Lletres

Crítica

Aforismes de l’estupor

En un gremi en què les edi­to­ri­als cada set­mana pre­sen­ten un bon gra­pat d’obres mes­tres, sobta al lec­tor tro­bar nar­ra­ci­ons sense afany comer­cial i amb l’únic objec­tiu de la qua­li­tat i la intros­pecció. Aquest és el cas d’Els irre­dempts, de Cris­tina Gar­cia Molina, un nou des­co­bri­ment de l’edi­to­rial literària laBreu. Molina, nas­cuda a Gra­no­llers el 1975 i resi­dent a Girona, ja havia obtin­gut el Premi Ciu­tat de Bada­lona pel recull de con­tes Silenci a taula, que també des­ta­cava com a exer­cici for­mal pel tre­ball de síntesi, l’ela­bo­ració amb paciència i l’eco­no­mia de llen­guatge. Amb Els irre­dempts fa un pas enda­vant i se’ns pre­senta, encara jove per a la novel·la, com una de les rea­li­tats més esti­mu­lants de la nar­ra­tiva actual.

Què és Els irre­dempts? Difícil sin­te­tit­zar-ho sense xocar con­tra un mur de parau­les. La novel·la, en la línia d’escrip­tors d’alt vol­tatge com Peter Handke i Tho­mas Bern­hard, s’inter­roga sobre la vida des de la mateixa arrel del llen­guatge. Això ens ho pre­senta a través d’una prosa sintètica, en què la frase breu se sus­tenta amb l’al·lite­ració per cons­truir una mena de poe­mes en prosa sobre l’angoixa de viure i la des­es­pe­ració. No s’alar­min perquè tot això ho fa amb una gran natu­ra­li­tat i domini de l’espai temps. Mai no resulta car­re­gosa, mai cansa, perquè la seva pro­posta és un exer­cici de llum en què els per­so­nat­ges dava­llen i s’ele­ven.

Divi­dit en tres parts, el lli­bre és ple d’estam­pes quo­ti­di­a­nes de gran bellesa, en què les des­crip­ci­ons s’aca­ben con­ver­tint en el reflex d’una lent mullada o les llums en un ull miop. Hi ha, però, l’ele­ment dis­tor­si­o­na­dor, la pulsió de la bru­ta­li­tat de l’espai, que con­trasta amb la recre­ació de l’afo­risme enmig de les situ­a­ci­ons, en què els per­so­nat­ges poden volar o sim­ple­ment caure: “Car­re­gats de psi­codèlia, de drama i de comèdia bufa, de des­ba­lles­ta­ment de totes les coses que coneixíem i con­trolàvem d’abans.” Les imat­ges pode­ro­ses obren els clímaxs, com quan ens ofe­reix aquest vers pes­cat, res­ca­tat dins la prosa: “Córrer per anes­te­siar el dolor de l’esquer cla­vat a la llen­gua.” Només pels llam­pecs poètics, els tex­tos, apa­rent­ment incon­ne­xos de Gar­cia Molina ja ens omplen els pul­mons, ja ens per­me­ten de nou sen­tir-nos orgu­llo­sos de lle­gir. La nar­ra­dora en pri­mera per­sona es con­fessa contínua­ment, ens posa a l’abast les seves cui­tes i vicis­si­tuds, sobre­tot dins la mateixa lite­ra­tura, que és, en defi­ni­tiva, el tema del lli­bre: “He lle­git molt. També he obli­dat molt. Podríem dir que no m’ha ser­vit de res. El món és el que és. Un exer­cici con­tinu de des­memòria. Impos­si­ble supor­tar el pes de tan­tes cons­truc­ci­ons sobre nos­tre for­mant piles...” Tot és així, incan­des­cent, ple de racons on l’ànima prega des­es­pe­rada com als relats de Bern­hard. Molina ens ofe­reix un relat esfi­la­gar­sat, però embas­tat amb cura. L’argu­ment és el mateix dring de les parau­les, o el seu xoc fatídic con­tra la rea­li­tat, sem­pre per sobre del lament.

Els irredempts
Autora:
Cristina Garcia Molina
Editorial:
laBreu Edicions
Preu:
15 euros

L’àngel de Nina Simone al convuls Nova York de l’any 1957

Acompanyada per Jimmy Bond al contrabaix i Albert Tootie Heath a la bateria, el piano i la veu de Nina Simone sonaven –i encara es mantenen ben vius– al Nova York de 1957 com una experiència inigualable. Eren encara a la postguerra, amb de la Guerra Freda i amb el brutal conflicte de Corea recent. La ciutat bullia de jazz i les grans figures, Parker, Monk, Miles i els altres alternaven a les nits pels clubs de jazz. Entre totes aquelles estrelles, despuntava Nina Simone. Enmig de les convulsions del món, la veu avellutada de Simone encara sonava més nítida, resplendent. La reedició d’aquest disc, Little Girl Blue, a preu popular i restauració perfecta, ens permet comparar el que es feia i el que fan artistes provinents del jazz, com la inefable R., que és com la merda perquè agrada a totes les mosques. Feia tres anys que Simone havia debutat a Atlantic City, on la feien cantar a petició del públic mentre tocava el piano. La qualitat del contralt la fa elevar-se fins a levitar per la nostra sensibilitat. Autora d’infinitat d’èxits i ressuscitada periòdicament, Nina Simone forma part del patrimoni cultural del segle XX, tant en la interpretació pura com en l’estil únic.

Little Girl Blue
Autor:
Nina Simone
Discogràfica:
Allmusic
Preu:
6 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor