Lletres

BORJA DE RIQUER

HISTORIADOR

“Et quedes molt sorprès de la rellevància de Francesc Cambó”

Acaba de publicar ‘Francesc Cambó. L’últim retrat’, una monumental biografia sobre el polític, el mecenes i l’home de negocis més important del segle passat a Catalunya

FRANCESC CAMBÓ. L’ÚLTIM RETRAT Editorial: Edicions 62 Pàgines: 928
L’ÚLTIM CAMBÓ (1936-1947) Editorial: Eumo Any: 1996
FRANCESC CAMBÓ. ENTRE LA MONARQUIA I LA REPÚBLICA Editorial: Base Any: 2007
ALFONSO XIII Y CAMBÓ Editorial: RBA Any: 2013
CAMBÓ EN ARGENTINA Editorial: Edhasa Any: 2016
UNA IMATGE DIFERENT
“La correspondència privada m’ha permès descobrir un Cambó bastant diferent del que volia aparentar a les seves memòries”
VESSANT ALTRUISTA
“Francesc Cambó és el principal mecenes que ha tingut Catalunya i és un dels grans mecenes europeus”
CAMBÓ DURANT LA GUERRA
“El suport als militars colpistes, el del 1936, és una decisió difícil de la qual Cambó no es penedirà mai, tot i que se n’avergonyirà”
Al lli­bre acaba con­fes­sant que “esco­llir un per­so­natge històric per expli­car la seva vida implica una certa com­pe­ne­tració amb ell”. Es diria que la seva fas­ci­nació pel per­so­natge ha aug­men­tat...
Del que m’he ado­nat és que Fran­cesc Cambó, que ja el tenia per un polític molt des­ta­cat, és un home tan polièdric, que toca tan­tes tecles, que és espe­ci­al­ment atrac­tiu. Fins i tot en el món de la política és una figura molt com­pleta: escriu, fa pro­pos­tes, ges­ti­ona com a home de govern, exer­ceix d’opo­sició... A més, és un home intel·lec­tu­al­ment molt pre­pa­rat, molt per damunt de la resta. I amb uns interes­sos sor­pre­nents: té conei­xe­ments d’eco­no­mia, però també d’art; tracta amb intel·lec­tu­als, però també amb finan­cers. Ni en aquest país, ni a Espa­nya, ni tam­poc al món hi ha gai­res per­so­nat­ges com ell. Et que­des molt sorprès davant la rellevància del per­so­natge. Una altra cosa són els aspec­tes més polítics i que hi puguis estar més o menys d’acord. Però més enllà d’això, és un per­so­natge d’una dimensió inter­na­ci­o­nal que ni aquí a Cata­lu­nya ni tam­poc a Espa­nya s’ha sabut valo­rar prou.
Després de tres dècades de recerca sobre el per­so­natge, hi ha algun ves­sant que el con­tinuï sor­pre­nent?
He tin­gut mol­tes sor­pre­ses. He con­sul­tat molta docu­men­tació inèdita, com ara cor­res­pondència pri­vada. I m’ha permès des­co­brir un Cambó bas­tant dife­rent del que volia apa­ren­tar a les seves memòries o del que se’ns dibuixa en algu­nes bio­gra­fies. Es tracta d’un Cambó molt més com­plex, molt més con­tra­dic­tori, amb dub­tes cons­tants, que explica que se sent frus­trat i que ho con­fessa en la inti­mi­tat... He pogut des­co­brir coses que ell pensa o diu als seus amics, però que calla en públic perquè en teo­ria un polític no les pot con­fes­sar. La gràcia és des­co­brir això i pre­sen­tar-lo com un home amb totes les seves com­ple­xi­tats.
Parla d’oblits sor­pre­nents. Quins des­ta­ca­ria?
Mol­tes coses, per exem­ple, de les rela­ci­ons amb polítics espa­nyols com Anto­nio Maura i San­ti­ago Alba, a qui diu que pro­ba­ble­ment cal­dria un govern dic­ta­to­rial davant el no fun­ci­o­na­ment del sis­tema par­la­men­tari. Es refe­reix a cops d’estat pro­pi­ci­ats pel rei i els mili­tars i en els quals ell s’impli­ca­ria amb altra gent, i els pros i con­tres d’aquesta pos­si­bi­li­tat. La gràcia rau a tro­bar valo­ra­ci­ons sobre aquests temes i sobre les reper­cus­si­ons que se’n deri­va­rien. En el cas del 14 d’abril del 1931, quan es pro­clama la República, he tro­bat un docu­ment inèdit en què deta­lla les opci­ons de la Lliga Regi­o­na­lista davant el canvi de règim. D’això, no en parla a les memòries, ni tam­poc apa­reix a les bio­gra­fies ofi­ci­als, però és la rea­li­tat de la política.
Hi ha moments en què es mos­tra molt crític amb el per­so­natge...
De vega­des sorprèn que un home tan pre­pa­rat faci rellis­ca­des polítiques tan espec­ta­cu­lars com la de no ado­nar-se que l’opinió pública cata­lana cada cop està més repu­bli­ca­nit­zada i que defen­sar la monar­quia fins al dar­rer moment no té cap lògica. El que passa és que par­teix d’un menys­preu als repu­bli­cans, tant cata­lans com espa­nyols, i segueix pen­sant que es podrà acon­se­guir l’auto­no­mia amb la monar­quia, tot i la dic­ta­dura de Primo de Rivera. Però la monar­quia del febrer del 1931 està fent aigües per tot arreu i ell no ho veu. Es nega a sig­nar el mani­fest a favor de la República que Ortega i Gas­set li pre­senta, tot i que li ofe­rei­xen ser el pri­mer sig­nant.
És sor­pre­nent, no, aquesta inca­pa­ci­tat per lle­gir el moment?
Crec que aquí comença a pesar bas­tant el Cambó mili­o­nari i home de nego­cis, que valora amb temor el fet d’apun­tar-se a una aven­tura com el canvi de règim. D’altra banda, ell és un home molt superb i no acaba de veure el fet apun­tar-se al bàndol repu­blicà sense ser-ne el cap.
Un dels rep­tes que es plan­teja en la bio­gra­fia és el de superar la imatge que Cambó va voler donar en les seves memòries i bio­gra­fies ofi­ci­als. En l’epíleg parla de qüesti­o­nar l’autoi­matge...
És un per­so­natge extra­or­dinària­ment com­plex i con­tra­dic­tori. A les seves memòries, per exem­ple, es pre­senta com un visi­o­nari i explica que el 14 d’abril del 1931 ja veia que allò desem­bo­ca­ria en la Guerra Civil. Això és men­tida. Una cosa és que menys­preï per­so­nat­ges com Macià o Com­panys, que no són dels seus, i una altra de ben dife­rent és que tin­gui clar que allò aca­barà mala­ment. Els tex­tos que escriu el 1931 ho des­men­tei­xen i fins i tot dei­xen entre­veure, sense dir-ho gaire, que cal esta­bi­lit­zar el règim repu­blicà. En el fons fa un exer­cici molt actual: l’opo­sició mai pot donar la raó al govern, sigui amb el tema social o amb l’Esta­tut o la Cons­ti­tució repu­bli­cana. Els dis­cur­sos de Cambó no són iguals a Bar­ce­lona que a Madrid. El públic can­via i el dis­curs, també. Això els polítics hàbils ho saben per­fec­ta­ment.
Al lli­bre explica sense embuts el fracàs polític de Cambó i el pre­senta com un fracàs col·lec­tiu...
És la pri­mera vegada que en un règim libe­ral, que ten­deix a ser democràtic i que per­met un con­trast d’idees i de pro­jec­tes, hi ha un grup català que plan­teja un canvi de rela­ci­ons entre Cata­lu­nya i Espa­nya dins el marc espa­nyol i refor­mant l’Estat per inten­tar acon­se­guir un aco­mo­da­ment. Això fra­cassa, entre altres coses perquè des de la política tra­di­ci­o­nal espa­nyola és vist com una pro­posta que ve de la Cata­lu­nya indus­trial, com que volen manar a Espa­nya. Alguns són cons­ci­ents que es tracta dels més pre­pa­rats per fer-ho, però es resis­tei­xen a dei­xar el poder. La política espa­nyola ten­deix a ser extre­ma­da­ment reac­tiva davant les pro­pos­tes de canvi, encara que siguin asse­nya­des i lògiques. No volen per­dre posi­ci­ons i estan dis­po­sats a aguan­tar fins al final i fins i tot abo­car-se a una crisi greu per no cedir a pro­pos­tes que vin­guin de fora. I si venen de Cata­lu­nya, encara menys.
Pre­sen­teu Cambó com “un polític nou”, que intro­du­eix noves mane­res de fer política, com ara tenir un grup d’asses­sors molt impor­tant al seu vol­tant...
Cambó va pro­duir una sen­sació de sor­presa en la política espa­nyola, ja des del pri­mer moment, quan hi va arri­bar com a dipu­tat el 1907, tant pel tipus de dis­curs com per les pro­pos­tes que fa. No és la retòrica tra­di­ci­o­nal molt recar­re­gada, sinó que és un home pràctic i con­cret que fa pro­pos­tes, totes molt docu­men­ta­des i seri­o­ses, que sovint aga­fen per sor­presa els adver­sa­ris i que els por­ten a uns nivells d’haver de nego­ciar coses bas­tant con­cre­tes. Això els deixa bas­tant sor­pre­sos, perquè estan acos­tu­mats a debats sobre grans prin­ci­pis ideològics. És un home molt pre­pa­rat, que quan Anto­nio Maura pre­senta la llei d’admi­nis­tració local que té qua­tre-cents arti­cles se l’ha tre­ba­llat a fons i té capa­ci­tat per fer dues-cen­tes esme­nes amb referències a altres lleis euro­pees.
En Gaziel el situ­ava entre els qua­tre grans polítics de l’Europa d’ales­ho­res, al cos­tat de Lenin, Cle­men­ceau, Rat­he­nau i Lloyd George.
En Gaziel conei­xia molt bé la política euro­pea i era un gran admi­ra­dor de Cambó. No par­lava per par­lar. S’adona que està en una divisió d’honor, molt allu­nyat dels polítics espa­nyols dels anys vint. Tal vegada el més com­pa­ra­ble sigui José Cana­le­jas, que passa de ser abso­lu­ta­ment con­trari a la pro­posta d’admi­nis­tració local a tro­bar-se en el poder el 1912 i can­viar total­ment de dis­curs i con­ver­tir-se en l’home gràcies al qual arriba la Man­co­mu­ni­tat. Per què? Doncs perquè és un polític que s’adona dels can­vis i que no fun­ci­ona per grans prin­ci­pis ideològics sinó per la política pràctica. S’acaba bara­llant amb la gent del seu par­tit perquè s’adona que cal donar alguna cosa als cata­lans. En canvi, el vell Maura és un home tan­cat, que acaba fent el dis­curs més con­trari a l’auto­no­mia el 1918. Un dis­curs, a més, que entra en les essències i que no per­met un debat polític.
Al lli­bre esta­bliu un diàleg per­ma­nent amb les memòries de Cambó i par­leu d’oblits remar­ca­bles, com ara quins?
Un d’aques­tes, per exem­ple, és el de la impli­cació per­so­nal i de la Lliga Regi­o­na­lista en la política repres­siva de Seve­ri­ano Martínez Anido. Cambó és qui pro­posa al pre­si­dent del Con­sell de Minis­tres, Edu­ardo Dato, per tal que nomeni gover­na­dor civil de Bar­ce­lona Martínez Anido, el 1920. En un dis­curs, Cambó va tenir la barra de dir que ell no influïa en el nome­na­ment de gover­na­dors. A les memòries també asse­gura que el 1917 no va tenir cap relació amb el coro­nel Benito Márquez, el prin­ci­pal direc­tor de la repressió con­tra els vaguis­tes. D’oblits com aquests n’hi ha molts. La famosa entre­vista que manté amb Alfons XIII l’agost del 1930, una de les més impor­tants en què par­ti­cipa, no apa­reix a les memòries i, en canvi, és des­crita amb pèls i senyals en un docu­ment que vaig tro­bar. En aquell moment, Cambó esbronca el rei per la seva acti­tud durant la dic­ta­dura i per haver donat suport a Primo de Rivera. Aquest Cambó tan dur no apa­reix a les memòries ni a les altres bio­gra­fies, bàsica­ment perquè es tracta de temàtiques deli­ca­des que no li interessa que sur­tin.
Un dels aspec­tes qua apa­reix al lli­bre és el suport de Cambó a Franco, tot i que sem­pre havia cri­ti­cat les dic­ta­du­res...
En la cor­res­pondència que he tro­bat imme­di­a­ta­ment després del cop d’estat s’hi posi­ci­ona radi­cal­ment en con­tra. El defi­neix com a “extem­po­rani i pre­ma­tur”. En car­tes adreçades a Ven­tosa es mos­tra par­ti­dari d’espe­rar que el govern del Front Popu­lar es des­gasti, però de cap manera accepta una “mili­ta­rada”, com la defi­neix ell, perquè creu que seria un des­as­tre. Què passa? Doncs que als llocs on el cop d’estat fra­cassa, es pro­du­eix un procés revo­lu­ci­o­nari extre­ma­da­ment incon­tro­lat, que va en con­tra de la gent de dre­tes i de la pro­pi­e­tat. Si Cambó hagués estat a Bar­ce­lona el 19 de juliol del 1936, l’hau­rien matat com van matar altres diri­gents de la Lliga. Com a polític, ha de pren­dre par­tit, i per a una per­sona d’ordre com ell vol dir fer-ho pels mili­tars, que ja sap de quin peu cal­cen. És una opció difícil de la qual no es pene­dirà mai, tot i que se n’aver­go­nyirà, sobre­tot dels seus efec­tes, que és una cosa molt dife­rent. També cal tenir en compte un altre fac­tor: tot­hom creia, l’estiu del 1936, que la guerra dura­ria poc, que si les tro­pes fran­quis­tes acon­se­guien entrar a Madrid, la República cau­ria com un cas­tell de car­tes, i que l’estiu del 1937 s’hau­ria aca­bat la guerra. Però això no passa i es con­so­lida aquell gene­ral que en rea­li­tat menys­prea, a qui veu més inculte que Primo de Rivera. El 1937-1938 s’adona que Franco ni tan sols li agrairà els ser­veis pres­tats, que són molt grans.
Al Cambó de l’exili el qua­li­fica com “un per­so­natge patètic”...
Les memòries aca­ben el 1936, amb la guerra, però a les medi­ta­ci­ons expressa clara­ment la sen­sació que han estat des­plaçats, que no tenen influència, però que no es pot fer res con­tra Franco perquè pensa que l’alter­na­tiva és pit­jor. Per tant, juga la carta d’inten­tar que Franco es retiri i pacti amb gent com ell un retorn que pot ser lent cap a un règim que no sigui pròpia­ment dic­ta­to­rial. És bas­tant crític amb les cons­pi­ra­ci­ons dels monàrquics i sosté que s’ha de pac­tar amb el dic­ta­dor. S’adona que sense Franco no es pot fer res i que s’ha de pac­tar amb ell. I això és patètic; entre altres coses perquè ell li ha donat suport polític i econòmic
Un dels aspec­tes més inno­va­dors del lli­bre és que tracta altres aspec­tes de Cambó menys cone­guts, que van més enllà del polític.
He vol­gut abas­tar totes les dimen­si­ons de l’acti­vi­tat de Cambó. És, sobre­tot, un polític de pri­meríssima cate­go­ria. Però, a més, és el prin­ci­pal mece­nes que ha tin­gut Cata­lu­nya i és un dels grans mece­nes euro­peus. Per l’ambició dels seus pro­jec­tes, pels diners que hi esmerça i perquè, a més, ell els diri­geix i els con­trola. No és un mece­nes que inver­teix uns diners i s’ha aca­bat. Està en el pro­jecte, el con­trola, el fa can­viar, i per això es bara­lla amb els intel·lec­tu­als, que és una temàtica interes­santíssima. És el pri­mer polític que con­tracta intel·lec­tu­als per als seus pro­jec­tes i, com és lògic, té dis­crepàncies i pica­ba­ra­lles amb ells. Això és un fet insòlit, i no només a Cata­lu­nya, sinó gai­rebé a Europa.
I també és un home de nego­cis prou remar­ca­ble...
Sí, és un empre­sari que té uns nego­cis molt pecu­li­ars, amb una com­pa­nyia, la CHADE, que és la més impor­tant d’elec­tri­ci­tat de l’Amèrica Lla­tina, extre­ma­da­ment cor­rup­tora però que li dona moltíssims diners i li per­met vin­cu­lar-se amb homes de nego­cis inter­na­ci­o­nals. No hi ha cap català ni cap espa­nyol que tin­gui els con­tac­tes i les rela­ci­ons que té Cambó: va a Lon­dres i sopa amb el direc­tor del Banc d’Angla­terra. Va a França, i exac­ta­ment el mateix. Parla de tu a tu amb les grans patums de l’eco­no­mia euro­pea. Això és impor­tant des­ta­car-ho. D’aquí el caràcter extra­or­di­nari, fora del nor­mal de Fran­cesc Cambó.
Un dels símbols d’aquest ves­sant de bon vivant són els seus viat­ges amb el iot Cata­lo­nia...
Li agrada viure bé. Només cal veure les residències que té, el mobi­li­ari que com­pra... Li agrada viat­jar. Creu que els polítics han de conèixer món, que si no vol­ten no enten­dran mai com fun­ci­ona. Intenta estar al dia de tot. Hi ha la inde­pendència de Noru­ega i de seguida se’n va allà a veure com ho han acon­se­guit. Després hi ha els viat­ges de plaer. També és una per­sona culta. Un polític a qui li agra­den els clàssics lla­tins i grecs i que lle­geix Plu­tarc no és gaire habi­tual. Amb el seu iot Cata­lo­nia remunta el Nil fins a la pri­mera cata­racta.
Hi ha moments en què sem­bla que es pene­deix de no poder-se dedi­car a la política. Real­ment sem­pre pesava més aquest ves­sant?
Fins a l’aca­ba­ment de la Guerra Civil, és un polític i tot el que fa és en funció d’això. Però durant la dic­ta­dura de Primo de Rivera, entre el 1923 i el 1930, escriu lli­bres i car­tes, en certa manera per for­mar la seva imatge. Allò que ano­meno l’ope­ració Cambó, i que con­sis­teix a fer-lo aparèixer com la solució lògica quan acabi la dic­ta­dura. Però també té temps per viat­jar, per com­prar qua­dres. Després del 1939, ell no ho acaba de reconèixer, però pensa que s’ha aca­bat una etapa i que difícil­ment tor­narà a la política, fins i tot després de la der­rota de l’Ale­ma­nya nazi. Ell ja no s’hi veu, en un govern de tra­dició, com a mínim no com a pro­ta­go­nista.

TRAJECTÒRIA SÒLIDA

Borja de Riquer i Permanyer (Barcelona, 1945) és un dels historiadors més prestigiosos del país. La seva obra es caracteritza pel rigor científic, la capacitat analítica i la vocació didàctica. És catedràtic emèrit d’història contemporània de la Universitat Autònoma i president de l’a Reial Acadèmia de Bones Lletres. La seva recerca s’ha centrat en la història del catalanisme, les relacions entre Catalunya i Espanya i el franquisme. Ha publicat una quantitat notable d’articles i de llibres, alguns dels quals s’han convertit en obres de referència. També ha dirigit algunes obres innovadores, com ara la Història. Política, Societat i Cultura dels Països Catalans (1995-1999) i, recentment, la Història Mundial de Catalunya (2018) i Vides catalanes que han fet història (2020).

TRES DÈCADES DE RECERCA

Borja de Riquer ha centrat una part important de la seva recerca en la figura de Francesc Cambó, a qui fins i tot va dedicar la darrera lliçó com a professor a la Universitat Autònoma de Barcelona. En una entrevista publicada fa sis mesos a La República, recordava que va descobrir el personatge quan va fer la tesi doctoral sobre la formació de la Lliga Regionalista: “En aquell moment, gràcies a la generositat de la família d’Enric Prat de la Riba, vaig poder accedir a la seva correspondència. I és a partir d’aquest primer contacte que vaig anar seguint el fil d’un personatge tant rellevant.” Des d’aleshores, n’ha publicat cinc llibres i un munt d’articles que l’han consolidat com el millor coneixedor del personatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.