Lletres

CARLES REBASSA

POETA

“Els premis també són una perversió”

SENSE SENTIT
“Vivim un moment en què les coses perden sentit i la llibertat és peix passat que es ven a darrera hora a plaça”

SANTI BOR­RELL

Car­les Rebassa (Palma, 1977), poeta, des­ta­cat rap­soda i novel·lista, pre­senta el seu lli­bre de poe­mes El Caire For­men­tera (Edi­ci­ons 62), que va obte­nir el Premi Gabriel Fer­ra­ter 2022. Ha tre­ba­llat en el tea­tre i ha col·labo­rat amb Toti Soler per difon­dre les obres de diver­sos poe­tes cata­lans. També cal des­ta­car els seus lli­bres Els joves i les vídues, Premi Ausiàs March (Edi­ci­ons 62, 2006), Pluja de foc (Terrícola, 2016) i Sons bruts, Premi Car­les Riba (Proa, 2018).

Ha gua­nyat un altre gran premi de pres­tigi. És un reco­nei­xe­ment o és la millor manera que té un poeta català per difon­dre millor la seva obra?
El pres­tigi d’un premi el donen les obres gua­nya­do­res. Hi ha hagut pre­mis que eren de pres­tigi i ja no ho són, en abso­lut. Un premi és un con­curs obert a obres dife­rents, i una manera de pro­moure i edi­tar un lli­bre. Però també són un tea­tre i una per­versió, segres­tats pel capi­tal i l’admi­nis­tració.
Escriu amb potència, amb mis­satge. El seu desig és una acti­tud. “Visc, foll, per dins les afraus / i escric per a les parets.”
Jo sem­pre he vol­gut fer una poe­sia lírica i de com­bat. Totes dues coses alhora. És el meu com­promís ètic i estètic amb la rea­li­tat.
Apa­rei­xen per­so­nat­ges que van for­mant un cor­pus de referències.
Arriba un moment, quan escrius, que els tex­tos van aga­fant cos els uns amb els altres, i al final veus que con­tes una història, però com si tan sols en mos­tres­sis els detalls. Aquests per­so­nat­ges fan part de la meva rea­li­tat íntima i política, és a dir, poètica. Viuen en la vida de la rea­li­tat i del somni.
Els llocs també pre­nen força, com la figuera d’en Blai, com la ciu­tat del Caire, l’illa de For­men­tera o una petita oda a Bar­ce­lona.
A El Caire For­men­tera miro de pre­sen­tar la poe­sia com si fos un lloc on es desen­vo­lu­pen una sèrie de rea­li­tats, que es viuen i es miren des de llocs con­crets. Cada lloc, com cada per­sona, cada moment, cada cos, té una impreg­nació dife­rent, i desprèn una rea­li­tat dife­rent. Miro de con­ver­tir aques­tes rea­li­tats en poe­mes.
Al lli­bre busca una immen­si­tat, un sen­tit a la ple­ni­tud, al plaer, a la lli­ber­tat.
La inter­ro­gació és inhe­rent a la paraula. Vivim en un moment des de fa dècades en què les coses per­den sen­tit, les expec­ta­ti­ves des­a­pa­rei­xen, els mora­lis­tes s’auto­pro­cla­men alta­veus de l’ètica, l’esquerra com­plau els pode­ro­sos, els poli­cies i els jut­ges gover­nen i la lli­ber­tat és peix pas­sat que es ven a dar­rera hora a plaça. Penso que faig poe­sia pre­ci­sa­ment per tro­bar sen­tit a aques­tes coses que dius.
No li agra­den els dub­tes. “No m’escau d’inter­ro­gar-me.”
M’agra­den com a forma de conei­xe­ment, com a reco­nei­xe­ment de la ignorància pròpia. No m’agra­den com a forma de vida, com a sis­tema d’anar fent la viu-viu, com a manera d’anar pas­sant la vida dient. “Ah, no ho sé, no sé de què va. Jo? Jo callo, el que diguin els altres em va bé.”
En la seva poe­sia hi ha una certa des­es­pe­ració, és el moment quan ja no pot més davant d’una situ­ació.
El Crit de Munch és un retrat del segle XX que fa l’efecte que farà curt per al segle XXI. La per­sistència del mal, la medi­o­cri­tat, la hipo­cre­sia és mala de pair. Hom espera paci­ent­ment la des­trucció del món. Hi ha un bri d’espe­rança, en això? No ho sé. S’entén que l’endemà de la des­trucció comença un pri­mer raig de vida nova. Que en tot cas, ja no serà la nos­tra.
Hi ha referències al fei­xisme que ens envolta. Quina acti­tud hem de tenir?
Aquests dar­rers anys la falsa esquerra euro­pea ha legi­ti­mat el fei­xisme. És inac­cep­ta­ble. El fei­xisme és violència i des­trucció. Cal defen­sar-se. Cal llui­tar-hi de totes les mane­res pos­si­bles.
Hi ha un poema riu de vuit pàgines que marca la cen­tra­li­tat del lli­bre, una reflexió filosòfica sobre la con­fusió i la lluita.
Parla de la manera com tre­pit­jam la terra en què vivim, i de què fem per enca­mi­nar-nos a nosal­tres matei­xos en aquesta terra. Parla de l’amor, del nos­tre pre­sent i del pre­sent que vindrà. Parla dels pobres que han de com­prar el pa als rics. I dels ances­tres i dels hereus.
També hi ha referències a diver­sos poe­tes de parla cata­lana: Joan Brossa, Jordi Guar­dans, Adrià Targa o Emili Sánchez-Rubió.
Són, ells i tants d’altres, la meva colla. La meva única colla. Els meus inter­lo­cu­tors espi­ri­tu­als i polítics. La meva mà i el meu pre­sent. La meva escola i la meva espe­rança.

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.