Articles

Dos ballant com egipcis

La passió per tot el que es relaciona amb l’antic Egipte és el motor que va posar en marxa diverses novel·les i també assajos i llibres de viatges de Terenci Moix i Christian Jacq

FAMÓS A TOT EL MÓN
Christian Jacq és un expert en l’antic Egipte i té una obra molt prolífica amb què va guanyar el Premi Barcino a la trajectòria
EL PREMI MÉS IMPORTANT
Terenci Moix va assolir definitivament l’èxit quan el 1986 va guanyar el Premi Planeta amb ‘No digas que fue un sueño’

wSi hi ha un parell d’autors lite­ra­ris que, com can­ta­ven The Ban­gles cap allà al1986, Walk like an egyp­tian, és a dir, podrien o vol­drien cami­nar o ballar com un egipci (segons la core­o­gra­fia popu­lar i fes­tiva) són el bar­ce­loní Terenci Moix i el pari­senc Chris­tian Jacq. Tots dos han fet lite­ra­tura de la seva passió per l’antic Egipte.

Terenci Moix, que en rea­li­tat es deia Ramon Moix, va néixer al barri del Raval de Bar­ce­lona el 1942 (va morir el 2003). Va ser un cinèfil expert i un escrip­tor, bàsica­ment en cas­tellà, molt reco­ne­gut pel seu estil, pel seu humor de vega­des amarg i per la rei­vin­di­cació dels seus orígens humils i de l’homo­se­xu­a­li­tat en una època molt més com­pli­cada que l’actual.

Va debu­tar el 1965 amb la novel·la negra Besaré tu cadáver, però la seva popu­la­ri­tat va escla­tar el 1986, quan gua­nyar el Premi Pla­neta amb No digas que fue un sueño (Marco Anto­nio y Cle­o­pa­tra), novel·la de la qual va ven­dre més d’1 milió d’exem­plars. Dos anys després va publi­car una mena de con­ti­nu­ació, El somni d’Ale­xan­dria, que en aquest cas va ser traduïda al català.

Moix tenia una flaca per l’antic Egipte i sovint s’hi va ins­pi­rar, com en les dues obres que aca­bem de citar, i també a La herida de la esfinge, El amargo don de la belleza i, de manera més per­so­nal, al lli­bre Terenci del Nil. Viatge sen­ti­men­tal a Egipte, amb mol­tes edi­ci­ons en l’ori­gi­nal en cas­tellà i una en català.

Tenint en compte, però, l’ani­ver­sari que com­me­mo­rem avui a La República, farem un esment espe­cial a la novel·la del 2002, El arpista ciego: una fan­tasía del rei­nado de Tutanka­mon. Amb aquesta novel·la va gua­nyar el Premi Fun­dación José Manuel Lara. Moix com­bina la música egípcia amb la visió del jove Tutanka­mon com a mite eròtic. A més, gràcies a les seves dots com a nar­ra­dor, es per­met jocs com fer coin­ci­dir humans amb déus (bé, això ja es feia a les cul­tu­res clàssi­ques), però també fets reals amb el con­tra­punt d’una ficció fan­ta­si­osa, amb ana­cro­nis­mes diver­tits. Tot ple­gat, una certa trans­gressió de la novel·la històrica més tra­di­ci­o­nal.

La trama la pro­ta­go­nit­zen tres ado­les­cents: un músic cec de nai­xe­ment (Ipi), un amic flau­tista bas­tant gri­llat (Jonet) i el faraó Tutanka­mon, acom­pa­nyats d’un cor de per­so­nat­ges amb què Moix va tei­xint tot de tra­mes amb sen­si­bi­li­tat i humor. El viatge dels tres per­so­nat­ges és iniciàtic, és clar, van des­co­brint la vida, l’amor, la mort, tot envol­tat d’una acu­rada recre­ació de la vida quo­ti­di­ana a l’època. A més, és un al·legat en favor de la tolerància.

La pare­lla de Moix per a aquest ball egipci és Chris­tian Jacq (París, 1947), egiptòleg expert en l’època del faraó Ramsès II i autor prolífic de tot de novel·les de for­mat best-seller ambi­en­ta­des a l’antic Egipte, inter­ca­la­des amb obres de con­tin­gut acadèmic i, també, de policíaques. El 2016 va gua­nyar el Premi Inter­na­ci­o­nal de Novel·la Històrica Bar­cino, premi a la tra­jectòria, no per una obra con­creta. I és que Terenci Moix és un dels amants de l’antic Egipte més nos­trats, però Jacq és l’autor sobre aquesta temàtica més reco­ne­gut a tot el món.

Alguns dels seus títols més des­ta­cats for­men sèries monogràfiques, com la tri­lo­gia El juez de Egipto, una obra d’intriga amb com­plots de l’exèrcit per assas­si­nar el faraó Ramsès II, for­mada per La pirámide ase­si­nada, La ley del desi­erto i La jus­ti­cia del visir; la pen­ta­lo­gia sobre la seva espe­ci­a­li­tat, Ramsès II: El hijo de la luz, El tem­plo de millo­nes de años, La bata­lla de Kadesh, La dama d’Abu Sim­bel i Bajo la aca­cia de Occi­dente; la tri­lo­gia La reina lli­ber­tat, for­mada per L’imperi de les tene­bres, La guerra de las coro­nes i L’espasa fla­me­jant; i la tetra­lo­gia Los mis­te­rios de Osi­ris, for­mada per El árbol de vida, La cons­pi­ración del mal, El camino de fuego i El gran secreto. Déu-n’hi-do!

I també (aga­fin aire, ben­vol­guts lec­tors): El Egipto de los gran­des fara­o­nes, Poder y sabi­duría en el anti­guo Egipto, El anti­guo Egipto día a día, El mundo mágico del anti­guo Egipto, El egiptólogo, Nefer­titi y Aje­natón, Por amor a Isis, El valle de los reyes, Las máximas de Ptah­ho­tep, El enigma de la pie­dra, San­gre en el Nilo, Cuen­tos y leyen­das de la época de las pirámides, Las egip­cias: retra­tos de las muje­res del Egipto faraónico, El faraón negro, La sabi­duría viva del Anti­guo Egipto, La ven­ganza de los dio­ses, El último sueño de Cle­o­pa­tra, Imho­tep. El inven­tor de la eter­ni­dad, La tumba mal­dita, El libro pro­hi­bido... Bru­tal, sí.

Com en el cas de Moix, tenint en compte l’efemèride del cen­te­nari de la des­co­berta de la tomba de Tutank­ha­mon a mans (és un dir) de Howard Car­ter, des­ta­ca­rem dos títols de Jacq, Tutankamón i En busca de Tutankamón. La pri­mera està ambi­en­tada al Caire del 1951. Mark Wil­der és un advo­cat nord-ame­ricà que, a través d’una sèrie de peripècies, s’embranca a tro­bar l’últim secret de Tutanka­mon, un secret ama­gat pel mateix faraó. Des que es va des­co­brir la tomba tot­hom el busca, el tre­sor, i s’ha con­ver­tit en una lle­genda, com la male­dicció que pati­ran els pro­fa­na­dors.

En busca de Tutankamón novel·la la des­co­berta de la tomba, amb Howard Car­ter i Lord Car­nar­von, natu­ral­ment, mol­tes dades reals i molts sen­ti­ments ima­gi­nats.

I si encara us que­den ganes de reme­nar entre més títols lite­ra­ris sobre el faraó, us podem par­lar de la novel·la juve­nil de Maria Carme Roca, Tutank­ha­mon. El des­co­bri­ment de la tomba, en què l’autora cata­lana, amb la seva perícia habi­tual, també des­criu el fet històric amb pin­ze­lla­des d’aven­tu­res afe­gi­des. Joyce Tydes­ley també sub­mer­geix el lec­tor en el fas­ci­nant món de l’antic Egipte i, en con­cret, de la tro­ba­lla del 1922, a La mal­dición de Tutankamón. La his­to­ria de un rey egip­cio. Nacho Ares ofe­reix la des­co­berta des d’un punt de vista arqueològic, científic, polític i ètic a l’assaig de divul­gació Cosas mara­vi­llo­sas. Cien años del des­cu­bri­mi­ento de Tutank­hamón.

Un altre espe­ci­a­lista en best-sellers amb el fons de l’antic Egipte és el canari Anto­nio Caba­nas que, entre altres títol, té El sueño de Tutank­hamón. En aquest cas, la des­co­berta de la tomba va pre­ce­dida d’una àmplia panoràmica de l’època del breu reg­nat del faraó, enmig d’una dura pugna pel poder.

La vene­ra­ble egiptòloga Chris­ti­ane Des­roc­hes Noble­court (1913-2011) també va donar la seva versió del des­co­bri­ment de la tomba a la bio­gra­fia Tutank­ha­mon. Vida y muerte de un faraón, en què també ofe­reix tot de detalls sobre els cos­tums de la soci­e­tat egípcia de la dinas­tia XVIII.

Un lli­bre dife­rent de tots els que hem comen­tat fins ara és Tutank­hamón. El viaje por el infra­mundo, perquè es tracta d’un lli­bre de foto­gra­fies. Fa més de trenta anys que San­dro Van­nini retrata murals i objec­tes de l’antic Egipte. Aquest lli­bre és una guia sobre tot el que es rela­ci­ona amb el món del més enllà a l’antic Egipte, amb el suport d’unes magnífiques foto­gra­fies.

NOTA: En aquest repor­tatge no s’han fet cons­tar ni les edi­to­ri­als que publi­quen els dife­rents títols ni els tra­duc­tors, en cas que n’hi hagi, perquè en la majo­ria de casos tenen mol­tes edi­ci­ons amb can­vis de tota mena que ho fan poc reco­ma­na­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor