Lletres

Crítica

EL SILENCI DE LA RESISTÈNCIA

Sota el pseudònim de Vercors s’amagava l’escriptor, il·lustrador i editor Jean Bruller (1902 - 1991), cofundador de la influent Les Éditions de Minuit, que tants plaers va donar a l’alta literatura francesa

La sort de la novel·la El silenci del mar va unida a la Segona Guerra Mun­dial, quan va ser publi­cada. Apa­re­guda a començament del 1942 després de ser redac­tada l’estiu del 1941, aquesta nou­ve­lle és una decla­ració d’inten­ci­ons de la incom­prensió de la guerra, de la difi­cul­tat dels homes per enten­dre’s. El conte, d’una cin­quan­tena de pàgines, mos­tra la relació, o més aviat la no relació, entre un oncle i la seva neboda amb l’ofi­cial que ocupa la seva casa rural. Com tants ofi­ci­als ale­manys, l’home és un ena­mo­rat de França i una per­sona cul­ti­vada, un músic que creu en la ger­ma­nor entre els pobles i que estima la cul­tura fran­cesa. Tots els seus intents de comu­ni­cació amb els habi­tants de la casa xoquen amb l’her­me­tisme del tiet i la neboda, que sen­ten pro­fa­nada la seva pro­pi­e­tat i no res­po­nen a cap estímul. La relació és d’una fre­dor esfereïdora, un autèntic mal rot­llo, que en diríem ara.

Sota el pseudònim de Ver­cors s’ama­gava l’escrip­tor, il·lus­tra­dor i edi­tor Jean Bru­ller (1902 - 1991), cofun­da­dor de la influ­ent Les Éditi­ons de Minuit, que tants pla­ers va donar a l’alta lite­ra­tura fran­cesa. Pre­ci­sa­ment, El silenci del mar va ser el pri­mer lli­bre d’aquest segell, que va publi­car gai­rebé una tren­tena de títols durant la guerra, sem­pre asso­ci­ats a la Resistència con­tra els ale­manys. Avui ens arriba a través d’una tra­ducció impe­ca­ble de Jordi Martín Llo­ret. El conte es manté ferm més enllà del con­text on va ser publi­cat, cosa que no passa amb altres lli­bres. Les esce­nes són minu­ci­o­ses, però sense esca­ra­falls, amb eco­no­mia de llen­guatge i les expres­si­ons jus­tes, cosa que accen­tua encara més el paper de l’iso­lat ofi­cial ale­many. La lamen­ta­ble actu­ació fran­cesa durant el con­flicte seria també un reflex d’aques­tes acti­tuds. Aquesta, con­cre­ta­ment, al punt opo­sat dels col·labo­ra­ci­o­nis­tes, que en massa es van obrir a l’inva­sor. En el cas de Bru­llet no va ser així perquè pro­ve­nia d’una família d’ori­gen jueu hon­garès, que de seguida va cap­tar les inten­ci­ons dels hit­le­ri­ans i les depor­ta­ci­ons pro­gres­si­ves de jueus, gita­nos i opo­si­tors polítics als naci­o­nal­so­ci­a­lis­tes. Diríem que El silenci del mar va esde­ve­nir un símbol de la resistència pas­siva a l’inva­sor.

Cap a final de la guerra, el 1944, va aparèixer la versió anglesa de bra­cet de l’insigne Cyril Con­nolly. La BBC va triar una adap­tació de l’obra com a retrans­missió noc­turna estre­lla imme­di­a­ta­ment després de la guerra, quan es va res­ta­blir la pro­gra­mació de la cadena. La cosa no va que­dar aquí, perquè el 1949, Jean-Pierre Mel­vi­lle, el rea­lit­za­dor de Le Samouraï, va diri­gir la pri­mera de les seves el·lípti­ques i magis­trals pel·lícules. Durant la Tran­sició, Laia el va incor­po­rar en cas­tellà al seu catàleg, i avui ens arriba aquesta necessària tra­ducció al català que ens per­met com­pro­var que el lli­bre resis­teix sense cros­ses sociològiques o polítiques. Amb el pseudònim Ver­cors, Bru­llet va cons­truir una interes­sant obra en paral·lel a la seva tasca d’edi­tor. El pri­mer títol, però, resul­tarà sem­pre para­digmàtic.

El silenci del mar
Autor:
Vercors
Editorial:
Viena Edicions
Preu:
13 euros

ELLA FITZGERALD VA TOCAR EL CEL AMB ELS GERMANS GERSHWIN

Impressionant triple compacte amb seixanta-vuit temes en què la gran veu del jazz Ella Fitzgerald es combina amb les composicions dels germans George i Ira Gershwin sota la batuta del director Nelson Riddle, que hem de recordar també per les grans orquestracions que va fer amb Frank Sinatra i molts d’altres. Riddle va ser, així mateix, el responsable dels arranjaments. El triple és un deliri per als aficionats, un oceà de talent que recull diferents moments dels anys cinquanta, sobretot del 1959 quan la veu de Fitzgerald regnava al món amb tota la seva potència. Mentre l’he sentit, m’he preguntat astorat: quan tornaran temps artístics així? És coneguda la fascinació que van experimentar com a compositors de clàssica els germans Gershwin, no només d’índole comercial quan aquest estil marcava les pautes del mercat abans de l’arribada del rock. El quadernet que acompanya l’edició conté alguns dels quadres que el pintor Bernard Buffet va fer destinats als llarga duració d’aleshores. Avui, l’audició plena de temes que encara sonen en anuncis i pel·lícules manté la vigorosa veu de Fitzgerald ben viva, primaveral. El món es reconstruïa després de la destrucció.

Ella Fitzgerald Sings. The George & Ira Gershwin Song Book
Discogràfica:
American Jazz
Preu:
15 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.