Arts visuals

Articulacions

NO ERA ROMÀ, ERA ROMÀNIC

El relleu de la subhasta era un fragment desaparegut d’una de les portalades de la basílica de Sant Serni de Tolosa de Llenguadoc

“Art romà, pro­ba­ble­ment Pal­mira. Segle III aC, apro­xi­ma­da­ment.” Aquesta era la des­cripció que encapçalava la fitxa d’un relleu de mar­bre de 77 centímetres de llargària que el 24 de setem­bre d’enguany es va sub­has­tar a Nevers (França). Es trac­tava d’una sub­hasta en què es venia tota la deco­ració inte­rior del cas­tell de B., pro­pi­e­tat de Geor­ges C. S., un eru­dit francès del segle XIX. L’esta­bli­ment que orga­nit­zava la venda va voler man­te­nir l’ano­ni­mat d’aquest col·lec­ci­o­nista i, també, ama­gar la loca­lit­zació del cas­tell, d’aquí les ini­ci­als que apa­rei­xen com a nom del cas­tell i cognoms del per­so­natge.

La qüestió és que si et mira­ves amb atenció aquell relleu de mar­bre no feia gaire pinta de romà. Bàsica­ment, perquè incloïa una ins­cripció amb lle­tres capi­tals, frag­mentària, que feia tota la pinta de ser medi­e­val. I si lle­gies el text, lla­vors tot s’acla­ria: [...]FIT COR­PUS VIC­TIMA XPI. Aques­tes tres dar­re­res lle­tres eren l’abre­vi­a­tura de Christi, amb la qual cosa difícil­ment un relleu romà fet a Síria en el segle III abans de Crist hau­ria par­lat de Jesús.

La res­posta a l’enigma la donava Goo­gle Books. Només calia anar-hi, posar entre come­tes el text de la ins­cripció i, pata­pam, des­co­bries que el relleu de la sub­hasta era un frag­ment des­a­pa­re­gut d’una de les por­ta­la­des de la basílica de Sant Serni de Tolosa de Llen­gua­doc, un dels edi­fi­cis emblemàtics del romànic francès, d’aquells que sur­ten a tots els manu­als d’art medi­e­val. La por­ta­lada d’on pro­ce­dia el relleu va resul­tar molt mal­mesa durant la Revo­lució Fran­cesa i les escul­tu­res que l’embe­llien es van dis­per­sar. Aquest relleu que ara sor­tia a sub­hasta es conei­xia per esments antics, ja que diver­sos eru­dits i viat­gers havien fet acu­ra­des des­crip­ci­ons dels relleus que deco­ra­ven la por­ta­lada.

Els res­pon­sa­bles de la casa de sub­has­tes fran­cesa no van saber veure-ho, però hi va haver, com a mínim, dues per­so­nes al món que sí que van reconèixer el veri­ta­ble interès del relleu i que van anar a totes. Una estava al telèfon i l’altra era un sagaç gale­rista de Bar­ce­lona que es va des­plaçar física­ment a la sub­hasta. L’esba­tus­sada entre un i altre va fer pujar el preu de l’obra dels irri­so­ris 3.000 euros ini­ci­als als 105.000 (xifra a què cal afe­gir els impos­tos i la comissió de la casa de sub­has­tes), que va ser el preu amb què el sub­has­ta­dor va fer el cop de mar­tell. Adju­di­cat! Tan­ma­teix, l’Estat francès va aparèixer en escena just en aquell mateix moment i fent ús del droit de préemp­tion (‘dret d’adqui­sició pre­fe­rent’) va adju­di­car-se el relleu romànic al mateix preu que el màxim lici­ta­dor. Això volia dir que algú més havia fet bé la feina i havia avi­sat l’admi­nis­tració fran­cesa que, amb tota pro­ba­bi­li­tat, dipo­si­tarà el relleu al Museu dels Agus­tins de Tolosa de Llen­gua­doc, on es con­ser­ven altres frag­ments de la mateixa por­ta­lada. Final feliç.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.