi­so­dis del relat un dring august. El poeta colombià Darío Jara­mi­llo –nas­cut el 1947, el mateix any que l’escrip­tor bar­ce­loní– té una breu poe­sia que comença dient: “Los esta­dos de la mate­ria son cua­tro: / líquido, sólido, gase­oso y gato.” Posa­ria la mà al foc que el nar­ra­dor subs­criu aquest quart estat de la matèria, el gat. Més enllà de les des­crip­ci­ons físiques, tan pre­ci­ses, hi ha la nar­ració de l’apre­nen­tatge com­par­tit entre l’home i el gat, basat en un diàleg sub­til. Hi ha els remor­di­ments d’ell, de l’home, per alguns errors come­sos quan encara no domina el llen­guatge dels fèlids. El sen­ti­ment de culpa. En aquest sen­tit, pren un sever pro­ta­go­nisme una nafra al cla­tell del felí que aca­barà des­en­ca­de­nant el drama. La cura, infruc­tu­osa, més aviat acreix el mal i acce­lera el final. Coca té una sen­si­bi­li­tat molt agu­sada per saber ins­tal·lar diver­ses vedru­nes simbòliques als seus lli­bres. En aquest, la cica­triu n’és una de prin­ci­pal. Tot recor­dant Sta­nis­law Jerzy Lec, podríem apun­tar que “les feri­des cica­trit­zen, però les cica­trius crei­xen amb nosal­tres”. Final­ment, com en una tragèdia grega, “un oriol groc i negre des d’un arbre” va repe­tint al nar­ra­dor: “Ja és el dar­rer dia, ja és el dar­rer dia...” Un goig d’història!

EL DARRER DIA Autor: Jordi Coca Editorial: Edicions 62 Pàgines: 200 Preu: 18,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.