Articles

Crítica

FELIU FORMOSA, TEÒRIC

Fruit de la seva activitat indefallent, al llarg dels anys ha anat publicant textos molt valuosos, de caràcter teòric, que ara Viena té l’encert de recuperar

Feliu For­mosa sem­pre ha estat un home de lle­tres com­plet, que ha desen­vo­lu­pat la seva tasca cre­a­tiva, prin­ci­pal­ment, en els ter­renys de la poe­sia, el tea­tre, la tra­ducció literària i l’escrip­tura de die­ta­ris. Fruit d’aquesta seva acti­vi­tat inde­fa­llent, al llarg dels anys ha anat publi­cant tex­tos molt valu­o­sos, de caràcter teòric –pròlegs, ponències, arti­cles periodístics–, que ara Viena té l’encert de recu­pe­rar i aple­gar. El volum abraça un període de trenta-dos anys, i es divi­deix en cinc parts, que repre­sen­ten molt bé la impli­cació de l’autor en els tres pri­mers gèneres que acabo d’enu­me­rar. Aquí dins tro­bem pàgines d’anàlisi molt valu­o­ses sobre figu­res indis­cu­ti­bles de la lite­ra­tura ale­ma­nya –i del món– com Tho­mas Mann, Georg Trakl, Rai­ner Maria Rilke o Ber­tolt Brecht (de fet, aquest dar­rer mereix tot un capítol, essent com és una de les grans pas­si­ons de For­mosa); però també hi ha el pròleg, tan­tes vega­des citat, per a la seva Anto­lo­gia poètica de Joan Vinyoli, que Proa va publi­car el 1981, alguns apunts pene­trants sobre la poe­sia de Pere Quart i el tea­tre de Joan Oli­ver o altres assaigs sobre la tra­ducció tea­tral, entre altres peces.

“Són tan­tes les coses que tenim al dar­rere que resulta difícil par­lar de tra­dició literària en un espai de temps tan limi­tat”, escriu en el text “De la meva tra­dició”, per a un cicle de con­ferències de l’any 1996. Quant a la tra­dició pròpia, fixem-nos en els tex­tos que dedica a Pere Quart i Joan Vinyoli. Pel que fa al pri­mer, For­mosa apunta, encer­ta­da­ment: “Ha tin­gut sem­pre la temp­tació de la lírica, però ha aca­bat sem­pre optant per una posició de resistència a les acti­tuds indi­vi­du­a­lis­tes en èpoques d’opressió i ha pre­fe­rit ser un escrip­tor mora­lista abans que un poeta líric.” Cla­vat, tot i que hi ha tan­tes con­se­cu­ci­ons d’estricta bellesa lírica en l’obra del saba­de­llenc que no fora difícil mirar, fins i tot, de reba­tre l’afir­mació. Sem­pre he admi­rat el sen­tit del com­promís intel·lec­tual amb el país de Joan Oli­ver, que con­si­de­rava el tea­tre un “acte de ser­vei i de fe en una llen­gua i en una cul­tura”. D’altra banda, no em sé estar de repro­duir la fórmula amb què ell mateix es defi­nia: “Un poeta inso­lu­ble en qual­se­vol aigua acadèmica.” Aques­tes pla­nes tan lúcides de For­mosa m’han fet tor­nar a la poe­sia de l’autor de Saló de tar­dor –per mi, el seu millor lli­bre.

Pel que fa a Vinyoli, el pròleg esmen­tat és, encara avui, una de les apor­ta­ci­ons teòriques més relle­vants a l’obra del bar­ce­loní. El text ja inten­tava superar la divisió de la poe­sia vinyo­li­ana en dos ves­sants: el més abs­tracte del cant (For­mosa en diu del somni) i el més acces­si­ble de la rea­li­tat. És pre­ci­sa­ment a propòsit del lli­bre Rea­li­tats, de 1963, que anota: “Veiem, doncs, com la con­creció con­viu mera­ve­llo­sa­ment amb una poe­sia on el somni té una gran presència.” Feliu For­mosa va trac­tar Vinyoli els dar­rers anys de la vida d’aquest; un home, l’autor de Vent d’aram, que sem­pre va mos­trar “la seva dis­po­ni­bi­li­tat per­ma­nent per a la vida com a única base de la cre­ació”. M’ima­gino que aquest text –com tants altres del recull, pri­vats d’altre suport que no sigui el paper imprès– es deu haver picat de cap i de nou. Dis­sor­ta­da­ment, aquí s’han esquit­llat alguns errors: que l’any d’apa­rició de Rea­li­tats sigui el 1063 és un lap­sus excu­sa­ble (no cal ser un medi­e­va­lista repu­tat per detec­tar la badada). Pot­ser ho és menys que allà on hauríem de lle­gir “en un mot”, hi tro­bem “és un mot”. Ara, el que cal­dria cor­re­gir sense dilació en una nova, hipotètica, edició del lli­bre és l’apa­rició del verb fan­tasma eli­car, en lloc d’expiar, en els ver­sos següents: “I vénen els records / de tan­tes cul­pes que no has / mai expiat.” No vol­dria pas sem­blar un mes­tre­ti­tes: el rigor, en la resta del lli­bre, és jus­ta­ment l’exi­gi­ble.

For­mosa ens dona altres tex­tos de gran nivell, que tenen la gran tra­dició euro­pea com a marc. Ens fa saber, posem per cas, que la “base ima­gi­na­tiva” del cèlebre Ubú, rei, d’Alfred Jarry, prové de la figura d’un “mal mes­tre” en la infan­tesa de l’escrip­tor. Més enllà d’aquest detall, el nos­tre autor, home de tea­tre, resu­meix molt bé l’abast de l’obra en el binomi: gui­nyol i Shakes­pe­are. Del capítol dedi­cat a Tho­mas Mann, el “novel·lista assa­gista”, en des­ta­ca­ria la per­ti­nent com­pa­ració amb Kafka.

EL GEST I LA PARAULA. ASSAIG 1969-2001 Autor: Feliu Formosa Editorial: Viena Edicions Pàgines: 294 Preu: 22 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor