Articles

XAVIER GUAL

ESCRIPTOR I PROFESSOR DE SECUNDÀRIA

“Hem d’intentar no perdre els joves en l’ús de la llengua”

QUI HA DE SALVAR EL CATALÀ? Autor: Xavier Gual Editorial: Eumo Pàgines: 180 Preu: 18 euros
LLEI
“Els legisladors ho han de fer sense por de ser titllats d’intolerants”
POLÍTICS
“Els polítics es prenen molt seriosament l’ensenyament. Ara bé, no coneixen la realitat”
ELS CURSOS
“Crec que, darrere els cursos de formació, hi ha un negoci muntat”
DISCRIMINACIÓ POSITIVA
“Cal perdre la por: hi ha una discriminació positiva en l’ensenyament, però no en altres àmbits”
SANCIONADORS
“A la immersió, li ha faltat un seguiment rigorós. I sancionadors que vetllin perquè es compleixi!”

Escrip­tor per vocació i pro­fes­sor de llen­gua en un ins­ti­tut per pro­fessió (de fe), Xavier Gual va començar a estu­diar filo­lo­gia cata­lana “mig a les pal­pen­tes”. No sos­pi­tava que aquesta car­rera “arros­se­ga­ria tanta res­pon­sa­bi­li­tat política i sociològica”. Con­fessa que li hau­ria agra­dat ser “sim­ple­ment un pro­fes­sor de català, apli­cat i res­pon­sa­ble”. Però això no ha anat ben bé així: el com­promís amb la llen­gua ha estat indes­tri­a­ble de la seva feina. Molt més perquè “es pot viure tran­quil·lament a Cata­lu­nya sense enten­dre el català”. Per què passa, això? Per un munt de raons, però, “en part, [també perquè] els cata­la­no­par­lants ho hem permès”. Aquest com­promís amb la llen­gua i la cul­tura –i, per extensió, amb el país– s’estén, igual­ment, a la seva obra literària. Va començar a escriure novel·les juve­nils per con­nec­tar millor amb el seu públic –que vol dir, imme­di­a­ta­ment, amb els seus alum­nes–. Qui ha de sal­var el català? du un subtítol inequívoc: Crònica d’un pro­fes­sor de secundària (Eumo). El lli­bre detecta mol­tes man­can­ces, però també pro­posa solu­ci­ons. Trans­met la veu d’algú que tre­ba­lla des de la pri­mera línia de l’ense­nya­ment, picant pedra cada dia a l’aula. Algú que hi refle­xi­ona a fons, que hi diu la seva. I la seva vol dir expres­sar unes opi­ni­ons que par­tei­xen del rea­lisme més cru, però que no es dei­xen vèncer per la des­es­pe­rança.

Vostè sosté, com fan altres veus auto­rit­za­des, que la immersió lingüística fa molts anys que és un fracàs.
Crec que la immersió va ser una molt bona idea que va fun­ci­o­nar al començament, quan es va apli­car. Vaig for­mar part de les pri­me­res gene­ra­ci­ons que van estu­diar total­ment en català a l’escola. Els últims vint anys, però, la immersió ha sigut un fracàs. El pro­blema és que no se n’ha fet mai un segui­ment ade­quat. Les xifres ens demos­tren que no va bé!
Pot­ser perquè no s’ha gosat san­ci­o­nar els incom­pli­dors, com sug­ge­reix al lli­bre...
És clar! Hi ha por, per part dels res­pon­sa­bles del Depar­ta­ment d’Edu­cació, que no els tit­llin d’into­le­rants i altres bar­ba­ri­tats, perquè de seguida hi ha alta­veus molt potents que dis­tor­si­o­nen la rea­li­tat. Ara bé, els números cor­ro­bo­ren que la llen­gua se’ns fon, que es va empo­brint. Enfront d’aquesta rea­li­tat, una immersió ben apli­cada seria una eina molt útil.
La super­vivència del català és un dels temes de l’obra. I hi ha una idea recur­rent: que tota la res­pon­sa­bi­li­tat sobre el futur de la llen­gua es des­car­rega en els mes­tres.
Quan has vol­tat per dife­rents ins­ti­tuts, com és el meu cas, te n’ado­nes: gra­duem molta gent que no té les mínimes com­petències lingüísti­ques exi­gi­bles. Fins fa poc, mol­tes famílies man­te­nien la llen­gua. Ara, ja no. Aquesta rea­li­tat fa que hàgim de tre­ba­llar l’ense­nya­ment del català com si fóssim una escola d’idi­o­mes. I, d’altra banda, ens ado­nem que som la pri­mera baula d’una cadena. La segona hau­ria de ser la uti­li­tat.
La seva crònica com a pro­fes­sor de secundària no és tan amarga com la que va publi­car, anys enrere, Toni Sala, però pretén ser objec­tiva. I això vol dir que, ine­vi­ta­ble­ment, resulta d’un rea­lisme gai­rebé brut. Com és que té la sen­sació que els pro­fes­sors ens hem con­ver­tit en “moni­tors de colònies”?
Anem cap aquí. Com aquell qui diu, només ens falta el moca­do­ret... Ens han pres molt de poder, als pro­fes­sors. Sem­bla que ens hàgim d’aver­go­nyir de saber coses, i ara em refe­reixo tant als mes­tres com als pro­fes­sors. És com un Fer­rari que no el dei­xen pas­sar de cin­quanta per hora... Si com­pa­rem les pro­mo­ci­ons de filo­lo­gia cata­lana d’avui amb les dels anys noranta, veu­rem que les actu­als són ben exigües. El pro­fes­sor de català acaba sent qual­se­vol que en sàpiga una mica. I cada vegada anem més cap aquí.
Lle­gint-lo, un té la sen­sació que la classe política no es pren del tot seri­o­sa­ment l’ense­nya­ment. Can­vis de sis­te­mes edu­ca­tius cada dos per tres, per exem­ple.
O al revés: que s’ho pren massa seri­o­sa­ment. El pro­blema és que no coneix la rea­li­tat. Els polítics vol­drien que tots els alum­nes aca­bes­sin amb el gra­duat sota el braç, però t’ado­nes que, en rea­li­tat, no sur­ten prou pre­pa­rats. D’habi­li­tats, en tenen força, però les inqui­e­tuds i els conei­xe­ments fla­que­gen, no se’ls han aca­bat de des­per­tar.
Vostè no deixa res per verd: el lli­bre fa una crítica impla­ca­ble a la nova manera com­pe­ten­cial d’enten­dre l’ense­nya­ment.
Abans es feia ser­vir la memòria, era impres­cin­di­ble per sobre­viure. Ara es tracta de bus­car i de saber tro­bar. Vet aquí: tro­bar. La diferència és clau: et fas una idea glo­bal del conei­xe­ment... Però si només fem bus­car aquí, omplir aquell for­mu­lari allà, mala­ment rai.
“La secundària és un cola­dor escan­dalós d’apro­vats imme­res­cuts”, escriu. I, a més, per apro­var-la no cal tenir el mínim domini indis­pen­sa­ble de la llen­gua cata­lana. Comenti-ho, si us plau.
Posem com a exem­ple una classe de quart d’ESO. Aca­ben i se’ls dona el gra­duat. Pot ser que els alum­nes siguin fills de famílies molt res­pon­sa­bles. Pot­ser amb el gra­duat han après mol­tes coses. Però com­pa­rem-lo, ara, amb un altre 4t d’ESO d’un barri mar­gi­nal: el millor d’aquí pot ser equi­pa­ra­ble a un alumne dels més flui­xos en una altra zona, amb con­di­ci­ons més favo­ra­bles. En un cen­tre de màxima com­ple­xi­tat, tu no pots sus­pen­dre el noranta per cent dels alum­nes –que és el que, de fet, cal­dria fer–. Només en pots sus­pen­dre el vint per cent. Ara bé, els apro­vats en un cen­tre de màxima com­ple­xi­tat i en un altre d’una zona molt menys com­plexa comp­ta­bi­lit­zen igual. “No podem sus­pen­dre tanta gent”: això és una con­signa que ve de la direc­tiva dels cen­tres.
El torno a citar: “Les notes que els alum­nes reben a casa s’han sim­pli­fi­cat al límit, gai­rebé fins al punt de des­a­parèixer, però la manera per fer que el pro­fes­sor hi arribi és extre­ma­ment com­plexa”. Ens està dient que hi ha massa burocràcia?
Ara seré polèmic: crec que, dar­rere els cur­sos de for­mació, s’ha mun­tat el negoci de les noves neces­si­tats. Gent que viu d’això, d’orga­nit­zar cur­sos per expli­car el que s’ha d’ense­nyar. Tota aquesta burocràcia que ens dema­nen, de fit­xer, ens impe­deix de per­fec­ci­o­nar les nos­tres hores de classe, no ens per­met millo­rar aquesta part essen­cial de la nos­tra feina. Tota aque­lla pape­rassa, a més, no reper­cu­teix gens en un bene­fici directe per a l’alumne.
S’escar­rassa a repe­tir que una llen­gua només aguanta si és útil. Ha dei­xat de ser útil, la cata­lana?
Fa por pen­sar que sí, perquè sabem que molta gent no la fa ser­vir mai: estric­ta­ment, no li cal. A les aules d’aco­llida es veu molt bé, això: en prin­cipi, notes en els alum­nes ganes efec­ti­ves d’apren­dre la llen­gua. Però hi ha la doble opció català-cas­tellà. Els alum­nes aca­ben tri­ant el cas­tellà, perquè és la llen­gua dels com­panys, no la de molts pro­fes­sors.
La “manca d’orgull de llen­gua” és un altre dels incon­ve­ni­ents. Un dels molts que tenim.
La meva mare sem­pre explica una anècdota: al col·legi de mon­ges on va estu­diar, un dia la van cas­ti­gar sense dinar perquè va gosar par­lar en català. Això sí que era pro­hi­bir una llen­gua (la cata­lana)! Fixa’t en els alum­nes ucraïnesos que han arri­bat els últims mesos: es plan­teja el dilema si alum­nes com ells –que, pre­vi­si­ble­ment, s’esta­ran poc temps al país– han d’anar a l’aula d’aco­llida. Jo crec que sí, i tant! I també crec que hem d’obrir una nova renai­xença. La gent jove ja no mira la tele­visió. Hem de poten­ciar la qua­li­tat als canals que ells con­su­mei­xen. Si en fas, de qua­li­tat, el con­su­mi­dor arriba a obli­dar-se de la llen­gua. El you­tu­ber que t’atrapa, ja no interessa gaire en quina llen­gua parla. La pel·lícula Alcarràs és un exem­ple que marca el camí. Si aspi­res a fer qua­li­tat, no cal que t’expres­sis en anglès o en cas­tellà; ja et tra­dui­ran. L’orgull és això.
Com a pro­fes­sor de llen­gua i lite­ra­tura en un ins­ti­tut, m’apro­piaré –ja l’hi dic– algu­nes de les seves mesu­res. D’entrada, ja no par­laré mai més de “lec­tu­res obli­gatòries”, sinó de “lec­tu­res impres­cin­di­bles”.
A l’ins­ti­tut, em van fer lle­gir deter­mi­na­des obres, però me’n fal­ta­ven mol­tes que no em van obli­gar a lle­gir. Aquesta inqui­e­tud se’m devia des­per­tar estu­di­ant la car­rera. Cal apas­si­o­nar els alum­nes: això és la mare dels ous! Pot sem­blar frívol, però no ho és.
Curi­o­sa­ment, aquest curs he començat a apli­car, en alguns dels meus cur­sos, la pràctica diària de l’ora­li­tat, que vostè rei­vin­dica tant.
A l’aula d’aco­llida, hi ha molts lla­ti­no­a­me­ri­cans. Davant la resta de com­panys, hem de ser molt curo­sos, amb aquests alum­nes. Tenen la sen­sació que, si s’expres­sen en català, els altres se’n riu­ran. I per això, quan hi enra­o­nen, estra­fan l’accent d’una manera ridícula, molt exa­ge­rada, com si digues­sin: “Si faig tea­tre, perdré la por.” Per aquest motiu, els que venen de més lluny –de la Xina o el Pakis­tan, posem per cas– ens aju­den a fer el doble dis­curs: cal saber posar-se a la seva pell.
Com li explico a un alumne que, tal com vostè defensa, “lle­gir no és avor­rit”?
Quan jo vaig començar a escriure novel·les, pen­sava en els adults. Un dia se’m va plan­te­jar la idea d’escriure per als joves, per als alum­nes, de fet. Et vas fent cons­ci­ent de què els enganxa: el públic juve­nil no té tanta paciència com l’adult. A través d’una estruc­tura ben tra­vada veus que et seguei­xen. I sol haver-hi una res­posta molt posi­tiva. Sovint els alum­nes es mos­tren molt agraïts.
Recordo que Joan Solà cri­ti­cava àcida­ment aque­lla cam­pa­nya de la Gene­ra­li­tat per a la pro­moció del català el lema de la qual era “Depèn de tu”. Asse­gu­rava que l’ús de la llen­gua no s’havia de des­car­re­gar sobre els usu­a­ris, sinó que l’admi­nis­tració, el poder polític, havien de posar tots els mit­jans perquè la llen­gua fos impres­cin­di­ble en l’àmbit social. No som gaire lluny del que defensa vostè.
Surt més barat, és clar. Però és que, en aquesta etapa històrica, estem en una situ­ació en què tot­hom hi ha de posar el seu gra­net de sorra, més que mai. Els que han de legis­lar ho han de fer sense por de ser tit­llats d’into­le­rants. Cal rigor, exigència: ens han de poder aten­dre a tot arreu en català. Jo també tinc drets lingüístics! D’altra banda, cal escol­tar el català viu del car­rer. Serem inde­pen­dents o no. Però, sigui com sigui, cal per­dre la por. Hi ha una dis­cri­mi­nació posi­tiva en l’ense­nya­ment, no en els altres àmbits.
Digui’ns un motiu pel qual puguem, encara, man­te­nir l’espe­rança en aquesta nos­tra llen­gua mil·lenària.
I més d’un. Hi ha molt de poten­cial. Cata­la­no­par­lants actius. Cal ani­mar la gent que no té el català com a llen­gua materna, això és fona­men­tal. Creix un gruix de la població que té totes dues llengües d’una manera natu­ral, i cal sumar-lo a la causa. Hem d’inten­tar no per­dre del tot la gene­ració més jove, que facin ser­vir una llen­gua que saben, que conei­xen. Cal fer-los actius: que no tin­guin raó quan diuen que “el català no ser­veix per a res”. Actuar com en deter­mi­na­des cam­pa­nyes eco­lo­gis­tes: sal­vem aquest ani­mal en perill d’extinció!
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor