Articles

Dalí, un cervell cibernètic

Salvador Dalí va tenir un vincle intens amb la ciència i la tecnologia. El Centre d’Arts Digitals Ideal ha dut lluny la seva passió en una mostra d’experiències immersives impactants; la que més, un metavers

TRADICIÓ I REVOLUCIÓ
“La ciència el va ajudar a buscar noves maneres de pintar la realitat”, sosté Montse Aguer, directora dels Museus Dalí
NO ERA CAP ‘BOUTADE’
“Els científics veien que estava informat. Els atreia sobretot la seva idea desesperada de buscar la immortalitat”

“El temps juga a favor de Dalí”, ens dirà Montse Aguer, la direc­tora dels museus empor­da­ne­sos de l’artista, abans d’aco­mi­a­dar-nos. L’hem citat al Cen­tre d’Arts Digi­tals Ideal per visi­tar, amb la seva mirada i els seus conei­xe­ments, l’expo­sició Dalí cibernètic (fins al 8 de gener), que amb segell bar­ce­loní farà els pròxims anys una gran gira inter­na­ci­o­nal. Dalí és un imant; per a les noves gene­ra­ci­ons, com pocs artis­tes de les avant­guar­des cen­tenàries que pot­ser han que­dat més con­ge­lats en la seva època. La prova la tenim el mateix dia de la tro­bada amb Aguer. És un matí d’un dime­cres d’octu­bre i l’equi­pa­ment cul­tu­ral del Poble­nou, que just ara cele­bra el seu ter­cer ani­ver­sari, està ple de gent, molta joveníssima, encu­ri­o­sida amb aquesta pro­posta que ha por­tat l’art del geni al ter­reny de la tec­no­lo­gia audi­o­vi­sual més cap­da­van­tera. 

La fun­dació de l’artista, des de sem­pre extre­ma­da­ment curosa amb el seu lle­gat, impla­ca­ble quan con­si­dera que se’l per­ver­teix, ha ava­lat el pro­jecte comis­sa­riat per Anna Pou i Imma Font­de­vila. “El plan­te­ja­ment és molt intel·ligent”, remarca Aguer només entrar a la pri­mera sala. Al cos­tat d’un ordi­na­dor pri­mi­geni, un mons­tre simi­lar al que Dalí va uti­lit­zar fa setanta anys per fer un retrat de l’actriu Raquel Welch, Aguer ens ense­nya una tro­ba­lla recent del Cen­tre d’Estu­dis Dali­ni­ans. Són unes decla­ra­ci­ons que va fer a la revista xilena Eva, el 3 de gener del 1969, en què deia: “El meu cer­vell cibernètic està rebent un mis­satge telepàtic.”

El que fins no fa tant s’inter­pre­tava com una excen­tri­ci­tat seva, una de tan­tes, avui con­firma el do anti­ci­pa­dor que defensa l’expo­sició. “Jo soc l’inven­tor de la cibernètica”, el sen­tim dir al docu­men­tal Dalí a Nova York (1965), un frag­ment del qual es pro­jecta en una estança habi­li­tada com a romàntica sala de cinema (l’Ideal va ser un cine de barri des del 1917 fins als anys vui­tanta), amb unes cor­ti­nes ver­me­lles del gust dalinià.

Què hi havia sota la crosta del per­so­natge cir­cenc? Un cer­vell molt com­plex, amb una doble antena que ell inter­con­nec­tava amb tota natu­ra­li­tat: la que cap­tava els senyals de la tra­dició artística, sobre­tot la del Renai­xe­ment, i la que li envi­ava mis­sat­ges del futur. Dalí és “un huma­nista modern” –asse­nyala Aguer– pres i alhora esti­mu­lat per diver­ses obses­si­ons. La ciència va ocu­par un lloc pre­e­mi­nent, gai­rebé al nivell de Gala, i sovint fusi­o­nada amb ella. “La ciència el va aju­dar a bus­car noves mane­res de pin­tar la rea­li­tat”, explica Aguer. Estava subs­crit a les revis­tes de referència, com Sci­en­ti­fic Ame­ri­can, i va inter­can­viar parers amb alguns dels millors físics, químics i matemàtics del món: Ilià Pri­go­gine, el pare de la teo­ria del caos; René Thom, el teòric de les catàstro­fes... La més llarga, de relació, la va tenir amb Tho­mas Banc­hoff, a qui l’artista va tru­car després de veure’l foto­gra­fiat en una entre­vista de premsa al cos­tat d’una repro­ducció del seu Crist hipercúbic (1954), un poderós assaig dalinià amb la quarta dimensió.

Amb el Premi Nobel James D. Wat­son també van sin­to­nit­zar. El des­co­bri­dor de l’estruc­tura de l’ADN va entrar a l’hotel de Nova York on s’allot­java i li va dei­xar una nota a recepció: “El segon home més impor­tant del món vol conèixer el pri­mer home més impor­tant del món.” A Dalí se l’atra­pava amb mel i va bai­xar de la seva habi­tació de seguida. “Wat­son es va emo­ci­o­nar quan va veure que havia fet subrat­llats, esque­mes i comen­ta­ris en un dels seus lli­bres.” “No era cap bou­tade: els científics veien que estava infor­mat i que tenia una manera més cre­a­tiva de rela­ci­o­nar els temes. Els atreia sobre­tot la seva idea des­es­pe­rada de bus­car la immor­ta­li­tat”, raona Aguer.

Dalí sen­tia pànic a la mort i el con­sol que no li donava la fe (“la busco i no la trobo”) li van pro­por­ci­o­nar els pro­gres­sos científics i tec­nològics mes­clats amb una espi­ri­tu­a­li­tat que bevia del seu admi­rat Ramon Llull. El seu Tea­tre-Museu de Figue­res és la gran obra mes­tra que va con­ce­bre per trans­cen­dir. I, sense la tec­no­lo­gia actual, amb l’anhel de des­bor­dar men­tal­ment i emo­ci­o­nal­ment el públic en una visita immer­siva de cap a cap. Amb la tec­no­lo­gia actual, l’Ideal ha fol­rat de dalt a baix –parets, sos­tre i terra– la seva gegan­tina sala cen­tral amb una pro­jecció de les obres de Dalí mag­ni­fi­ca­des, i amb un colofó sor­pre­nent: uns nous Dalís cre­ats per un pro­grama d’intel·ligència arti­fi­cial. Ell mateix va pre­dir que les màqui­nes aca­ba­rien suplint els artis­tes.

També s’han produït diver­sos dis­po­si­tius interac­tius per entrar de manera lúdica, pen­sant sobre­tot en el públic fami­liar, en el reper­tori ico­nogràfic del geni: l’ull, la mosca, el rellotge, el pa. Un d’aquests jocs que s’acti­ven amb una pan­ta­lla tàctil té com a suport una versió XXL de la seva Prin­cesa cibernètica (1974), que va ves­tir de xips informàtics. I al Dalí inves­ti­ga­dor en l’àmbit de l’holo­gra­fia se l’home­natja en un holo­grama, de nou de grans dimen­si­ons, pot­ser el més gran mai fabri­cat, que, entre altres motius dali­ni­ans, fa una picada d’ullet al petit arte­facte cilíndric que va dedi­car al can­tant Alice Coo­per (1973), amb la col·labo­ració del Premi Nobel de Física Den­nis Gabor.

La dar­rera experiència, i la més inno­va­dora, és un meta­vers, el con­cepte més en voga de rea­li­tat vir­tual. Un món paral·lel que Dalí ja es va ima­gi­nar en els anys cin­quanta en una sèrie de dibui­xos que va ano­me­nar Pre­dic­ci­ons de Dalí. Va fan­ta­si­e­jar amb una màquina de somiar que eva­dia les per­so­nes sis minuts al dia. L’Ideal ha donat forma a aquest somni que els visi­tants com­par­tei­xen en grup. El món físic s’esfuma tot d’una quan es posen les ulle­res de rea­li­tat vir­tual i es reco­nei­xen en uns ava­tars amb el seu ros­tre dins d’una esca­fan­dre com la que Dalí va uti­lit­zar en una con­ferència a Lon­dres, una al·lego­ria al seu cap­bus­sa­ment al sub­cons­ci­ent que va estar a punt de cos­tar-li la vida, perquè s’asfi­xi­ava. 

El viatge, a bord d’un vai­xell la cabina del qual és la torre Gala­tea, on Dalí va viure els seus dar­rers anys, impres­si­ona. Però, s’hi iden­ti­fi­ca­ria ell, en aquest invent tec­nològic, li pre­gun­tem a Aguer? “Els trans­va­sa­ments entre rea­li­tat i ficció van ser una cons­tant en la seva tra­jectòria.” La res­posta, de fet, ens la va donar ell mateix: “Mirar és inven­tar.”

I això, raona la direc­tora dels Museus Dalí, és la seva herència con­cep­tual més vigent: “Que no hi ha una sola manera de mirar ni de pen­sar.” “Deia que de petit veia el que els altres no veien i que no veia el que els altres veien. Dalí ens ha ense­nyat a mirar i a veure més enllà de les coses apa­rent­ment evi­dents”, con­clou Aguer, que per des­comp­tat anima a con­ti­nuar l’experiència al ter­ri­tori tan­gi­ble de l’artista, el seu Empordà, on es va sub­mer­gir fon­da­ment, i on va ges­tar el seu espec­ta­cu­lar museu, que per cert acaba d’obrir una nova expo­sició, Trans­gre­dint la Venus. Dalí és clàssic, és sur­re­a­lista i és Pop Art!, en què l’atrac­tiu prin­ci­pal és una cre­ació hologràfica feta ex pro­feso de l’escul­tura Venus de Milo amb calai­xos (1936) que con­serva l’Art Ins­ti­tut of Chi­cago.

I compte que el 2023 el Tea­tre-Museu Dalí exhi­birà una de les seves obres icòniques, el Crist de Sant Joan de la Creu (1951), cus­to­diat a Glas­gow, que va pin­tar amb un punt de vista tan ele­vat que avui diríem que emula la visió dels drons.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.