Articles

Guerra Civil virtual

Un equip internacional format per historiadors, arqueòlegs, experts en humanitats i acadèmics ha creat el primer Museu Virtual de la Guerra Civil amb la idea que supleixi l’absència d’un museu físic

XOC DE MEMÒRIES
“Tenim un problema de memòria, al país. Hi ha dues grans memòries, la democràtica i la dels vencedors, i les dues col·lideixen”
COVARDIA
“Crear un museu de la Guerra Civil planteja problemes de memòria, i determinats polítics no els volen abordar”

Si no exis­teix física­ment, almenys que hi sigui de forma vir­tual. És el que ha cre­gut un equip inter­na­ci­o­nal for­mat per his­to­ri­a­dors, arqueòlegs, experts en huma­ni­tats i acadèmics, que han creat el pri­mer Museu Vir­tual de la Guerra Civil . Finançat amb fons de recerca cana­dencs, vol suplir l’absència d’un museu físic que expli­qui de forma glo­bal el con­flicte que va demo­lir la soci­e­tat cata­lana i espa­nyola entre el 1936 i el 1939. “Veient aquesta absència, vam pen­sar que una manera de suplir-la era fer un museu vir­tual, però sem­pre amb la idea que tant de bo algun dia puguem dis­po­sar d’un museu físic”, explica Joan Maria Thomàs, catedràtic d’història con­tem­porània a la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili (URV), un dels prin­ci­pals experts en el fei­xisme i en la història de la Falange, i coau­tor de la ini­ci­a­tiva jun­ta­ment amb els també catedràtics Adrian Shu­bert (York Uni­ver­sity, Canadà) i Anto­nio Cazorla-Sánchez (Trent).

“Tenim una munió de petits museus, alguns de molt bons, com el Museu Memo­rial de l’Exili, a la Jon­quera; els espais de la bata­lla de l’Ebre i els petits museus que hi ha en altres llocs...” Però no n’hi ha cap de glo­bal. Per què? “Penso que és con­seqüència d’un pro­blema de memòria que hi ha en aquest país. Hi ha dues grans memòries: d’una banda, la memòria democràtica, la que té a veure amb el bàndol per­de­dor de la guerra, i d’una altra, la memòria dels ven­ce­dors. Són les dues grans memòries, perquè després hi ha cen­te­nars de milers de memòries fami­li­ars; cadascú té la seva.” I aques­tes dues memòries col·lidei­xen: “Cada vegada que hi ha algun fet, per exem­ple la reti­rada de les des­pu­lles del dic­ta­dor del Valle los Caídos o l’apro­vació de la llei de memòria històrica, hi ha dues memòries que d’alguna manera col·lidei­xen. Però aquest és un fet que no necessària­ment ha de ser sem­pre així.” Thomàs creu que ha arri­bat el moment d’abor­dar una ini­ci­a­tiva pública de cre­ació d’un dis­curs museístic que tin­gui en compte què va ser la guerra: “S’ha de posar sobre la taula el molt que hem avançat els his­to­ri­a­do­res en els últims qua­ranta anys de democràcia, fent inves­ti­gació de pri­meríssim nivell sobre el que va ser la guerra; crec que estem en dis­po­sició d’abor­dar un dis­curs que sigui fac­ti­ble.” L’his­to­ri­a­dor, però, és cons­ci­ent que “d’alguna manera, encara hi ha un temor i una reticència que fa que això no es tiri enda­vant”. Per a Thomàs, si no s’impulsa un gran museu sobre la guerra és perquè “plan­teja pro­ble­mes de memòria, i els polítics, o deter­mi­nats polítics, no els volen abor­dar”: “Des del punt de vista científic i acadèmic, són temes com­ple­ta­ment abor­da­bles; els abor­dem cada dia a classe, i no fem un dis­curs con­flic­tiu, sinó d’expli­car científica­ment i acadèmica­ment què va ser la guerra, qui­nes van ser les cau­ses, com es va desen­vo­lu­par...”

El museu, doncs, pren la forma de gale­ria vir­tual. És d’accés gratuït i, de moment, consta de 130 imat­ges agru­pa­des en cinc gale­ries, acom­pa­nya­des de tex­tos –amb afany divul­ga­tiu, però alhora rigo­ro­sos, escrits per espe­ci­a­lis­tes–, que expli­quen com es va desen­vo­lu­par el con­flicte en l’àmbit mili­tar, la situ­ació que es va viure a les rere­guar­des, l’impacte de la guerra al món i els seus efec­tes en la vida de les per­so­nes i en la memòria històrica. La idea és pro­por­ci­o­nar infor­mació ela­bo­rada per experts. Al cos­tat dels tres impul­sors, també for­men part de l’equip l’arqueòleg i pro­fes­sor del CSIC Alfredo González Rui­bal i la catedràtica d’Estu­dis Cul­tu­rals de la Warwick Uni­ver­sity (Angla­terra) Ali­son Ribeiro de Mene­zes, amb el suport tècnic d’Andrea Davis, pro­fes­sora de l’Arkan­sas State Uni­ver­sity i del bibli­o­te­cari expert en huma­ni­tats digi­tals Dwayne Collins (Trent).

Més de vui­tanta anys després del final de la guerra, encara arros­se­guem mol­tes llo­ses que no ens dei­xen avançar. “Quan va aca­bar la guerra, els fran­quis­tes van fer tota una política de memòria rela­ci­o­nada amb els seus morts. I van fer una cruz de los caídos a cada poble, van donar pen­si­ons, van donar faci­li­tats per a les opo­si­ci­ons a l’admi­nis­tració... Amb la democràcia es van fer algu­nes coses: van donar pen­si­ons a mili­tars repu­bli­cans, a vídues, etc., però no es va abor­dar tot el tema de les fos­ses. No només de les fos­ses de la Guerra Civil, sinó –i jo crec que tan impor­tant com aques­tes–, de les fos­ses de la repressió fran­quista. Tot això con­ti­nua sent un tema con­flic­tiu, i real­ment crec que s’ha d’abor­dar”, diu Thomàs. Aquest no és un pro­blema exclu­siu de la Guerra Civil espa­nyola: “En altres llocs on hi ha hagut guer­res civils, les memòries con­ti­nuen exis­tint i con­ti­nuen col·lidint. Per exem­ple, als Estats Units, si vas als estats del sud, et pots tro­bar amb mol­tes estàtues de gene­rals del sud, escla­vis­tes, etc. Pre­ci­sa­ment ara hi ha un movi­ment que ho qüesti­ona, la qual cosa vol dir que fins ara ha estat pre­sent. No són temes fàcils, però nosal­tres cre­iem molt en la ini­ci­a­tiva pública per pren­dre mesu­res per resol­dre aques­tes qüesti­ons.”

El museu és només una pri­mera fase del que vol arri­bar a ser. La pre­visió és anar ampli­ant les gale­ries, incor­po­rant més tex­tos i més fons fotogràfics, sonors i fílmics, sem­pre “en defensa de la democràcia i la pro­moció de l’huma­nisme”. El con­tin­gut només està dis­po­ni­ble en anglès i en cas­tellà, però pròxima­ment ho estarà en català, basc, gallec i francès. “També abor­da­rem una qüestió que con­si­de­rem molt impor­tant: el ves­sant pedagògic. Volem que el museu el visi­tin estu­di­ants, mes­tres i pro­fes­sors de tots els nivells. Volem crear mate­ri­als pedagògics que siguin acces­si­bles. Fa cinc anys que hi tre­ba­llem”, asse­nyala el catedràtic de la URV, que con­fia rebre nous fons, “no només del govern del Canadà, sinó també fons espa­nyols”. “I qui sap si això, algun dia, pot arri­bar a cons­ti­tuir la part vir­tual d’un museu físic.” Una de les tas­ques més cos­to­ses ha estat acon­se­guir els per­mi­sos per expo­sar les imat­ges. “Aquí sí que hem tin­gut l’ajuda del govern espa­nyol i d’arxius esta­tals, que han faci­li­tat alguns tràmits; i també hi ha hagut ins­ti­tu­ci­ons de tot el món que ens n’han cedit els drets”, explica.

El Museu Vir­tual de la Guerra Civil ja està col·labo­rant amb altres museus i memo­ri­als del país i de fora, com ara el Cen­tre Docu­men­tal de Memòria Històrica, el Memo­rial Democràtic de la Gene­ra­li­tat i el Museu de la Pau de Guer­nika, entre d’altres, i ja es plan­te­gen el mun­tatge d’una expo­sició física. “La col·labo­ració amb el Memo­rial Democràtic serà molt impor­tant, perquè té una base de dades de tes­ti­mo­nis de la Guerra Civil gra­vats, àudios, vídeos, i segu­ra­ment arri­ba­rem a un acord per tal que també sigui acces­si­ble a través del museu. Aspi­rem a crear una xarxa que per­meti arri­bar amb molta faci­li­tat a mate­ri­als d’alta qua­li­tat. A inter­net pots tro­bar de tot, però amb visi­ons abso­lu­ta­ment esbo­jar­ra­des, i no te’n pots refiar. El nos­tre museu, en estar en mans d’espe­ci­a­lis­tes, dona una altra garan­tia”, asse­gura Joan M. Thomàs, que és autor de nom­bro­sos lli­bres sobre el fei­xisme i la Falange i que ara està a punt de publi­car el dotzè, que se cen­trarà en la figura del minis­tre secre­tari gene­ral del Movi­mento José Luis de Arrese. Thomàs explica que quan va aca­bar la car­rera, men­tre els seus com­panys de lluita anti­fran­quista inves­ti­ga­ven sobre el bàndol dels per­de­dors, ell va voler inci­dir en la història de la Falange: “Hi havia molt més interès a estu­diar la lluita anti­fran­quista que no el fran­quisme per dins. Jo em vaig incli­nar per aquesta altra banda perquè crec que era abso­lu­ta­ment neces­sari. Tot i que no són temes agra­da­bles, volia esbri­nar com era pos­si­ble que la dic­ta­dura hagués tin­gut la incidència que havia tin­gut, hagués durat el que havia durat..., perquè no només havia durat per la repressió, sinó per més coses”.

JOAN MARIA THOMÀS COAUTOR DEL MUSEU VIRTUAL DE LA GUERRA CIVIL I EXPERT EN FEIXISME

”Veig més perillosa l’extrema dreta populista que el feixisme residual“

Expert en la història de la Falange i en el feixisme, per aquest catedràtic d’història contemporània és “més preocupant l’actual extrema dreta populista que les reminiscències del feixisme”, per la seva capacitat de captar seguidors
EL FRE
“Per frenar l’extrema dreta abans que res cal intentar resoldre els problemes de la gent”
DEBAT
“Soc partidari del debat i de l’enfrontament amb Vox, perquè si els ignores ells continuen amb el seu discurs”
CATALUNYA
“Cal que els partits abordin determinats temes. Em preocupa que l’Estat no abordi el tema de Catalunya”
LA CLAU
“L’extrema dreta dona solucions simplistes a problemes molt complexos. Tenen capacitat de tenir èxit”
El feixisme torna a estar molt present en la societat d’aquest segle XXI. A Joan Maria Thomàs, catedràtic d’història contemporània de la URV i un dels principals especialistes en l’estudi del franquisme, el falangisme i el feixisme li fa por, el despertar i l’avenç del feixisme i l’extrema dreta?
He escrit bastant sobre aquest fet i crec que és molt més preocupant el que està passant ara amb aquesta extrema dreta populista que amb les reminiscències del feixisme. En el sentit que el feixisme com a tal, aquells que defensen que Espanya, o Alemanya o Itàlia o qualsevol país esdevingui una dictadura totalitària, feixista, amb ànsies imperialistes..., és completament residual. Podem veure que al nostre país encara es presenta la Falange a les eleccions i no té cap incidència. Però, en canvi, aquest tipus de partit populista d’extrema dreta el considero molt perillós, com s’està veient actualment, perquè aquesta gent no volen instaurar una dictadura totalitària, no volen posar fi a la democràcia (perquè és inviable), però tenen un projecte que avui dia considero més perillós: anar restringint determinades conquestes que s’han fet. D’altra banda, com estem veient a Polònia i a Hongria, estan posant en qüestió aspectes crucials de la divisió de poders. A Polònia i a Hongria estan incidint sobre la judicatura d’una manera escandalosa. I, d’altra banda, estan restringint i posant obstacles a conquestes com els drets dels homosexuals o qüestions relacionades amb l’educació sexual en general, restricció de drets dels immigrants... Això no és totalitarisme feixista: és una cosa nova, però amb molta capacitat de tenir èxit.
Quina és la clau del seu èxit?
Aquesta gent [l’extrema dreta populista] dona solucions simplistes a problemes molt complexos. A mi em preocupa molt més això que el feixisme. Ara bé, diem que són feixistes, però jo crec que el qualificatiu és una mica enganyós. Jo no els qualifico mai de feixistes, els qualifico de nova extrema dreta populista, perquè el terme feixisme és enganyós. El feixisme no és això, el feixisme, històricament, és una altra cosa. Que comparteixen algunes coses comunes? Sí, per exemple que tots dos són ultranacionalistes, però a banda d’això, les diferències són molt grans i, sobretot, insisteixo, l’extrema dreta populista és molt perillosa en el sentit que té moltes possibilitats d’implantar-se. En canvi, el feixisme clàssic el veig com un vestigi, com una relíquia.
Què podem fer per frenar aquest avenç de l’extrema dreta populista?
Jo crec que el primer és intentar resoldre els problemes de la gent, perquè mentre hi hagi tants problemes per resoldre, amb les solucions fàcils que proposen aquesta gent, són capaços de captar molts seguidors. Com deia abans, donen solucions simplistes a problemes complexos. Però són problemes que s’han de resoldre, perquè hi ha molta gent que ho està passant fatal, i a aquesta gent que ho està passant malament se l’ha d’ajudar decididament. I penso que la política s’ha de prestigiar, perquè ells [l’extrema dreta] tenen un discurs de desprestigiar la política; ens diuen que “tots són igual”, que ells venen a “resoldre el problema per primera vegada”, que ells “entenen el poble”... Els que es dediquen a la política han de fer bona política i han de dedicar-se a fer política, però ben feta, perquè sinó estem alimentant totes aquestes demagògies. Jo crec que és l’única recepta, no n’hi ha cap altra.
Creu que la classe política no està a l’altura, en aquest sentit?
En tinc els meus dubtes, sincerament. Crec que hi ha diferències segons el partit, evidentment. N’hi ha que pensen més en la gent i en els problemes reals de la gent, i n’hi ha que són més demagogs, però en tinc dubtes. Tinc un cert desencís de com va la política, com la majoria dels ciutadans, i vull que els partits abordin determinats temes, per exemple, a banda dels temes socials, que són els que més em preocupen, el tema de Catalunya: el tema de Catalunya s’ha d’abordar, i també l’Estat ha d’abordar el tema de Catalunya. No pots fer veure que no existeix. No hi ha cap política pensada per a Catalunya; com és possible això? Si és el fet polític més important de relació interna de l’Estat que hi ha actualment, com és que no hi ha política? Ara bé, si hagués de posar una gradació, diria que els problemes de la gent, els socials, són molt greus, i que aquí probablement els polítics haurien de fer més coses de les que fan.
I mentrestant, el govern català es divideix i trontolla...
Exacte. Jo reclamo que el govern de l’Estat tingui una política per a Catalunya, però aquí també hem de tenir una política, i segurament també una política realista.
El mur del govern espanyol és infranquejable.
El govern espanyol no té una política envers Catalunya i si guanya la dreta i l’extrema dreta, tindran una política, però serà una política regressiva. Ho tenim malament. Però sobretot de cara a frenar el populisme, estic convençut que més que dir que amb aquests no hi podem parlar i que els hem d’aïllar o no participar en debats en què hi siguin..., no, jo soc partidari de debatre-hi. Per exemple, els de Vox diuen que la violència masclista no s’ha d’anomenar violència masclista perquè hi ha violència de tots els gèneres; molt bé, però resulta que la masclista mata el 98% de les víctimes. S’han de donar dades i enfrontar-s’hi, perquè si els ignores, si no els fas cas, ells continuen amb el seu discurs. Crec en la discussió. D’altra banda, aquesta gent representa una part de l’electorat i crec que aquesta part de l’electorat s’hauria d’intentar recuperar. No es pot donar per perdut ja. Jo no crec que el 12% de la població d’Andalusia sigui feixista. És gent que en un moment determinat vota solucions d’aquest tipus, però que probablement seria susceptible de votar uns altres partits si hi hagués unes alternatives més factibles. La clau, hi torno a insistir, és resoldre els problemes de la gent. Si no ho fem, hi ha perdedors de la globalització, persones desesperades, etc., que són més susceptibles de ser captats per aquests discursos, que són uns discursos simples i fàcils.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor