Els nous sons de la ciutat
Bounce Twice i New George són dues de les noves apostes del segell de músiques urbanes Delirics i mostren la vitalitat del català en aquesta escena
NEW GEORGE
“Aquest és un disc molt personal, en què t’obro la porta de casa meva. A les cançons m’agrada parlar de coses que he viscut”BOUNCE TWICE
“Des que hem començat a fer temes en català, tenim molts comentaris positius a les xarxes, també de castellanoparlants”No paren de sortir interessants sorpreses de la factorial Delirics, el segell que va néixer com una spin-off de la històrica Picap per donar resposta als nous sons urbans que estan ocupant una part important de l’escena musical catalana del segle XXI. Avui parlem del duet sabadellenc Bounce Twice i de New George, que arriba des de la localitat maresmenca de Sant Pol de Mar. Tots dos acaben de llançar nous singles –Vaselina i gel i GTA, respectivament–, però en realitat, com la majoria d’artistes de la seva generació, no paren de llançar nou material a les plataformes per mantenir viu el caliu a les xarxes. També, però, a diferència dels molts dels seus contemporanis, tant Bounce Twice com New George aposten pel disc de llarga durada, el tradicional àlbum, però sense plasmació física: el duet va publicar a l’abril Rave On , un disc de vuit cançons, i en George es posarà de llarg el 28 d’octubre, quan es publicarà Isla Giorgio, amb deu cançons i una bonus track.
Bounce Twice va néixer el 2019, a partir de la trobada entre la cantant Lil Aiden i el productor i discjòquei Efren Kairos. Ella venia del soul i el R&B; ell, de l’electrònica, i s’han trobat en un punt intermedi en què hi ha una mica dels dos mons i també queda espai per a altres influències comunes com ara el hip-hop de la vella escola. Des del 2020, en plena pandèmia, no han parat de penjar nous temes, una vintena llarga, cantats tant en anglès, com en català i castellà. De fet, consideren Rave On el seu tercer àlbum.
“Quan ens vam conèixer vam connectar de seguida i era un no parar de fer cançons. Durant el confinament i la part més dura de la pandèmia, vam fer molta música a distància, inclosos alguns temes molts xulos, un àlbum sencer. Quan vols fer música sempre trobes la manera de fer-ne”, explica Lil Aiden. L’aposta pel català va començar l’any passat, amb temes com ara T’he esborrat i No em sobren bales, i ha continuïtat en els últims mesos amb Amor XXL –en col·laboració amb Gertrudis–, Tu i tu & ella –amb PAWN Gang– i el nou Vaselina i gel. “Arran d’aquests temes en català hem tingut molts comentaris positius a les xarxes, fins i tot de castellanoparlants”, afirma la cantant, que afegeix sobre aquesta qüestió: “M’encanten els idiomes, però evidentment la llengua és un condicionant que portem a dins com a individus, i de vegades costa acostumar-se a segons quines coses. Si m’haguessin dit quan era petita que algun dia acabaria fent reggaeton en català, me n’hauria fet creus, perquè en aquest camp no teníem precedents. Ara sovint componem en una llengua determinada en funció de la sonoritat de les paraules que volem transmetre.” De fet, aquest estiu van publicar un single en castellà, Chica problemática, amb les col·laboracions del basc Calero LDN i Boxinbox.
Bounce Twice té un curiós mètode creatiu: “Tenim una mena d’il·luminació productiva durant un parell de mesos en què no parem de compondre temes, que després anem llançant de manera espaiada durant el temps que no estem fent música nova, però estem dedicats als concerts i la promoció.” Respecte als formats per publicar música, tenen alguns dubtes: “D’una banda, l’àlbum et permet enviar un missatge més lligat i conceptual, però en certa manera també és contraproduent perquè algunes cançons hi poden passar més inadvertides. En canvi, el single et permet focalitzar l’atenció en cada cançó.” En directe, el duet va acompanyat de dos ballarins, un noi i una noia, i d’una fotògrafa, que consideren plenament integrada en la seva posada en escena. La imatge és important i ells ho saben.
New George és Jorge Agustí, un jove maresmenc de 26 anys que sorprèn agradablement quan comença a parlar dels Beatles com una de les seves grans influències –en part, per influència paterna– i afegeix que toca diversos instruments, guitarres incloses. “Sí, suposo que soc una rara avis”, diu aquest antic component de diversos grups de pop-rock, que va decidir aparcar els prejudicis per renovar-se, com ho indica el seu nom artístic. “Jo era reticent a les noves músiques, però vaig arribar a la conclusió que eren collonades. No tenia cap sentit que em condicionés la nostàlgia falsa d’una època que jo no havia viscut.”
Després de posar en marxa el seu nou projecte durant el 2020, New George va publicar pel seu compte un EP de sis temes en castellà titulat Kikäzu (2021). Fa pocs mesos va tenir una gran oportunitat com a participant del programa La gran vetllada, de TV3, i New George ho va agrair dedicant-li la cançó del mateix títol. Altres cançons com ara Nena –presentada com “la primera bachata urbana en català”–, La humanitat i ara GTA han consolidat la seva proposta en català, i a final d’aquest mes Delirics publicarà el seu primer àlbum, Isla Giorgio: “És una illa imaginària on només hi ha felicitat i tot està bé, en pau.” New George assenyala: “Aquest és un disc molt personal, en què t’obro la porta de casa meva.” I continua: “M’agrada parlar de coses que he viscut, ja sigui la toxicitat de les xarxes o un amor no correspost, i en aquest disc hi ha fins i tot un homenatge als meus pares, Mama&Papa.”
New George, que es declara “un animal de directe”, recorda que aquest estiu ha tingut dues bones oportunitats per demostrar-ho, al festival Arts d’Estiu de Pineda de Mar i a les sessions Caníbal de l’Apolo 2 barceloní, però serà a partir de la sortida del disc quan arribaran més concerts. “En directe m’acompanya un DJ, però les bases no són les del disc: les modifico amb elements nous per oferir una cosa diferent a l’ espectador” .