Música

La nova veu d’en Roger

El vallesà Roger Padrós va ser finalista de ‘La Voz’, però ara inicia de veritat la seva carrera amb ‘La vida és millor’, en què brilla com a autor, cantant i pianista

CLÀSSIC I MODERN
“Faig cançons de pop clàssic, però tractat d’una forma moderna. He escoltat molta música dels anys vuitanta i noranta”
LLENGUA DE SIGNES
“En tots els concerts amb banda porto un intèrpret en llengua de signes. Vull fer una música accessible per a tothom”

No hi ha arti­fici en Roger Padrós: tot el que trans­met aquest jove can­tant i com­po­si­tor és real, autèntic, encara que la paraula esti­gui una mica deva­lu­ada per excés d’ús ina­pro­piat. Però en el seu cas fun­ci­ona. A la por­tada del seu pri­mer àlbum, La vida és millor (U98 Music) –després ja expli­carà per què ho és o res­pecte a què– apa­reix al mig d’una espla­nada del seu poble, Polinyà del Vallès, a prop de Saba­dell, entre her­bes i arbus­tos, tocant el piano que l’acom­pa­nya habi­tu­al­ment, un ins­tru­ment més pràctic que sofis­ti­cat. “Per a mi el piano és casa”, diu en un moment de la con­versa, durant la qual trans­met una passió i una il·lusió, sí, autènti­ques.

Roger Padrós té només 24 anys, però ja ha tin­gut temps per fer un parell de girs vitals i cre­a­tius. “L’any 2018 estava estu­di­ant admi­nis­tració i direcció d’empre­ses a la uni­ver­si­tat, però m’hi sen­tia super­de­su­bi­cat. En tot cas, va ser una experiència interes­sant: crec que haver pas­sat per la uni­ver­si­tat m’ha aju­dat a pen­sar i a enten­dre millor el món.” Padrós també ha rebut for­mació com a músic, la que ell ha con­si­de­rat necessària, però sense cap afany d’acu­mu­lar títols. “Sin­ce­ra­ment, no ho he vist neces­sari.”

El 2020, per “un impuls”, Roger Padrós es va pre­sen­tar al con­curs de talents La Voz, en la seva setena tem­po­rada, i hi va que­dar entre els vuit fina­lis­tes. “La Voz em va apor­tar dues coses: em va donar l’impuls que neces­si­tava per dedi­car-me a la música, i també em va ense­nyar a com­por­tar-me a sobre de l’esce­nari. Va ser una bona experiència. Cap queixa.”

Just abans de La Voz, Padrós havia publi­cat pel seu compte un EP de cinc cançons en cas­tellà titu­lat Mil más, en què ja mos­trava la seva pre­di­lecció per la cançó melòdica, i després del pro­grama va gra­var un àlbum, His­to­ria de una canción (2021), que no va arri­bar a publi­car-se com a tal, tot i que cinc de les cançons que con­te­nia s’han recu­pe­rat per a La vida és millor. “Vam arri­bar a fer cinc o sis con­certs per pre­sen­tar aquell disc amb la banda i una vin­tena jo sol, amb piano i veu, però el novem­bre del 2021 van sor­gir qua­tre cançons com­ple­ta­ment dife­rents i això ens va por­tar a replan­te­jar-ho tot i a apar­car aquell disc per fer-ne un altre. A més, va coin­ci­dir amb una res­posta molt ràpida d’U98, que ens va ani­mar a tirar enda­vant el nou pro­jecte”, explica Roger Padrós, acom­pa­nyat durant l’entre­vista de la seva direc­tora artística, Irene Gar­rido, una pro­fes­si­o­nal pro­vi­nent del món del tea­tre que subrat­lla la idea que “és un disc molt pen­sat, que no és fruit de cap efecte sor­presa”: “Estem molt con­vençuts del que estem fent.”

Gra­vat, mes­clat i produït entre vuit llocs dife­rents, des de l’estudi que té a Saba­dell el pro­duc­tor del disc, Jan Aygua, fins a l’habi­tació d’en Roger, pas­sant per altres estu­dis pro­fes­si­o­nals com ara el Ten Pro­duc­ti­ons de Saba­dell, el disc conté onze cançons en català i cas­tellà, onze temes “de pop clàssic però trac­tats d’una forma moderna”, pot­ser perquè Aygua ha tre­ba­llat amb algu­nes de les noves veus de les músiques urba­nes en català, com ara Pol Bor­das i Tramma. “En Jan ha entès molt bé el que jo volia plas­mar en aquest disc i m’he sen­tit molt còmode tre­ba­llant amb ell”, afirma Padrós, que reco­neix que les seves influències musi­cals no són, en prin­cipi, aque­lles que li cor­res­pon­drien gene­ra­ci­o­nal­ment: “A part de música clàssica i òpera, jo he escol­tat molta música dels anys vui­tanta i noranta, fins i tot ante­rior: Bon Jovi, Elton John, els Beat­les, Cold­play...” El seu estil està bas­tant mar­cat per alguns d’aquests noms, entre la balada i el pop dramàtic, i així es pot com­pro­var en cançons com ara Digue’m, Feri­des o la que dona nom al disc i el tanca –i en cas­tellà sobre­tot l’èpica Canción sin nom­bre–. “El fet de com­pon­dre amb el piano m’ha por­tat sovint cap a la balada, i per variar una mica he inten­tat fer-ho també amb la gui­tarra.”

I ara sí, per què la vida és millor? O millor que què? “Sem­pre em fan aquesta pre­gunta i és un títol força obert, però en defi­ni­tiva el que vull trans­me­tre és que totes les experiències o sen­ti­ments sumen i fan que la vida sigui millor, que sigui bonica, ja siguin coses bones o dolen­tes. La cançó que dona títol al disc parla de triar-se a un mateix, tin­guis els pro­ble­mes, les angoi­xes o les pors que tin­guis, perquè al final tot això és el que et fa ser com ets. Es tracta de reconèixer les pròpies feri­des i d’esti­mar-les. Però que consti que aquest no és un disc d’auto­a­juda [riu].” També remarca que l’amor no és el tema cen­tral d’un disc en què es trac­ten més aviat temes més rela­ci­o­nats amb “la intros­pecció i l’auto­co­nei­xe­ment”.

Una de les sin­gu­la­ri­tats dels con­certs de Roger Padrós és que un dels com­po­nents fixos de la seva banda, quan la porta, és un intèrpret en llen­gua de sig­nes cata­lana, Òscar Argemí, vin­cu­lat a la coral inclu­siva Pas a Pas. “Crec que com a músics hem d’apor­tar alguna cosa a la soci­e­tat. M’havia pro­po­sat fer una música molt quo­ti­di­ana i, per tant, acces­si­ble per a tot­hom, i vam pen­sar en el col·lec­tiu amb difi­cul­tats audi­ti­ves, el menys afa­vo­rit des del punt de vista musi­cal, pen­sant que d’aquesta manera també li podíem trans­me­tre el mis­satge de les cançons, no només als con­certs, sinó també als vide­o­clips adap­tats que anem pen­jant a You­Tube . Hau­ria de ser una cosa molt natu­ral i habi­tual i, per tant, gens remar­ca­ble.”

La vida és millor Intèrpret: Roger Padrós Discogràfica: U98 Music Web: rogerpadros.com
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.