Pantalla

Cartellera

UNA MEMÒRIA COMPARTIDA

Les familiars tendeixen a voler ser imatges de felicitat, però els Ernaux anaven deixant constància de la crisi de la parella

Al començament de Les années Super-8, la veu d’Annie Ernaux explica men­tre les imat­ges mos­tren una panoràmica del llac d’Annecy immers en una atmos­fera hiver­nal: “Cap a la fi de l’hivern del 1972, vam com­prar una càmera Super 8 Bell & Hill i tot el mate­rial per pro­jec­tar els films. El meu marit i jo teníem poc més de 30 anys i teníem dos fills, de 7 i 3 anys, l’Eric i en David. Vam viure set anys a Annecy, on Phi­lippe Ernaux era secre­tari gene­ral adjunt a l’Ajun­ta­ment. Jo ense­nyava lite­ra­tura a l’ins­ti­tut.”

Gai­rebé cin­quanta anys després de l’adqui­sició de la càmera Super 8 pels Ernaux, l’escrip­tora fran­cesa, jun­ta­ment amb el seu fill David Ernaux-Briot, aporta un film a par­tir de les imat­ges que Phi­lippe Ernaux va fil­mar fins a l’any 1982, en què la pare­lla es va sepa­rar. Ales­ho­res ell se’n va endur la càmera (havent-se con­ce­dit el dret a mane­jar-la amb l’accep­tació d’ella perquè “temia mal­me­tre l’equip i pot­ser també a causa del repar­ti­ment de les tas­ques per gènere”), però va dei­xar el pro­jec­tor, la pan­ta­lla i tots els rodets de pel·lícula: “Va entrar en una altra existència i va aban­do­nar la memòria de l’antiga amb nosal­tres. I a mi em va fer la seva guar­di­ana.” Amb l’impuls del seu fill petit, ara Annie Ernaux com­par­teix la memòria ins­crita en aques­tes imat­ges, que no només ho són de la vida fami­liar, amb la seva quo­ti­di­a­ni­tat i els seus moments excep­ci­o­nals que tenen a veure amb les cele­bra­ci­ons i sobre­tot amb els viat­ges, sinó que són un tes­ti­moni d’una època. Tal cosa s’adiu ple­na­ment amb la lite­ra­tura d’Annie Ernaux, en què l’experiència auto­bi­ogràfica s’ins­criu en el temps històric i el “jo” es fa un “nosal­tres”.

Amb una nar­ració escrita evi­dent­ment per la mateixa escrip­tora, la veu d’Annie Ernaux acom­pa­nya sem­pre les imat­ges silents: “Calien parau­les per donar sen­tit a aquest temps de silenci, frag­ments de la vida fami­liar invi­si­ble­ment gra­vats a la història de l’època. Va ser una opor­tu­ni­tat per a mi de redes­co­brir anys deci­sius de la meva vida, perquè tots nosal­tres tor­nem a visi­tar aquesta llum que va bri­llar sobre el pas­sat”, comenta cap al final de la pel·lícula, que, pre­sen­tada a la Quin­zena de Rea­lit­za­dors de l’últim fes­ti­val de Canes, Fil­min farà visi­ble a l’Estat espa­nyol a par­tir del 16 de desem­bre, a través de la seva pla­ta­forma, tot i que amb la con­cessió del Premi Nobel a Ernaux, havia anun­ciat la seva dis­tri­bució en sales al mes de gener.

Revi­sant i repen­sant les imat­ges des del pre­sent, l’escrip­tora les comenta, les con­tex­tu­a­litza o les com­ple­menta expli­cant coses que, de vega­des de manera reve­la­dora, són fora de camp. Coses com ara que, “davant de la imatge de la jove mare anònima”, es recorda com una dona tur­men­tada en secret per la neces­si­tat d’escriure, que, de fet, feia d’ama­gat de la seva mare, que vivia amb ells després d’enviu­dar, i del marit. L’escrip­tora també observa senyals d’alguna cosa que es volia dis­si­mu­lar: les fami­li­ars ten­dei­xen a voler ser imat­ges de feli­ci­tat, però les dels Ernaux ana­ven dei­xant constància de la crisi pro­gres­siva de la pare­lla fins a arri­bar a la sepa­ració.

Com he apun­tat, no només acce­dim a una inti­mi­tat fami­liar. A través dels viat­ges, ho fem al Xile d’Allende, un “país que va dei­xar d’exis­tir”, com l’Albània comu­nista, que els Ernaux també van visi­tar en els anys setanta. Altres imat­ges també regis­tren viat­ges fami­li­ars a Lon­dres, a l’Espa­nya del 1980 i a Por­tu­gal. I és així que Annie Ernaux va par­lant d’ella mateixa i del món. O, de fet, de qui era i de mons que ja no hi són. Les imat­ges cine­ma­togràfiques com una memòria: “Fil­mar allò que mai més veuràs.” Dei­xar constància d’alguna cosa que ja ha pas­sat, però que sem­pre torna a pas­sar en veure-les.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor