Articles

Crítica

NODRIR EL CERVELL

La ciència ha demostrat que llegir és una de les millors pràctiques per mantenir el cervell en bon estat

“El que jo trobo, el que jo cerco—, / Ha estat mai en un lli­bre?”

(Entre amics, peces aforísti­ques del 1869 al 1888, i 2019, de Fri­e­drich Nietz­sche).

Men­jar, ali­men­tar-se, nodrir-se, és un acte de super­vivència cru­cial, un ins­tint indis­so­ci­a­ble de la vida que les per­so­nes hem con­ver­tit, també, en un acte social. Com­pa­tir la taula amb les per­so­nes que esti­mem o apre­ciem implica una satis­facció doble, la de l’ali­ment i la de l’amis­tat. El nos­tre cos neces­sita ali­men­tar-se per créixer men­tre som infants i ado­les­cents, i per man­te­nir-se durant tota la vida. I també ho neces­sita el nos­tre cer­vell, però no només amb els nutri­ents que inge­rim, sinó també a través de les lec­tu­res que li pro­por­ci­o­nem. En ambdós casos, la nutrició física i la men­tal, si se’m per­met ano­me­nar-la d’aquesta manera, hi ha pro­ces­sos químics i biològics impli­cats. En aquesta ocasió us vull pre­sen­tar dos lli­bres que par­len, pre­ci­sa­ment, de la ciència que hi ha dar­rere la cuina i la lec­tura.

Pri­mer, a La química de la cuina, Claudi Mans, catedràtic emèrit d’engi­nye­ria química de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i col·labo­ra­dor de la uni­tat elBu­lli­Lab, ens parla de la importància de cui­nar i de coure, de qui­nes són les molècules orga­nolèpti­ques dels ali­ments i qui­nes les nutri­ci­o­nals, de les estruc­tu­res biològiques que els con­te­nen i de l’ori­gen de les seves tex­tu­res, i de la física i la química que s’amaga al dar­rere de tots els pro­ces­sos culi­na­ris. L’objec­tiu és, com diu explícita­ment Mans a par­tir de la seva col·labo­ració amb elBu­lli­Lab, que el lec­tor pugui saber què hi ha als ali­ments abans i després de cui­nar-los, perquè “la infor­mació que sub­mi­nis­tra un plat es gau­deix a través dels sen­tits, [però] també en gau­deix i es raci­o­na­litza amb la reflexió”.

Segon, a El regal de la lec­tura. Què passa al nos­tre cer­vell quan lle­gim? Sebastià Ser­rano, catedràtic de lingüística a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, guar­do­nat amb la Creu de Sant Jordi el 2003, ens explica quins són els bene­fi­cis de lle­gir per al benes­tar afec­tiu i emo­ci­o­nal, i per a la salut i el benes­tar gene­rals de les per­so­nes. A par­tir de casos con­crets, parla del llen­guatge com a funció cere­bral, dels records, dels estats emo­ci­o­nals, de neu­rociència i neu­ro­lo­gia, de la cre­a­ti­vi­tat i de la reserva cog­ni­tiva, entre molts altres temes que vin­cu­len la lec­tura amb “la nutrició men­tal”. Una nutrició men­tal que és clau durant tota la vida, però que cal ini­ciar durant la infan­tesa i l’ado­lescència, per afa­vo­rir el seu crei­xe­ment cog­ni­tiu i intel·lec­tual. Perquè la ciència ha demos­trat que lle­gir és una de les millors pràcti­ques per man­te­nir el cer­vell en bon estat i opti­mit­zar el fun­ci­o­na­ment de la ment, exer­ci­tar la memòria i endar­re­rir la mani­fes­tació o alen­tir la pro­gressió de malal­ties neu­ro­de­ge­ne­ra­ti­ves.

Són dos lli­bres molt amens i infor­ma­tius, escrits amb rigor pro­fes­si­o­nal i acadèmic però amb la humi­li­tat de qui vol ser entès per tot­hom amb l’objec­tiu de con­tri­buir a incre­men­tar la cul­tura de la soci­e­tat, per poten­ciar una ali­men­tació també refle­xiva i una lec­tura impres­cin­di­ble per nodrir el cer­vell. Cap­gi­rant els ver­sos de Nietz­sche, si això és el que cer­queu, ho tro­ba­reu en aquests lli­bres.

EL REGAL DE LA LECTURA Autor: Sebastià Serrano Editorial: Ara Llibres Pàgines: 288 Preu: 18,95 euros
LA QUÍMICA A LA CUINA. UNA IMMERSIÓ RÀPIDA Autor: Claudi Mans Editorial: Tibidabo Edicions Pàgines: 190 Preu: 15 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor