Lletres

Una truita de sis ous

Els gèneres literaris, com els musicals, solen tenir molts subgèneres. Us presentem sis novel·les –quatre de les quals premiades– que, partint més del negre que del policíac, ofereixen una diversitat temàtica i d’estil

HUMOR ABUNDANT
“L’humor i la sàtira són la meva forma d’expressió. No sabria escriure d’altra manera. La ironia fa més àcida la crítica social”
DUALITAT TEMPORAL
“Que la novel·la es desenvolupi a cavall del 1999 i el 2019 respon a la necessitat de mostrar dues cares del mateix poble”
ÀNGELS BASSAS
“Volíem escriure sobre la part fosca que un ésser humà pot desenvolupar i també riure’ns del pas del temps”
SALVADOR MACIP
“El principi i el final els teníem clars abans fins i tot de definir els personatges o saber quin seria el seu viatge”
SENSACIONS D’INFANTESA
“Vaig triar la natura que envolta Butsènit d’Urgell perquè de petit hi vaig passar molt de temps i vaig aprendre a estimar-la”

El final de l’estiu i l’inici de la tar­dor han arri­bat car­re­gats de nove­tats literàries, tan­tes, que es fa gai­rebé impos­si­ble per a cap mitjà de comu­ni­cació par­lar de totes. Per això mira­rem de ser pràctics i fer una truita de sis ous, amb una bona base d’ingre­di­ents vari­ats. Una truita uni­fi­cada pel gènere, el cri­mi­nal, tran­si­tat de mane­res diver­ses.

Començarem per qua­tre obres pre­mi­a­des i n’hi afe­gi­rem dues més, de colofó. El fet és que totes sis són ben dife­rents, cadas­cuna amb els seus mati­sos i pecu­li­a­ri­tats, i mos­tren la tendència d’ambi­en­tar les obres en espais geogràfics més enllà de l’habi­tual Bar­ce­lona. Només una està ambi­en­tada a la capi­tal, una altra en una ciu­tat sense con­cre­tar i les altres qua­tre en espais rurals. Per tant, més que una truita, pot­ser seria un pastís de trui­tes, amb sis capes. Però dei­xem-nos de trui­tes i comen­cem a tren­car i dei­xa­tar els ous lite­ra­ris.

Raquel Gámez-Ser­rano (Bar­ce­lona, 1973) va gua­nyar el 31è premi Fer­ran Canya­me­res amb Malabèstia (Pagès Edi­tors). Gámez-Ser­rano recu­pera el per­so­natge de Gal·la Antich, pro­ta­go­nista del seu debut, A la seva pell (2016), i també hi fa aparèixer per­so­nat­ges de No diguis res (2018), en aquesta obra que con­cen­tra mol­tes temàtiques de fons social: dones mal­trac­ta­des, pre­ca­ri­e­tat labo­ral, ocu­pació de cases a les urba­nit­za­ci­ons (en aquest cas del Maresme), cor­rupció poli­cial, màfies de l’est, tràfic de mari­hu­ana amb deno­mi­nació d’ori­gen cata­lana, veïns mobi­lit­zats con­tra la inse­gu­re­tat... Tot amb un ritme alt a base de capítols breus, un tre­ball de llen­gua ela­bo­rat (en algun moment pirotècnic), un tre­nat de temes dens però no caòtic i bons per­so­nat­ges, tot i algu­nes deci­si­ons tècni­ques, del punt de vista de la pro­ta­go­nista, dis­cu­ti­bles.

“Tenia els temes molt clars. Els dos prin­ci­pals, si més no: d’una banda, les ocu­pa­ci­ons i els roba­to­ris i de l’altra la violència mas­clista. Vaig estar vivint en una urba­nit­zació molt sem­blant a les colònies fores­tals on està ambi­en­tada Malabèstia i al meu car­rer hi havia cinc cases ocu­pa­des. Just al davant hi vivia una Jessi, un Dilan i un bon Perla [tots tres per­so­nat­ges de l’obra]. Va aca­bar sent una plan­tació inte­rior de mari­hu­ana amb un ball de tra­fi­cants, patru­lles veïnals i cot­xes poli­ci­als amunt i avall. Un dia fins i tot els Mos­sos ens van pro­hi­bir sor­tir de les cases. Quin espec­ta­cle! Només havia de parar l’ore­lla i estar atenta per saber que allò aca­ba­ria sent una de les meves històries”, comenta l’autora, que no va haver de fur­gar gaire per docu­men­tar-se.

Com­pa­rada amb les obres ante­ri­ors de Gámez-Ser­rano, a Malabèstia es pot notar un estil més segur, més sòlid. Amb tot, asse­gura que l’estil no és el més impor­tant, per a ella. “El que pesa més és el tema. Després penso la manera més adi­ent d’abor­dar-lo i això afecta no només l’estil, sinó també el subgènere que aca­baré tri­ant. En la pri­mera novel·la par­lava de pre­sons, on el temps s’atura i es crea un cert esta­ti­cisme, així que vaig pen­sar que el ritme del thri­ller el podria com­pen­sar. En la segona volia par­lar dels refe­rents edu­ca­tius fami­li­ars, un tema íntim i domèstic, de manera que vaig optar pel sus­pens perquè, amb un ritme ini­cial més pau­sat, em per­me­tia endin­sar-me en la psi­co­lo­gia dels pro­ta­go­nis­tes. Tots par­la­rien com la classe mit­jana. A Malabèstia molts pro­ta­go­nis­tes són poli­cies, però pas­sen pel sedàs de la mirada crítica de Gal·la Antich, que a més és edu­ca­dora social. Per tant, l’havia d’escriure en pri­mera per­sona, amb un to des­pre­o­cu­pat i un voca­bu­lari d’una noia de vint-i-tants anys. I si havia de ser policíaca, havia de ser negra, amb crítica social, que és el que més m’interessa.”

Mariló Àlva­rez (Picas­sent, 1987) i Pere Figue­ras van rebre ex aequo el 9è premi memo­rial Agustí Vehí–Vila de Tiana per Suïcidis S.A. i Fets caldo, res­pec­ti­va­ment, tots dos publi­cats per Crims.​cat /Alrevés.

A Suïcidis S.A., Àlva­rez ofe­reix una bar­reja de thri­ller amb ciència-ficció distòpica, perquè ens plan­teja una soci­e­tat en què no només hi ha eutanàsia, fins i tot hi ha suïcidis assis­tits i con­tro­lats pel govern i les far­macèuti­ques. Pel que fa al gènere, l’autora té un matís impor­tant a dir: “Diuen que, sovint, la ciència-ficció es limita a per­llon­gar el nos­tre pre­sent en un futur distòpic llunyà. Per això, auto­res com Ursula K. Le Guin insis­tien a dir que la ciència-ficció parla del pre­sent, no del futur, i hi estic com­ple­ta­ment d’acord.”

“Tot i el to distòpic, a Suïcidis S.A. vull reflec­tir el pre­sent de la nos­tra soci­e­tat. El suïcidi, l’eutanàsia, la mort assis­tida..., són pro­blemàtiques actu­als que, com a soci­e­tat, encara no hem après a abor­dar. De fet, m’agrada pen­sar en la novel·la com en una tímida ucro­nia, ja que plan­teja un futur alter­na­tiu arran de la pandèmia de Covid-19. Al cap i a la fi, la qua­ran­tena va agreu­jar els pro­ble­mes de salut men­tal de bona part de la població. I si s’hagués optat per crear cen­tres d’assistència al suïcidi per pal·liar la situ­ació?”

“El mis­satge de la novel·la, però, se cen­tra més a plan­te­jar que som a temps d’evi­tar un futur tan negre com el que s’hi mos­tra. Quin paper volem que tin­gui la nos­tra salut men­tal? Quins meca­nis­mes pen­sem habi­li­tar per aju­dar aque­lles per­so­nes que neces­si­ten trac­ta­ment? Quan dei­xa­rem d’estig­ma­tit­zar les malal­ties men­tals?”, con­creta Àlva­rez.

Suïcidis S.A. va començar com un guió de cinema per a un curs de guió que Mariló Àlva­rez va fer fa un parell d’anys. “En aque­lla època, la història tenia més cinisme del que ha aca­bat tenint la novel·la i, tot i que els per­so­nat­ges prin­ci­pals sem­pre van ser dues ger­ma­nes, vaig modi­fi­car tot allò que orbi­tava al seu vol­tant mil i una vega­des.” “El més curiós és que vaig enge­gar el relat abans de la qua­ran­tena... i lla­vors em vaig estan­car. No sabia com con­ti­nuar. A mesura que van anar pas­sant els mesos, però, vaig veure que tenia entre mans una història molt més actual del que havia pen­sat en un prin­cipi. Vin­cu­lar la novel·la a tot el que havíem vis­cut a escala mun­dial em va per­me­tre tro­bar les autènti­ques veus de la Que­ralt i la Lídia, i les seves vides van con­ver­tir-se en una ucro­nia que reflec­tia la nos­tra soci­e­tat. A par­tir d’aquí, ho vaig veure tot molt més clar i les tra­mes del Col·lec­tiu Stop Suïcidis i dels Cen­tres d’Assistència al Suïcidi van pren­dre forma”, con­clou. 

A Fets caldo, Pere Figue­ras (Ter­rassa, 1963) ser­veix el que podria ser el millor pri­mer plat per a aquesta truita, si es té un bon estómac. L’obra és una comèdia pràcti­ca­ment coral ambi­en­tada en un poble i amb un pro­ta­go­nista amb pro­ble­mes men­tals (sobre­tot si no es pren la medi­cació) que fa clas­ses d’història de l’art a l’ins­ti­tut local i cobreix el torn de nit en una fàbrica de brou indus­trial. Molt d’humor, bon ritme, molts morts, esce­nes deli­rants, per­so­nat­ges potents (d’odi­o­sos i d’entra­nya­bles) i una iguana de nom Cor­cu­era. Dir que és una obra amb molt de suc és un recurs fàcil, però podem asse­gu­rar que adi­ent.

“La pri­mera imatge que em va venir al cap va ser la d’un mal­trac­ta­dor que vaig conèixer. Era un paio tan repug­nant que merei­xia un cor­rec­tiu, encara que només fos de paper. Lla­vors vaig ence­tar una novel·la en què els mal­trac­ta­dors, els mal­fac­tors, els apro­fi­tats, els cínics, del gènere que sigui, fos­sin cas­ti­gats amb tota cru­esa. Suposo que té a veure amb allò tan vell que escriure t’ajuda a treure’t els dimo­nis de dins. Aquest dimoni con­cret ha tro­bat la mort a Fets caldo”, exposa amb orgull Figue­ras.

Hi ha, com a mínim, dues mane­res d’afron­tar un text: amb tot pre­vist, docu­men­tat i medi­tat abans de començar la redacció o anar seguint la ins­pi­ració del moment i reso­lent els dub­tes i pro­ble­mes a mesura que apa­rei­xen, a més de tota la trama de gri­sos entre tots dos extrems. Figue­ras és dels segons. “No tenia un esquema, ni una esca­leta, ni res sem­blant. Els per­so­nat­ges i les situ­a­ci­ons ana­ven mate­ri­a­lit­zant-se quan la situ­ació els cri­dava. Si, per exem­ple, em calia un inves­ti­ga­dor pri­vat, el pre­sen­tava, el dotava de per­so­na­li­tat pròpia i li donava un paper en l’acció, interac­tu­ant amb la resta de per­so­nat­ges. Sí que vaig haver d’orde­nar i reor­de­nar cent vega­des les esce­nes. Són ser­vi­tuds i, alhora, avan­tat­ges d’escriure anàrqui­ca­ment.”

Una de les carac­terísti­ques de l’obra és l’abun­dant joc de refe­rents cul­tu­rals de tot gruix. “Fets caldo beu de mol­tes fonts i de cap. Amb gai­rebé sei­xanta anys d’edat, tants ofi­cis, tants lli­bres lle­gits, tant de món viat­jat, tan­tes interac­ci­ons huma­nes, tan­tes experiències acu­mu­la­des i l’agi­li­tat que et dona haver estat copy publi­ci­tari durant anys, no et costa tro­bar recur­sos per a cada cosa que et demana l’obra, siguin lite­ra­ris, reals, vis­cuts o ima­gi­nats. Va ser un part sense dolor. De fet, el bagatge lite­rari, en aquesta obra con­creta, és rela­ti­va­ment irre­lle­vant”, admet.

“L’humor, la iro­nia, la sàtira, són la meva forma d’expressió. No sabria escriure d’altra manera. Soc dels que cre­uen que és molt més punyent des­criure, per exem­ple, una exe­cució des de la conya que des d’un angle seriós i psi­cològic. La iro­nia, a més, fa més àcida la crítica social i també t’exi­geix un plus de cre­a­ti­vi­tat que a mi, per­so­nal­ment, em resulta molt esti­mu­lant. Per a sor­presa meva, he tro­bat que els lec­tors ho agra­ei­xen molt. Algú em va dir: «Pas­sava de fer bots d’esglai a pixar-me de riure.» Són d’aque­lles crítiques que et fan real­ment feliç.”

Aniol Flo­rensa (Vilas­sar de Dalt, 1987) va gua­nyar el 3r premi Vilas­sar de Noir amb Lla­drucs a les estre­lles (Lli­bres del Delicte). A l’obra, també ambi­en­tada en un poble del Maresme, l’autor ens fa sal­tar del 1999 al 2019. Ana­des i vin­gu­des. El 1999, a Sant Tòfol (on els pri­mogènits s’han de dir així), hi va haver qua­tre assas­si­nats atribuïts a un jove amb ànsies de fugir del poble i amb espe­rit empre­ne­dor. El 2019, un altre jove que vol ser escrip­tor, mira de tirar enda­vant l’encàrrec d’inves­ti­gar què va pas­sar. I el que va pas­sar és com un ral·li ple de revolts i cops de volant en què, com mana el tòpic, res és el que sem­bla. Tot amb bones dosis d’humor, cosa que Flo­rensa domina com a guio­nista de pro­gra­mes de tele­visió. “L’humor és el vehi­cle que uti­litzo des que tinc ús de raó per comu­ni­car-me, trans­me­tre idees o riure’m de les tragèdies ali­e­nes i per­so­nals. Això no vol dir que sigui una per­sona sarcàstica o irònica i esti­gui cons­tant­ment fent conya. Seria insu­por­ta­ble! Ben emprat, i en el moment idoni, l’humor és un gran trans­mis­sor, ame­nitza els temes més enre­ves­sats, espes­sos o tris­tos. Quan el vaig bar­re­jar amb el gènere negre i el sus­pens, vaig des­co­brir que aquell tipus d’humor con­cret esde­ve­nia un gènere nou, l’humor noir, per dir-ho d’alguna manera, i apropa els per­so­nat­ges als lec­tors”, opina Flo­rensa.

“Vaig escriure Lla­drucs a les estre­lles amb dos objec­tius. En pri­mer lloc, cri­ti­car amb iro­nia i mala llet aquest tarannà hermètic que tenen la majo­ria de pobles. La rancúnia, la negació del progrés o el caràcter sec­tari són ele­ments inhe­rents en molts pobles i con­fi­gu­ren els seus habi­tants, les seves acci­ons i la seva rutina.En la novel·la vaig voler crear una atmos­fera sufo­cant i amenaçadora jugant amb un Sant Tòfol que parodiés aques­tes viles més tra­di­ci­o­nals i tan­ca­des. I també volia recon­ci­liar-me per­so­nal­ment amb el meu poble, Vilas­sar de Dalt. De jove creia que l’apa­tia i el des­con­cert de la rutina que vivia eren culpa del poble o dels seus habi­tants, que m’empe­nyien a ser-ne partícip. Amb els anys, i a mesura que anava fent-me gran i madu­rant, vaig des­co­brir que no és el lloc físic on vivim el que ens empre­sona, sinó que som cadascú de nosal­tres qui, per falta d’atre­vi­ment, no gosem sor­tir de la zona de con­fort, tren­car amb tot i mirar de modi­fi­car la nos­tra rutina. Ho vaig enten­dre quan vaig mar­xar del poble, a qui cul­pava de la meva dis­sort. Amb Lla­drucs a les estre­lles intento fer les paus de manera metafòrica amb el poble.”

L’estruc­tura tan clara­ment par­tida no és gratuïta. “Que la novel·la es desen­vo­lupi a cavall del 1999 i el 2019 res­pon a la neces­si­tat que tenia de mos­trar dues cares del mateix poble. Sant Tòfol és un per­so­natge més de la novel·la i com a tal té llums i ombres i porta posada una màscara. Foto­gra­fiar el poble en dos temps dife­rents em per­me­tia mos­trar la rea­li­tat i la façana a mesura que es va des­gra­nant la història d’en Ricky i d’en Narcís. Els per­so­nat­ges secun­da­ris que apa­rei­xen a la novel·la, aju­den a tei­xir el teló rere el qual s’ama­guen els secrets de Sant Tòfol.”

Però si algú ha dut fins a les últi­mes con­seqüències la divisió de papers amb una estruc­tura dual són Sal­va­dor Macip (Bla­nes, 1970) i Àngels Bas­sas (Figue­res, 1971), que després de l’experiència d’escriure a qua­tre mans l’àlbum infan­til La maleta de la memòria, s’han atre­vit amb una novel·la per a adults i el resul­tat és Doble vida (Columna).

La novel·la ha exi­git una curosa edició perquè és real­ment rever­si­ble, es pot començar a lle­gir per una o altra banda, perquè tots els detalls man­te­nen la dua­li­tat, la sime­tria. Narra la història de dos met­ges que es conei­xen des de la uni­ver­si­tat, on un dia es van besar i res més. Ell viu a Mar­se­lla i té una vida de tri­om­fa­dor com a cirurgià plàstic, amb una dona (filla del pro­pi­e­tari de la clínica on ell tre­ba­lla) i dos fills. Ella, que tre­ba­lla a la Segu­re­tat Social, no ha acon­se­guit pare­lla fixa perquè té un fill amb síndrome d’Asper­ger. El retro­ba­ment en un sopar d’antics alum­nes encén la metxa de la passió pen­dent.

Mitja novel·la és la nar­ració d’ell, l’altra mitja, la d’ella. El final, si el lec­tor no és gaire pers­picaç, només queda clar en lle­gir totes dues ver­si­ons, i aquesta és una de les claus de l’obra. Macip ha escrit la part de l’home i comenta el perquè de l’estruc­tura. “Perquè es veiés millor que són dues novel·les inde­pen­dents que encai­xen per for­mar una sola història, i per donar lli­ber­tat al lec­tor per començar pel punt de vista que pre­fe­ris­sin. El prin­cipi i el final el teníem clar abans fins i tot de defi­nir els per­so­nat­ges o saber quin seria el seu viatge. I això va defi­nir també el for­mat.”

Tot i que Macip és metge i viu a l’estran­ger, asse­gura que no té res d’auto­bi­ogràfic, però sí que el pro­jecte va començar amb una mica d’atzar. “L’Àngels i jo ens vam conèixer en una festa de Sant Jordi i això ens va por­tar a tre­ba­llar ple­gats en un lli­bre infan­til, a pro­posta d’ella. Com que ens vam enten­dre bé, vaig pen­sar que era la per­sona ade­quada per fer aquest pro­jecte que jo tenia: expli­car una història d’amor des de dos punts de vista. Havia lle­git els seus lli­bres per a adults i el seu estil encai­xava molt bé en la idea”, deta­lla.

El tàndem pot con­ti­nuar, si més no pel que explica Àngels Bas­sas. “Em sento molt còmode escri­vint amb el Sal­va­dor perquè tots dos som molt tre­ba­lla­dors, reso­lu­tius i inten­tem ser molt hones­tos escri­vint. És a dir, que sabem apar­car l’ego de cadascú per créixer, apren­dre i fer un bon pro­ducte per damunt de tot. En aquest sen­tit, ens comu­ni­quem i recol­zem per­ma­nent­ment, amb una capa­ci­tat de tre­ball i entrega immen­sos.”

“Vam començar a escriure Doble vida fa tres anys, després d’una reunió en què vam mar­car les direc­trius de la novel·la i vam fer un esquema del que havia de pas­sar en cada capítol. Vaig arren­car jo amb els cinc pri­mers capítols. Després de lle­gir-los, ell va escriure els seus deu pri­mers. Amb aquest sis­tema, que­dava equi­li­brat que una vegada fos l’un i una vegada fos l’altra qui estirés el carro, com una cursa de relleus”, afirma l’actriu.

“Els lec­tors ens estan dient que els està encan­tant. I no només pel ganxo de la història, una mena de thri­ller psi­cològic, molt potent, sinó també per la diversió del lli­bre com a objecte curiós per aquesta dupli­ci­tat tant en l’edició com en la història. Ens fas­ci­nava sub­mer­gir-nos en l’ànima de dues per­so­na­li­tats molt dife­rents i arri­bar a racons insos­pi­tats del com­por­ta­ment humà. L’amor obses­siu en les rela­ci­ons, els sen­ti­ments i la sexu­a­li­tat més enllà dels qua­ranta anys... Volíem escriure sobre la part fosca que un ésser humà pot desen­vo­lu­par i també riure’ns del pas del temps... I jo tenia mol­tes ganes d’escriure sobre una mena d’anti­heroïna silen­ci­osa, una dona que sem­bla i es creu feble, però que des­co­breix que en rea­li­tat pot ser molt forta.”

Jordi Cor­bera Bachs (Bada­lona, 1982) ha debu­tat amb Butsènit d’Urgell. Un thri­ller rural (Calam­bur / Xan­dri). Un debut més que pro­me­te­dor i ambiciós, el de Cor­bera, amb un thri­ller rural, com bé anun­cia el subtítol, d’una potència molt llo­a­ble. L’obra ens mos­tra l’ambi­ent asfi­xi­ant en un poblet on dos ger­mans es bara­llen per les ter­res i les volen acon­se­guir pels mit­jans que cal­gui. Fins i tot matant-se entre ells. Això, ama­nit per la presència d’un jove mis­teriós que busca un retir al camp en l’allot­ja­ment que duen una família amb pro­ble­mes econòmics. Unes morts vio­len­tes, guàrdies civils, caçadors, peri­o­dis­tes, alguns vila­tans i una femme fatale antològica, mare d’un mons­tre, donen con­tinuïtat a una història de ven­jança. Li resta punts una edició una mica defi­ci­ent en tota mena d’aspec­tes for­mals i alguns errors de punt de vista que hau­ria estat bé evi­tar per no enga­nyar el lec­tor.

Tot és fic­tici, però el poble és ben real, afirma Cor­bera. “Per sort per als habi­tants de Butsènit, res del que hi narro no ha pas­sat mai, o almenys que jo sàpiga. El que sí que és real són els esce­na­ris on trans­corre la trama. Vaig triar la natura que envolta el poble de Butsènit d’Urgell perquè quan jo era petit hi vaig pas­sar molt de temps i vaig apren­dre a esti­mar-la. El meu pare era caçador i va caçar allà durant molts anys. Dormíem en una masia aïllada del poble, com les que sur­ten a la novel·la: sense llum, sense aigua ni telèfon, això el 1994. M’encan­tava anar-hi, estar en con­tacte amb la natura, la llar de foc, pas­se­jar de nit amb les llan­ter­nes, el cel noc­turn, mera­vellós... Alhora, però, i això ho he sabut quan m’he fet gran, també pas­sava una mica de por. Acos­tu­mat a la ciu­tat, m’ado­nava de com d’aïllats estàvem en aque­lla remota masia i de tant en tant un pen­sa­ment em ron­dava pel cap: “Si algú ens volgués fer mal, ho tin­dria molt fàcil.”

Totes aque­lles pors són les que ha inten­tat apro­fi­tar per ambi­en­tar la història i car­re­gar-la de sen­sació d’inse­gu­re­tat, de des­as­sos­sec. “L’ambi­en­tació és un dels fac­tors impres­cin­di­bles en la novel·la, de fet, abans de tenir la història, ja tenia clar que volia escriure-la allà”, afirma l’autor.

“Aquesta és la meva pri­mera novel·la publi­cada, però en rea­li­tat n’havia escrit dues més, abans, amb què vaig anar apre­nent la importància de la pre­pa­ració. El pri­mer esbor­rany de la novel·la el vaig escriure en 45 dies, però hi havia una feina prèvia impres­cin­di­ble de crear i anar refent esca­le­tes de l’argu­ment durant mesos. Tenia molt clar que volia escriure una novel·la com les que a mi m’agra­den: que enganxés, amb girs argu­men­tals i un final on tot lli­gui. Aquest és el procés més màgic que he des­co­bert escri­vint: tens una idea i va fer­men­tant, el cer­vell no para de tre­ba­llar en segon pla i quan menys t’ho espe­res et ve una idea bri­llant que ho tras­toca tot. Un procés cre­a­tiu durant el qual em vaig enviar dese­nes d’àudios de What­sApp perquè no se m’esca­pes­sin les idees”, con­fessa aquest químic de for­mació.

“Un cop tinc l’esca­leta clara i amb les dife­rents esce­nes defi­ni­des, per mi escriure és un procés malaltís en què haig de treure tot el que porto dins. Ho visc amb un punt d’ànsia. Escriu­ria tot el dia, sense parar. Em lle­vava de mati­nada a escriure amb una ener­gia bru­tal. He arri­bat a dema­nar dies de festa a la feina per escriure deu hores segui­des.”

“La meva fase d’escrip­tura és ràpida, però tot el procés fins a tenir un esbor­rany decent ja no ho és tant”, asse­gura Cor­bera. A més, la inten­si­tat cre­a­tiva, febril, obliga a una revisió poste­rior acu­rada “per cor­re­gir errors i polir l’estil”. “No tinc influències literàries molt mar­ca­des, m’agrada lle­gir de tot. De jove­net havia lle­git molt Agatha Chris­tie i P.D. James, però també gau­deixo molt amb Hou­lle­becq i Eva Bal­ta­sar. Ara bé, a Butsènit hi ha una sèrie d’obres que m’han influït deci­si­va­ment: Twin Peaks, Tor, tretze cases i tres morts, Funny games, Els ponts de Madi­son, Nis­saga de poder, Arrels pro­dun­des... Una mes­cla de gèneres una mica estra­nya, segons per a qui, però que m’ha fun­ci­o­nat, de true crime a wes­tern, pas­sant pel ter­ror i la lite­ra­tura romàntica.”

MALABÈSTIA Autora: Raquel Gámez-Serrano Editorial: Pagès Editors Pàgines: 192
SUÏCIDIS S.A. Autora: Mariló Àlvarez Editorial: Crims.cat / Alrevés Pàgines: 214
FETS CALDO Autor: Pere Figueras Editorial: Crims.cat / Alrevés Pàgines: 204
LLADRUCS A LES ESTRELLES Autor: Aniol Florensa Editorial: Llibres del Delicte Pàgines: 298
DOBLE VIDA Autors: Àngels Bassas i Salvador Macip Editorial: Columna Pàgines: 310
BUTSÈNIT D’URGELL Autor:Jordi Corbera Bachs Editorial: Calambur / Xandri Pàgines: 482
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.