Articles

JOSEP CERVELLÓ Coordinador del Màster Universitari en Egiptologia de l’UAB

Coordinador del Màster Universitari en Egiptologia de l’UAB

“Més que tresors, l’egiptologia ha d’exigir rigor”

La UAB ofereix des de fa trenta anys els únics estudis oficials d’egiptologia que hi ha al país. Josep Cervelló, al capdavant, constata que la fascinació per la civilització del Nil es manté intacta

VARIETAT
“Crec que som l’únic màster de la nostra facultat que no té un perfil concret d’alumne. La tipologia és molt diferent”
REALITAT
“Els egiptòlegs de veritat es passen moltes hores i dies tancats en un magatzem identificant i encaixant peces”
wQuan i per què es van posar en marxa els estu­dis d’egip­to­lo­gia a la UAB?
Hem com­plert trenta anys. La ini­ci­a­tiva cor­res­pon a un catedràtic de filo­lo­gia semítica de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) que es diu Gre­go­rio del Olmo. Ens l’esti­mem molt, perquè és una mica com el nos­tre pare fun­da­dor. Ell va fun­dar l’ins­ti­tut del Pròxim Ori­ent Antic (IPOA) i va obrir el camp de l’ori­en­talística (indoi­ranística, egip­to­lo­gia i assi­ri­o­lo­gia) fins ales­ho­res des­co­ne­gut a les uni­ver­si­tats espa­nyo­les. L’IPOA va néixer amb dues seus, una a la UB i l’altra a la UAB, i del Olmo va enten­dre des del pri­mer moment que si volia impul­sar aques­tes dis­ci­pli­nes tant a Cata­lu­nya com a Espa­nya calia recu­pe­rar aquells grans espe­ci­a­lis­tes naci­o­nals que havien hagut de mar­xar a l’estran­ger per com­ple­tar uns estu­dis que aquí no exis­tien. Entre d’altres, va por­tar un pro­fes­sor madri­leny que havia fet la car­rera a França, Jesús López, que s’havia espe­ci­a­lit­zat en escrip­tura hieràtica i en lite­ra­tura i tex­tos egip­cis. López va començar a impar­tir clas­ses en el marc d’uns estu­dis que es van ano­me­nar Màster en Estu­dis Ori­en­tals, que tenien tres bran­ques: egip­to­lo­gia, asi­ri­o­lo­gia i indo­eu­ropeística ori­en­tal. Jo vaig estu­diar amb ell el pri­mer dels tres àmbits i em va fas­ci­nar tant el con­tin­gut com la manera de fer les clas­ses. López era un pro­fes­sor que feia tre­ba­llar molt, i patir molt [riu], però dels que recor­des tota la vida perquè t’ha garan­tit una pre­pa­ració impe­ca­ble i uns valors pro­funds dins i fora de la matèria. L’any 1992, el màster, que només es feia a la UB, es va obrir a la UAB, i em van dema­nar a mi, que estava fent de becari d’FPI, si em podia fer càrrec de les clas­ses. Ja et pots ima­gi­nar amb quin entu­si­asme vaig accep­tar el repte! Amb el temps, a la UB es van con­cen­trar els estu­dis d’assi­ri­o­lo­gia i a la UAB, els d’egip­to­lo­gia.
L’interès s’ha man­tin­gut en el temps?
L’interès i l’entu­si­asme tant dels estu­di­ants com de tota aque­lla gent que s’ha sen­tit atreta per la dis­ci­plina no ha parat de créixer paral·lela­ment a la incor­po­ració d’assig­na­tu­res i pro­fes­sors. Ara mateix som tres pro­fes­sors agre­gats, dos pro­fes­sors asso­ci­ats i dues inves­ti­ga­do­res. És increïble que en una uni­ver­si­tat cata­lana hi hagi un equip així dedi­cat a l’egip­to­lo­gia. Som l’únic cas a Cata­lu­nya i a Espa­nya.
A què atri­bu­eix que només hi hagi aquests estu­dis?
Perquè és molt difícil acon­se­guir-los. La base per tenir pro­fes­so­rat d’una matèria és tenir titu­la­ci­ons ofi­ci­als. Perquè el minis­teri t’accepti la titu­lació ofi­cial has de tenir un mínim d’alum­nes –en un màster com el nos­tre t’exi­gei­xen un mínim de vint alum­nes per cada pro­moció– i has de demos­trar que al teu país –en aquest cas Espa­nya– no hi ha cap titu­lació simi­lar i que hi ha alum­nes sufi­ci­ents per omplir totes les pla­ces. En cas que alguna altra uni­ver­si­tat es mostrés interes­sada en l’egip­to­lo­gia, també hau­ria de demos­trar quina sor­tida labo­ral tin­drien els titu­lats. En defi­ni­tiva, és gai­rebé impos­si­ble per qüesti­ons admi­nis­tra­ti­ves i estruc­tu­rals. D’altra banda, la UAB, a més, està vin­cu­lada des de fa temps a la pla­ta­forma en línia Cour­sera, vin­cu­lada a la Uni­ver­si­tat de Stand­ford i que ofe­reix un curs gratuït d’intro­ducció a l’egip­to­lo­gia. Per aquest curs han pas­sat 150.000 estu­di­ants de tot el món, i aquest és l’exem­ple més clar de l’interès que pro­voca la dis­ci­plina.
Quina és la tipo­lo­gia de l’estu­di­ant?
Molt vari­ada. Crec que som l’únic màster de la nos­tra facul­tat que no té un per­fil con­cret d’alumne. En els nos­tres estu­dis podem tro­bar des d’un biòleg que s’ha interes­sat pel màster perquè vol apro­fun­dir en la genètica de l’antic Egipte fins a un metge que s’ha sen­tit atret per com s’apli­cava la medi­cina en aque­lla època, pas­sant per un físic que vol estu­diar l’astro­no­mia en el període dels fara­ons o un matemàtic que vol enten­dre com fun­ci­o­nava el pri­mer sis­tema de nume­ració de base 10. D’altra banda, el màster comença de zero, perquè com que no hi ha un grau d’egip­to­lo­gia ens podem per­me­tre començar des de baix, i els nos­tres alum­nes no cal que tin­guin cap for­mació prèvia, només interès a apren­dre. Dit això, però, també és cert que el gruix de la gent que ens arriba prové d’arque­o­lo­gia, història i història de l’art, però en totes les pro­mo­ci­ons sem­pre hi ha gent d’altres bran­ques que no tenen res a veure, com ara la tec­no­lo­gia o el dret.
Qui­nes sor­ti­des pro­fes­si­o­nals hi ha? Un pot viure de l’egip­to­lo­gia?
Sí, una per­sona pot viure de l’egip­to­lo­gia, però és cert que s’han de donar un seguit de cir­cumstàncies. Ha d’estar ben pre­pa­rada i al lloc i en el moment ade­quats. Per exem­ple, si té un bon expe­di­ent i pot acce­dir a una beca que li per­meti tre­ba­llar sobre el ter­reny, això li faci­li­tarà molt les coses. A més, hi ha un munt d’altres sor­ti­des que tenen força demanda. Nosal­tres for­men, per exem­ple, ceramòlegs o gent espe­ci­a­lit­zada en el vidre o els metalls. A les mis­si­ons a Egipte, avui encara hi fal­ten deter­mi­nats tècnics, com ara fotògrafs. Ningú no ho diria, però és cert, i per això nosal­tres ens dedi­quem també a poten­ciar aquest tipus d’espe­ci­a­li­tats. La res­tau­ració també és un bon camp per tro­bar feina. Final­ment, la sor­tida acadèmica és també una bona opció.
La imatge romàntica de la des­co­berta de Tutanka­mon bene­fi­cia la pro­fessió?
Aquesta és una gran pre­gunta… Aquests dies, coin­ci­dint amb el cen­te­nari del des­co­bri­ment de la tomba, he arri­bat a sen­tir afir­ma­ci­ons sobre el nos­tre àmbit que em pro­vo­ca­ven urticària. Alguns el pre­sen­ten com un heroi, com si es tractés d’un Super­man de l’època, i entenc que ho fan per pro­mo­ci­o­nar el sim­bo­lisme d’una tro­ba­lla que va impres­si­o­nar tot el món. Però això no dis­culpa que es recreïn en afir­ma­ci­ons que no són cer­tes, ni que sigui per ide­a­lit­zar la figura d’un faraó. Tutanka­mon, i ho sap o ho hau­ria de saber tot­hom, no va ser un gran faraó, entre altres coses perquè va morir sent un ado­les­cent, ja que arros­se­gava una salut molt deli­cada. Que es vul­gui modi­fi­car la rea­li­tat per fomen­tar el mis­teri i la il·lusió pot­ser sí que bene­fi­cia el nos­tre sec­tor en tant que poten­cia l’atracció per l’antic Egipte i ens garan­teix que hi haurà més gent interes­sada a estu­diar-lo, però al mateix temps ens per­ju­dica perquè ens adju­dica una imatge que sovint s’allu­nya del dia a dia. L’Indi­ana Jones queda molt bé a les pel·lícules, però els egiptòlegs de veri­tat es pas­sen mol­tes hores i dies tan­cats en un magat­zem iden­ti­fi­cant i encai­xant peces, copi­ant ins­crip­ci­ons, des­xi­frant el sig­ni­fi­cat de tex­tos… Una feina del tot impres­cin­di­ble per poder enten­dre i expli­car el pas­sat. Això no treu, però, que de tant en tant es faci alguna des­co­berta interes­sant. És com la cire­reta del pastís. En el nos­tre cas, l’any pas­sat un equip nos­tre va des­co­brir més d’un cen­te­nar d’esta­tu­e­tes funeràries del summe sacer­dot Imep­hor a la necròpolis de Kom el-Kha­ma­sin, al sud-oest de Saqqara.
Menys gla­mur i més tre­ball de camp, vaja.
Crec que s’han de fer les mínimes con­ces­si­ons a l’espec­ta­cle gratuït. Cal cen­trar els esforços a avançar més en el conei­xe­ment d’aquells que ens han pre­ce­dit. Més que tre­sors, l’egip­to­lo­gia ha d’exi­gir rigor. Emmi­ra­llar-se en les des­co­ber­tes d’or i plata no pot ser mai l’excusa per no fer la feina com cal, perquè pre­ci­sa­ment en el fet de fer aquesta feina com cal s’amaga bona part de la passió que genera l’egip­to­lo­gia. Després de tants d’anys, encara estic con­vençut que la millor manera d’arri­bar als estu­di­ants, però també a la gent, a la resta del gran públic, és expli­car-ho tot de manera pla­nera, però sense obviar les difi­cul­tats i els entre­bancs, que n’hi ha i que no són pocs. No serà ni de bon tros tan gla­murós com desen­ter­rar una tomba intacta, però segur que aju­darà a encai­xar les peces de la història i a ampliar el conei­xe­ment sobre aquesta època con­creta. En aquest sen­tit, estic molt orgullós de la gent que vol estu­diar amb nosal­tres, perquè els fem tre­ba­llar molt, és cert, però també sur­ten molt ben pre­pa­rats.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor