Lletres

Crítica

LA POÈTICA DEL DESIG

Desig, record i oblit són les tres llances de foc de Forcano. Hi ha una certa innocència, una certa idea de l’amor, de l’idealisme físic. Ell busca la física del cos

Manuel For­cano (Bar­ce­lona, 1968) és poeta, un des­ta­cat espe­ci­a­lista en llen­gua hebrea. Ha estat pro­fes­sor uni­ver­si­tari i ha par­ti­ci­pat en diver­sos pro­jec­tes cul­tu­rals, com la cata­lo­gació a les bibli­o­te­ques siri­a­nes d’Alep i Damasc. Ha tre­ba­llat per a la Fun­dació Jordi Savall (2004-2015) i ha estat direc­tor de l’Ins­ti­tut Ramon Llull (2016-2018). Ha excel·lit en les tra­duc­ci­ons dels poe­tes Iehuda Amik­hai, Pink­has Sade i Ronny Someck. En total, ha publi­cat deu lli­bres de poe­sia, amb nota­bles reco­nei­xe­ments, com ara Corint (Premi Jocs Flo­rals de Bar­ce­lona 2000), El tren de Bag­dad (Premi Car­les Riba 2003), Llei d’estran­ge­ria (2008) o Ciència exacta (Premi Miquel de Palol 2014). Alguns dels seus lli­bres són difícils de tro­bar i per aquest motiu s’ha publi­cat Ara­besc (Proa, 2022), una selecció de poe­mes.

For­cano des­taca per la seva deli­ca­desa, per la seva sen­si­bi­li­tat romàntica, fresca i per­du­ra­ble, com l’olor del cos de l’amant a les mans. Escriu amb una estruc­tura feble, molt ben tri­ada, intel·ligent, que sem­bla que esti­gui a punt de des­fer-se. És com el seu desig, que sem­pre s’acaba des­fent. For­cano és un gran cons­truc­tor de metàfores, amb refle­xi­ons sobre la memòria i el pes del desig. En els seus poe­mes incor­pora pai­sat­ges de l’Ori­ent Mitja, espais, cul­tu­res i ciu­tats mítiques: Bei­rut, Bag­dad, Corint, Istan­bul, Ankara, Tel-Aviv, el Caire, Pal­mira, Nicòsia, Damasc i Hydra.

Té poe­mes que que­den cla­vats, que ho qua­dren tot. Altres vega­des des­plega ver­sos i afo­ris­mes interns, sentències exis­ten­ci­als. Quan sent enyor de l’amor, el seu dolor s’expressa de forma deli­cada i ten­dra. Una carta no envi­ada l’acaba con­ver­tint en un poema que final­ment escriu. Aquest és el sen­tit de la poe­sia: l’impuls a la vida. El poema “En una botiga de pia­nos” és un exem­ple de tota la seva força expres­siva sobre la memòria i el desig. El poema “Call” ho toca tot: el sen­tit de la vida, una experiència per­so­nal que es bar­reja amb la història de tots els homes.

Desig, record i oblit són les tres llan­ces de foc de For­cano. Hi ha una certa innocència, una certa idea de l’amor, de l’ide­a­lisme físic. Ell busca la física del cos, del plaer. Per a For­cano, els som­nis per­duts són mítics, inno­cents i sen­su­als. Té mol­tes referències a l’aigua, al mar, als rius, als neda­dors, als vai­xells, a les illes, a les plat­ges. Sem­bla que el desig hagi de ser més real a l’Ori­ent Mitjà. Pot­ser sí, pot­ser resulta més antic o més net. Hi ha una certa com­ple­xi­tat euro­pea que con­trasta amb la savi­esa d’Ori­ent: “La paciència és bonica –diuen els àrabs.” El poema en prosa sobre les pal­me­res d’Al-Faium és por­tentós, amb imat­ges fas­ci­nants sobre la natura: “El vent fa batre les bei­nes de pol·len de les pal­me­res mas­cles i les pal­me­res feme­lles mouen així les fulles per reco­llir-lo i fecun­dar-se.” El poema llarg “El tren de Bag­dad”, amb parts nar­ra­ti­ves i parts poètiques, és un viatge fas­ci­nant, eròtic, des de Líbia fins a l’Iraq, amb pai­sat­ges de fons i refle­xi­ons sobre la vida: “Quanta pri­ma­vera pot supor­tar un cos?”

Vol dir coses. L’obsessió de For­cano és neta. No hi ha amor sense desig i no hi ha plaer sense pos­sessió. Quan s’acaba una història, no té retop, perquè en els seus poe­mes no hi ha res­sen­ti­ment ni retrets. El desig va llis­cant per damunt dels poe­mes, dei­xant ras­tres de fer­mesa. El poeta vol sobre­viure a tots els infor­tu­nis. En altres peces plan­teja aquesta obsessió per la nostàlgia no vis­cuda. For­cano desitja l’amor i el vol viure.

ARABESC. poemes escollits Autor: Manuel Forcano Editorial:Proa Planes: 190 Preu: 16,50 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.