Articles

Crítica literària

MATAR JOSEP PLA I ALTRES ASSUMPTES D’INTERÈS

Pairolí és un autor important en el context de la literatura catalana recent. Ara, l’Editorial Gavarres el recupera i li fa justícia
L’estil de Josep Pla troba, en l’obra de Miquel Pairolí, un defensor convençut

Hi ha una ano­tació del die­tari Pai­satge amb fla­mes (1990), de l’autor que estic a punt de comen­tar, que val la pena repro­duir aquí. Pai­rolí en va extreure el títol del lli­bre, una con­cessió al lirisme: “L’existència només es pot pro­duir en els paràmetres cru­els de la tem­po­ra­li­tat. Per això no som sinó efímeres llengües de foc, fugaços ele­ments d’un pai­satge amb fla­mes.” El paràmetre cruel es va com­plir massa pre­ma­tu­ra­ment en el cas de l’escrip­tor, que només va poder viure cin­quanta-cinc anys com­plets. Mal­grat aquest impon­de­ra­ble del destí, el de Quart ens va donar una obra literària –tres die­ta­ris i qua­tre novel·les, a banda cen­te­nars d’arti­cles– que és un exem­ple de fondària i de lúcida capa­ci­tat per rela­ci­o­nar els assump­tes del món, una obra que con­ti­nua ple­na­ment vigent. He mani­fes­tat en diver­ses oca­si­ons la meva flaca per la lite­ra­tura de Pai­rolí. Per això no puc sinó aplau­dir la volun­tat de l’Edi­to­rial Gavar­res, amb el dinàmic Àngel Madrià al gover­nall de l’empresa, de recu­pe­rar els diver­sos títols de l’autor. Van començar l’any pas­sat amb una peça major, els Die­ta­ris (un volum que n’aplega tres: el ja citat, L’enigma, del 1999, i Octu­bre, del 2010). I ara con­ti­nuen amb un nota­ble La geo­gra­fia íntima de Josep Pla, del 1996, i el més episòdic, però no pas negli­gi­ble, Mira­des, lli­bre fac­tici, sig­nat pel mateix Pai­rolí i pel poeta Lluís Frei­xas Mas­cort, els tex­tos del qual no des­me­rei­xen gens res­pecte als del seu pre­ce­dent. Aquest dar­rer títol recull els arti­cles de temàtica pai­satgística (i moral) que tots dos autors van publi­car a la revista Gavar­res –embrió de l’edi­to­rial– entre 2002 i 2011 (Pai­rolí) i entre 2011 i 2022 (Frei­xas Mas­cort).

La geo­gra­fia íntima... és una defensa, no exempta d’unes quan­tes raons crítiques seve­res, de l’obra nar­ra­tiva de Josep Pla, un escrip­tor inclas­si­fi­ca­ble, que escapa a la cons­tricció de cap isme: “Sem­pre el peu és més gros que la sabata”, con­clou, amb vívid encert, Pai­rolí. L’epígraf ini­cial del lli­bre és molt explícit: “Per a mi, com a lec­tor, Pla ha estat un goig; com a escrip­tor ha estat un pro­blema [...]. La prosa de Pla s’enco­mana, i com a escrip­tor vaig haver d’esforçar-me, fa anys, a treure’m de sobre aque­lla manera de dir. Algú va afir­mar que les escrip­to­res cata­la­nes han de ‘matar’ la Rodo­reda per tro­bar la pròpia veu. En el meu cas vaig haver de ‘matar’ Pla.” Clar i català. De mos­tres de l’admi­ració per l’obra de l’autor d’El qua­dern gris, n’hi ha a bal­quena. L’estil de Pla troba, en l’obra de Pai­rolí, un defen­sor con­vençut. En el lli­bre sobre Bar­ce­lona, posem per cas, aquest dar­rer remarca el joc sub­til de les for­mes ver­bals, que té a veure amb la memòria i amb el pre­sent de l’escrip­tura. En refe­rir-se al com­promís de Pla amb “la lite­ra­tura de des­cripció de la rea­li­tat”, Pai­rolí en diu que cons­ti­tu­eix, “a més del seu ideal lite­rari, el pro­jecte més con­cret i reei­xit de la seva obra”. L’autor, com el glos­sat, és par­ti­dari de “fer lite­ra­tura a par­tir de les coses més peti­tes”, en expressió de Xavier Pla, que firma l’epíleg. A Pai­rolí se li pot apli­car el que, amb jus­tesa, ell mateix afirma de Pla: que tota la seva obra “està mar­cada pel que podríem ano­me­nar l’afany del rea­lisme”.

Però, d’altra banda, Pai­rolí no estal­via retrets al seu home­nat­jat: el més repe­tit és, sens dubte, el de la des­cu­rança. Refe­rint-se a Bar­ce­lona, una dis­cussió entra­nya­ble, escriu: “El lli­bre, en con­junt, no és d’una redacció gaire polida, però això passa a bona part de la lite­ra­tura de Pla.” Rei­te­ra­ci­ons inne­cessàries o des­crip­ci­ons no gaire acu­ra­des, que fan arru­far el front al comen­ta­rista, com quan Pla asse­gura d’un per­so­natge que “té un nas nor­mal”. En aquest capítol de la des­cu­rança, cal­dria incloure-hi, encara, un fet: Girona, un lli­bre de records es pre­senta com un manus­crit lle­gat, que, pel seu intrínsec valor lite­rari, Pla ha resolt d’edi­tar. Ara bé, quan és reco­llit en el volum d’obra com­pleta, aquest lli­bre pre­ce­deix el dedi­cat a Bar­ce­lona, el pre­faci del qual comença així: “Després de les aven­tu­res giro­ni­nes que for­men el volum ante­rior vaig pas­sar a Bar­ce­lona per estu­diar la car­rera a la Uni­ver­si­tat.” En què que­dem, doncs? Es tracta d’un exem­ple palès de negligència. En una altra pàgina, Pai­rolí es refe­reix a Notes del cap­ves­prol, escrit “en una època en què la vellesa ja abo­cava l’escrip­tor a la rei­te­ració, tot i que és un lli­bre en què la prosa de Pla encara manté a esto­nes el seu tremp carac­terístic, sense arri­bar al patètic des­fi­bra­ment de Dar­rers escrits”. “Patètic des­fi­bra­ment”, en diu...

La geo­gra­fia íntima... no és un lli­bre acadèmic (sort en tenim!), sinó l’obra d’un lec­tor rigorós, que con­vida a explo­rar l’uni­vers planià (i, si de cas, a explo­rar-lo amb un equi­pa­ment més com­plet). Pai­rolí també des­taca els apro­fi­ta­ments, tan pro­pis de l’autor: “Aquesta mena d’apro­fi­ta­ments tex­tu­als, fets amb dos ins­tru­ments, la ploma per reto­car algu­nes fra­ses i les tiso­res per reta­llar i engan­xar paràgrafs, són habi­tu­als en l’obra de Pla.” Vull apun­tar, de pas­sada, que el de Pala­fru­gell va rea­lit­zar la seva obra gegan­tina, de rea­pro­fi­ta­ment cons­tant, sense l’ajut ines­ti­ma­ble de la informàtica! Admi­ra­ble.

El lli­bre de Pai­rolí es va publi­car el 1996, en un temps en què l’obra de Pla ja no estava sota sos­pita, cer­ta­ment, però en el qual encara comp­tava amb alguns crítics acèrrims que gosa­ven alçar la veu (diria que avui dia Pla és molt més canònic, encara que ho posem en cur­siva, i que els seus detrac­tors s’han tor­nat molt més pru­dents o temo­ro­sos). El gruix de l’obra ana­litza qua­tre lli­bres: els ja citats, cen­trats en Girona i Bar­ce­lona (infància i noiesa de l’autor), i els que va dedi­car a Pala­fru­gell i a Cadaqués. El volum es com­pleta amb tres tre­balls breus: sobre El qua­dern gris –“el lli­bre de l’home vell que ordena i poleix la seva lite­ra­tura juve­nil”–, sobre Pa i Raïm i sobre les pen­si­ons en la pro­ducció del pala­fru­ge­llenc.

En el text “El Ter, arran de mar”, reproduït en el lli­bre Mira­des, Pai­rolí ens recorda el llen­guatge antro­pomòrfic que es fa ser­vir en la des­cripció del lloc evo­cat (gola, barra, carall) i, al final, no estal­via un revés al feno­men de l’espe­cu­lació immo­biliària (el text està sig­nat just abans de la crisi, el 2007): “Del pano­rama han des­a­pa­re­gut les ante­nes de Radio Liberty, que no sabem si van con­tri­buir gaire a ender­ro­car el comu­nisme, però almenys sí que van ser­vir per atu­rar els espe­cu­la­dors. Allà on hi havia les ante­nes no hi ha apar­ta­ments.” En aquesta obra, el lirisme des­crip­tiu –també un dels valors posi­tius de l’estil pai­rolià– alterna amb agu­des apre­ci­a­ci­ons sociològiques, com és ara la trans­crita o aquesta altra: “A les cases de pagès hi ha herba i a les sego­nes residències, gespa.” El lirisme que dic em recorda molt el del cas­tellà Azorín: “La plana con­re­ada, que va can­vi­ant de pell i de tona­li­tats al llarg de l’any, tra­ves­sada per la serp del Ter, envol­tada de pollan­cre­des.” Aquests dos extrems que res­salto con­vi­uen per­fec­ta­ment en el final d’un dels tex­tos més rodons, i més rotunds, d’aquest mosaic: el titu­lat “Santa Coloma de Fitor, les pedres par­len”. El trans­cric gai­rebé sen­cer: “L’aigua espat­lla els camins, solien dir els culs de taverna. Hi tenien interès, és clar, però no és cap men­tida. La pluja deixa fan­gueig i xara­galls. L’aigua de l’última rui­xada es va esco­lant. Sor­ti­ran bolets, madu­ra­ran les aglans, que ara ningú no cull i que abans tant favor feien. Uns ciclis­tes, equi­pats amb ves­tu­ari llam­pant i màqui­nes de tec­no­lo­gia moderna, bai­xen rabents, camí de Fon­teta, bruts de fang, teme­ra­ris. Abans, per aques­tes boscúries, només tenien tanta pressa els con­tra­ban­dis­tes...”

Josep Maria Espinàs retreia a Pla la incon­tinència adjec­ti­val. Pai­rolí uti­litza els adjec­tius impres­cin­di­bles, ni un de sobrer: teme­ra­ris. Autor que refle­xi­ona cons­tant­ment sobre allò que genèrica­ment en diem l’estil, i que sol pre­di­car amb l’exem­ple, recorre als punts sus­pen­sius molt esporàdica­ment, amb una extrema cau­tela: al final d’aquest text és ben jus­ti­fi­cat que hi apa­re­guin.

Fa molts anys que sos­tinc que Miquel Pai­rolí és un autor impor­tant en el con­text de la lite­ra­tura cata­lana recent. Aquesta bibli­o­teca que li dedica l’Edi­to­rial Gavar­res cons­ti­tu­eix una rea­li­tat digna d’aplau­di­ment, que fa justícia (i no sols poètica) a l’escrip­tor i, de retop, als seus bene­fi­ci­a­ris –els lec­tors.

Autor: Miquel Pairolí Editorial: Gavarres Pàgines: 224 La geografia íntima de Josep Pla
Mirades Autors: Miquel Pairolí i Lluís Freixas Mascort Editorial: Gavarres Pàgines: 184
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.