Arts visuals

Articulacions

ELS THYSSEN I UCRAÏNA: OPORTUNISME I RISC

Sorprèn que ningú s’hagi preguntat per les condicions en què han marxat d’Ucraïna la setantena d’obres que participen en l’exposició

El Museo Thys­sen-Bor­ne­misza de Madrid va inau­gu­rar fa uns dies una expo­sició sobre l’art d’avant­guarda d’Ucraïna entre el 1900 i el 1930. L’objec­tiu de la mos­tra és expli­car com els dife­rents ismes van fer eclosió en aquell país en un con­text històric que fa posar els cabells de punta, amb el rere­fons de la Pri­mera Guerra Mun­dial, la revo­lució soviètica, la guerra d’inde­pendència d’Ucraïna i la repressió esta­li­nista. El títol de l’expo­sició, que parla de l’ull de l’huracà, ja ho diu tot.

La mos­tra s’ha orga­nit­zat amb el teló de fons de la guerra que ara assola aquell país i, durant la pre­sen­tació als mit­jans, es va pro­jec­tar un vídeo de dos minuts del pre­si­dent Zelenski, sem­pre omni­pre­sent, que va recor­dar al seu dis­curs que “la guerra per la lli­ber­tat no s’ha de llui­tar només amb les armes”. El pro­jecte, la retòrica pro­pa­gandística o la sor­tida acci­den­tada de les obres del país per anar a Madrid m’han fet pen­sar en l’expo­sició d’art medi­e­val català cele­brada el 1937 a París, que tenia una missió simi­lar, par­lar d’un país en guerra a través de les seves ense­nyes cul­tu­rals.

Hi ha hagut dues coses que m’han cri­dat l’atenció per sobre de la resta. Pri­me­ra­ment, la insistència dels mit­jans en el paper fona­men­tal que ha jugat en l’orga­nit­zació Fran­cesca Thys­sen-Bor­ne­misza, filla del baró Thys­sen, que anys enrere va man­te­nir un duel duríssim amb Tita Cer­vera per la gestió de la col·lecció. Actu­al­ment, han fet les paus i neden en una bassa d’oli. Ho prova el fet que Fran­cesca, que és una hàbil comu­ni­ca­dora i ges­ti­ona una fun­dació dedi­cada a l’art con­tem­po­rani, amb aquest pro­jecte tan oportú ha sor­tit al res­cat de Tita, que havia per­ju­di­cat greu­ment la imatge del museu arran de les cons­tants deman­des econòmiques per incre­men­tar el llo­guer que cobra de la col·lecció a l’Estat espa­nyol (gai­rebé 100 mili­ons d’euros en els pro­pers quinze anys), per haver-se venut alguna obra molt relle­vant (un Cons­ta­ble , per 27,9 mili­ons d’euros), o per haver amenaçat amb la venda d’alguna altra obra emblemàtica més (un Gau­guin ). L’orga­nit­zació d’aquesta expo­sició sobre Ucraïna i el seu art d’avant­guarda clara­ment vol tren­car amb aquesta dinàmica de notícies nega­ti­ves, a les quals cal afe­gir el fet que el museu es negués a retor­nar una obra de Cami­lle Pis­sarro espo­li­ada pels nazis i com­prada poste­ri­or­ment pel baró.

La segona qüestió que m’ha sorprès és que ningú s’hagi pre­gun­tat per les con­di­ci­ons en què han mar­xat d’Ucraïna la setan­tena d’obres que par­ti­ci­pen en aquesta expo­sició. Els orga­nit­za­dors han enal­tit l’heroïcitat de l’ope­ració, fent-les sor­tir men­tre plo­vien les bom­bes, però els detalls que han donat pale­sen que s’han posat en risc tant les pin­tu­res com les per­so­nes que van par­ti­ci­par en el tras­llat. Aque­lles obres es tro­ba­ven emma­gat­ze­ma­des en llocs segurs, d’acord amb els pro­to­cols que es van posar en marxa arran de l’esclat del con­flicte. El tras­llat a Madrid no ha for­mat part d’una ope­ració de sal­va­guarda, cosa que sí que hau­ria legi­ti­mat el movi­ment, sinó de l’orga­nit­zació d’una acti­vi­tat tem­po­ral que ha posat en risc un patri­moni molt pre­uat. Calia? Era neces­sari?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.