Articles

Deixebles d’un visionari

Els creadors digitals estimen Dalí. El respecten, l’entenen, se’l senten molt proper i troben motivador entroncar-se amb una obra tan transgressora com la seva. En parlem amb els estudis que han gestat els projectes de ‘Dalí cibernètic’

INSTINT EXPLORADOR
“Hem fet un pas més del camí que Dalí va obrir amb una tecnologia que llavors encara no estava prou madura, i ara sí”

“Ha sigut una opor­tu­ni­tat increïble que es dona pocs cops a la vida. L’uni­vers de Dalí, tan visi­o­nari ell, casa molt bé amb la rea­li­tat vir­tual”, exclama Frédéric Sanz, mem­bre de l’estudi Univr.​se, al qual l’Ideal va encar­re­gar el pro­jecte estre­lla de l’expo­sició Dalí cibernètic: el meta­vers.

Univr.​se és l’avant­guarda de la cre­ació digi­tal. Ha desen­vo­lu­pat una tec­no­lo­gia de rea­li­tat vir­tual que va molt més enllà de la que conei­xem, la típica d’ús indi­vi­dual i estàtica (asse­guts). La seva inno­va­dora pro­posta és col·lec­tiva i amb lli­ber­tat de movi­ments. En el pro­jecte de Dalí són qua­ranta per­so­nes alhora les que com­par­tei­xen l’experiència i l’espai per on tran­si­ten, de 220 m². “Et situa real­ment en una altra dimensió, i l’impacte és el mateix per a un nen que per a un jubi­lat, que per a un jove. És molt trans­ver­sal”, explica Sanz, que es passa estona obser­vant els usu­a­ris per com­pro­var les seves reac­ci­ons; “impres­si­o­nen”, diu. I hi afe­geix la capa­ci­tat d’atenció que té aquesta tec­no­lo­gia, tan escassa en temps d’exces­sos infor­ma­tius als quals no des­ti­nem gaire segons. La visita al meta­vers dura dotze minuts. “I sents la gent que diu: ja s’ha aca­bat?”

El meta­vers dalinià s’ha con­ce­but com un somni que trans­corre dalt d’un vai­xell que navega per un pai­satge que, sense fer espòiler, està impreg­nat de referències físiques i sen­si­bles de l’artista. “La rea­li­tat vir­tual i els som­nis tenen en comú que no exis­tei­xen però gene­ren sen­sa­ci­ons molt inten­ses. La tec­no­lo­gia no és l’objec­tiu sinó un mitjà que fem ser­vir per emo­ci­o­nar la gent”, raona Sanz, que a Univr.​se fa equip amb set pro­fes­si­o­nals més de pro­cedències diver­ses. L’Ideal els va ofe­rir un “sos­tre”, les seves pròpies ins­tal·laci­ons, per poder tre­ba­llar còmoda­ment i ara tenen local al Poble­nou mateix. A Jordi Sellas, el direc­tor del cen­tre, li agrada dir que molts dels pro­jec­tes que exhi­bei­xen són pen­sats i fets per equips d’art digi­tal “km 0”.

Bur­zon*Comenge és un estudi no gaire més llunyà, d’Igua­lada, que ha dis­se­nyat obres tan cele­bra­des com el mapatge de l’església de Sant Cli­ment de Taüll. Just ara també ha sig­nat la nova sala immer­siva del Museu Epis­co­pal de Vic. I a l’Ideal s’han fet càrrec de la seva gegan­tina estança dedi­cada a les experiències audi­o­vi­su­als 360 graus. L’equip del cen­tre els va dei­xar esco­llir l’artista. Gus­tav Klimt? Frida Kahlo? “Ho vam tenir clar tot d’una: Dalí”, diu Ester Comenge. I per què ell? “Dona molt joc i pots trans­for­mar la seva obra en audi­o­vi­sual sense des­fi­gu­rar-la. Hi ha una per­fecta har­mo­nia entre el seu art i la tec­no­lo­gia immer­siva.”

“La seva obra és molt potent visu­al­ment i per­met crear efec­tes que arri­ben a l’emoció”, con­ti­nua expli­cant Comenge. En l’aspecte tècnic s’han hagut de tram­pe­jar alguns pro­ble­mes. No totes les pin­tu­res, en con­cret les de més peti­tes dimen­si­ons, encai­xa­ven en la pro­jecció mag­ni­fi­cada, perquè amb l’ampli­ació dels detalls els gra­nu­lats dei­xa­ven imat­ges con­fu­ses. “I el que no volíem era mani­pu­lar-les.” Els Bur­zon*Comenge també van fer fil­ma­ci­ons a l’Empordà per poder inte­grar les pin­tu­res en els punts de vista exac­tes del pai­satge. La fusió de la natura amb l’obra d’art és un dels punts forts del pro­jecte.

La pel·lícula dura trenta minuts i té una bella banda sonora que ha com­po­sat Rafel Plana entre­tei­xint sar­da­nes, hava­ne­res i El cant dels ocells, músiques que Dalí escol­tava, i que s’han gra­vat per a l’ocasió als seus espais vitals, com ara la cripta del cas­tell de Púbol. Un bombó del film són els tres minuts que l’estudi turc Ouchhh ha omplert d’imat­ges gene­ra­des per intel·ligència arti­fi­cial que emu­len uns Dalís que qui sap si el mateix artista hau­ria sen­tit com a com­ple­ta­ment pro­pis.

“Volíem que el visi­tant visqués en la seva pell el món artístic de Dalí. Que sentís que hi és dins, que l’embol­ca­lla, una experiència que és molt més que mirar-lo”, rebla Comenge.

Del Poble­nou a Igua­lada i ara cap a Girona. D’aquí ha sor­tit el magnífic tre­ball que s’exposa a la sala hologràfica de l’Ideal. La pro­duc­tora mul­timèdia Turu­rut n’és l’autora. “És fona­men­tal no uti­lit­zar la tec­no­lo­gia de manera gratuïta per evi­tar que el resul­tat siguin focs arti­fi­ci­als. S’ha de con­ci­liar amb un procés cre­a­tiu rao­nat i jus­ti­fi­cat”, sosté Òscar Xavier Gómez. I Dalí, hi afe­geix, es pre­dis­posa a aquesta con­junció.

La peça que han ges­tat els Turu­rut s’ins­pira en la fas­ci­nació que sen­tia el geni pels ordi­na­dors. El 1965 va fer a Nova York “la seva pri­mera i única obra d’art digi­tal”, un retrat informàtic de l’actriu Raquel Welch que quan va sor­tir de la impres­sora Dalí va dir que podia millo­rar: va pun­xar la tela de tal manera que l’obra va aga­far l’aspecte d’una de les tar­ge­tes de memòria per­fo­ra­des, de car­to­lina, que usa­ven les pri­me­res com­pu­ta­do­res.

Aquest és un dels fils que estira la vide­oins­tal·lació, de qua­tre capes, de la sala hologràfica del cen­tre del Poble­nou. Les pro­jec­ci­ons es fan sobre un smart glass o vidre intel·ligent, que alterna els estats opac i trans­pa­rent. La pri­mera capa, la de davant de tot, consta d’il·lus­tra­ci­ons de les lle­gendàries rodes giratòries que va crear Ramon Llull, una màquina que com­bi­nava i clas­si­fi­cava con­cep­tes, “pre­cur­sora dels algo­rit­mes de la intel·ligència arti­fi­cial”, diu Gómez. I d’aquí que Llull sigui el patró dels informàtics. Dalí estava abduït pels cer­cles lul·lians, i els va inte­grar en la deco­ració del sos­tre de la zona del dor­mi­tori de la sala Palau del Vent de l’“hiperim­mer­siu” Tea­tre Museu de Figue­res, tal com el defi­neix Gómez.

El clímax de la peça de l’estudi gironí és un holo­grama d’escala humana ins­pi­rat en la per­for­mance que Dalí va fer del retrat de Welch. Sense ànim de nou de reve­lar el con­tin­gut més del compte, ens limi­ta­rem a dir que els per­so­nat­ges vir­tu­als interac­tuen amb un objecte tan­gi­ble: un cava­llet. I que el seu look beu dels colors de l’holo­grama cilíndric que Dalí va fabri­car com a tri­but al cer­vell de l’estre­lla del rock Alice Coo­per.

“Hem fet un pas més del camí que Dalí va obrir amb una tec­no­lo­gia que lla­vors encara no estava prou madura i que ara sí que per­met arri­bar on ell volia arri­bar”, emfa­sitza Rosa Monge, direc­tora de con­tin­guts de la pro­duc­tora de l’Ideal, Layers of Rea­lity. L’equip propi del cen­tre ha ento­mat el guió i el relat de Dalí cibernètic, com ho fa en totes les expo­si­ci­ons per vet­llar pel rigor i la cohesió dels con­tin­guts, cosa que, asse­nyala Monge, és el que els dife­ren­cia d’altres equi­pa­ments immer­sius. Tre­ba­llar amb la matèria artística dali­ni­ana ha estat “molt natu­ral”: “Dalí és un part­ner per­fecte per a nosal­tres. Sem­pre va expe­ri­men­tar amb nous for­mats i amb dis­ci­pli­nes cre­a­ti­ves dife­rents, que és la nos­tra essència. Ens iden­ti­fi­quem total­ment amb el seu ins­tint explo­ra­dor i amb el seu desig de comu­ni­car”, con­clou.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.