Pantalla

Cartellera

UN VAMPIR XUCLA UN FILM DE ZOMBIS

Hazanavicius xucla la història d’un grup d’amics que participa amb desgana en el rodatge d’una pel·lícula de zombis

El direc­tor francès Mic­hel Haza­na­vi­cius va acon­se­guir un èxit immens amb The Artist (2011) després d’haver xuclat del cinema d’espies, si bé va jugar irònica­ment amb certs clixés a OSS 117: El Caire, niu d’espies (2006) i OSS 117: Per­dut a Rio (2009), dues comèdies d’acció pro­ta­go­nit­za­des per l’agent secret Hubert Bonis­seur de La Bath, per­so­natge creat pel novel·lista Jean Bruce als últims anys cin­quanta, és a dir en la mateixa època en què va aparèixer el James Bond de Ian Fle­ming.

El cas és que amb The Artist, Haza­na­vi­cius va xuclar del cinema silent i clàssic de Hollywood, fins i tot pel que fa a la banda sonora, en què des­taca una versió de la melo­dia Love Scene com­posta per Ber­nard Herr­mann per a Ver­ti­gen, de Hitch­cock. Pràcti­ca­ment “muda” fins al final, en què se sent un breu diàleg, i en blanc-i-negre, The Artist fins va gua­nyar l’Oscar a la millor pel·lícula (també a la millor direcció, entre d’altres) nar­rant la cai­guda en desgràcia d’un actor (George Valen­tin, inter­pre­tat per Jean Dujar­din, que havia encar­nat l’agent OSS 117) amb l’arri­bada del sonor men­tre que una noia (Peppy Miller, assu­mida per Bérénice Bejo, esposa de Haza­na­vi­cius), a qui havia aju­dat a ini­ciar-se en el cinema, tri­omfa fent comèdies musi­cals. Una decla­ració d’amor al cinema a través d’un vam­pi­risme hàbil i de vega­des bri­llant.

The Artist va ser pre­sen­tada a Canes, on tres anys després Haza­na­vi­cius va dur The Search, que creua diver­ses per­so­nes a la guerra de Txetxènia del 1999. El direc­tor va posar-se seriós amb aquest film huma­nista, però que no va ser ben rebut en con­si­de­rar-se que el relat no estava a l’altura de les seves bones inten­ci­ons. The Search no va aixe­car el vol després de la seva mala recepció a Canes, on pas­sats tres anys més, el 2017, el seu direc­tor hi va pre­sen­tar Le redou­ta­ble. Un retorn a la comèdia per bur­lar-se de Jean-Luc Godard a par­tir de la novel·la auto­bi­ogràfica, Un an après, en què l’actriu Anne Wia­zemsky va nar­rar la seva crisi amb el cèlebre cine­asta suís després d’haver-ne evo­cat l’ena­mo­ra­ment a Un año aje­tre­ado. El film repro­du­eix bona part dels tòpics rela­ci­o­nats amb Godard (el burgès que parla dels pro­le­ta­ris sense conèixer-los, el cine­asta sen­tenciós, l’home amar­gat que, enfron­tant-se amb tot­hom, va iso­lant-se) men­tre cita cons­tant­ment els seus films i en fa una mena de fal­si­fi­cació amb mala traça: volent ridi­cu­lit­zar Godard, el vam­pir Haza­na­vi­cius va posar-se en evidència.

Exer­cint el vam­pi­risme, Haza­na­vi­cius havia de rea­lit­zar per força un remake: Cou­pez!, que s’estrena aquest cap de set­mana a l’Estat espa­nyol, ho és d’un film que el japonès Schi­nic­hiro Ueda va diri­gir l’any 2019 amb el títol inter­na­ci­o­nal One cut of the Dead. És així que ha xuclat la història d’un grup d’amics que, tan­cats en un edi­fici aban­do­nat, par­ti­cipa amb certa des­gana en el rodatge d’una pel·lícula de “zom­bis” fins que reben la visita d’uns “morts vivents autèntics”. Un cop tots es con­ver­tei­xen en zom­bis, es recula en el temps per mos­trar els assaigs pre­vis al rodatge. Si el film ori­gi­nal té una gràcia dis­creta, el remake encara en té menys i la broma es fa inter­mi­na­ble.

Cou­pez va inau­gu­rar el dar­rer fes­ti­val de Canes, on s’havia anun­ciat amb el títol Z (comme Z). Per què el canvi de títol? Haza­na­vi­cius (com els pro­duc­tors i fins la direcció del fes­ti­val de Canes) van assu­mir una petició del govern ucraïnès: la Z, fins fa poc asso­ci­ada a films i sèries de zom­bis, s’havia con­ver­tit en un símbol que dona suport i enco­ratja la invasió d’Ucraïna. El direc­tor, ales­ho­res, pot­ser va recor­dar la pri­mera paraula que se sent al final de The Artist: “Cut!” Tan­ma­teix, aque­lla ins­pi­ració se li ha tallat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor