Música

Aprendre, estimar, cantar

La cantant i compositora maresmenca Gessamí Boada publica el seu tercer disc, ‘L’art d’estimar’, una obra molt centrada en l’amor i el desamor

EN CATALÀ
“Ara em sento més còmoda cantant en la meva llengua materna, el català. Em permet explicar millor coses molt personals”
MOLT PERSONAL
“Aquest és un disc molt enfocat en l’amor i el desamor, perquè parteix d’una ruptura sentimental que vaig viure ara fa un any”

Una immensa majo­ria de les cançons com­pos­tes al llarg de la història del pop i el rock tenen un tema en comú, l’amor, i també la seva cara B, el desa­mor. Dona per a tant el tema, musi­cal­ment par­lant? “Jo crec que sí, perquè sens dubte és el tema més uni­ver­sal que hi ha. Tots ens hem ena­mo­rat alguna vegada”, con­testa Ges­samí Boada, can­tant i com­po­si­tora mares­menca de 33 anys que acaba de publi­car el seu ter­cer disc, L’art d’esti­mar (Satélite K), i per reforçar la seva argu­men­tació sobre la cen­tra­li­tat de l’amor en les nos­tres vides, cita la novel·la On ets, món bonic (2021), de l’escrip­tora irlan­desa Sally Roo­ney, autora també de Gent nor­mal, que va ser adap­tada com a sèrie tele­vi­siva amb força èxit.

“Aquest un disc molt enfo­cat en l’amor i el desa­mor, perquè par­teix d’una rup­tura que vaig viure ara fa un any. Tot és molt per­so­nal. El resul­tat és un disc molt cru i intros­pec­tiu, que és el reflex d’un moment molt con­cret de la meva vida: per això la por­tada és una foto­gra­fia Pola­roid i la pri­mera cançó es titula Un ins­tant”, afe­geix Boada, que ha com­par­tit la pro­ducció d’aquest tre­ball amb Kquimi Saigi i Arnau Figue­res. “M’agrada par­ti­ci­par acti­va­ment a la pro­ducció, apor­tar-hi idees. Neces­sito con­nec­tar-me molt amb l’emoció que vull que trans­meti cada cançó.”

Com es diu en la seva bio­gra­fia pro­mo­ci­o­nal, Ges­samí Boada va entrar en con­tacte amb la música a través del piano, amb només 7 anys, però va tri­gar molts anys a des­co­brir la seva veu. I en el camí, no va parar d’apren­dre: va estu­diar tra­ducció i inter­pre­tació a la uni­ver­si­tat –anglès i, com a segona llen­gua, francès, fet que ha aca­bat tenint reper­cussió en la seva car­rera musi­cal– i també va anar al Taller de Músics, es va for­mar en com­po­sició de cançons (songw­ri­ting) a la Popaka­de­mie de Baden-Württem­berg, a Ale­ma­nya, i el 2017 es va gra­duar en cant modern i jazz a l’ESMUC. Al final, però, tota aquesta for­mació es va diri­gir a un sol objec­tiu, molt clar: “Vaig veure que tra­duint no era feliç; can­tant, sí.”

El 2018, Ges­samí Boada va debu­tar dis­cogràfica­ment amb el disc White flowers (Segell Micros­copi), amb onze temes ori­gi­nals, a mig camí del jazz i el pop, can­tats majo­ritària­ment en anglès, tot i que també hi havia cançons en català i en cas­tellà: unes pro­por­ci­ons lingüísti­ques que es van començar a cap­gi­rar en el seu segon disc, On començo jo (Segell Micros­copi, 2020), ja amb només tres cançons en anglès. Ara, la tendència es con­so­lida a L’art d’esti­mar, un disc amb set cançons en català, una en anglès –Love is you, que tanca el disc– i un tema en francès, Ma voix, sobre la seva veu inte­rior, que man­te­nen viva la vocació poli­glota d’aquesta intèrpret versàtil. “La idea ori­gi­nal del disc era una altra, amb molts temes en anglès. La veri­tat és que cada cançó neix en un idi­oma deter­mi­nat sense que sàpigues gaire bé per què, però cada vegada em sento més còmoda com­po­nent i can­tant en la meva llen­gua materna, el català, perquè crec que em per­met expli­car millor coses molt per­so­nals: fa que sonin més reals que quan et poses una espècie de màscara i escrius en una altra llen­gua”, argu­menta aquesta eterna apre­nent, que ara ha pas­sat a l’altra banda i fa clas­ses de cant i songw­ri­ting al Taller de Músics. Al marge de la seva tasca docent i, en paral·lel a la seva car­rera en soli­tari, Boada també va for­mar part del grup femení WOM’s Collec­tive i ha col·labo­rat en gra­va­ci­ons d’artis­tes tan dife­rents com ara el grup de fusió Ger­tru­dis, la for­mació valen­ci­ana de neo soul Pete Lala i el com­po­si­tor italià Ales­san­dro Berg­he­lla.

Si en el pri­mer disc Ges­samí Boada va tenir com a con­vi­dats en un parell de cançons la també mares­menca Judit Ned­der­mann i l’ale­many Léon Rudolf, i en el segon la van acom­pa­nyar Ales­sio Arena, Elena Gadel i Hen­rio (Enric Ver­da­guer), a L’art d’esti­mar no hi ha duets, però sí els cors de la can­tau­tora Anaïs Vila i un quar­tet de corda i altres interes­sants apor­ta­ci­ons com ara les gui­tar­res d’Arnau Figue­res. En gene­ral, aquest és un disc cru, com deia abans la seva autora, en què s’aplica la llei del menys és més, amb uns arran­ja­ments suaus i deli­cats, sobre­tot de piano i gui­tarra, que sem­pre dei­xen en pri­mer terme la veu de la Ges­samí, en cançons tan boni­ques com ara No demano gran cosa, Llàgri­mes de gel, I em pre­gunto, Des­a­fi­nada, Ara soc ocell i No n’hi ha prou amb esti­mar.

Ara, Ges­samí Boada pre­para les pre­sen­ta­ci­ons en directe de L’art d’esti­mar. Fins ara ha fet molts con­certs només amb piano i veu, però sem­pre que pugui vol pri­o­rit­zar les actu­a­ci­ons amb la banda, que com­ple­ten Kquimi Saigi (piano), Dario Bar­roso (gui­tarra) i Nerea Pozo (cors). Amb ells i alguns con­vi­dats, com ara Arnau Figue­res, por­tarà a terme la pre­sen­tació ofi­cial del disc, el 18 de febrer vinent al Cen­tre Artesà Tra­di­cionàrius de Bar­ce­lona. Abans, el dis­sabte 26 de novem­bre, ofe­rirà una petita actu­ació al Sant Jordi de Nadal, a l’Antiga Fàbrica Estre­lla Damm de Bar­ce­lona. De moment, es pot gau­dir del vide­o­clip d’ Un ins­tant , rea­lit­zat per Aymée Hamon i pro­ta­go­nit­zat per Dana Car­bo­nell i Joan Mas.

L’ART D’ESTIMAR Intèrpret: Gessamí Boada Discogràfica: Satélite K Web: gessamiboada.com
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor