Teatre

Poètica d’un fil

El Festival IF troba la complicitat del Mercat de les Flors per desplegar un imaginari en què els objectes inanimats dialoguen amb l’artista en espectacles per a públics de totes les edats

ALTRES REFERENTS
IF és la nova proposta d’art visual i objectes, després de les aventures del Festival de Titelles i el NEO de l’Institut del Teatre
NOVES PERSPECTIVES
L’Institut del Teatre impulsa un camp creatiu per als alumnes a partir d’un taller amb El Canto de la Cabra
RESSEGUINT FILS
Xesca Salvà convida a ‘Cases (xkids)’ i Federica Porello balla amb un objecte. Les dues artistes ja havien col·laborat amb l’IF

El Fes­ti­val IF va néixer com si fos el com­ple­ment d’una expo­sició ambi­ci­osa sobre l’alte­ri­tat al Cen­tre d’Arts Santa Mònica (Figu­res del des­do­bla­ment, comis­sa­ri­ada per Toni Rum­bau i Anna Valls, 2015). Amb un caràcter bien­nal, el fes­ti­val d’expe­ri­men­tació, en què l’ésser humà passa a ser secun­dari, emer­gia en aquest equi­pa­ment (i s’anava este­nent per altres espais de la ciu­tat i de Cata­lu­nya) els anys senars. En els parells, hi havia una inter­venció de por­tes endins, de demos­tra­ci­ons de tallers d’artis­tes i d’inves­ti­gació que, poste­ri­or­ment, subli­mava en espec­ta­cle en els anys senars. El Mer­cat de les Flors ha reco­llit aquest 2022 la ini­ci­a­tiva des­ti­nant-hi tres caps de set­mana amb una pro­gra­mació expan­siva aquest mes de novem­bre. Van començar el cap de set­mana amb una lúcida Maca­rena Recu­erda Sep­he­red jugant amb les il·lusi­ons òpti­ques amb un mirall i el seu propi cos. Aquest cap de set­mana, serà Xavier Bobés qui pre­sen­tarà un tre­ball íntim amb música en directe (Cor­pus). I es com­ple­tarà amb el con­tem­pla­tiu Gota a gota d’El Canto de la Cabra. L’empenta del Mer­cat de les Flors ha permès que els bio­rit­mes de l’IF facin un salt i que siguin, a par­tir d’ara, els anys parells els de pre­sen­tació d’espec­ta­cle i, els senars, els de tre­balls i tallers en petit comitè. La poètica d’un fil és prima, sub­til i té capa­ci­tat de reor­de­nar-se les vega­des que faci falta per seguir ten­sant les emo­ci­ons i l’atenció dels públics.

El món dels tite­lles i de la mani­pu­lació d’objec­tes ha tin­gut una car­rera, sovint, inter­mi­tent. L’Ins­ti­tut del Tea­tre, per exem­ple en va fer ban­dera amb el Fes­ti­val de Tite­lles i Arts Visu­als a par­tir del 1973. Va ser una impor­tant reno­vació en la manera d’enten­dre els tite­lles, que s’acon­se­guien des­em­pa­lle­gar de l’eti­queta de pro­gra­mació fami­liar i ampli­a­ven el seu regis­tre al món adult. La nova empenta d’Her­man Bonnín a la direcció de l’Ins­ti­tut del Tea­tre (1971) va fer que apa­re­gues­sin artis­tes fent de pro­fes­sors i revo­lu­ci­o­nant l’antic claus­tre: per­so­na­li­tats com Fabrià Puig­ser­ver i Harry Ver­non Tozer van ser reno­va­dors. Avui, el Museu de les Arts Escèniques (que té 650 ele­ments físics dels tite­lles) pre­serva la col·lecció sen­cera de Tozer. El Fes­ti­val de Tite­lles ori­gi­nal es va anar des­di­bui­xant fins a des­a­parèixer el 2003. El 2005, emer­gia un nou pro­jecte que bevia de la mateixa font: Noves Esce­nes Ober­tes (NEO) pre­te­nia actu­a­lit­zar la mirada i incor­po­rar les for­mes tea­trals que que­da­ven als mar­ges dels espec­ta­cles majo­ri­ta­ris. Va durar només una edició i es va tor­nar a plan­te­jar el 2012, lla­vors ja amb alguns còmpli­ces de la Ciu­tat del Tea­tre per donar-li major ressò i trans­cendència, però sense gaire sort.

És cert que els tite­lles no han dei­xat de tenir un públic i que hi ha fes­ti­vals (com el de tite­lles de Lleida, el del Poble Espa­nyol, amb el suport d’UNIMA, o el Guant de Valls, per exem­ple, que man­te­nen els objec­tes com a ele­ment cen­tral de la seva pro­gra­mació. Ara l’IF (amb una estruc­tura molt més àgil) busca con­nec­tar els objec­tes amb les ins­tal·laci­ons, l’expe­ri­men­tació i el movi­ment. I fer-ho des de Bar­ce­lona però eixam­plant la xarxa a altres muni­ci­pis com Saba­dell, Ter­rassa i l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat. De fet, és pre­vi­si­ble que l’IF cobri una nova cen­tra­li­tat amb l’apa­rició de Museu Inter­na­ci­o­nal de Tite­lles de Cata­lu­nya, impul­sat per la com­pa­nyia de Teia Moner.

També hi va haver una casa que els va rei­vin­di­car al Tea­tre Malic (1984-2002). Els tres artis­tes de La Fan­farra (Toni Rum­bau, Mari­ona Mas­grau i Eugeni Navarro) impul­sa­ven aque­lla sala. En aquell espai per a sei­xanta per­so­nes s’hi alter­na­ven les fun­ci­ons fami­li­ars amb les de tea­tre per a adults. El 2005, Eugeni Navarro, un dels mem­bres de la com­pa­nyia La Fan­farra va obrir el tea­tre La Pun­tual. En aquest espai es pro­du­ei­xen i repre­sen­ten espec­ta­cles per a la cana­lla i, pun­tu­al­ment (més del que vol­dria l’Eugeni i el seu fill Nèstor, que ara diri­geix la sala), alguns per a adults. El submón dels tite­lles (sovint, anàrquics, i pocs amics de les estruc­tu­res fixes) també es mou en l’uni­vers de l’enti­tat de Pepe Otal, a Bar­ce­lona. I es pro­diga arreu de Cata­lu­nya amb múlti­ples com­pa­nyies que cons­tru­ei­xen tite­lles i giren espec­ta­cles durant dècades, però que els falta la visi­bi­li­tat impres­cin­di­ble per ser reco­ne­gu­des i conèixer tra­jectòries de dècades d’espec­ta­cles com ara les de l’Esta­qui­rot Tea­tre. Aquest grup s’aco­mi­ada ofi­ci­al­ment amb la cele­bració dels seus 50 anys de car­rera (i de car­re­tera). Aviat és dit.

Aquesta V Bien­nal de Tea­tre Visual i de Figu­res, com diu el subtítol del Fes­ti­val IF, també visi­tarà pun­tu­al­ment l’Ins­ti­tut del Tea­tre i el Santa Mònica. La presència a l’Ins­ti­tut del Tea­tre es mate­ri­a­lit­zarà a par­tir d’un taller de la com­pa­nyia El Canto de la Cabra. Els actors tre­ba­lla­ran amb alum­nes de l’Ins­ti­tut a patir de la inves­ti­gació que va trans­for­mar-se en el mun­tatge Tierra pisada. El resul­tat d’aquest taller es farà públic el 18 de novem­bre (20 h) a la sala plató de l’Ins­ti­tut del Tea­tre. Aquesta és la fórmula per garan­tir l’interès dels alum­nes que tre­ba­llen la mani­pu­lació des de les espe­ci­a­li­tats de tea­tre d’objec­tes pel tea­tre físic i el visual. Aquesta tro­bada pretén obrir pers­pec­ti­ves a l’art que tren­quin les tendències més con­ven­ci­o­nals. L’altre curs que es vol dur a terme durant l’IF és el de Karim Dak­roub (del 14 al 18 de novem­bre), amb una for­mació espe­ci­a­lit­zada amb un model psi­co­so­cial basat en els tite­lles al Museu Inter­na­ci­o­nal dels Tite­lles de Cata­lu­nya Teia Moner.

Pel que fa al Santa Mònica, el lloc on va néixer l’IF, ho farà amb dues actu­a­ci­ons pun­tu­als: Ángela Millano pre­senta Hogar (23 de novem­bre, 19 h), que espe­cula amb el fet que Ikea vengués taüts des­mun­tats (jugant a fer veri­tat aque­lla comèdia d’Ins­truc­ci­ons per enter­rar un pare i aque­lla broma de joves en procés d’eman­ci­par-se, d’Ane­boda) i amb Nata­lia Bar­raza: No(w)here (25 de novem­bre, 19 h). Aquest tre­ball (que té funció pre­vista per avui dis­sabte a l’Estruch de Saba­dell) pro­jecta una pro­funda reflexió sobre la trans­mi­gració i la política iden­titària. Ho narra amb un dis­po­si­tiu de pro­jecció, llum, refle­xos i ombres que es cons­tru­eix al davant de l’espec­ta­dor. Toni Rum­bau ha estat l’altre con­vi­dat a la fàbrica de cre­ació de Saba­dell, amb una con­ferència de tite­lles i ombres (El tite­llaire, l’ombra i el doble), dijous pas­sat.

El Mer­cat de les Flors donarà segui­ment a pro­jec­tes amb habi­tu­als de l’IF. És el cas de Cases (xkids), de Xesca Salvà, adreçat a la pro­gra­mació fami­liar (des d’avui i fins al 20 de novem­bre). Salvà va idear Cases (xkids) a l’IF del 2017. Era un joc interac­tiu per repre­sen­tar la inti­mi­tat –la versió infan­til, que ara es pro­grama al Mer­cat de les Flors es va estre­nar al TNT del 2021–. La balla­rina Fede­rica Pore­llo, habi­tual en les core­o­gra­fies de Mal Pelo i que també ha dut a terme tallers de recerca a l’IF en edi­ci­ons ante­ri­ors, estrena Now­hen a la Pina Bausch (19 i 20 de novem­bre, 19 h). Ella es mou còmpli­ce­ment amb una estruc­tura arti­cu­lada de fusta que insi­nua un perímetre trans­for­ma­ble. Els matei­xos dies, el Mer­cat de les Flors inclou la ins­tal·lació Glass doors, de Tadeusz Wierz­bicki. La peça es podrà veure de 16 a 21 h, però serà a les 20 h quan Joan Bai­xas (un altre artista català d’abast mun­dial amb un tea­tre d’art en directe i una paraula des­til·lada, sovint car­re­gada d’iro­nia i denúncia) en farà una breu pre­sen­tació abans que Wierz­bicki mani­puli l’objecte i li extre­gui el màxim de les seves capa­ci­tats visu­als i emo­ci­o­nals. Un objecte és mort fins que no se li des­perta l’ànima.

El primer Museu dels titelles

El museu que acollirà Can Falguera, una masia del segle XIV a Palau-solità i Plegamans, s’inaugurarà dissabte vinent. És un projecte que procura mantenir un discurs mueseogràfic dels titelles a Catalunya, però també amb representació internacional. L’espai vol tenir una part de recerca i de reelaboració del llenguatge escènic. Per això, l’artista i impulsora d’aquest nou equipament, Teia Moner, deia en la presentació de l’IF que estaven oberts a incloure el màxim d’activitats entorn del món dels titelles. Tadeusz Wierzbicki hi traslladarà la seva instal·lació, en què a partir de sons i atzar es generen figures en una pantalla. El museu obrirà amb una exposició de Luis Atienza que els ha cedit el Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor