Articles

L’altra guerra de les dones

Es commemoren 85 anys del Primer Congrés Nacional de la Dona, celebrat del 6 al 8 de novembre del 1937 al Palau de la Música de Barcelona i del qual va sorgir la Unió de Dones de Catalunya, embrió de la unitat femenina

DRETS SOCIALS
La Unió de Dones de Catalunya va demanar guarderies i menjadors a prop de les fàbriques perquè les obreres hi deixessin els fills
UNITAT PER VÈNCER
Consideraven essencial per a la victòria republicana aglutinar totes les forces femenines antifeixistes

És 5 de novem­bre del 1937 al Pati dels Taron­gers. Apa­rent­ment, tot i els guants i els ves­tits jaqueta de llana, no sem­bla un dia de gran fre­do­rada; encara no ha començat l’onada de fred que col­pe­jarà la Península i s’abatrà en plena bata­lla de Terol en l’hivern més cru de la Guerra Civil. La cita és al Palau de la Gene­ra­li­tat amb el pre­si­dent Lluís Com­panys. Amb els braços encre­uats, al cen­tre del grup de repre­sen­tants del Pri­mer Congrés Naci­o­nal de la Dona, és el pro­ta­go­nista incòmode de la foto­gra­fia. Envol­tat de les diri­gents comu­nis­tes femi­nis­tes fran­ce­ses Ber­na­dette Cat­tanéo i Maria Rabaté, escolta ama­tent, esbos­sant un lleu somrís i amb els ulls enso­pits, el que li explica Maria Dolors Bar­galló, d’Esquerra Repu­bli­cana.

És una de les qua­tre foto­gra­fies que hi ha a l’Arxiu Naci­o­nal de Cata­lu­nya de la recepció ins­ti­tu­ci­o­nal que es va fer a la Gene­ra­li­tat, el dia abans de l’inici del congrés, que es va cele­brar ara fa 85 anys, del 6 al 8 de novem­bre, al Palau de la Música de Bar­ce­lona. Unes jor­na­des amb volun­tat de ser una crida unitària de totes les orga­nit­za­ci­ons feme­ni­nes anti­fei­xis­tes del país, després que a finals d’octu­bre l’Agru­pación de Muje­res Anti­fas­cis­tas hagués orga­nit­zat un congrés de dones a València d’àmbit espa­nyol. El mis­satge era el mateix: atu­rar el fei­xisme amb urgència.

A la revista Com­pa­nya es va publi­car el mani­fest uni­tari Lle­tra oberta a les dones de Cata­lu­nya, que sig­na­ven escrip­to­res com Aurora Ber­trana, Anna Murià, Rosa Maria Arquim­bau i Mercè Rodo­reda, la bri­ga­dista Fanny Scho­on­heyt, les mes­tres i ger­ma­nes Elisa i Josefa Úriz, Teresa Pàmies, Gavina Viana i un total de qua­ranta-sis mili­tants, entre noms cone­guts, bio­gra­fi­ats, amb obra, dels quals s’ha rei­vin­di­cat la seva història, però també molts d’altres, noms de dones que no ens diuen res a excepció del seu com­promís anti­fei­xista. Les sig­natàries mili­ta­ven a les prin­ci­pals orga­nit­za­ci­ons polítiques i sin­di­cals del país: Esquerra Repu­bli­cana, el Par­tit Soci­a­lista Uni­fi­cat de Cata­lu­nya, Estat Català, la UGT, la CNT...

“El nos­tre mani­fest va diri­git a totes les dones cata­la­nes anti­fei­xis­tes sense dis­tinció de mati­sos polítics, sin­di­cals, reli­gi­o­sos o filosòfics; sense dife­ren­ci­ació d’ofi­cis ni d’apti­tuds pro­fes­si­o­nals.” És una crida unitària, un cant embri­o­nari que apel·la a la soro­ri­tat i par­ti­ci­par en un congrés que reu­nirà vuit-cen­tes dele­ga­des vin­gu­des d’arreu de les comar­ques cata­la­nes. Un 62,8% de les par­ti­ci­pants són obre­res de tallers i fàbri­ques, un 6% és el grup d’intel·lec­tu­als, men­tre que el 21,8% són mes­tres­ses de casa. No arri­ben a l’1% les cam­pe­ro­les, i les dones que tre­ba­llen al sec­tor del comerç són un 8,8%, segons els per­cen­tat­ges que publica la revista Com­pa­nya de les dones assis­tents. “Anem a cele­brar una reunió de dones sense pre­ce­dents en la història, pel seu nom­bre i per la seva enver­ga­dura” con­ti­nua el text, que recorda a les dones que depèn d’elles el seu futur: “No ens lliu­rem a opti­mis­mes fal­sos. El nos­tre alli­be­ra­ment ha d’ésser obra de nosal­tres matei­xes. Ningú no ens farà pre­sent graciós de la nos­tra lli­ber­tat. Hem de llui­tar per ella.” El mani­fest remarca una reunió de dones “sense pre­ce­dents en la història”. És un pri­mer congrés, únic i excep­ci­o­nal, amb l’objec­tiu uni­tari d’aple­gar dones mili­tants de tots els “mati­sos anti­fei­xis­tes”, “des de l’anar­quista fins al naci­o­na­lista” i que apel·la a la uni­tat com a garant per a la victòria en un moment en què la guerra entrava en una “situ­ació deci­siva”.

De la foto­gra­fia del dia ante­rior amb Lluís Com­panys, a les imat­ges que es guar­den a la Bibli­o­teca Naci­o­nal de España d’una de les tres jor­na­des del congrés. A la taula pre­si­den­cial hi des­taca un bust pro­mi­nent, el ros­tre immens i serè de Lina Ódena, l’heroïna comu­nista, la mili­ci­ana der­ro­tada dos mesos després d’ini­ciar-se la guerra en una trin­xera d’Alme­ria. Tot i que qui pren la paraula és Dolors Bar­galló, el bust del mite, fent pre­sent l’absent, atrau la mirada de les dele­ga­des.

La Unió de Dones de Cata­lu­nya (UDC) és el resul­tat de tres dies de congrés. El 1934 exis­tia com a Dones con­tra el Fei­xisme i la Guerra, però a par­tir del congrés es rede­fi­neix i se’n con­creta la línia d’actu­ació. En una entre­vista a la revista Com­pa­nya, el 5 de febrer del 1938, Dolors Bar­galló explica com es dona forma a una enti­tat de la qual és pre­si­denta. “En aquest congrés fou apro­vat un pro­grama que havien de por­tar a terme totes les dones cata­la­nes, fos quin fos llur ide­ari i llur fili­ació sin­di­cal i política. Calia un orga­nisme per dur aquesta tasca.” Aquesta nova asso­ci­ació s’ha d’encar­re­gar d’exe­cu­tar els acords pre­sos en unes jor­na­des en què les ponents abor­den qüesti­ons com la pros­ti­tució (Maria Teresa Gibert), el paper de la dona en l’alli­be­ra­ment de Cata­lu­nya (Anna Murià), la par­ti­ci­pació de la dona en l’assistència social (Maria Lluïsa Que­ralt), el proveïment d’ali­ments durant la guerra (Joana Colom, Empar Coloma, Manu­ela Martí i Ange­lina Palo­mas) o com incor­po­rar la dona a les indústries de guerra, amb els homes fent de sol­dats al front. En aquest últim punt pre­pa­ren les dones a través de l’Ins­ti­tut d’Adap­tació Pro­fes­si­o­nal. La UDC es fixa com a objec­tiu crear trenta-vuit guar­de­ries. Calen llars d’infants a prop de les fàbri­ques perquè les tre­ba­lla­do­res hi puguin dei­xar els fills. És una de les pri­o­ri­tats de les con­gres­sis­tes: “Volem anar al tre­ball sense la pre­o­cu­pació dels fills no com­pre­sos en edat esco­lar, dei­xats a mercè d’una veïna o d’una ger­ma­neta gran a la qual se li pren un temps neces­sari per a la seva for­mació i per a la seva edu­cació.” També volen crear una Escola d’Assistència Social sota el patro­natge de la Gene­ra­li­tat perquè hi hagi dones espe­ci­a­lit­za­des per assis­tir refu­gis, hos­pi­tals, guar­de­ries. La fina­li­tat de la UDC, explica Bar­galló, és el bene­fici de “la família, de la qual la dona és el pun­tal més ferm en aquests moments”. Es refe­reix al paper de la dona a la rere­guarda, històrica­ment invi­si­bi­lit­zat i menys­tin­gut. Bar­galló també esmenta els cur­sos per erra­di­car l’anal­fa­be­tisme i una xarxa de men­ja­dors popu­lars; un camp d’acció ambiciós per a una enti­tat que arri­barà a tenir més de 30.000 afi­li­a­des el 1938. A l’entre­vista, Bar­galló es mos­tra satis­feta perquè han acon­se­guit aple­gar les dones de dife­rents orga­nit­za­ci­ons i sen­si­bi­li­tats: “Una veri­ta­ble unió.” Les ses­si­ons del congrés s’aca­ben amb els tres him­nes: La Inter­na­ci­o­nal, Els sega­dors i l’Himne de Riego.

Amb la uni­tat repu­bli­cana, les dones volien vèncer dues guer­res: la del fei­xisme i la seva rei­vin­di­cació, social i política. Tot i la feina feta per les dele­ga­ci­ons ter­ri­to­ri­als de la UDC orga­nit­zant recap­tes, assis­tint els infants refu­gi­ats o fent anar les màqui­nes de cosir per enviar jer­seis als sol­dats del front de Terol, amb els peus con­ge­lats per una neu sibe­ri­ana, les dones van per­dre les dues guer­res. La repressió les va enviar a la presó o a l’exili; totes van esde­ve­nir ombres.

LA REVISTA ‘companya’

La premsa es va fer ressò del Primer Congrés Nacional de la Dona. La Vanguardia, per exemple, va seguir les tres jornades del congrés, però la que més en va parlar va ser la revista Companya, el mitjà oficial del congrés i alhora un espai per donar veu a les dones durant la Guerra Civil. Tan sols se’n van publicar divuit números, entre el 1937 i el 1938, i l’equip de redacció estava integrat només per dones. Entre d’altres, hi van escriure Aurora Bertrana, Lluïsa Algarra, Maria Teresa Gibert, Mercè Rodoreda i Anna Murià. A Companya es van publicar les conclusions del congrés i els objectius de la Unió de Dones de Catalunya. Va voler ser el mirall d’un nou rol per a les dones, amb el pilar de la formació, l’aprenentatge d’un ofici i la integració al mercat laboral per esdevenir independent econòmicament i culturalment. Els articles de Companya apel·laven a la tasca de la dona a la rereguarda, però també mostraven exemples de dones a seguir, des de revolucionàries soviètiques (Ielena Stàssova) fins a actrius de Hollywood (Joan Crawford).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor